Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Jaycob

Silent Hill 2 Remake od Bloober Team

Rekomendowane odpowiedzi

38 minut temu, Jaycob napisał:

Sony granted the game a one-year temporary console exclusivity.

:E:E:E:E

Jednak PCtowe biedaki zagrają za rok, oj coś się @Reddzik przeliczyłeś kiedy ostatnio tłumaczyłeś co to znaczy.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@caleb59 Co gdzie i jak? Ja tam nic nie tłumaczyłem :szczerbaty: Trzeba było umiejętnie czytać co wrzucałem ? a nie zaraz, że moja wina w tłumaczeniu (sorka za takie żartobliwe)

Co będzie to będzie, zobaczymy. Sony lubi blokować innym dostęp do gier, ale jak Microsoft kupił Acti to już nagle źle itd itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przypomnieli sobie o swoich pierwotnych antykonsumenckich praktykach, czyli rakowej ekskluzywności. Znowu będę czuł się tak samo jak przy Metro Exodus, gdzie śmierdzący Epic zarządził sobie roczną wyłączność i gniłem cały rok aż łaskawie gra pojawiła się na Steamie. Najbardziej gardzę fuszerką i lenistwem programistów robiących gry ale na drugim miejscu właśnie tzw. "ekskluzywnością", która moim zdaniem niepotrzebnie dzieli graczy, wprowadza zamęt i wymusza niskich lotów chamskie praktyki w postaci "grasz u nas albo nie grasz wcale przez cały rok" - w tym wypadku kupno konsoli.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, caleb59 napisał:

:E:E:E:E

Jednak PCtowe biedaki zagrają za rok, oj coś się @Reddzik przeliczyłeś kiedy ostatnio tłumaczyłeś co to znaczy.

Tu chodzi raczej o czasową wyłączność na konsolach tzn. wyjdzie jednocześnie na PS5 i PC, a potem na inne konsole czyli Xbox. Tak piszą choćby na Eurogamer (https://www.eurogamer.net/bloober-developed-silent-hill-2-remake-is-official-and-a-timed-ps5-console-exclusive). Zresztą dokładnie to wynika ze screenu który wrzucił @Reddzik

Edytowane przez JohnyWol
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak dla Was ale dla mnie ta grafika jest myląca - niby napisali, że "playstation console exclusive" - dlaczego tak to ujęli? Niby jest "*" i dopisek małym druczkiem, że "dostępne także na PC, nie dostępne na inne platformy przez 12 miesięcy po premierze" co również moim zdaniem można dwojako rozumieć - jako gra dostępna jednocześnie na PS5 i PC w dniu premiery a na resztę platform już nie lub też dostępne na PS5 ale PC jednak może się łapać w widełki 12 miesięcznej pauzy. Jak tylko pierwszy raz zobaczyłem tą grafikę to czułem się skołowany - dlaczego nie napisali od razu "Playstation and PC exclusive" grubym drukiem i byłaby pełna jasność, ktoś tam chyba w tej Japonii jest słaby z przekładu założeń na język angielski tworząc tą grafikę promocyjną.

bQIuLSI.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, może to być trochę mylące. Wg. mnie gdyby to był "pełny" exclusive na PS5 to ujęli by to jako PS5 exclusive z dopiskiem że na 12 miesięcy, ale od czasu gdy zaczęli wypuszczać swoje gry na PC to zaczęli robić coś takiego jak w tym wypadku czyli czasowy "console exclusive" co dotyczy czasowej ekskluzywności na rynku konsol ale na PC wychodzi rownoczesnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, caleb59 napisał:

No przypomnieli sobie o swoich pierwotnych antykonsumenckich praktykach, czyli rakowej ekskluzywności. Znowu będę czuł się tak samo jak przy Metro Exodus, gdzie śmierdzący Epic zarządził sobie roczną wyłączność i gniłem cały rok aż łaskawie gra pojawiła się na Steamie. Najbardziej gardzę fuszerką i lenistwem programistów robiących gry ale na drugim miejscu właśnie tzw. "ekskluzywnością", która moim zdaniem niepotrzebnie dzieli graczy, wprowadza zamęt i wymusza niskich lotów chamskie praktyki w postaci "grasz u nas albo nie grasz wcale przez cały rok" - w tym wypadku kupno konsoli.

Sami stawiacie sobie bariery i rzucacie kłody pod nogi. Rozumiem exclusivy na PS5, gdy ktoś posiada XSX, może go nie stać na drugą konsolę i nie zagra. 

Ale czekać aż pojawi się na Steam, bo jest na Epicu? Hhaha. Mama zabroniła instalować dodatkowe programy czy co?

Jaki to jest problem, prócz psychologiczngo, który sam sobie stworzyłeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żaden problem ale odkąd Epic stosuje antykonsumenckie akcje w postaci exclusive'ów powiedziałem tej platformie "nie", po prostu w imię zasad. Gdyby tego nie robili byłby to zwykły launcher jakich wiele i wtedy miałbyś pełną rację.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, caleb59 napisał:

Żaden problem ale odkąd Epic stosuje antykonsumenckie akcje w postaci exclusive'ów powiedziałem tej platformie "nie", po prostu w imię zasad. Gdyby tego nie robili byłby to zwykły launcher jakich wiele i wtedy miałbyś pełną rację.

To jest już powszechne, po prostu weszło w jakiś sposób na rynek PC i dla niektórych wydaje się czymś nowym. Nie można się obrażać, ani próbować z tym walczyć własnym kosztem.

Exy i wykupywanie czasowej wyłączności było w branży od dawna. Android/ios, Sony/xbox/nintendo, nawet stare sztuczki z kartami grafiki i pixel shaderem 1/2/3 za starych czasów to jakiś sposób na wyłączność i sztuczne ograniczenia.

Serio, ale nie ma sensu z tym walczyć, to nie jest od dziś.

Trzeba się dostosować i czerpać korzyści z naszego hobby.

A niech biją się ci, którzy kręcą na tym lody. My mamy własne problemy i szkoda życia na stwarzanie sobie nowych.

Edytowane przez Big_Elvis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można doliczyć gry, które mają jedynie DLSS jako ex, a nie mają FSR i z tym też powinni coś zrobić dla dobra ogółu ?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.10.2022 o 10:38, caleb59 napisał:

Wybacz ale gadasz glupoty. Gdyby Epic nie zaplacil to by Metro w ogole nie bylo na pecetach przez ow rok. A tak gracze mieli wybor - albo konsola albo pc. ;)

Ty twierdzisz natomiast, ze Epic jest smierdzacy bo zarzadzil sobie wylacznosc - co jest absurdem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym że The Medium to był taki pierd komara przy Silent Hill 2 więc posiadaczy XSX raczej mocniej to zaboli ?

Edytowane przez azgan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, tak samo jak MS zrobił to samo ze STALKEREM, Tomb Raiderem i wieloma innymi - teraz czy w przeszłości, MS jak zawsze nie zawodzi hipokryzją XD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SH3 też nie wyszedł pierwotnie na Xboxa a dwójka wcześniej tak. Ale w HD Collection już tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.01.2023 o 16:39, azgan napisał:

Oby tego nie schrzanili a będę z dumą grać w ten Remake wiedząc że nasi go zrobili https://www.eurogamer.pl/bloober-team-stoczylo-walke-o-silent-hill-2-polacy-skradli-serce-konami

O ile będzie na poziomie Residentów to nie ma się czym martwić. Zmiana kamery, grafiki i sterowania wyjdzie na +. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie liczyłbym na to, Bloober robił dotychczas same popierdółki, chociaż patrząc na to, że całkiem nowe studia tworzą takie giery jak Hogwart's, albo Atomic Heart, to w sumie jest szansa, że z odpowiednim budżetem rozwiną skrzydła. Ja bym osobiście widział taki jeden ficzerek z Downpoura, mianowicie side questy - zawsze miałem wrażenie, że potencjał miasta jest troszku zmarnowany, było tam parę opcjonalnych lokacji wielkości schowka na miotły, gdzie można było znaleźć jakąś amunicję... i w sumie tyle, zrobienie takiego pół-otwartego SH jak w Downpourze, czyli to co zrobił Capcom z Village albo rimejkiem 4, lub to co zrobili z remakiem Dead Space'a. Byłoby IMHO super, szkoda marnować potencjał Silent Hill na to, żeby je tylko przebiegać między lokacjami.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sklep w Australii wyznaczył datę premiery Silent Hill 2 na 29 września.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedługo bo już 31 października premiera nazwijmy to "przystawki" przed daniem głównym:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda to jak jakaś randomowa niskobudżetowa produkcja. Ani trochę nie skojarzyło mi się to z SH. Nie czuć w ogóle tego klimatu.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi