Skocz do zawartości
Ig0r

Zestaw do gier 4K (max 20k)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,  planuję zrobić modernizację komputera (komp z sygnaturki) i po przeczytaniu mnóstwo artykułów i benchmarków, myślałem nad takimi zmianami:

- docelowo chcę obudowę SFF pionową Mini ITX; myślałem nad SSUPD Meshroom ew. zaczekać na NZXT H1, która by pomieściła RTX 4090. Ew. może znacie jakieś obudowy, które byłyby pionowe, Mini ITX?

- Procesor i7-13700k. i9 raczej nie ma sensu,

- Karta RTX 4090 - które z obecnych niereferentów jest najlepsza pod względem kultury pracy i temperatur? 

- Dysk SSD 2 TB NVME. Planowałem kupić Samsunga 990 PRO 2 TB, który niedługo ma wejść do sprzedaży,

- Chłodzenie - oczywiście w zależności od obudowy, czy warto zrobić LC? Na procesor (jakiś gotowiec NZXT), na GPU czy może na to i na to? Jest coś godnego polecenia?

- RAM - nastawiłbym się na DDR5, G.Skill Trident Z5 RGB 2x16GB DDR5-6000MHz CL36, jednak trzeba robić OC żeby uzyskać lepszą wydajność. Czy jest coś do polecenia bez robienia OC?

- Płyta główna - planuję Asus ROG Strix z790-i mini itx

- Zasilacz - aktualnie mam 750W ale jest duży. Jeśli chciałbym mieć mniejszą obudowę, to muszę zmienić na mniejszy zasilacz. Myślę, że 850W by starczyło?

Jeśli chodzi o cenę, to raczej nie gra większej roli, ale oczywiście zależy mi na najoptymalniejszym rozwiązaniu, tzn. nie ma sensu płacić 1 tys więcej za 1 FPS więcej. Powiedzmy, że mój budżet to 20 tys zł.

Prosiłbym o doradztwo w tym zakresie. Dziękuję :)

Edytowane przez Ig0r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i7 też nie ma sensu do gier w 4K - 13600K wystarczy i zawsze to mniej ciepła tym bardziej że obudowa przychodzi z zamontowanym AIO 140mm (tylko 140mm). Obudowa niby przychodzi z zasilaczem 750W. I póki co nie istnieje wariant 4090 który wejdzie do tej obudowy.

Dysk Kingston KC3000.

Są kości DDR5 6400CL32 czy 6600CL34: https://www.proshop.pl/RAM/GSkill-Trident-Z5-RGB-DDR5-6600-BK-C34-DC-32GB/3093766

Płyty Z690 to to samo a kosztują ponad 1000zł mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Ig0r napisał:

- docelowo chcę obudowę SFF pionową Mini ITX; myślałem nad SSUPD Meshroom ew. zaczekać na NZXT H1, która by pomieściła RTX 4090. Ew. może znacie jakieś obudowy, które byłyby pionowe, Mini ITX?

Chcesz się w to bawić? Co prawda konstrukcje z mniejszą głębokością ale cenowo i konstrukcyjnie porażka czy to z chłodzeniem AiO czy z opcją montażu wentylatorów

17 godzin temu, Ig0r napisał:

- Dysk SSD 2 TB NVME. Planowałem kupić Samsunga 990 PRO 2 TB, który niedługo ma wejść do sprzedaży,

Nie warto w zestawie do gier - dołożysz kupę kasy a różnicy nie odczujesz przy takich zastosowaniach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może H1 niekoniecznie, ale ssupd wychodzi już całkiem dobrze, patrząc na wykresy.

Muszę mieć wąska albo płytszą obudowę ponieważ stawiam ja na szafce RTV, obok telewizora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem tą obudowę, mam wrażenie że jest dość ciężka i masywna, rzuca też się trochę w oczy ze względu na "futurystyczny" wygląd. Preferowałbym coś prostszego, czyli właśnie H1 v2 (ale GPU się nie mieści), albo SSUPD Meshroom. Jest jeszcze Jonsbo VR3.

Edytowane przez Ig0r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak w ogóle, czy w tym budach wejdą RTX 4090 które zajmują jednak trochę więcej miejsca niż 3 sloty? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Ig0r napisał:

Widziałem tą obudowę, mam wrażenie że jest dość ciężka i masywna, rzuca też się trochę w oczy ze względu na "futurystyczny" wygląd. Preferowałbym coś prostszego, czyli właśnie H1 v2 (ale GPU się nie mieści), albo SSUPD Meshroom. Jest jeszcze Jonsbo VR3.

W takim razie może poszukaj sobie obudowy tutaj?

2 godziny temu, Caps napisał:

A tak w ogóle, czy w tym budach wejdą RTX 4090 które zajmują jednak trochę więcej miejsca niż 3 sloty? 

MSI GeForce RTX 4090 Suprim Liquid X?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, BuShMaN napisał:

W sumie tak, choć patrzę to w tej SSUPD wejdzie 4 slotówka ale maks 336 mm

Godzinę temu, BuShMaN napisał:

W sumie tak, choć patrzę to w tej SSUPD wejdzie 4 slotówka ale maks 336 mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, BuShMaN napisał:

W takim razie może poszukaj sobie obudowy tutaj?

Przejrzałem, jak na razie góruje SSUPD Meshroom albo Jonsbo VR3.

Bardzo mi się marzy custom LC jak niżej, ale nie miałem nigdy z tym styczności i chciałbym się tym zainteresować bez większej modyfikacji obudowy, no i trudno znaleźć te komponenty do LC co oni podesłali w linkach.

Ale jak na razie to chyba nikt nie ma konfiguracji intel 13 gen + rtx 4090 w SSUPD Meshlicious.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Ig0r napisał:

Przejrzałem, jak na razie góruje SSUPD Meshroom albo Jonsbo VR3.

Bardzo mi się marzy custom LC jak niżej, ale nie miałem nigdy z tym styczności i chciałbym się tym zainteresować bez większej modyfikacji obudowy, no i trudno znaleźć te komponenty do LC co oni podesłali w linkach.

Ale jak na razie to chyba nikt nie ma konfiguracji intel 13 gen + rtx 4090 w SSUPD Meshlicious.

Ludzie którzy świadomie chcą zestaw ITX to jedna grupa ludzi. Ludzie którzy świadomie chcą CL to drudzy. Ty chcesz połączyć jedno z drugim. Powodzenia :)

Masz tu na forum kilkanaście różnych tematów dotyczących zarówno ITX, jak i Custom Loopa więc masz co czytać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie po co ci ten CL? Tzn rozumiem zajawkę, ale jeśli nigdy nie miałeś z tym styczności i się na to upierasz dla własnego widzimisie, to najlepiej zagadaj z jakąś firma która się tym zajmuje i ci to zrobia jak należy. 

Samemu od zera to nie jest łatwy temat, dużo czytania, dużo sprzecznych opinii i dużo czasu żeby wyciągnąc z tego wszystkiego jakieś sensowne wnioski. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może w sumie racja, kompy składać umiem, ale LC to mam tylko trochę wiedzy teoretycznej. To będzie jeszcze do przemyślenia.

A odnośnie zasilacza i pamięci RAM - jaki zasilacz będzie najlepszy jeśli chodzi o SFX oraz ile W starczy? 850? 1000? 

A RAM to lepszy będzie DDR5 6400CL32 czy 6600CL34 czy DDR5 6000 CL32 od g skill?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie będziesz się bawił w OC GPU, ani zwiększał limitów mocy, to 750W starczy w zupełności. Najtaniej Cooler Master V750 SFX, choć będzie głośny pod obciążeniem. Optymalną jednostką 750W będzie Corsair SF750 Platinum.

Jeśli jednak będziesz chciał wycisnać wszystko ze swojego zestawu, to zostaje Ci SilverStone SFX-L SX1000-LPT. Został już zapowiedziany i pokazany również Asus ROG Loki SFX-L 1000W, ale nie wiadomo kiedy będzie w sprzedaży, a tym samym brak jakichkolwiek jego testów.

Co do pamięci - jak najszybszy. Czy Kingston Fury Renegade RGB 6000MHz, CL32 czy G.Skill Trident Z5 RGB, DDR5, 6400MHz, CL32 będą równie dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście używam Cooler Master V850 SFX Gold 850W i mogę polecić - w moim zestawie jest w zasadzie niesłyszalny pod obciążeniem, a wentylator mam w pobliżu ucha bo buda stoi na biurku koło mnie. Jedyny minus to nieco sztywne kable ale tragedii nie ma

Tylko uwaga - trzeba trafić na druga rewizje, bo pierwsza miała problem ze sterowaniem wentylatora i kręcił się cały czas na 100%. Ja kupowałem w Amazon.pl i mam już poprawiona wersje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi