Skocz do zawartości
sert

Wątek o doświadczeniach z OC zablokowanych procków na mojej nowej płycie LGA1700

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Minciu napisał:

Nie kręciłem bo mam super zarypiastego Strixa-F na super czipsecie z690 od najwspanialszej firmy na świecie ASUS. 

Chciałem się dowiedzieć od nich czemu zostałem oskamowany z generatora BLCK albo też samej funkcjonalności. I czemu nawet jak nie mam generatora to totalnie znika opcja regulacji BCLK nawet o ten ułamek MHz, ale się nie dowiedziałem. 

No tak, na Z690 u Asusa, z tego co znalazłem, generator BCLK jest tylko w najdroższych modelach, a poniżej lista modeli, także innych producentów:

Asus Maximus Z690 Formula, Extreme, Hero, Apex, (Strix B660 G and F Gaming Wifi)
MSI Z690I Unify, Z690 Unify X, Z690 Ace,  (DDR4 B660M Mortar max)
Gigabyte Aorus Tachyon
ASRock Z690 Aqua OC, (DDR4 B660M PG Riptide)

Edytowane przez sert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.11.2022 o 00:27, Doamdor napisał:

A Vega 7 w 5600G kończy się na 4K. ? Ładnie sobie UHD710 radzi, w tym tygodniu będę miał UHD730, więc będzie konfrontacja z APU od AMD.

Jak Ci sie będzie chciało, to możesz tu porównawczo wrzucić wyniki z 3Dmarka03 (oficjalne kody do aktywacji pełnej wersji są dostępne w sieci.) APU AMD na pewno pokaże moc, a UHD730 - ew. zobaczymy. Dopuszczam OT w tym wątku:)

Edytowane przez sert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytam autora czy zakup płyty b660 z generatorem bclk w cenie płyty z690 był swego rodzaju fanaberią??Bo gdyby takie płyty  były w cenie 600-700zl to można by nad zakupem pomyśleć, ale nie w cenie gdy w tym budżecie można mieć "Zetkę"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, blubaju napisał:

Zapytam autora

Nie ma zetki w cenie mojej płyty, która umożliwiałaby OC zablokowanych procków. Moje B660 umożliwia kręcenie procków K i bez K oraz oczywiście pamięci, ponadto posiada WiFi, 3,5Gb ethernet, b. dobre audio, 4 złącza PCi-e. Pomyślałem, skalkulowałem i stwierdziłem, że za tą cenę nie kupię nic bardziej wszechstronnego i wydajnego co obsłuży 12 i 13gen Intela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, blubaju napisał:

Zapytam autora czy zakup płyty b660 z generatorem bclk w cenie płyty z690 był swego rodzaju fanaberią??Bo gdyby takie płyty  były w cenie 600-700zl to można by nad zakupem pomyśleć, ale nie w cenie gdy w tym budżecie można mieć "Zetkę"?

Zetka nie podkręci zablokowanego CPU :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Minciu napisał:

Tak jest, zgadzam się w pełni, tylko b. drogie modele zetek to potrafią. Najtańsza Z690-ka Asusa, która to umożliwia (ma dodatkowy generator BCLK, tak jak moja B660-ka) to Asus Rog Maximus Z690 Hero - najtaniej na rynku za ok. 3200PLN. Więc na ich tle, w dzisiejszej rzeczywistości wyceny sprzętu, cena za B660-G Rog Strix (albo-F) - to prawie jak darmo ;) jeśli chodzi o możliwości OC, dla entuzjastów, moim zdaniem.

Edytowane przez sert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Minciu napisał:

Tak, tylko że ta cenowa różnica którą wydasz na zablokowane CPU  & b660 z generatorem bclk  vs CPU z K & najtańsza z690 cię w tym przypadku zaciera. Chyba że masz na myśli jakąś i3 12100/13100. Dla entuzjastów taka zabawa owszem, ale z praktycznego punktu widzenia do słaby deal.
To jest ta płyta? https://www.x-kom.pl/p/709343-plyta-glowna-socket-1700-asus-rog-strix-b660-g-gaming-wifi-ddr5.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam w szufladzie Celerona za półtorej stówki ;)

Te płyty Asusa były poniżej kafla jakiś czas temu. 

Teraz trzeba będzie polowac na cenę tego:

https://ithardware.pl/aktualnosci/plyta_glowna_msi_b660m_mortar_max_wifi_pozwala_podkrecic_core_i5_13600k_do_5_8_ghz-24475.html

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/plyty-glowne/plyta-glowna-msi-mag-b660-mortar-wifi

A jednak juz jest w sklepach ;) 

Edytowane przez Minciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sklepie MSI była wersja MAX za 839zł, może kiedyś powróci.

Edytowane przez Doamdor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, Doamdor napisał:

W sklepie MSI była wersja MAX za 839zł, może kiedyś powróci.

Przed wyczerpaniem zapasów w sklepie MSI widziałem cenę za nią sporo ponad 900PLN (i to po zastosowaniu bonu rabatowego). Nie sądzę żeby płyta ta była dostępna w jakieś innej dystrybucji w Polsce. Za to jest ich wysyp na Ali za ponad 1000PLN. Wersja bez MAX nie ma generatora. No i widać, że Intel chyba naciska na producentów takich płyt aby blokowali BCLK biosie. Świadczy o tym moim zdaniem fakt, że na stronie MSI - nie ma tego biosu, o którym pisze, za innymi serwisami, ithardware. Co do mojej płyty Asusa na stronie producenta jest  najnowszy bios 2012, w opisie jest podane, że po aktualizacji do tej wersji - nie będzie możliwości powrotu do wersji wcześniejszych, nawet przez flashback. Już sobie wyobrażam co ten bios może zawierać ;) - więc nie aktualizuję, gdyż wersja 1620 posiada już ponoć "Update Microcode for next generation Intel Processors". 

Edytowane przez sert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze MAX musza miec dopisek na pudle? To lipa pewnie też za tysiaka będzie się kręcić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, sert napisał:

Przed wyczerpaniem zapasów w sklepie MSI widziałem cenę za nią sporo ponad 900PLN (i to po zastosowaniu bonu rabatowego). Nie sądzę żeby płyta ta była dostępna w jakieś innej dystrybucji w Polsce. Za to jest ich wysyp na Ali za ponad 1000PLN. Wersja bez MAX nie ma generatora. No i widać, że Intel chyba naciska na producentów takich płyt aby blokowali BCLK biosie. Świadczy o tym moim zdaniem fakt, że na stronie MSI - nie ma tego biosu, o którym pisze, za innymi serwisami, ithardware. Co do mojej płyty Asusa na stronie producenta jest  najnowszy bios 2012, w opisie jest podane, że po aktualizacji do tej wersji - nie będzie możliwości powrotu do wersji wcześniejszych, nawet przez flashback. Już sobie wyobrażam co ten bios może zawierać ;) - więc nie aktualizuję, gdyż wersja 1620 posiada już ponoć "Update Microcode for next generation Intel Processors". 

https://www.pepper.pl/promocje/mag-b660m-mortar-max-wifi-ddr4-plyta-pod-oc-zablokowanych-modeli-595965

W dniu 18.11.2022 o 23:36, sert napisał:

A to Intel UHD710 (przy okazji: 8K na YT i w systemie odtwarza płynnie)

3dm03710.jpg.75b2b63c3fe65496736465ab58338c19.jpg

PiLEFwM.jpeg

:szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostarczono :) w 10 dni. Ciekawe czy się polubimy.

es12.jpg.b1bcc89c195bfaaeb61d112446ebdd73.jpg

17 godzin temu, Doamdor napisał:

:szczerbaty:

Czyżby zegar Celerona @5100 robił różnicę? Na jakiej płycie swojego 12100 (z UHD730) puszczałeś? Rozumiem, że stockowo i na DDR4?

Edytowane przez sert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze uruchomienie windy na domyślnych ustawieniach procesora bez próby jego OC i ramu, grafika przez zintegrowany UHD770. (Pierwszy slot PCI-ex16 jak zapowiadano nie działa)

1. Zakres mnożnika odpowiada i5-12400

2. Brak AVX-512 - mały minus.

Informacje o CPU z HWinfo i CPU-Z. Wygląda prawdopodobnie na późną próbkę inżynieryjną sprzed sklepowej rewizji H0.

Teraz kolej na sprawdzenie czy jest zablokowany mnożnik oraz czy jest podatny na OC w tym pamięci (może być różnie).

es1.thumb.jpg.17a1ba4d0ea79203ffa45e9d06cf5747.jpg

Edytowane przez sert
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sert wiesz, że jak lecisz z Integry, to 2x8GB DDR5 tnie wydajność iGU pewnie kilkadziesiąt %?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, sert napisał:

Czyżby zegar Celerona @5100 robił różnicę? Na jakiej płycie swojego 12100 (z UHD730) puszczałeś? Rozumiem, że stockowo i na DDR4?

Single Rank, pamięć będzie wymieniona na 2x8GB b-die.

41 minut temu, sert napisał:

Pierwsze uruchomienie windy na domyślnych ustawieniach procesora bez próby jego OC i ramu, grafika przez zintegrowany UHD770. (Pierwszy slot PCI-ex16 jak zapowiadano nie działa)

1. Zakres mnożnika odpowiada i5-12400

2. Brak AVX-512 - mały minus.

Informacje o CPU z HWinfo i CPU-Z. Wygląda prawdopodobnie na późną próbkę inżynieryjną sprzed sklepowej rewizji H0.

Teraz kolej na sprawdzenie czy jest zablokowany mnożnik oraz czy jest podatny na OC w tym pamięci (może być różnie).

i5 12400 posiada UHD 730, twój procesor raczej odpowiada modelowi i5 12500/12600, lecz taktowanie identyczne jak w i5 12400.

Edytowane przez Doamdor
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Doamdor napisał:

Single Rank, pamięć będzie wymieniona na 2x8GB b-die

To będzie dalej Single Rank (popularnie nazywane jedno stronne) ;) Ale juz w Dual Chanel.. 

Edytowane przez Minciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Minciu napisał:

To będzie dalej Single Rank (popularnie nazywane jedno stronne) ;) Ale juz w Dual Chanel.. 

SinglevsDualvsQuadRAM.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zdecyduj czy wymieniasz na 2x8 GB =  Dwie osobne kości 8GB razem 16GB ramu Bdie w Dual Chanel.

Czy może wymieniasz na 2Rx8 czyli dwie osobne kości 16GB bdie, razem 32GB w Dual chanel ;) 

Normalnie na forum kazdy napisałby 2x16GB Bdie. Tutaj wiadomo że to Dual Rank bo nie ma inaczej. DDR4 Samsunga A-die miały być gęściejsze, wtedy moduł 16GB z A-die zrobiłoby się Single Rank. Ale gdzie one są to ja nie wiem. 

Edytowane przez Minciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież napisałem co mam, wrzuciłem jeszcze zdjęcie, żebyś nie miał problemu zrozumieć, ale chyba dalej nie rozumiesz. :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, sert napisał:

Dostarczono :) w 10 dni. Ciekawe czy się polubimy.

Na tym ES'ie normalnie działają porty PCI-E?
Czy tak jak na QXQ3 (i9-12900 ES), że pierwszy port nie działa w ogóle, a drugi przez chipset max. 3.0 x4?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Tornado3 napisał:

ESy nie były czasem blokowane na OC ?

Raczej na pewno tak, gdyż mój ma blokadę na 40, nawet nie na 44 (ta wartość uaktywnia tylko się w automacie - na ustawieniach domyślnych procka).

Godzinę temu, Minciu napisał:

@sert wiesz, że jak lecisz z Integry, to 2x8GB DDR5 tnie wydajność iGU pewnie kilkadziesiąt %?

Czy możesz, rozwinąć proszę, bo nie rozumiem dlaczego i pierwszy raz słyszę o czymś takim.

Godzinę temu, Doamdor napisał:

i5 12400 posiada UHD 730, twój procesor raczej odpowiada modelowi i5 12500/12600, lecz taktowanie identyczne jak w i5 12400.

Racja,  thx za sprostowanie.

19 minut temu, Paw79 napisał:

Na tym ES'ie normalnie działają porty PCI-E?
Czy tak jak na QXQ3 (i9-12900 ES), że pierwszy port nie działa w ogóle, a drugi przez chipset max. 3.0 x4?

Pierwszy port nie działa.

------------------------------------------------------

Walczę koledzy, jeszcze. Na razie mam stabilne all core na 4,7 Ghz poprzez BCLK 150Mhz. 

@edit sorry pomyłka 4.8Ghz

Edytowane przez sert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, sert napisał:

Pierwszy port nie działa.

To lipa.
Jak na drugim jest to samo co na QXQ3 (PCI-E 3.0 x4 przez chipset), to wydajność w zasadzie każdej karty graficznej będzie upośledzona.
Lepiej było wziąść do zabawy zwykłego i3-12100F.
Po OC do 5GHz i z DDR5 wystarczyłby praktycznie do każdej gry, bez żadnych "felerów".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi