Skocz do zawartości
sert

Wątek o doświadczeniach z OC zablokowanych procków na mojej nowej płycie LGA1700

Rekomendowane odpowiedzi

Przez PCIE z płyty u mnie w Asusie jest 4x + 4x 4.0 na z690 strix-F. Ale nie zawsze tak jest. 

Jak działa m.2 z CPU to można GPU wertykalnie wsadzić przez adapter pod m.2, wyjdzie wtedy 4.0 4x

13 godzin temu, Doamdor napisał:

Przecież napisałem co mam, wrzuciłem jeszcze zdjęcie, żebyś nie miał problemu zrozumieć, ale chyba dalej nie rozumiesz. :E

No nie. Nie rozumiem co masz a co chcesz mieć. Jakieś bdie  2x8GB DualRank chyba? Mniejsza w to XD

12 godzin temu, sert napisał:

Czy możesz, rozwinąć proszę, bo nie rozumiem dlaczego i pierwszy raz słyszę o czymś takim.

IGPU korzysta na szybkiej pamięci. Ze względu na budowę ddr5 potrzeba kości 16GB żeby wykorzystać pełnię ich możliwości. Nie wiem czy 4x8GB działa tak samo jak 2x16GB. Ale na pewno 2x8GB działa źle. W sumie to pewnie 2x8GB bliżej do 1x16GB niż do 2x16GB. Obcinasz kanały. Tracisz transfer. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko Mortax MAX ma ten BCLK generator czy zwykly Mortar też ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisali chłopaki że tylko MAX niestety. Bez MAX to inna płyta jednak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Minciu napisał:

No nie. Nie rozumiem co masz a co chcesz mieć. Jakieś bdie  2x8GB DualRank chyba? Mniejsza w to XD

Przecież na zdjęciu jest napisane co mam, 1Rx8GB Single Rank, stąd tak niska wydajność iGPU.

Godzinę temu, Yedi napisał:

Tylko Mortax MAX ma ten BCLK generator czy zwykly Mortar też ? 

Tylko MAX i była ta płyta dostępna w sklepie MSI.

Edytowane przez Doamdor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli by komuś do głowy przyszło kupowanie jakiegokolwiek ES-a Intela to popełni takie same wielkie głupstwo jak ja - te procki to są rzadkiej klasy "niedoróbki" - wydajność ich jest o wiele niższa niż produktów sklepowych. Kultura działania jest żenująca. Nie będe pisał w szczegółach, bo to nie ma sensu i nie chcę się denerwować.Niezłą dostałem nauczkę! Zastanawiam się czy go nie zwrocić, ale nie mam doświadczeń ze zwrotami na Ali - ktoś miał i coś podpowie na ten tremat?

-----------------------------------------------------------------------------------

Do niniejszego wątku na pewno wrócę w jakiejś bliżej nieokreślonej choć pewnie nieodległej przyszłości kiedy zaopatrzę się w normalny procesor. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak, żeby nie zawieszać historii ES-a w próżni i jakoś to podsumować - pokażę co maksymalnie sensownego i stabilnego udało mi się z tego "cyrkowego procka" osiągnąć  (grafika UHD włączona). Żeby cokolwiek było sensownie - musiałem wyłączyć HT i ustawić taktowanie CPU na 4685Mhz - w związku z tym jest tylko 6C/6T - podkręcone na sztywno. Dodam, że gdybym miał zwykłą, przeciętna płytę, nawet Z-kę z tym prockiem - to chyba bym się pochlastał  - nic bym nie zrobił. Aida odczytuje niższe taktowanie bo działają intelowske tryby oszczędzania energii.

esaid1.jpg.fa4d7e4ad98b81b615cf01197fd4e59f.jpgcpuzbench.jpg.75bcee465f2422bca25cd599a111d45d.jpg

Edytowane przez sert
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze test UHD770 w 3dMark03 - jest spora poprawa w porównaniu do celerona@5.1 i UHD710

7703dm.jpg.5853471c8121e1e19c2715eeac77a97d.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na koniec jeszcze pobór prądu i temp. wg wskazań HwInfo - minimum: pulpit, z podłączona siecią i otwartą przeglądarką, maksimum: test 3DMark 03.

hwinf.jpg.821c28ea0e1e39b50543b7121bfad336.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatury na ESach chyba często są problemem. Już chyba przy 6gen jak pamiętam potrzebna była pompa w volty i spory cooler żeby do 4.0 się zbliżyć. Gdzie to chyba był prawie stock dla 6700k. 

Ja mam wrażenie że Intel to specjalnie upośledza te ESy, żeby nie robiły konkurencji.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, Minciu napisał:

Ja mam wrażenie że Intel to specjalnie upośledza te ESy, żeby nie robiły konkurencji.

Celowo uszkodzona została dopiero 12'ta generacja (przez upośledzenie linii PCI-E na CPU).
Wcześniej były to często wczesne wersje procesu.
Stąd niższe zegary od sklepowych sztuk.
Jednak z odpowiednim BIOS'em wszystko działało.
I dopóki taktowania były rekompensowane ceną, to perf./$ się zgadzał.
Ostatecznie Intel postanowił w końcu ukrócić proceder (te procki są po prostu wynoszone przez pracowników fabryk w Chinach)
Zresztą przy obecnych cenach średnio-niskiej półki (i3-12100F/R5 5500/5600G/5600) wersje inżynierskie w ogóle przestały mieć sens.

5 godzin temu, sert napisał:

Jeśli by komuś do głowy przyszło kupowanie jakiegokolwiek ES-a Intela to popełni takie same wielkie głupstwo jak ja - te procki to są rzadkiej klasy "niedoróbki" - wydajność ich jest o wiele niższa niż produktów sklepowych.

To akurat jest podstawowa wiedza dla kogoś, kto choć trochę siedzi w temacie i miał styczność z tymi procesorami.
Był okres gdzie i7-6700/6700K kosztowały 1300-1500zł, a QHQG robiący ~4.0GHz: 500-600zł.
Więc wtedy się opłacało.
Podobnie lekko skręcone odpowiedniki i7-8700/8700K szło kupić za pół ceny.
Ale obecnie to już za dużo kombinowania w stosunku do sklepowych odpowiedników.
Zwłaszcza że jak już pisałem- to nie zegary są największym problemem ES'ów 12-tej generacji, tylko upośledzone PCI-E:

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Minciu napisał:

Tak, w CB R23 widać to moim zdaniem wyraźnie - 6C/6T nie przegonił niżej taktowanego 12100F 4C/8T, który uzyskał 8554 wg testu

r23es.thumb.jpg.696b6ad7aa3d63bb109c79aa450982a7.jpg

Edytowane przez sert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Minciu Czy Ty (albo inni użytkownicy Asusów) macie w swoim Asusie Z690 możliwość wyłączenia w biosie dławienia termicznego procesora? Już wiem dlaczego przy włączonym HT wydajność przy pełnym obciążeniu spada - włącza się throttling - temperatura dobija do 100 stopni na moim grandisie3.

Edytowane przez sert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie szukałem, ale jak masz 100*C to nie dziw się że proc nie chce się spalić. Albo właściwie płyta proca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mam 100 stopni na niektórych rdzeniach. Zszedłem kilkadziesiąt mhz z taktowania. Minimalnie mogłem jeszcze obniżyć napięcie, otworzyłem budę i jest to co widać poniżej, ale i tak zrzuca takty podczas testu. No, ale zbliżyłem się przynajmniej do mojego poprzedniego Ryzena 5600 ;)

322a9a0c384d.jpg

Edytowane przez sert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, sert napisał:

i jest to co widać poniżej,

Problem w tym, że nic nie widać podobnie jak na kilku screenach w temacie :E 

RQeLfUi.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Pentium D napisał:

Problem w tym, że nic nie widać podobnie jak na kilku screenach w temacie :E 

Dzięk bardzo, ponaprawiałem. Przez 3-mce powinno być ok.

Edytowane przez sert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, sert napisał:

Dzięk bardzo, ponaprawiałem. Przez 3-mce powinno być ok.

Wyniki jak ryzen 5 5600, nie wiem czy warto było się tak szarpać na tego intela ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no lepiej było kupić dzisiaj poniżej kafla 12700Kf w morele ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Pentium D napisał:

Wyniki jak ryzen 5 5600, nie wiem czy warto było się tak szarpać na tego intela ?

35 minut temu, Minciu napisał:

no lepiej było kupić dzisiaj poniżej kafla 12700Kf w morele ;) 

Do intela wróciłem po dłuuugiej przerwie, więc się z nim na nowo oswajam i chcę sobie bardzo powoli dawkować przyjemności z tego płynące przez najbliższe lata (muszę wczytać się w wątek o 12gen, żeby zorientować się do czego procki tej serii są zdolne - marzy mi się w następnej kolejności 12490F - szara wersja tylko na Chiny z 20mb cache).

Co aktualnego stanu koegzystencji z ES, to postanowiłem wrócić do 6C/6T z dwóch względów: przy włączonym HT przy obciążeniu następował trothling oraz przy włączonym HT zauważyłem w benchmarku w CPU-Z, że co prawda wynik wielowątkowy wzrósł znacznie, to wynik jednowątkowy odwrotnie - spadł o 200 pkt (oscyluje ok. 450pkt, gdzie przy wyłączonym HT - jest normalny ok. 670 pkt) - coś jest zwalone w tym ES, tak jak pisałem wcześniej - niedoróbki.

Zegar ustabilizowałem ostatecznie na 4,7 Ghz, pamięci idą na 6 Ghz - i jest całkiem ok. Porównywalnie do 12100 z tym, że mam dodatkowo grafikę UHD770. Jak za 508PLN to w sumie nie najgorzej na tym wyszedłem - a jak popatrzy się na ceny (nawet używanych) takich procków jak np. 7700K (ok. 900PLN), które są o wiele mniej wydajne (w CB23 - o 2000 pkt mniej) - to już w ogóle - nic tylko się cieszyć. W sumie ostatecznie jest całkiem całkiem - ale zanim poznałem tego procka od podszewki - to minęło (z przerwami oczywiście) prawie 3 dni, droga przez męke.

cpuz4700.jpg.f94926a963feaa758faaa693dabd923c.jpgaid4700.jpg.d4b72ee6dd7a99507dcdaef4b51eadc9.jpg

Edytowane przez sert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jaja . Ten procesor to istne kuriozum. Miał mieć UHD 770, to teraz popatrzcie niżej jak jest - pierwszy zrzut to moje niby UHD770, reszta z netu.:

gpuz.jpg.7d679420a233db4e3afda007b50d959f.jpggpuz730.jpg.70c91db7a375224c5c4e62caebdfb759.jpg

gpuz1_12900k.gif

Edytowane przez sert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale zaraz, dla odmiany HWinfo pokazuje coś takiego (jest 32):

hwigpu.jpg.e3188a63842ba4d0520ed220f89a12c7.jpg

No i nie wiem... piłem ? :);)

Ja mam wybrakowanego procka, czy któryś z tych programików jest wybrakowany? (Już nie mówię o tym, ze jeden pokazuje DDR5 drugi DDR4 - co się dzieje? Ale sztuczną inteligencję udoskonalają ;))

Edytowane przez sert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UHD770 posiada 32 jednostki wykonawcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, pytanie co naprawdę jest w moim procku? Stawiam jednak, że GPU-Z się nie myli, więc jest prawdopodobnie 24 jednostek wykonawczych, ale w "bios" UHD wpisano nazwę modelu 770. Nie wiem jak i czym to ewentualnie dodatkowo zweryfikować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, sert napisał:

No właśnie, pytanie co naprawdę jest w moim procku? Stawiam jednak, że GPU-Z się nie myli, więc jest prawdopodobnie 24 jednostek wykonawczych, ale w "bios" UHD wpisano nazwę modelu 770. Nie wiem jak i czym to ewentualnie dodatkowo zweryfikować.

Ja bym poszukał testów w grach 770 i zrobił własne do porównania albo zamiast gier jakieś syntetyki.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Pentium D napisał:

Ja bym poszukał testów w grach 770 i zrobił własne do porównania albo zamiast gier jakieś syntetyki.

Tak zrobiłem, dzięki. Z zamieszczonych na tej stronie informacji wynika, że na domyślnych ustawieniach UHD 770 w Furmarku uzyskuje 925 pkt w 1080p. Ja uzyskałem 753pkt, więc to nie jest UHD 770, a praktycznie 730. No i sami widzicie jaka jest jazda z tym prockiem. Ale trzeba przynajmniej się cieszyć, że to nie jest UHD 710, jak w celeronie. ;)

furm.jpg.f9f8ebafdf56924b2719e9ac8e3f689f.jpg

Edytowane przez sert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi