Skocz do zawartości
sert

Wątek o doświadczeniach z OC zablokowanych procków na mojej nowej płycie LGA1700

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Tornado3 napisał:

ktoś zrobił fajne porównanie IPC 12400 i 13600k (6/12)

O, widzę, że 12400 wypada b. korzystnie na tle raptora, biorąc pod uwagę pobór energii w stosunku do wydajności. Będę w najbliższych dniach miał 12400 więc zamierzam go sprawdzić pod kątem OC i jest wielce prawdopodobne, że zagości on u mnie już na dłużej. Potem będe w styczniu nadchodzącego roku wypatrywał w sieci wieści, czy zablokowane nowe procki 13gen. będzie można podkręcać przez BCLK, a jeśli tak, to będę polował na 13400 w rewizji B0, jeśli taki procek pokaże się na rynku.

Edytowane przez sert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Tornado3 napisał:

ktoś zrobił fajne porównanie IPC 12400 i 13600k (6/12)

y6heklS.png

Też robiłem porównanie, ale i5 12600K vs i5 13600KF 6/12 5GHz i i5 13600KF miała o 45W niższy pobór prądu w OCCT od i5 12600K.

W przypadku i3 12100 vs i5 13600KF w konfiguracji 4/8 i5 13Gen pobiera mniej prądu od i3. Trudno, żeby 12Gen miała lepszą efektowność energetyczną, jak ma znacznie gorszą jakość krzemu, jeżeli chodzi o OC i UV.

Edytowane przez Doamdor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A te porównanie to na tym samym napięciu było? Bo teoretycznie to 13600 powinien nie tylko banglać na tym samym Vcore, ale nawet na niższym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Doamdor napisał:

W przypadku i3 12100 vs i5 13600KF w konfiguracji 4/8 i5 13Gen pobiera mniej prądu od i3. Trudno, żeby 12Gen miała lepszą efektowność energetyczną, jak ma znacznie gorszą jakość krzemu, jeżeli chodzi o OC i UV.

Ciekawy jestem czy taki 12400f po OC jest szybszy od 11900k w grach

zamówiłem b660m pod OC i będę się bawił

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Tornado3 napisał:

Ciekawy jestem czy taki 12400f po OC jest szybszy od 11900k w grach

zamówiłem b660m pod OC i będę się bawił

Tym jak Ci pójdzie OC 12400f - dziel się śmiało, jak będziesz miał chęć.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nie wiem czy było o tym precyzyjnie wcześniej na forum, ale ponieważ temat mnie dotyczył ostatnio, więc napiszę o tym. Szukałem na rynku wtórnym 12400 (bez F). Koniecznie jednak chciałem (dla zasady - jeśli jest moźliwe max. feauters - to trzeba dołożyc starań aby to mieć), żeby szukany egzemplarz procesora miał AVX-512. 

Swoje poszukiwania oparłem na wskazówkach z internetu dot. znaku graficznego na procesorze - czyli ma być owal (początkowa produkcja z AVX-512), a nie dwa stykające się kwadraciki (nowa produkcja z zablokowanym sprzętowo AVX-512).

batchproc.jpg.94bc1c0df88a4c8fb87ec5efd3e27a0b.jpg (zdjęcie podstawowe z sieci)

Ale jak poradzić sobie, jeśli w ofertach nie ma zdjęcia procka, tylko zdjęcie pudełka, ale z widoczną białą naklejką Intela (s/n, batch#, product code, s-spec itp.) Znalazłem w sieci informację, że wszystkie procesory 12gen wyprodukowane do 49 tygodnia 2021 roku mają AVX-512, które można włączyć w biosie umozliwiającej to płyty głównej. Jak doczytałem się - po numerze Batch# można zorientować się z jaką datą produkcji ma się do czynienia (nr ten powtórzony jest też bezpośrednio na procesorze).

batch.jpg.036ddbaa86e0a3b15bdfc3a3640a96c8.jpg(zdjęcie podstawowe z sieci)

Przykładowo, jak widać:

na zielono - ostatnia cyfra roku czyli 1 = 2021

na czerwono  - tydzień produkcji w danym roku

Edytowane przez sert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe procesory 12400 (bez AVX-512) z 2022 r. wyglądają przykładowo tak:

22batch.jpg.c81ec5d0b4a5002c0980c56799664e0a.jpg

(Zdjęcie z sieci)

Edytowane przez sert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam i7 12700kf z kółkiem, gdzieś z początku produkcji. Czyli z AVX512 ? :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Minciu napisał:

Ja mam i7 12700kf z kółkiem, gdzieś z początku produkcji. Czyli z AVX512 ? :) 

Tak, na to wygląda, jeśli bios płyty ma opcję włączenia AVX512. Gdzieś też wyczytałem, że Gigabyte-y i Asrocki nie udostępniają włączenia tej opcji w swoich biosach. Za to MSI i Asusy owszem, co na moim Asusie w przypadku Celerona "z kółkiem" (owalem), potwierdziło się w 100%, a ciekawe czy potwierdzi się także ze zdobytym moim 12400, którego z papierami i gwarancją - wcale nie tak łatwo było obecnie znaleźć na rynku wtórnym.

124o.jpg.8bf72c6bdb1c5fb370ef1a4fc19ab5d2.jpg

Edytowane przez sert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy czym w przypadku wyższych modeli, aby uaktywnienie AVX-512 zadziałało - dodatkowo trzeba wyłączyć E-cores.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze uruchomienie 12400. Bios Asusa jest o tyle fajny na tej płycie, że nie trzeba wszystkich ustawień wpisywać od nowa. Zachował ustawienia z ES-a, obniżyłem tylko na chybił trafił napięcie i wszystko wystartowało. Okazało się także, że w moim przypadku nie ma oddzielnej funkcji uaktywniającej AVX-512. Jest tylko funkcja włączająca AVX2, ale wraz z nią, jak procek na to pozwala, uaktywnia się, jak widać, także AVX-512.

edit: zauwazyłem, że nie uaktywniłem po poprzednim procku HT, zaraz to poprawię. edit: poprawione

124005.jpg.f18b37dca2d7dde5a1d577bdf858e122.jpg

Edytowane przez sert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to temperatury i pobór energii na pulpicie z uruchomioną siecią, przegladarką i aktywną zintegrowaną grafiką UHD730. Ok. 10-12W mniej niż analogicznie na ES-ie (z tym, że tam było 6C/6T, wyższe napięcie i UHD770)

coretemp.jpg.470eedb520ef4e4e0be7df673912d1bf.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Tornado3 napisał:

Czekamy na cb23 :thumbup:

Proszę, tuż po zakończeniu testu ~5Ghz, DDR5 6000

4d2444640acc.jpg

Edytowane przez sert
  • Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I Aida. W kolejnych dniach będę sprawdzał co jest możliwe wyżej na tym procku.

aid1245.thumb.jpg.d42f3f391809b6dae2fbc677b68861b6.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 11.12.2022 o 15:45, sert napisał:

Takie są temperatury na 5Ghz w R23 na sam koniec testu, po założeniu podkładek pod socket przy napięciu 1.445V (na Grandisie 3) -  i, jak widać, sporo ponad 100 watowym poborze energii.

Chciałoby Ci się się zrobić test na 4.65 GHz aby porównać zegar w zegar z r5 5600? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, Pentium D napisał:

Chciałoby Ci się się zrobić test na 4.65 GHz aby porównać zegar w zegar z r5 5600? 

Oczywiście, tylko chyba obaj nie zwrociliśmy uwagi, że to powinno być chyba  4.56Ghz a nie 4.65Ghz. Zorientowałem sie za późno i już nie chciało mi się zmieniać. Tak więc ustawiłem 4.65Ghz (poprzez kombinację BCLK i mnożnika - zmniejszyło się trochę taktowanie DDR5 i cache) . Jeśli rzeczywiście miałeś na myśli 4.56Ghz a nie 4.65Ghz, to i tak po wynikach można sobie z dużym prawdopodobieństwem wyobrazić właściwy w przybliżeniu rezultat. Aha, zmniejszyłem napięcie do 1.28V - nie szukałem nic niżej - zaskoczyło więc przyjąłem tą wartość.

Na marginesie - powiem Ci, że jakoś tak sie składa, że radość z zabawy na Intelu jest u mnie jakaś taka większa, niż było to na AMD (może dlatego, że tu łatwo przekroczyć magiczne dla mnie do tej pory 5Ghz i z opóźnieniami pamięci schodzić poniżej 50ns - co mnie zawsze abstrakcyjnie rajcowało ;) ), no i nauczyłem się przez to trochę Intela - praktykując.

738b7fbf01f7.jpg

Edytowane przez sert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, sert napisał:

Oczywiście, tylko chyba obaj nie zwrociliśmy uwagi, że to powinno być chyba  4.56Ghz a nie 4.65Ghz.

Niby czemu miałoby być 4.56 GHz? Dobrze jest, spora moc drzemie w tym krzemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Pentium D napisał:

Niby czemu miałoby być 4.56 GHz?

Zrobiłem błędne założenie, że pisząc "zegar w zegar" masz na myśli bezpośrednie porównanie do ujętego w tabelce R23 wyniku R5600, który był kiedyś przeze mnie puszczany na 4,56Ghz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, sert napisał:

Zrobiłem błędne założenie, że pisząc "zegar w zegar" masz na myśli bezpośrednie porównanie do ujętego w tabelce R23 wyniku R5600, który był kiedyś przeze mnie puszczany na 4,56Ghz.

Ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daleki jestem od nieuzasadnionej euforii, bo to tylko na razie Cpu-z, pulpit i internet, ale.. nie jest źle. Jakby to 5.3Ghz okazało się w pełni stabilne, to byłbym usatysfakcjonowany. Byłoby to trochę więcej niż uzyskał znany Youtuber z filmiku zamieszczonego w pierwszym moim poście niniejszego wątku na identycznym modelu procesora.

12453cpu.thumb.png.15d4973a4282dae52275b8c8bf70a5f5.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak wcześniej napisałem, 5.3Ghz jest możliwe i stabilne w przeglądaniu neta, oglądaniu na YT filmów itp. Przy obciążeniu wszystkich rdzeni musiałem w CB23 zejść do 5,15Ghz i dodatkowo podwyższyć napięcie do 1.4V. Gdybym miał lepsze chłodzenie mógłbym próbować ugrać więcej. Nie wiem jak autorowi filmiku z pierwszej strony wątku udało się przeprowadzić do końca test CB23 na 5.2Ghz przy 1.35V - prawdopodbnie miał lepszą sztukę CPU i na pewno lepsze chłodzenie.

5150aid.jpg.0889f811d1b1c53f02a9ff0ed8103afb.jpg

2479e46c52b8.png

Edytowane przez sert
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapodaj 5-10min test w OCCT, szybko zweryfikuje stabilność procesora.

5GHz to miały problem osiągnąć procesory i5 12600K/KF, więc nie masz na co narzekać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Doamdor napisał:

Trochę się boję ;) - na pewno jeszcze nie teraz.

1 minutę temu, Doamdor napisał:

5GHz to miały problem osiągnąć procesory i5 12600K/KF, więc nie masz na co narzekać.

?

--------------

Jeszcze pokażę wyniki cpu i integry w Black Magic Raw Speed Test

d592eea67f40.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 16.12.2022 o 02:23, Doamdor napisał:

--------------------------------------------------

Procesor 12Gen i5-12400 6C/12T ustawiony na wszystkich rdzeniach 5,1Ghz, 1.38V, obudowa zamknięta z wentylatorami, chłodzenie Grandis3.

---------------------------------------------------------------

OCCT AVX2 small - następuje dławienie termiczne, test jest automatycznie stabilnie kontynuowany i wykonuje zadania bez błędów

45197c8b8fac.png

OCCT AVX2 medium - dławienie termiczne nie występuje, test wykonywany jest bez błędów

dcf3ca8f4efc.png

OCCT AVX512 small - następuje minimalne dławienie termiczne, test jest automatycznie stabilnie kontynuowany i wykonuje zadania bez błędów

20eaa85d9eb2.png

------------------------------------------------------

Znalazłem więc jak myślę w mojej konfiguracji sprzętowej - taki sweet spot - dla OC 12400, którego teraz nie powinno zaskoczyć, potencjalnie nawet eksremalne, wykonywanie jakiegokolwiek programowego działania. 

Edytowane przez sert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi