Skocz do zawartości
sert

Wątek o doświadczeniach z OC zablokowanych procków na mojej nowej płycie LGA1700

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie napięcie dla 5,1GHz, oraz jaki pobór prądu przez CPU ?

5,1GHz to dobry wynik dla 12Gen, przydałoby się chłodzenie wymienić.

Edytowane przez Doamdor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Doamdor napisał:

Jakie napięcie dla 5,1GHz 

1.38V

jaki pobór prądu przez CPU

W najgorszym scenariuszu (AVX2 small) - max. ok. 130-135W, pozostałe  ok. 110-125W

przydałoby się chłodzenie wymienić.

Cały czas o tym właśnie myślę i waham się pomiędzy tym poleconym przez Ciebie, które posiadasz (czy ono dużo zmieni) a czymś innym.

Edytowane przez sert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przy 136W mam 76C, a ty dobijasz do 100C, więc masz już odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno jest lepszy, ma 2 x po 7 ciepłowodów, a Grandis po 6. Chyba więc zdecyduję się, a co z tego wyniknie - opiszę.

Edytowane przez sert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba oglądałem 2 lata temu, ja to chłodzenie kupiłem z 5-6 lat temu i kupiłbym je ponownie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie sądzę, że mocno poprawisz temperatury na lepszym "powietrzu" skoro masz grandisa

jak masz ustawione wentylatory do testów ? może ustaw na ten czas 100% i zobacz co się dzieje z temperaturami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprawi, bo schłodzenie 6/12 130W to nie problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym bardziej dla grandisa który ogarnia 250w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oba te chłodzenia ogarniają niby do 250W. Na pewno będę mógł je porównać. Nie liczę na kilkanaście stopni różnicy, ale gdyby to było nawet tylko kilka stopni, to może pozwoliłoby to, w ekstremalnych scenariuszach, uniknąć throttlingu, zobaczymy. Jeśli chodzi o wszystkie wentylatory, to są tak ustawione, że przy 100% obciążeniu procka działają również na 100%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, Tornado3 napisał:

Tym bardziej dla grandisa który ogarnia 250w

Jak widać, nie ogarnia zaledwie 130W dla 6/12, bo problemem jest jego system montażu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ketrab666 w wątku o 13gen zamieścił w swoim wpisie poniższe wyniki procesora 13700K na pamięciach DDR5 taktowanych 7600Mhz

JxMEa2X.jpeg

Moim zdaniem, nie trzeba wielkiego polotu, aby zauważyć pewne, moim zdaniem "anomalie" w powyższych wynikach na niekorzyść 13700K i poniższych wynikach mojego podkręconego na 5100Mhz 12400 na pamięciach niecałe 6000Mhz.

Z czego wynika, że rezultaty 13700K są w tym porównaniu - moim zdaniem - po prostu słabe ? Czy ma na to wpływ wielkość stosunku DRAM:FSB Ratio ? Czy  są jakieś inne powody?

aid51.png.a78c3ec37e31489da0039b3dbe491a6f.png

Edytowane przez sert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sert zrobić ci screen jak jest na 7200? Ale to dopiero jutro.

Edytowane przez ketrab666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, ketrab666 napisał:

@sert zrobić ci screen jak jest na 7200? Ale to dopiero jutro.

Zrób, to zawsze jakaś nowa dawka wiedzy dla wszystkich, ale czy to co pokazałeś to  jest max, który możesz wyciągnąć stabilnie z tego procka i pamięci jeśli chodzi o wyniki w Aida?

16 minut temu, sert napisał:

Czy ma na to wpływ wielkość stosunku DRAM:FSB Ratio ?

Bo jeśli tak, to może się okazać, że bardziej "opłacalne" jest podkręcanie procka (ustawianie CPU z K) poprzez zwiększenie BCLK (jeśli jest taka możliwość na płycie) niż tylko przez sam mnożnik z taktowaniem BCLK na 100Mhz.

Edytowane przez sert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, sert napisał:

Zrób, to zawsze jakaś nowa dawka wiedzy dla innych, ale czy to co pokazałeś to  jest max, który możesz wyciągnąć stabilnie z tego procka i pamięci jeśli chodzi o wyniki w Aida?

Podobno można więcej. Ktoś takie same kości co mają chyba 6800 kręci na 7800 :)

Edytowane przez ketrab666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, sert napisał:
43 minuty temu, sert napisał:

Czy ma na to wpływ wielkość stosunku DRAM:FSB Ratio ?

Bo jeśli tak, to może się okazać, że bardziej "opłacalne" jest podkręcanie procka (ustawianie CPU z K) poprzez zwiększenie BCLK (jeśli jest taka możliwość na płycie) niż tylko przez sam mnożnik z taktowaniem BCLK na 100Mhz.

Edytowane 27 minut temu przez sert

Chyba mi się jednak coś pomyliło i przekombinowałem w szukaniu rozwiązania zagadki tych przeciętnych wyników 13700K na DDR5 7600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chociaż nie!, wróć, dobrze. Załóżmy, że posiadam 13700K i pamięć DDR5 7600Mhz i na mojej płycie będę ją ustawiał na tą wielkość poprzez BCLK 141,7Mhz. A więc: 3800 (1/2 7600) dzielę na 141,7 = 26,8 =~27 czyli stosunek wg aidy (i realnie) DRAM:FSB wynosiłby 27:1 a nie jak przy szynie BCLK 100Mhz 38:1, jak u Kolegi. Żeby uzyskać 5100Mhz na procesorze 13700K ustawiłbym po prostu jednocześnie maksymalny mnożnik na 36 -> 36x141,7=5101,2Mhz.

Stosunek więc DRAM:FSB 27:1 jest wydajniejszy niż 38:1, moim zdaniem -  na podstawie posiadanej przeze mnie wiedzy i chyba na logikę? W takim razie  więc "opłacalniejsze" dla wydajności jest ustawianie taktowania procesora i pamięci poprzez zwiększone BCLK (i odpowiedni mnożnik) - oczywiście na płytach, które na to pozwalają.

Edytowane przez sert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkręcanie FSB fałszuje wyniki w AIDA jest "bug" który podnosi wartości. Trzeba to przeliczać w dół, jest określony też jakiś mnożnik. Sprawdzili to na forum overclock.net

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, ju-rek napisał:

Podkręcanie FSB fałszuje wyniki w AIDA jest "bug" który podnosi wartości. Trzeba to przeliczać w dół, jest określony też jakiś mnożnik. Sprawdzili to na forum overclock.net

Rzeczywiście są te informacje w sieci, nie tylko pod wskazanym adresem. Nie są one dla mnie jednak do końca czytelne i jasne, skoro nawet na forum aidy, twórcy tego programu nie odnieśli się do nich jednoznacznie. Chyba generalnie jest kłopot z dokładnym mierzeniem realnego latency i przepustowości pamięci. Cztery programy i cztery różne wyniki.

MLC Intela wersja 2.9a - 61,3 ns

MLC Intela wersja 3.1 - 72,6 ns

Aida - 48,4 ns

Siv - 33,6 ns

I komu tu wierzyć ;)

3d34de145058.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I piąty program.

Passmark - 42ns

passmem.jpg.ebea92f32959d1ffc4f2215662aee571.jpg

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainwestuj w ALFII 420 i kręć ile fabryka dała ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałem na płycie 13600KF. Bardzo ciekawa sytuacja - na defaultowych ustawieniach biosu wygląda to tak: rdzenie P - wszystkie na sztywno 5.1Ghz, a rdzenie E - skaczą od 2,6Ghz do 3,9Ghz. Podkreślam na domyślnych ustawieniach. Ciekawe co dalej na tej płycie da się sensownego uskutecznić z tym prockiem.

f8a8a4d9bc32.jpg

Edytowane przez sert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tornado3 O! Zakupiłeś gdzieś płytkę Asrocka z DDR4 z zewnętrznym generatorem BCLK - super, w Polsce nie była dostępna. Eksperymentuj więc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi