Skocz do zawartości
sert

Wątek o doświadczeniach z OC zablokowanych procków na mojej nowej płycie LGA1700

Rekomendowane odpowiedzi

No i chyba lipa - nie udało mi się do tej pory przez godzinę - podkręcić odblokowanego 13600KF - przez zwiększenie BLCK - czyżby 13gen B0 - miała jakąś blokadę na tą metodę OC na płytach B660 z zew. generatorem? ?

Edytowane przez sert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, sert napisał:

czyżby 13gen B0 - miała jakąś blokadę na tą metodę OC na płytach B660 z zew. generatorem? ?

z tego co czytałem musisz mieć nowszy chipset w tym przypadku b760 :E

na B660 podkręcisz wszystkie AL odblokowane i zablokowane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już go wyjąłem, pójdzie na zwrot albo na sprzedaż, jak ktoś chętny to zapraszam na priv po 13600KF

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tornado3 Opłaciło sie kupić taką płytę do 12gen, nie ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście, że tak biorąc pod uwagę przyrosty po OC to jest lepiej niż dobrze :thumbup: W moim przypadku było akurat taniej niż Zetka + 12600k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tornado3 Pokażesz z ciekawości Aide na tych DDR4? Porównam sobie z moimi DDR5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hqo4lXA.pngFwryyTT.png

Edytowane przez Tornado3
  • Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obstawiam, że aida64 przekłamuje te wyniki, ale ręki nie dam sobie uciąć :E

wrzuciłem jeszcze ATC z timingami

Edytowane przez Tornado3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Tornado3 napisał:

obstawiam, że aida64 przekłamuje te wyniki,

Tak, czy inaczej - ładnie wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Tornado3 napisał:

obstawiam, że aida64 przekłamuje te wyniki, ale ręki nie dam sobie uciąć :E

wrzuciłem jeszcze ATC z timingami

BCLK wywalone w kosmos i pokazuje bzdury totalne, owszem, klasyczna Aida. 3475MHz RAM ma teoretyczną przepustowość maksymalną w wysokości 55.6k Mbps. Jak chcesz mieć faktyczne wyniki to użyj Intel MLC.

Edytowane przez SirHawk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, SirHawk napisał:

Jak chcesz mieć faktyczne wyniki to użyj Intel MLC.

Do latency chyba lepszy ten programik: https://www.majorgeeks.com/files/details/memory_latency_test.html

Cytat

Memory Latency Test to wieloplatformowa aplikacja, która umożliwia test porównawczy opóźnienia pamięci procesora. Możesz użyć testu opóźnienia pamięci, aby zmierzyć opóźnienia pamięci i ich zmiany wraz ze wzrostem obciążenia systemu. Posiadanie tych danych może być pomocne na przykład podczas próby ustalenia przyczyny wąskiego gardła wydajności podczas grania.

U mnie na ES wygląda to tak:

latenc.jpg.8f9809b4957b4575588ec620d53f3eac.jpg

Edytowane przez sert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, SirHawk napisał:

3475MHz RAM ma teoretyczną przepustowość maksymalną w wysokości 55.6k Mbps

Ale przy szynie 100Mhz, moim zdaniem. Jak przemnożysz 55,6 x 1.287 (fsb 128,7 - tak jak jest u kolegi) - to otrzymasz = 71,557k Mbps - czyli bardzo zbliżony wynik do tego co otrzymał w Aidzie. Chyba, że chcesz powiedzieć, że przepustowość pamięci nie zależy od FSB (BLCK) - ale to przecież nieprawda.

Cytat

FSB (ang. “Front Side Bus”) - inaczej magistrala lub szyna danych, poprzez którą odbywa się komunikacja między chipsetem, procesorem i pamięcią. Od jej taktowania zależy szybkość i efektywność przesyłania (transferu) danych między procesorem, a pamięcią. link

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, sert napisał:

Ale przy szynie 100Mhz, moim zdaniem. Jak przemnożysz 55,6 x 1.287 (fsb 128,7 - tak jak jest u kolegi) - to otrzymasz = 71,557k Mbps - czyli bardzo zbliżony wynik do tego co otrzymał w Aidzie. Chyba, że chcesz powiedzieć, że przepustowość pamięci nie zależy od FSB (BLCK) - ale to przecież nieprawda.

Przepustowość pamięci nie zależy tylko od BCLK, jest wypadkową dzielnika i zegara bazowego (BCLK), w jego przypadku całość daje częstotliwość 3475MHz, co przekłada się na maks 55.6k Mbps. Nie mnożysz otrzymanego zegara BCLK przez przepustowość... Po prostu wiki ma to do dupy opisane, jak chyba wszystkie kwestie związane z PC. 

Użyj Intel MLC, dedykowanego testu do sprawdzenia opóźnienia i przepustowości. Sam widzisz że to z majorgeek pokazuje głupoty. 

Edytowane przez SirHawk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie tak jak pisze SirHawk

All reads 54077

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@SirHawk To podaj mi proszę jak możesz maks.mojej pamięci -  mam dokładnie tak jak niżej i wtedy sobie sprawdzę w MLC i napisz proszę, której wersji MLC używasz - 3.9a czy 3.10 i sprawdźcie u siebie jak chcecie czy dają takie same wyniki - jak mamy rozmawiać poważnie to rozmawiajmy poważnie. Link do wersji MLC: https://www.intel.com/content/www/us/en/download/736633/intel-memory-latency-checker-intel-mlc.html

mem.jpg.8ccdeb45170c21d828b5cff9d41fa92e.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, sert napisał:

@SirHawk To podaj mi proszę jak możesz maks.mojej pamięci -  mam dokładnie tak jak niżej i wtedy sobie sprawdzę w MLC i napisz proszę, której wersji MLC używasz - 3.9a czy 3.10 i sprawdźcie u siebie jak chcecie czy dają takie same wyniki - jak mamy rozmawiać poważnie to rozmawiajmy poważnie. Link do wersji MLC: https://www.intel.com/content/www/us/en/download/736633/intel-memory-latency-checker-intel-mlc.html

mem.jpg.8ccdeb45170c21d828b5cff9d41fa92e.jpg

97088Mbps. To jest maksymalna teoretyczna przepustowość,  gdy nie zachodzą absolutnie żadne opóźnienia, co jest niemożliwe, dlatego choćby Aida jest gównianym benchmarkiem, pomijając jej idiotyczne wskazania, rozwalane przez BCLK. Używam Aidy i y crunchera VST, info o osiągach memek z Aidy/MLC jest dla mnie czysto kosmetyczne i używam ich tylko dlatego, że są popularne. Tak, to przy 4133MHz niby miałem lepsze cyferki a tu klops, VST robione 2 sekundy dłużej jak 4000 MHz :E. 

Edytowane przez SirHawk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, SirHawk napisał:

97088Mbps.

Możesz napisać pls, jak to wyliczyłeś (skąd wziąłeś)?

Edytowane przez sert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, sert napisał:

Możesz napisać pls, jak to wyliczyłeś (skąd wziąłeś)?

Memory bandwidth - Wikipedia, "Bandwidth computation and nomenclature" dla wszystkiego poniżej DDR5: 

x clocks per second × 2 lines per clock × 64 bits per line × 2 interfaces

Gdzie x to efektywny zegar (więc 6068), wynik wychodzi w GB/s (pardon moi za M"b"), ale że z rana jestem retardem to zamiast dać GB/s dałem MB/s z mnożnikiem :E

DDR5 ma inaczej szynę zrobioną, więc bity na linię zmieniasz na 32 i 4 interfejsy zamiast dwóch, summa summarum wychodzi na to samo.

Skrót obliczeniowy: Efektywny zegar * 16.

Edytowane przez SirHawk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, kończymy tą mało konkretną wymianę zdań, dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi