Skocz do zawartości
Przemoo18

Wpływ zasilacza na karte graficzną-pytanko

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Kupiłem ostatnio Gpu rx6950xt . Po odpaleniu jej w grach i zmniejszeniu max w fps do 60 cewki grają marsza zauwazalnie.

WIem , ze dzis to norma i stwierdzilelm ze wymiana na inna moze być jeszce gorzej. Wyczytałem , że gdzieś wpływ na prace ma zasilacz.

Obecnie mam 850w be quieta gold. Miałem możliwośc przetesowania 2 innych zasilaczy bo producent tej GPU zaleca PSu 950w , więc

stwierdziłem , że spróbuje.

1 próbe przeprowadzialem na tym samym zasilaczu co mam ale 1000w. Niestety cewki dalej na gpu było słychać odczuwalnie.

Potem zaladowalem potwora 1500w BE quiet dark pro titanium. Ku mojemu zdziwieniu karta zaczeła pracować w tych samych warunkach

dużo ciszej i cewki były bardzo mało slyszalne . Różnica była ogromna.

Może mi ktoś wytlumaczyć co jest powodem takiej zmiany? Sama klasa zasilacza i inna charakterystyka pracy? Miał ktoś podobnie.

Nie ukrywam ze meczy mnie pisk cewek dlatego chvialbym zmienić zasilacz skoro róznica jest tak duża. Nie potrzebuje potwora 1500,

stad moje pytanie co wpływa na poprawe kultury pracy Gpu. Ktoś testował jakieś zasilacze. Myślicie że na Corsair moze byc podobnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobnie z RTXem 2060S od Asusa, wyraźnie słychać cewki przy 60FPS, na szczęście przy zamkniętej obudowie tego nie słyszę.PSU miałem jakieś pół roku temu BQ Straight Power 10 500W Gold, zmieniłem na Dark Power Pro 11 Platinum 550W, cewki bez różnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, sznib napisał:

Mam podobnie z RTXem 2060S od Asusa, wyraźnie słychać cewki przy 60FPS, na szczęście przy zamkniętej obudowie tego nie słyszę.PSU miałem jakieś pół roku temu BQ Straight Power 10 500W Gold, zmieniłem na Dark Power Pro 11 Platinum 550W, cewki bez różnicy.

no wlasnie ja przy zmianie na tego titanium zauwazylem znaczaca poprawe.

U mnie przy zamknietej obudowie slychac cewki niestety. Wymiana zasilacza powodowała ze bylo juz prakrycznie cicho stad zastanawiam sie co jest powodem tej zmiany.

Klasa zasilacza czy tak duzy zapas mocy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dark Power Pro to jest topka od BQ, a u mnie nie pomogło, co może sugerować ze to nie wpływ jakości zasilacza. Zobaczymy co inni userzy napiszą o swoich doświadczeniach, sam jestem ciekawy tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, sznib napisał:

Dark Power Pro to jest topka od BQ, a u mnie nie pomogło, co może sugerować ze to nie wpływ jakości zasilacza. Zobaczymy co inni userzy napiszą o swoich doświadczeniach, sam jestem ciekawy tematu.

u mnie sie mega poprawilo i raczej nie byla to wina mocy bo jak zmienilem na bq gold 1000w to bylo to samo co w 850.

Dopiero ten pro 1500 bylo mega ciszej ale nie dam na zasilacz z 2000zl :)

Jutro bede mial ten sam model ale dark 12 titanium ale 850w czyli teoretycznie tro samo co ten dark pro tylko slabszy. Jak pomoze ten 850 to go biore.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi