Skocz do zawartości
Grzesiek247

Windows 10 - BOOT\BCD nie mogę zainstalować systemu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Sformatowałem dziś PC i zainstalowałem od nowa system Windows 10. System mam oryginalny na Pendrive. Wrzuciłem go na dysk SSD 120GB. Generalnie już za pierwszym razem go tam wrzuciłem i wszystko było okej.

Dziś coś jest nie tak. Zainstalowałem system, Windows się uruchamia, ściągam w pierwszej kolejności Google Chrome, a potem sterowniki do karty graficznej. Po instalacji sterowników komputer prosi o ponowne uruchomienie. To też robię. I już się nie uruchamia ponownie. Zamiast pokazania pulpitu mam komunikat o błędzie "Windows failed to start".

Ponad to mam File: \Boot\BCD

Status: 0xc000000f

Naprawa systemu nie pomaga, instalowałem system od nowa, ale historia się powtarza - pulpit się pojawi, zainstaluje sterowniki, restartuje komputer i koniec.

 

Ma ktoś jakieś rady na to?

 

Pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co masz i jak ustawione w zakładce boot? nie piszesz o sprzęcie jaki masz, bateria bios sprawna? dysk sprawdzony?

Edytowane przez amp41

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W Boot ustawiony dysk SSD na którym zainstalowałem Windows. Wcześniej przez rok też na nim był, nie było żadnych problemów

Sprzęt to Core i5 4440, GTX 1070 i 16GB RAM

Ale taki też właśnie hula od ponad roku

Czy bateria sprawna? Chyba tak 😜 nie wiem jak sprawdzić

Czy dysk sprawdzony? Może w ten sposób - sprawny w 100%. W sumie jest stosunkowo świeży można powiedzieć

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj uruchomić komputer z odłączonymi urządzeniami USB. Może bateria CMOS już słaba i bootowanie wariuje. Próbowałeś chkdsk?

1. Baterie najlepiej sprawdzić miernikiem. Jeśli będzie miała poniżej 3V, no to kupujesz nową. Albo po prostu kupujesz nową bez sprawedzenia. Nie kosztuje majątku.

2.  Chkdsk sprawdzi nośnik danych w poszukiwaniu błędów, ale i może  naprawić/odzyskać uszkodzone pliki systemowe. On nie sprawdza "sprawności" dysku.

To się zaczęło po instalacji sterowników grafiki?

Edytowane przez Flik
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co do baterii - zrobiłem format bo jutro montuje nową swiezutka płyte Asus Prime b550 plus razem z Ryzen 3600, GTX 1070 i 16gb ram i lubię jak mam wszystko czyste na modernizacji więc mierzenie chyba sobie daruję :P

Chkdsk - nie mam pojęcia co to jest 😋 pierwszy raz słyszę o tym, to i nie próbowałem tego rozwiązania ;)

I tak - to się dzieje po zainstalowaniu sterowników do GPU. Co ciekawe, po zainstalowaniu systemu i zresetowaniu go ot tak bez powodu, to system się uruchomi ponownie bez problemu. A gdy zainstaluje sterowniki, to już wywala mi błąd 🤔

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Te sterowniki to z pewnego źródła? Bez nich w miarę działa wszystko? Jaką masz grafikę? Może to ona zdechła.

Co do Chdsk- uruchom komputer z rozruchowego nośnika (np. dysk flash USB) i wciśnij kombinację Shift + F10. W otwartym oknie wpisz komendę chkdsk C /F /R (gdzie C to litera dysku, na którym  zainstalowany jest system Windows). Teraz pozostaje czekać na zakończenie procedury i uruchomienie ponownie komputera. 

Edytowane przez Flik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No sterowniki bezpośrednio od Nvidii ściągam. Weź mnie nie strasz że mi GPU padło 😅 GTX 1070

 

No i cóż moge rzec...

Po zainstalowaniu systemu, póki jest że tak powiem - surowy, to mogę go sobie resetować do woli. Gdy puszczę aktualizacje Windowsa, aktualizacje sobie schodzą, instalują się, wszystko działa. Dopiero jak zainstaluję te nieszczęsne sterowniki do karty graficznej bezpośrednio ze strony producenta (NVIDIA) po zrestartowaniu systemu już nie pojawia się błąd, ale pokazuje mi ekran ładowania systemu, po czym gaśnie i komputer się resetuje 3-4 razy i wywala komunikat że "Windows nie mógł się uruchomić poprawnie" bez żadnego kodu błędu. No i co tu robić...

 

Edytowane przez Grzesiek247

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

chyba coś z tymi sterownikami, nie można zainicjować karty

może spróbuj innych sterowników, np starszych

ewentualnie spróbuj logowania startu, może log coś podpowie - włącza się logowanie w msconfig, log będzie w folderze windows, coś jak bootlog, albo ntboot.log, itp

jeszcze uwaga do sprawdzania dysku - na ssd nie stosuje się polecenia /r, czyli repair, to tylko do hdd - czyli na ssd wystarcza chkdsk litera dysku /f

f = fix - napraw błędy w tablicy plików

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dobrze, spróbuję

 

Tylko pytanie - co zrobić jak już nie mogę odpalić systemu? Za każdym razem robić kolejny format i instalować system od nowa żebym miał do niego dostęp? W sumie nie trwa to długo, góra 5 minut :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak masz postawiony system...w trybie uefi? jeśli tak to boot nie jest w tedy z dysku tylko menedżera uruchamiania. Czy w menedżerze urządzeń karta jest wykrywana bez błędów?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dlaczego nie, jeśli tak krótko; formatu nie musisz robić; jeśli sam instalujesz sterowniki video przed instalacją zaznacz chyba? dziennik rozruchu w msconfig - jeśli znów będzie się resetował do logu możesz mieć dostęp z pena instalatora; jeśli natomiast będzie ok log bez znaczenia

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Widzę że muszę nadrobić trochę wiedzy ma temat windowsa :P

 

Jak mam postawiony system, czy w UEFI? Nie mam pojęcia 😅 po prostu instalując go wybrałem dysk na którym ma być zainstalowany (w tym przypadku SSD KINGSTON 120GB) i dalej się zainstalowało ;)

W momencie zainstalowania windowsa, system nie wykrywa GTX'a jako takiego w menedżerze urządzeń, a rozpoznaje coś ala "domyślne urządzenie wideo". Dopiero gdy zainstaluję sterowniki rozpoznaje GPU (po wejściu w tryb awaryjny widnieje jako GeForce GTX 1070)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
59 minut temu, Grzesiek247 napisał:

W momencie zainstalowania windowsa, system nie wykrywa GTX'a jako takiego w menedżerze urządzeń, a rozpoznaje coś ala "domyślne urządzenie wideo".

To normalne. Tak ma być. Czyli, że normalnie działa w trybie awaryjnym? Nie mówiłeś nic wcześniej o tym. Zrób tak jak ktoś wyżej radził-inne sterowniki zainstaluj. Jak to nic nie da, to pewnie karta zaliczyła zgon.

Edytowane przez Flik
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Jak mam postawiony system, czy w UEFI? Nie mam pojęcia 😅 po prostu instalując go wybrałem dysk na którym ma być zainstalowany (w tym przypadku SSD KINGSTON 120GB) i dalej się zainstalowało

Tak po prostu zapytałem bo napisałeś że masz boot z dysku. W przypadku UEFI boot jest ustawiony na menedżer uruchamiania i jak ustawisz boot z dysku to system się nie uruchomi. W menedżerze zaś chodziło mi o to czy np. nie pokaże jakiegoś kodu błędu karty ale skoro piszesz że jest ok to tak przyjmuję. Jeśli więc nie instalujesz niewłaściwych sterów to albo występuje problem z zasilaniem lub samą kartą. 

Edytowane przez amp41
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W biosie to się ustawia w opcji boot z czego ma startować jako 1. Ale jak piszę jeśli stawiałeś jako UEFI. Normalnie start powinien być ustawiony z dysku na którym masz system. Co do problemu ze sterami może się zdarzyć że przy włączonym necie system instaluje swoje sterowniki przez WU. Miałem taki przypadek u siebie, po usunięciu sterowników pobierało mi jakąś wersję przez WU i po instalacji nowych coś się sypało. Zadziałało dopiero jak wyłączyłem instalację sterów przez WU i dodatkowo odłączyłem neta na czas ich instalacji. Do tej pory nie wiem jakim cudem się te stery knociły. Masz już nową płytę i jest to samo? bo jeśli tak to coś z kartą, sprawdzałeś u kogoś innego lub inną kartę u siebie?

  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jakieś głupoty - menedżer (bootmgr??) jest na dysku, więc uruchamianie jest z dysku

chyba chodzi o to, czy jest z efi czy z kodu na dysku, więc niby?? z dysku

sprawdzisz w zarządzanie dyskami w zarządzanie komputerem - jeśli partycja system jest fat32 startujesz w uefi, jeśli system w ntfs w legacy, czyli niby?? z dysku

ale jaki to ma związek z kartą - bootmgr, czyli menedżer uruchamiania nie ładuje systemu, więc nie ładuje także karty, jaki komunikat o błędzie ma niby wyświetlić - system jest ładowany przez winload i dopiero on ładuje sterowniki karty - a tak naprawdę to chyba manager usług, czyli services.exe ładuje dopiero kartę w trybie użytkownika, czyli po zalogowaniu się; jeśli bootmgr coś ładuje to sterowniki video do rozruchu, a to są chyba? i w tym wypadku sterowniki ms, vga save

ps - vga save ma start 1, czyli także nie jest ładowny przez bootmgr - ładuje go winload

Edytowane przez glauks
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja to pisałem w kontekście problemu nie uruchamiania się systemu.

Cytat

sprawdzisz w zarządzanie dyskami w zarządzanie komputerem - jeśli partycja system jest fat32 startujesz w uefi, jeśli system w ntfs w legacy, czyli niby?? z dysku

Partycja system w uefi jak najbardziej będzie w NTFS + będzie partycja 100Mb i menedżer zarządzania dyskami pokazuje ją jako EFI więc stąd będzie wiedział jak ma postawiony. W biosie wtedy startuje z menedżera a nie z dysku. W legacy tej partycji nie ma a raczej jest bez dopisku EFI i wtedy boot jest w biosie ustawiany z dysku. Więc się nie zrozumieliśmy w tym względzie, Jakie to ma znaczenie dla grafiki? pewnie żadne ale skoro system działa na swoich sterownikach a problem występuje po wgraniu tych od grafiki. Autor tematu powinien prześledzić najpierw w sieci problem  File: \Boot\BCDStatus: 0xc000000f który tą sytuację zapoczątkował i sprawdzić na integrze czy problem występuje odłączając GTX-a. Nawet padająca bateria i nie ustawiona data czy godzina może mieć wpływ na problem z bootowaniem, info o bootowaniu może też być zapisane na innym dysku jeśli takowy miał podpięty a go odłączył i system nie wstaje bo i takie są przypadki. Jeśli jest problem z grafiką to i na nowej płycie będzie.

 

  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Karty nie podpiąłem do nowej płyty, bo kurier mi nie dał rady dowieźć radiatora do procesora, jak na złość 😅

No ale nowe fakty. Dokonałem kolejnego formatowania komputera i idąc za radą wyżej - zainstalowałem starsze sterowniki do karty graficznej. Wybrałem najstarsze jakie akurat były dostępne - bodajże z listopada 2021 roku. Zainstalowałem, zresetowalem komputer i o dziwo - działa. Już się cieszę że problem z głowy, ściągam GeForce Experience, wyszukuje mi automatycznie nowsze sterowniki, ale nie najnowsze a wciąż z listopada zeszłego roku (476.** bodajże, aktualne są 586.93). No to pobieram i instaluję na odłączonym internecie. No i klops - komputer zresetowany i system już nie odpala. Pokaże się logo Windowsa (10), białe kropki pod logiem się obracają, po chwili czarny ekran, po następnej chwili znowu logo Windowsa z kropkami określającymi ładowanie, czarny ekran i komputer się resetuje. I tak 3-4 razy, po czym komunikat - system nie mógł się poprawnie uruchomić i mam opcje jak przy poleceniu "napraw komputer" chcąc zainstalować system od nowa

A jeszcze w ramach ciekawostki próbowałem dokonać aktualizacji przez WU. Mając jeszcze najstarsze sterowniki do karty, WU określił że mam najnowsze dostępne 😅

 

Swoją drogą - bardzo się cieszę i dziękuję za takie zainteresowanie tematem 😊

Edytowane przez Grzesiek247

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

więc jeśli starsze działają, nowsze wersje nie, jeśli nie zrobisz loga startu nic nie wymyślisz - tylko log może coś podpowiedzieć, dlaczego tych sterowników nie można załadować

ewentualnie w msconfig jest w rozruch punkt informacje o rozruchu - chyba? chodzi o wyświetlanie na ekranie rozruchu, czyli aktualnie ładownych sterowników - spróbuj włączyć, może coś to podpowie, na jakim elemencie stanie przed resetem, itd - to ustawienie jednorazowe, tak jak i dziennik rozruchu, więc potem nic nie musisz wyłączać; ale musisz śledzić ekran podczas rozruchu

ewentualnie zajrzyj do podglądu zdarzeń - system, może tam coś jest - 2 klik na błędzie

ps - w msconfig jest też uruchamianie diagnostyczne, ewentualnie użyj - może jakiś inny sterownik "kłóci się" z nowszymi wersjami, itp; też ustawienie jednorazowe

nie widać przy resetach próby wyświetlenia komunikatu - ewentualnie odhacz automatycznie uruchom ponownie - win + r, wpisz sysdm.cpl, zaawansowane, awarie systemu

Edytowane przez glauks
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
8 godzin temu, glauks napisał:

więc jeśli starsze działają, nowsze wersje nie, jeśli nie zrobisz loga startu nic nie wymyślisz - tylko log może coś podpowiedzieć, dlaczego tych sterowników nie można załadować

ewentualnie w msconfig jest w rozruch punkt informacje o rozruchu - chyba? chodzi o wyświetlanie na ekranie rozruchu, czyli aktualnie ładownych sterowników - spróbuj włączyć, może coś to podpowie, na jakim elemencie stanie przed resetem, itd - to ustawienie jednorazowe, tak jak i dziennik rozruchu, więc potem nic nie musisz wyłączać; ale musisz śledzić ekran podczas rozruchu

ewentualnie zajrzyj do podglądu zdarzeń - system, może tam coś jest - 2 klik na błędzie

ps - w msconfig jest też uruchamianie diagnostyczne, ewentualnie użyj - może jakiś inny sterownik "kłóci się" z nowszymi wersjami, itp; też ustawienie jednorazowe

nie widać przy resetach próby wyświetlenia komunikatu - ewentualnie odhacz automatycznie uruchom ponownie - win + r, wpisz sysdm.cpl, zaawansowane, awarie systemu

Log startu, włączenie różności w msconfig i tak dalej i tak dalej...

Że się tak wyrażę, dałbyś radę napisać jak to zrobić krok po kroku? 😁😋 Jakbyś chciał idiocie wytłumaczyć, bo sobie chyba nie poradzę 😇

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
9 godzin temu, Grzesiek247 napisał:

 

No ale nowe fakty. Dokonałem kolejnego formatowania komputera i idąc za radą wyżej - zainstalowałem starsze sterowniki do karty graficznej. Wybrałem najstarsze jakie akurat były dostępne - bodajże z listopada 2021 roku. Zainstalowałem, zresetowalem komputer i o dziwo - działa. Już się cieszę że problem z głowy,...

 

To należało zostać przy tych, które działały.🙂 O jakiej karcie w ogóle rozmawiamy? Możnaby ją testowo wsadzić do innego komputera

To nie jest normalna sytuacja, że na świeżutkim systemie dzieją się takie cuda ze sterownikami. Na jednych działa, a na innych nie. Moim zdaniem to nie wina softu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Karta to GTX 1070. Nie no, nie da rady zostać na starych sterownikach :/ m.in. do Warzone 2.0 wymagane są najświeższe :P

W pierwszej kolejności wykonam przeprowadzki na nową płytę jak tylko przyjdzie mi ten radiator. Jak nie pomoże to mam brata co też siedzi na GTX 1070, tyle że ja mam EVGA, a on Gigabyte, to zrobimy podmianę 

Edytowane przez Grzesiek247

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To zróbcie tę podmiankę. Obstawiam, że też nie wystartuje. Chyba, że brat używa jakichś starszych sterów do karty. Testowo niech zaktualizuje do najnowszych i będziecie widzieć, co i jak.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Najpierw bym podziałał tak jak doradził mi glauks - zrobić log startu

Tylko pytanie - jak się robi log startu? 😋

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...