Skocz do zawartości
Dopek

Problem z ramem w Asus ROG Strix Z790 F

Rekomendowane odpowiedzi

Możesz ewentualnie odesłać na zwrot i druga kupić.

Może druga wylosuje się bardziej delikatna.

U mnie ramka z chin najlepiej działa przy minimalnym docisku CPU. Parę razy ja składałem. Najpierw mocniej. Poźniej średnio. Na koniec tak tylko żeby CPU siedział ciasno i nie dało się go palcem w gnieździe poruszyć. Ostatnia opcja u mnie spisała się najlepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytę będę zwracał a procesor reklamował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masakra żeby taki sprzęt za konkretną kasę sprawiał takie problemy. Może to po prostu czysty niefart. 

Udało się sprzęt wymienić? I na co ?

Edytowane przez Romanoszczak36

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na płytę mam już na mailu korektę a procesor świeżo odesłałem na gwarancję. Ale profesjonalista pomógł mi przygotować podzespoły na odesłanie. I on złoży nowo zakupione rzeczy jak tylko odzyskam pieniądze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem bardzo podobny problem ze swoim kompem ale na płycie z690

2 dni temu zacz ałem wszystko montować, płyta Strix z690 - F gaming, procek 13900k, te same ramy co u Ciebie.

Po montażu DUPA!, nic nie działa, nic sie nie wyswietla. Próby wielokrotne zrobienia FLBK bez efektu. Bios jeden z pierwszych więc wiedziałem, że coś jest z ramem ale nie miałem innych, żeby sprawdzić.

Cały dzień szukałem jakiegoś rozwiązania i w końcu wpadłem na filmik na YT jak zaktualizować bios bez ramu, procka etc. Okazało się (nigdy tego wcześniej nie robiłem a instrukcja jest tak lakonicznie napisana, że w sumie nic z niej nie wiadomo) że aktualizacje biosu robi się bez włączonego kompa! Ja uporem maniaka próbowałem to zrobić przy włączonym :)

W końcu jak udało się zrobić najnowszy bios dalej miałem problem. Okazało się, (też znalazłem w necie), że powinno się montować ramy A1 i B1 a nie obok siebie (w instrukcji tez tego nie było). Oczywiście po poprawnym osadzeniu ramów wszystko ruszyło.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Z690 musiałeś zaktualizować bios żeby 13 seria ruszyła. U mnie i tak one by nie ruszyły nawet po aktualizacji RAMu. Ale już tego nie sprawdzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolisz, że dołączę się ze swoim problemem? Może wiecie o co chodzi : 

Najprawdopodobniej dałem ciała zamawiając graty. Stwierdziłem, że do Asus ROG Strix Z790-E zakupie dwa sety 2x16GB VENGEANCE RGB 32 GB (2x16 GB) DDR5 DRAM 6000 MHz C36.

Niestety w układzie 4x16GB nie wchodzi nawet do Windowsa. Na XMP1 na XMP2 i na AUTO nic to nie daje. Układ 2x16GB śmiga elegancko. 

Teraz "JUŻ UWAŻNIEJ" zerknąłem na ofertę CORSAIR odnośnie DDR5 i oni nie mają nawet oficjalnie w sprzedaży żadnego zestawu 4x16GB DDR5.

Oczywiście "po fakcie" sprawdziłem również na stronie ASUS listę kompatybilności pamięci (QVL). Nie ma żadnych pamięci (obojętnie jaki producent) na wariant 4X.

W takim razie po co oni montują 4 sloty RAM i piszą, że obsługuje do 128GB skoro na QVL nie ma nic co obsługuje 4x16 albo 4x32. Rozumiecie to?

Jest coś na rzeczy o czym nie wiem odnośnie DDR5? W związku z tym, że jest okno w obudowie stwierdziłem, że ładniej będzie się prezentował układ 4X pamięci :)

Jestem w stanie jakoś to uruchomić czy zwracać? BIOS oczywiście najnowszy.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.12.2022 o 16:00, Dopek napisał:

A więc rozwiązanie tego problemu jest warte 5000 złotych. Płyta wadliwa i procek pogięty. Kurtyna !

Mam dokładnie ten sam problem co ty. Pisałem o nim wczoraj. Spróbuj z tą ramką do procka. Pamięci musisz odpalać w slotach A2 i B2 jeśli masz dwie kostki. Jeśli jedną to tylko A2, jeśli cztery to we wszystkich. Inne kombinacje nie pasują do tego co zaleca producent płyty. Dwa razy instalowałem windowsa 11pro na czystym dysku i po 14 dniach używania komp zawiesił mi windę. Wchodzi tylko do BIOSa i prubóje naparwiać system ale to nic nie daje. Jutro zainstaluję te ramki, przeinstaluję na świeżo windowsa i zobaczymy. Jak nie to też robię zwrot płyty i DDR5 i wracam na DDR4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, BorysławMaxKrajczyński napisał:

Mam dokładnie ten sam problem co ty. Pisałem o nim wczoraj. Spróbuj z tą ramką do procka. Pamięci musisz odpalać w slotach A2 i B2 jeśli masz dwie kostki. Jeśli jedną to tylko A2, jeśli cztery to we wszystkich. Inne kombinacje nie pasują do tego co zaleca producent płyty. Dwa razy instalowałem windowsa 11pro na czystym dysku i po 14 dniach używania komp zawiesił mi windę. Wchodzi tylko do BIOSa i prubóje naparwiać system ale to nic nie daje. Jutro zainstaluję te ramki, przeinstaluję na świeżo windowsa i zobaczymy. Jak nie to też robię zwrot płyty i DDR5 i wracam na DDR4.

Kombinowałem teraz chyba z 3 godziny. Wniosek : Wszystkie kości są sprawne. Jak uruchamiam w A2+B2 (zalecane do duala) to oba sety startują na XMP I (6000 CL36). Pojedyncze kości (wszystkie 4 szt. pojedynczo) startują również ze slotu A2 na 6000/CL36. Wystarczy, że umieszczę w niezalecane sloty np. pojedynczo w A1/B1 nie startują. Teraz wrzuciłem wszystkie 4 obniżyłem takty na 3600 cl40 i siedzę pod windowsem i działa. Musiałbym się pobawić i zobaczyć przy jakich wartościach pojawiają się problemy ale nie mam już dzisiaj czasu niestety. Sety 2x16GB są IDENTYCZNE - nr seryjne różnią się o kilka cyfr dosłownie. Albo problem wieku dziecięcego i bios naprawi problem albo fakt, że nawet CORSAIR ich nie sprzedaje na ten moment w secie 4 szt. mówi nam, że nie mają tematu dopracowanego z tymi pamięciami.

Zastanawiam się czy sens jest je zostawiać czy lepiej kupić 2x32GB i olać kombinowanie. Nie chce mi się w to bawić. Jestem raczej z tych co składają i zapominają. Najprawdopodobniej zostawię sobie na ten moment te 32GB a tamte zwrócę, jak będzie mi brakowało to za jakiś czas zmienię na 2x32GB albo poczekam na rozwój sytuacji. Intuicja mówi mi, że standardowo wypuścili niedopracowane produkty, będą teraz łatać biosy a resztę przemielą przez RMA i po problemie. Znów pokarało mnie za zbyt wczesne wystawianie łapek po sprzęt.

Bardziej zastanawiam się tą ramką pod socket 1700, o której pisze sporo osób. Czy dotyczy to ogólnie socketa 1700 (również płyt Z790 i procków 13gen) czy raczej 12gen i z690? Ja mam H150i Capelix wrzuconego na CPU i ze skręcaniem też były małe problemy - musiałem dać podkładki pod śruby dystansowe bo tylny bracket chłodzenia miał luz względem PCB.

Edytowane przez RuFiK
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, RuFiK napisał:

Teraz wrzuciłem wszystkie 4 obniżyłem takty na 3600 cl40 i siedzę pod windowsem i działa

Przy płytach MSI w specyfikacji jest określone w jakich slotach i ilu modułach pamięci będą/mogą mieć "prędkość" To jest do płyty MEG X670E ACE

Cytat

4x DDR5, Maximum Memory Capacity 128GB
Memory Support DDR5 6666+(OC)/ 6600(OC)/ 6400(OC)/ 6200(OC)/ 6000(OC)/ 5800(OC)/ 5600(OC)/ 5400(OC)/ 5200(OC)/ 5000(OC)/ 4800(JEDEC) MHz
Max. overclocking frequency:
• 1DPC 1R Max speed up to 6666+ MHz
• 1DPC 2R Max speed up to 6000+ MHz
• 2DPC 1R Max speed up to 6400+ MHz
• 2DPC 2R Max speed up to 4000+ MHz

Nie widzę tego przy płytach Asusa, ale pewnie będzie podobnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, RuFiK napisał:

Pozwolisz, że dołączę się ze swoim problemem? Może wiecie o co chodzi : 

Najprawdopodobniej dałem ciała zamawiając graty. Stwierdziłem, że do Asus ROG Strix Z790-E zakupie dwa sety 2x16GB VENGEANCE RGB 32 GB (2x16 GB) DDR5 DRAM 6000 MHz C36.

Niestety w układzie 4x16GB nie wchodzi nawet do Windowsa. Na XMP1 na XMP2 i na AUTO nic to nie daje. Układ 2x16GB śmiga elegancko. 

Teraz "JUŻ UWAŻNIEJ" zerknąłem na ofertę CORSAIR odnośnie DDR5 i oni nie mają nawet oficjalnie w sprzedaży żadnego zestawu 4x16GB DDR5.

Oczywiście "po fakcie" sprawdziłem również na stronie ASUS listę kompatybilności pamięci (QVL). Nie ma żadnych pamięci (obojętnie jaki producent) na wariant 4X.

W takim razie po co oni montują 4 sloty RAM i piszą, że obsługuje do 128GB skoro na QVL nie ma nic co obsługuje 4x16 albo 4x32. Rozumiecie to?

Jest coś na rzeczy o czym nie wiem odnośnie DDR5? W związku z tym, że jest okno w obudowie stwierdziłem, że ładniej będzie się prezentował układ 4X pamięci :)

Jestem w stanie jakoś to uruchomić czy zwracać? BIOS oczywiście najnowszy.

Co do ramek. Wychodzi na to że dotyczy to całego socketu 1700. Zamówiłem kilka dni kolejną płytę MSI Z790 f i koleś który mi składa kompa zastosował podkładki pod socket 0,15 mm i to pomogło lekko się  zamykać socketowi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie te 4 kości też nie startują przez zbyt mocny docisk proca. Ale jak chcecie mogę dać link do kilku osób które wam napiszą, że problemu nie ma i to czysta fanaberia dla kilku stopni C na CPU. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, ju-rek napisał:

Przy płytach MSI w specyfikacji jest określone w jakich slotach i ilu modułach pamięci będą/mogą mieć "prędkość" To jest do płyty MEG X670E ACE

Nie widzę tego przy płytach Asusa, ale pewnie będzie podobnie.

Tak to wygląda dokładnie w praktyce. 

9 minut temu, Dopek napisał:

Co do ramek. Wychodzi na to że dotyczy to całego socketu 1700. Zamówiłem kilka dni kolejną płytę MSI Z790 f i koleś który mi składa kompa zastosował podkładki pod socket 0,15 mm i to pomogło lekko się  zamykać socketowi.

Jestem na etapie researchu odnośnie tych ramek. Kupiłem płytę Z790-E za niespełna 3k i mam jeszcze poprawiać fabrykę - PARODIA.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, RuFiK napisał:

Kombinowałem teraz chyba z 3 godziny. Wniosek : Wszystkie kości są sprawne. Jak uruchamiam w A2+B2 (zalecane do duala) to oba sety startują na XMP I (6000 CL36). Pojedyncze kości (wszystkie 4 szt. pojedynczo) startują również ze slotu A2 na 6000/CL36. Wystarczy, że umieszczę w niezalecane sloty np. pojedynczo w A1/B1 nie startują. 

To nie jest normalne. U mnie na początku nie działały sloty pod dual. W singlu startowało 32GB. W dualu nie było szans. Rozebranie i złożenie chłodzenia plus CPU pomogło. 

Winny oczywiście docisk. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem ci że za wersję F dałem 2600 i też byłem zniesmaczony takim babolem ze strony producenta. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, RuFiK napisał:

Stwierdziłem, że do Asus ROG Strix Z790-E zakupie dwa sety 2x16GB VENGEANCE RGB 32 GB (2x16 GB) DDR5 DRAM 6000 MHz C36.

W takim razie po co oni montują 4 sloty RAM i piszą, że obsługuje do 128GB

Zgodnie ze specyfikacją Intel, max deklarowane, gwarantowane taktowanie przy DDR5 spada wraz ze wzrostem ilości kostek, jak i ich ilości "RANK". Przykładowo przy AlderLake dla dwóch kostek było to 4800, a przy 4-rech kostkach dual RANK już tylko 3600. Przy 13 generacji pewnie będzie analogicznie (gwarantowane np. max 5600 przy dwóch, a przy 4-rech już np. 4200 )

Takie info, z Z790M

Cytat

* Speed dropping policy according to Intel processor specification (XMP disabled):
DDR5 4800 MHz speed drops down to 4400 MHz when 2 DIMMs of the same channel are populated e.g., DDR5_A1/ _A2. Please adjust your setup according to the recommendation above.
DDR5 4800 MHz speed drops down to 4000 MHz when 4 DIMMs are populated (1Rx8/ x16 modules).
DDR5 4800 MHz speed drops down to 3600 MHz when 4 DIMMs are populated (2Rx8/ x16 modules).

... w sumie wygląda to na spec do 12 generacji a nie 13 stej - no ale tak widnieje na stronie.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, RuFiK napisał:

Tak to wygląda dokładnie w praktyce. 

Jestem na etapie researchu odnośnie tych ramek. Kupiłem płytę Z790-E za niespełna 3k i mam jeszcze poprawiać fabrykę - PARODIA.

Jak kupisz za 10k mobaska to tam taki sam szmelc możesz trafić. Teoretycznie ddr4 są pewniejsze. Ale i tak na sieci sporo płyt i procow widziałem, co niby nie działał dual na ddr4. Uszkodzone było albo jedno albo drugie wg opisu. Ja zgaduje, że nie jestem niecznie. 

Jeszcze taki tip, siła docisku u mnie miała wpływ nie tylko na temperaturę CPU i działanie wszystkich banków pamięci, ale też na potencjał OC pamięci. Im mniejszy docisk z ramki. Tym lepiej ostatecznie wszystko mi chodziło. Pomijając już w szczególności fabryczna zapinkę, bo tam była tragedia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Minciu napisał:

To nie jest normalne. U mnie na początku nie działały sloty pod dual. W singlu startowało 32GB. W dualu nie było szans. Rozebranie i złożenie chłodzenia plus CPU pomogło. 

Winny oczywiście docisk. 

Dałeś ramkę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, RuFiK napisał:

Dałeś ramkę?

Już tak, ale na samym początku składanie i rozbieranie pomogło. Zgodnie z zaleceniami na necie. Baa, nawet samo zdjęcie colera i ponowny montaż naprawiał banki ludzikom z neta.

Całkowity docisk powinien mieścić się między ileś tam a ileś niutonów. Co średnio daje jakieś 30-50kg nacisku do około 100kg i więcej. Jak zapinką gniecie za mocno, to przekracza siłę i dzieje się Meksyk XD

Taka ciekawostka, udało mi się zejść z ramką poniżej 30°C w IDLE na 12700. Teraz mam 13700 ale chyba jednak za mocno jeszcze dokręcona bo ponad 30°C mam w IDLE.

Na zimnym PC w idle na 12700 startowało mi dosłownie z temperatury pokojowej. Przy ALF2 280mm i z pastą thermalright dodana do ramki z aliexpress za 30zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, RuFiK napisał:

Kombinowałem teraz chyba z 3 godziny. Wniosek : Wszystkie kości są sprawne. Jak uruchamiam w A2+B2 (zalecane do duala) to oba sety startują na XMP I (6000 CL36). Pojedyncze kości (wszystkie 4 szt. pojedynczo) startują również ze slotu A2 na 6000/CL36. Wystarczy, że umieszczę w niezalecane sloty np. pojedynczo w A1/B1 nie startują. Teraz wrzuciłem wszystkie 4 obniżyłem takty na 3600 cl40 i siedzę pod windowsem i działa. Musiałbym się pobawić i zobaczyć przy jakich wartościach pojawiają się problemy ale nie mam już dzisiaj czasu niestety. Sety 2x16GB są IDENTYCZNE - nr seryjne różnią się o kilka cyfr dosłownie. Albo problem wieku dziecięcego i bios naprawi problem albo fakt, że nawet CORSAIR ich nie sprzedaje na ten moment w secie 4 szt. mówi nam, że nie mają tematu dopracowanego z tymi pamięciami.

Zastanawiam się czy sens jest je zostawiać czy lepiej kupić 2x32GB i olać kombinowanie. Nie chce mi się w to bawić. Jestem raczej z tych co składają i zapominają. Najprawdopodobniej zostawię sobie na ten moment te 32GB a tamte zwrócę, jak będzie mi brakowało to za jakiś czas zmienię na 2x32GB albo poczekam na rozwój sytuacji. Intuicja mówi mi, że standardowo wypuścili niedopracowane produkty, będą teraz łatać biosy a resztę przemielą przez RMA i po problemie. Znów pokarało mnie za zbyt wczesne wystawianie łapek po sprzęt.

Bardziej zastanawiam się tą ramką pod socket 1700, o której pisze sporo osób. Czy dotyczy to ogólnie socketa 1700 (również płyt Z790 i procków 13gen) czy raczej 12gen i z690? Ja mam H150i Capelix wrzuconego na CPU i ze skręcaniem też były małe problemy - musiałem dać podkładki pod śruby dystansowe bo tylny bracket chłodzenia miał luz względem PCB.

Twoim błędem było kupienie 4x16 w prędkości wyższej, niż 5200MHz myśląc, że nie spędzisz kilku godzin nad zmuszaniem płyty do funkcjonowania. Taki urok używania czterech kostek DDR5, producent ani poprawianie producenta nie ma tu nic do rzeczy a to, że płyta nie chce startować z RAMem włożonym w A1/B1 to absolutnie normalne. Ramka może poprawi temperatury ale to nie jest gwarantowane, bo to zależy od stopki chłodzenia i geometrii IHSu za to sprawi, że z czasem nie będzie spadać docisk spodu procesora do pinów w sockecie.

A to, że płyty Asusa są w większości przypadków zwyczajnie do dupy to było wiadomo od premiery Z690 :E 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Minciu napisał:

Już tak, ale na samym początku składanie i rozbieranie pomogło. Zgodnie z zaleceniami na necie. Baa, nawet samo zdjęcie colera i ponowny montaż naprawiał banki ludzikom z neta.

Całkowity docisk powinien mieścić się między ileś tam a ileś niutonów. Co średnio daje jakieś 30-50kg nacisku do około 100kg i więcej. Jak zapinką gniecie za mocno, to przekracza siłę i dzieje się Meksyk XD

Taka ciekawostka, udało mi się zejść z ramką poniżej 30°C w IDLE na 12700. Teraz mam 13700 ale chyba jednak za mocno jeszcze dokręcona bo ponad 30°C mam w IDLE.

Na zimnym PC w idle na 12700 startowało mi dosłownie z temperatury pokojowej. Przy ALF2 280mm i z pastą thermalright dodana do ramki z aliexpress za 30zl.

Dobra zamówiłem też ramkę. Przyjdzie pojutrze to "przebiorę" procka od nowa. Zobaczę jeszcze raz dokładnie piny czy nic się nie wydarzyło. Najgorsza jest kwestia siły docisku tej ramki i później AIO. Zrobię turbo delikatnie i zdam relację. Aczkolwiek na mojego nosa kwestia tych pamięci to to co piszą koledzy wyżej - ograniczenia płyty - bo jak zszedłem do 3600 to wystartowała na strzała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwupak 1R. To jest 4x16GB. 2DPC 1R.

6400 na z790 Strix powinno iść od strzała. 

Nawet Gigabyte potrafi ogarnąć 4 kosteczki z takim zegarem 

Jedynie do takiego konfigu bralbym z790-E zamiast z790-F. Bo E ma 8 warst PCB a F ma tylko 6 warstw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Minciu napisał:

Dwupak 1R. To jest 4x16GB. 2DPC 1R.

6400 na z790 Strix powinno iść od strzała. 

Nawet Gigabyte potrafi ogarnąć 4 kosteczki z takim zegarem 

Jedynie do takiego konfigu bralbym z790-E zamiast z790-F. Bo E ma 8 warst PCB a F ma tylko 6 warstw.

Ja mam Z790-E.

Możesz mi rozkodować te oznaczenia : 1DPC / 1DPC 2R / 2DPC 1R / 2DPC 2R?

4x16GB to nie jest 2DPC 2R?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, RuFiK napisał:

Ja mam Z790-E.

Możesz mi rozkodować te oznaczenia : 1DPC / 1DPC 2R / 2DPC 1R / 2DPC 2R?

4x16GB to nie jest 2DPC 2R?

DPC = DIMM Per Channel
R = Rank (z ilu stron są kostki)

Twoje kostki są Single Rank. A sama specka płyt głównych dot. prędkości RAM jest optymistyczna.

Edytowane przez SirHawk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi