Skocz do zawartości
Dopek

Problem z ramem w Asus ROG Strix Z790 F

Rekomendowane odpowiedzi

Dual rank i Single rank to nie z ilu stron są kostki. Taka naciągana wersja XD bo w przypadku quad rank ram z ilu stron są kostki? XD

32 minuty temu, RuFiK napisał:

Ja mam Z790-E.

Możesz mi rozkodować te oznaczenia : 1DPC / 1DPC 2R / 2DPC 1R / 2DPC 2R?

4x16GB to nie jest 2DPC 2R?

Nie. 8GB i 16GB to Single Rank kostki dla ddr5 nas ten moment.

W sumie 8GB to nawet nie do końca single ranki. To takie okrojone jeszcze single ranki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Minciu napisał:

Dual rank i Single rank to nie z ilu stron są kostki. Taka naciągana wersja XD bo w przypadku quad rank ram z ilu stron są kostki? XD

W sumie 8GB to nawet nie do końca single ranki. To takie okrojone jeszcze single ranki. 

Może po prostu w BIOSie, któraś funkcja AUTO ustawia nie ten typ pamięci. Zamiast single rank daje dual rank. Muszę poszukać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie ma czegoś takiego. DualRank i SingleRank płyta sama wykrywa. 

Można dodać trochę voltów na MC co może pomóc. Ale wpierw kontakt pinów i padów musi być dobry XD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Minciu napisał:

Nie ma desktopowych Quad Rank, więc w sposób uproszczony przedstawiłem, jak rozróżnić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy okazji Apex z790, MSI z790i, EVGA z790 to takie najlepsze dwuslotowe mobaski pod dwie kostki ramu.

Z790-E to najlepsza płyta pod bandę dysków NVME i 4 moduły ram. Względnie dwa moduły. Lepsza od Hero bo tam w zasadzie nie dostaje się nic vs E. 

Z790F to w aktualnej cenie jest do niczego. 6 warstw PCB jak w Prime-A z790 za dużo lepsza kasę. 

Edytowane przez Minciu
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Minciu napisał:

Przy okazji Apex z790, MSI z790i, EVGA z790 to takie najlepsze dwuslotowe mobaski pod dwie kostki ramu.

Z790-E to najlepsza płyta pod bandę dysków NVME i 4 moduły ram. Względnie dwa. Lepsza od Hero bo tam w zasadzie nie dostaje się nic vs E. 

Z790F to w aktualnej cenie jest do niczego. 6 warstw PCB jak w Prime-A z790 za dużo lepsza kasę. 

A Z790-A Pro od ręki jak nie było tak dalej nie ma :E . Ale żeby płacić 3k za coś tak byle jakiego, jak Z790-E i jeszcze brać udział w loterii jakościowej Asusa to trzeba być postrzelonym.

Edytowane przez SirHawk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z790-E ma swoje zalety. Masz PCB jakości maximusow. Masz od groma dysków m.2 w zasadzie bezkonkurencyjna pod intele w tym temacie. Hynixy Mdie powinny przebić spokojnie 7000MHz z mocną górka. Hynix Adie powinny lizać 8000mhz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Minciu napisał:

Z790-E ma swoje zalety. Masz PCB jakości maximusow. Masz od groma dysków m.2 w zasadzie bezkonkurencyjna pod intele w tym temacie. Hynixy Mdie powinny przebić spokojnie 7000MHz z mocną górka. Hynix Adie powinny lizać 8000mhz. 

Pierwszy slot M.2 dzieli łącza z PCIE, więc włożenie NVMe do M.2_1 ucina linie PCIE dla karty do x8, co w manualu nie jest opisane a jedynie w specce płyty na stronie producenta, co jest kuriozalne. Z kolei płyt z 4x NVMe jest od groma. Zaznaczam też, że Z790-F i Z790-E mają identyczne QVL dla memek, poza ilością warstw jeszcze liczy się ekranowanie i sposób prowadzenia ścieżek, może ma jak Maximusy a może ma po prostu tyle warstw, co Hero, nie wiem, nie miałem w łapach, mieć nie planuję też :P

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, SirHawk napisał:

Pierwszy slot M.2 dzieli łącza z PCIE, więc włożenie NVMe do M.2_1 ucina linie PCIE dla karty do x8,

chyba żartujesz.To nie lata 90 by taki badziew sprzedawali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, jurekk napisał:

chyba żartujesz.To nie lata 90 by taki badziew sprzedawali

Chyba każda płyta z M.2 Gen 5 wspóldzieli linie z pierwszym PCIE i NVMe w niego włożony uwala linie dostępne dla karty graficznej. ROG STRIX Z790-E GAMING WIFI | ROG STRIX Z790-E GAMING WIFI | Gaming Motherboards|ROG - Republic of Gamers|ROG Global (asus.com) Expansion Slots, dwie gwiazdki. Z790 Ace ma tak samo, ale z kolei jest switch PCIE_E2 i M.2_4, więc podpięcie czegokolwiek do tych dwóch ucina linie dla PCIE_E1 i dodatkowo uniemożliwia korzystanie z drugiego gniazda podpiętego do wspomnianego switcha.

Edytowane przez SirHawk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce mi sie w to wierzyć ze intel by zrobil taka pazdziez.

U mnie na 10850k czy 8700 zawsze chodzilo na 16x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, jurekk napisał:

Nie chce mi sie w to wierzyć ze intel by zrobil taka pazdziez.

U mnie na 10850k czy 8700 zawsze chodzilo na 16x

Intel nie daje NVMe 5.0, producenci mobasów dają switch (czy jak to tam w tym przypadku) i w ten sposób uzyskują M.2 Gen 5, kradnąc linie karcie graficznej. Reszta slotów tego nie robi, chyba że kradnie, ale wtedy jest to wyszczególnione, albo w manualu (wszyscy normalni producenci) albo w specce produktu (srAsus).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skorzystam z okazji skoro o asusach mowa, czy z waszymi płytami była instrukcja drukowana? Pytam bo troche to dziwne ze u mnie w płycie za tyle pieniędzy pożałowali. No chyba że Asus wyszedł z założenia że apexa kupują tylko "wariaci" i se poradzą. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz instrukcje to albo QRkod albo o zgrozo płyty cd

Już pendrive byłby lepszy. Przynajmniej po poskładanie kompa dałoby się go gdzieś odpalić.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, RuFiK napisał:

Dobra zamówiłem też ramkę. Przyjdzie pojutrze to "przebiorę" procka od nowa. Zobaczę jeszcze raz dokładnie piny czy nic się nie wydarzyło. Najgorsza jest kwestia siły docisku tej ramki i później AIO. Zrobię turbo delikatnie i zdam relację. Aczkolwiek na mojego nosa kwestia tych pamięci to to co piszą koledzy wyżej - ograniczenia płyty - bo jak zszedłem do 3600 to wystartowała na strzała.

Od razu Ci powiem, że ramka nic nie da w kwestii oc pamięci. Szukasz pomocy u ludzi, którzy nie mają pojęcia o oc pamięci ;) Rozmawiasz z człowiekiem dla którego remedium na wszystkie problemy jest ramka ?

Bez ręcznego ustawienia pamięci przynajmniej do trzeciego rzędu oraz ręcznego wymuszenia wyższego VCSAA i IMC Voltage to nic nie zdziałasz. Do tego parowanie pamięci też może swoje zdziałać i będzie mniej problemów przy trenowaniu. Nie ogarniasz oc pamięci to ciężko Ci będzie coś ogarnąć jeszcze na 4 kostkach.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ramka z 13700 i z690-f dobiła u mnie do 6933mhz na moich kingstonach. Więc wierzę w jej moc XD

MC podbić raczej musi z palca, pisałem o tym. SA raczej samo się podbiło. 

Edytowane przez Minciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi ramka odblokowała 4133MHz na 12700k, z czasem na fabrycznym ILM całość uprzednie 4133MHz zaczęło zdychać, aż nawet 3200MHz przestało być stabilne. Może być zbieg okoliczności, gdzie dane chłodzenie przy danej geometrii IHSu powoduje zejście z naciskiem na piny pod lewą stroną osadzonego cepa na poziom psujący w zasadzie wszystko, co jest poza JEDEC. Na lewej stronie (czyli tej niedociskanej używając stockowy ILM, vide fotki GamersNexus z badania ramek właśnie) są kontakty VDD2 i interfejsu DDR, więc technicznie jest możliwe, że na fabrycznym ILM z chłodzeniem innym, niż intelowskim pewne układy RAM nie będą działać od strzała.

Ale w rzeczywistości mówimy o 4xDIMM, które działać od strzała nie będą w ogóle, póki co :E .

Edytowane przez SirHawk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Fikołek napisał:

Skorzystam z okazji skoro o asusach mowa, czy z waszymi płytami była instrukcja drukowana? Pytam bo troche to dziwne ze u mnie w płycie za tyle pieniędzy pożałowali. No chyba że Asus wyszedł z założenia że apexa kupują tylko "wariaci" i se poradzą. 

U mnie była instrukcja drukowana i quick manual.

8 godzin temu, sideband napisał:

Od razu Ci powiem, że ramka nic nie da w kwestii oc pamięci. Szukasz pomocy u ludzi, którzy nie mają pojęcia o oc pamięci ;) Rozmawiasz z człowiekiem dla którego remedium na wszystkie problemy jest ramka ?

Bez ręcznego ustawienia pamięci przynajmniej do trzeciego rzędu oraz ręcznego wymuszenia wyższego VCSAA i IMC Voltage to nic nie zdziałasz. Do tego parowanie pamięci też może swoje zdziałać i będzie mniej problemów przy trenowaniu. Nie ogarniasz oc pamięci to ciężko Ci będzie coś ogarnąć jeszcze na 4 kostkach.

A jaki masz stosunek do samej ramki? Warto poprawiać fabrykę z tym dociskiem czy zostawić jak jest? Poczytałem trochę i widziałem sporo filmików na YT to podobno gra warta świeczki ponieważ docisk fabryczny działa trochę jak dźwignia względem relatywnie dużej powierzchni procesora - nawet na logikę na to patrząc. Problem mam taki, pomimo tego, że ramka jeszcze nie przyjechała - z jaką siłą mam ją dokręcić ? Co do pamięci to raczej nie wierzę, żeby coś to zmieniło - mi to wygląda na ograniczenia co do 4 kostek. Zostawię na razie te 6000 CL36 32GB, a jak będzie brakowało to zmienię na 64GB w przyszłości. 

11 godzin temu, SirHawk napisał:

Intel nie daje NVMe 5.0, producenci mobasów dają switch (czy jak to tam w tym przypadku) i w ten sposób uzyskują M.2 Gen 5, kradnąc linie karcie graficznej. Reszta slotów tego nie robi, chyba że kradnie, ale wtedy jest to wyszczególnione, albo w manualu (wszyscy normalni producenci) albo w specce produktu (srAsus).

Ja w M.2_1 wrzuciłem dysk M2 PCie 4.0. i mam jak zerkam do GPU-Z PCie x8 1.1 - niezłe jaja. Co to są za g******* te sprzęty. Po robocie pobawię się i zmienię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, RuFiK napisał:

U mnie była instrukcja drukowana i quick manual.

A jaki masz stosunek do samej ramki? Warto poprawiać fabrykę z tym dociskiem czy zostawić jak jest? Poczytałem trochę i widziałem sporo filmików na YT to podobno gra warta świeczki ponieważ docisk fabryczny działa trochę jak dźwignia względem relatywnie dużej powierzchni procesora - nawet na logikę na to patrząc. Problem mam taki, pomimo tego, że ramka jeszcze nie przyjechała - z jaką siłą mam ją dokręcić ? Co do pamięci to raczej nie wierzę, żeby coś to zmieniło - mi to wygląda na ograniczenia co do 4 kostek. Zostawię na razie te 6000 CL36 32GB, a jak będzie brakowało to zmienię na 64GB w przyszłości.

Jak masz pastę rozprowadzoną równo i bez zmian w ściśnięciu, to ramka najpewniej nic nie da, ale i tak lepiej podmienić intelowski fail. Dokręcasz empirycznie, możesz na start dokręcić na maksa i potem luzować o 1/8 obrotu, najwygodniej wyjąć płytę z obudowy na czas gnębienia ramki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Im lżej tym lepsze ej u mnie było. Byle równo. Dosłownie żeby CPU tylko siedział w sockecie. 

Na filmiku z ramką der bauera mówi jak on zaleca dokręcać, co tam mają w instrukcji. 

Na pewno dokręcenie na maksa to tylko proszenie się problemy. Tak przynajmniej mówi też w tym filmie. Chociaż on pewnie też gówno wie i gówno się zna XD

Chyba ten filmik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.12.2022 o 20:49, SirHawk napisał:

Z bólem d*** po wydaniu 3k na płytę potwierdzam.  RTFM mogę sobie wytatuować na czole.

M.2.jpg

M.2_1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałeś przełożyć do drugiego slotu dysk tego pod gpu? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, RuFiK napisał:

Z bólem d*** po wydaniu 3k na płytę potwierdzam.  RTFM mogę sobie wytatuować na czole.

M.2.jpg

M.2_1.jpg

Po prostu wrzuć w M.2_2, co za problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w mojej Z790-F nie takiego dopisku z gwiazdą nie ma albo nie zauważam jakiejś różnicy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Dopek napisał:

A w mojej Z790-F nie takiego dopisku z gwiazdą nie ma albo nie zauważam jakiejś różnicy. 

No bo nie masz M.2 5.0 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi