Skocz do zawartości
Dopek

Problem z ramem w Asus ROG Strix Z790 F

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, SirHawk napisał:

Po prostu wrzuć w M.2_2, co za problem?

Nie no wiadomo. Poza tym jestem również świadomy, że na x8 grafika może z 3% max traci ale sam fakt. Podczas zakupu zerknąłem na heatpipa na tym M2_1 i mówię : "porządna konstrukcja" :D

asus-rog-strix-z790-e-gaming-wifi-06.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, RuFiK napisał:

Z bólem d*** po wydaniu 3k na płytę potwierdzam.  RTFM mogę sobie wytatuować na czole.

M.2.jpg

Tam masz kilka portów m.2

Jeden z nich dzieli linie z GPU. Drugi ma linie dedykowane z CPU. Trzeci i czwarty mieści się w przepustowości chipsetu.

Dwa porty pcie 4x mają opcje wpięcia kolejnych dwóch dysków pod chipset.

W sumie można tam zapiąć 7 dysków NVME. Masz problem z znalezieniem miejsca dla jednej sztuki? XD

Teraz, RuFiK napisał:

Nie no wiadomo. Poza tym jestem również świadomy, że na x8 grafika może z 3% max traci ale sam fakt. Podczas zakupu zerknąłem na heatpipa na tym M2_1 i mówię : "porządna konstrukcja" :D

asus-rog-strix-z790-e-gaming-wifi-06.jpg

Tak. Jest jedną z niewielu płyt pod lga1700 gdzie można będzie wsadzić dysk w standardzie pcie 5.0 i ciągnąć na nim kozackie transfery.

W AMD jest to lepiej rozwiązane, bo masz bifrukcje 8x+4x+4x więc oddając linie dla nvme nie musisz tracić 4 linie w powietrze jak na Intelu.

9 minut temu, Dopek napisał:

A w mojej Z790-F nie takiego dopisku z gwiazdą nie ma albo nie zauważam jakiejś różnicy. 

Nie ma dedykowanych linii pcie 5.0 do podziału z GPU. Tam wszystko leci przez chipset plus jeden dysk z CPU.

Mało tego z790f vs z690f różni się głównie portami pcie 4x. Masz je z 4.0 a w z690 sa na  3.0.

Sam mam spięte 6 dysków NVME w z690. 1 z chipsetu systemowy. 3 kolejne CPU i chipset w RAID. 2 kolejne jeszcze raz RAID ale tylko 3.0

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Minciu napisał:

Tak. Jest jedną z niewielu płyt pod lga1700 gdzie można będzie wsadzić dysk w standardzie pcie 5.0 i ciągnąć na nim kozackie transfery.

Bo nie ma wielu płyt z M.2 5.0, zacznijmy od tego :D. Z kolei radiatory na płytach kompletnie zapobiegają wchodzeniu w throttling.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 generacja ma 20 lini z cpu to w sumie nie wiem czemu obcina gpu do x8 przy włożeniu dysku do najwyższego slotu, według tej rozpiski dolny slot bierze linie z chipsetu, mam jeszcze w pudełku dwie karty na dyski m2 jedna wkładana obok pamięci druga to nawet nie zagłębiałem się na co. 

Screenshot_20221228_222437_com.g (1).jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Fikołek napisał:

13 generacja ma 20 lini z cpu to w sumie nie wiem czemu obcina gpu do x8 przy włożeniu dysku do najwyższego slotu, według tej rozpiski dolny slot bierze linie z chipsetu, mam jeszcze w pudełku dwie karty na dyski m2 jedna wkładana obok pamięci druga to nawet nie zagłębiałem się na co. 

Screenshot_20221228_222437_com.g (1).jpg

Ani 12. ani 13. generacja nie ma wyprowadzenia M.2 5.0, to jest uzyskiwane z podpierdzielenia linii przeznaczonych dla karty graficznej, jak slot M.2 nie jest 5.0, to linii podpierdzielać nie będzie, Twoja nie ma M.2 5.0, to czemu miałaby kraść? Mnie śmieszy, że tylko Asus w swojej zajebistości w manualu nie umieszcza tej informacji dla Z790-F, Extreme już ma stosowną adnotację.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, SirHawk napisał:

..Mnie śmieszy, że tylko Asus w swojej zajebistości w manualu nie umieszcza tej informacji dla Z790-F, Extreme już ma stosowną adnotację.

F nie ma pcie 5.0 dla dysków ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Minciu napisał:

F nie ma pcie 5.0 dla dysków ;) 

Z790-E miało być :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, SirHawk napisał:

Z790-E miało być :E 

To przy E bez problemu można ogarnąć o co chodzi i tak ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wsadziłem ramkę Thermal Grizzly na CPU i sytuacja wygląda następująco:  Nic się generalnie nie zmieniło :) Może faktycznie długofalowo zabezpieczy to przed wyginaniem - zobaczymy.

Jeśli chodzi o temperatury nie zauważyłem jakiś spektakularnych zmian w stosunku do standardowej zapinki CPU. Użyłem resztki Kryonauta. Troszkę cienko przesmarowałem - niestety skończyła mi się pasta. Pokryło całą powierzchnię procka ale zazwyczaj ciut grubiej smarowałem. Zamówię nową i sprawdzę jeszcze raz. Brać TG Kryonaut czy Kryonatu Exteeme (widziałem, że coś takiego wypuścili) ? A może coś jeszcze innego?

Ogólnie pobawiłem się i kości 4x16GB 6000 cl36 chodzą na XMP1 tylko obniżyłem do 5600 cl34. Na 5800/6000 nie bootują.

SSD dałem po chipsecie - chodzi na x4. GPU ruszyła na x16.

Zostawiam tak i już. Może BIOSy nowe coś usprawnią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@RuFiK udało Ci sie to ogranac? Mam płytę jak twoja z dopiskiem wifi i czytam żeby podnieść bios + Ew. napięcie na 1.3v na pamięciach. Próbowałeś? U mnie startują na stock bez xmp jakakolwiek zamiana prędkości daje boot loop. I czemu pamięci maja być w slot a2b2? U mnie jest w soot najbliższy proca (a1/b2) ztcp. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od CPU licząc ma być slot 2 i 4. Bardziej oddalone. Bynajmniej tylko nie 3 i 4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Minciu napisał:

Od CPU licząc ma być slot 2 i 4. Bardziej oddalone. Bynajmniej tylko nie 3 i 4.

Ok mam 1i 3. Sprawdzę zanim bios podniosę czy to coś zmienia. Dlaczego tak ma być z tymi slotami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak chyba już od czasów ddr1 jest XD. Chociaż pewnie przesadzam. 

W instrukcji tak napisali, tak zrób. 

Edytowane przez Minciu
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na wszystkich płytach masz sygnał optymalizowany pod 2. i 4. slot, nierzadko są też w ogóle problemy z odpalaniem kompa powyżej JEDEC przy zajętym tylko 1. i 3. slocie.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra ram w sloty a2/b2 i update biosu do wersji 0813 i działa w xmp. Oczywiście nie chce mi się sprawdzać czy przełożenie czy reflash rozwiązało problem ale grunt że działa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.01.2023 o 12:18, mozonek napisał:

Dobra ram w sloty a2/b2 i update biosu do wersji 0813 i działa w xmp. Oczywiście nie chce mi się sprawdzać czy przełożenie czy reflash rozwiązało problem ale grunt że działa. 

Sorry nie było mnie jakiś czas. Ogólnie u mnie sytuacja wygląda tak :  na XMP chodzą te pamięci z siga ale musiałem je obniżyć do @5600. Jeśli chodzi o sloty to wsadziłem tak jak w manualu od płyty. Masz taki sam set płyta + ram jak u mnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, RuFiK napisał:

Sorry nie było mnie jakiś czas. Ogólnie u mnie sytuacja wygląda tak :  na XMP chodzą te pamięci z siga ale musiałem je obniżyć do @5600. Jeśli chodzi o sloty to wsadziłem tak jak w manualu od płyty. Masz taki sam set płyta + ram jak u mnie?

Ja mam taki set

G.SKILL TRIDENT Z5 RGB DDR5 2X16GB 6400MHZ CL32-39

ASUS ROG STRIX Z790-E GAMING WIFI i u mnie po update biosu poszło na xmp (1 ztcp) na 6400. Wcześniej boot loop przy innej prędkości niż default.

Edit doczytałem ze sprawdzałeś wg mnie to nie poleci na 4x16

Edytowane przez mozonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 16.02.2023 o 10:08, mozonek napisał:

Ja mam taki set

G.SKILL TRIDENT Z5 RGB DDR5 2X16GB 6400MHZ CL32-39

ASUS ROG STRIX Z790-E GAMING WIFI i u mnie po update biosu poszło na xmp (1 ztcp) na 6400. Wcześniej boot loop przy innej prędkości niż default.

Edit doczytałem ze sprawdzałeś wg mnie to nie poleci na 4x16

Dokładnie u mnie problem stanowi fakt 4 kości. Testowałem na 2x16 to idą na XMP 6000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to masz odpowiedź. Różnica między 5600 a 6000 będzie pomijalna ale rozumiem se nie po to kupiłeś taki ram żeby go skręcać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6000XMP to u mnie z Hynixem Mdie chodziło na z690F + 12700.. 

Jeśli chodzi o Z790E + 13700/13900 te 7000 powinno trybić przy 4 modułach. Na dwóch 7600.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Minciu napisał:

6000XMP to u mnie z Hynixem Mdie chodziło na z690F + 12700.. 

Jeśli chodzi o Z790E + 13700/13900 te 7000 powinno trybić przy 4 modułach. Na dwóch 7600.  

A skąd to wziąłeś? Masz jakiś potwierdzony przypadek ze działa? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak widziałem. Ale odkopywać mi się nie chce teraz na forum.

https://www.overclock.net/threads/official-intel-ddr5-oc-and-24-7-daily-memory-stability-thread.1794772/page-651

Jak ktoś ma ochotę może przewijać gdzieś na ostatnich 200 stronach będzie XD

Edytowane przez Minciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi