Skocz do zawartości
leorik

16 vs 32 GB ramu

Rekomendowane odpowiedzi

Tak Kingston Fury Renegade dokladnie KF436C16RB1K2/32. Ja tez nie bawie sie w reczne OC , gram coraz mniej i nie chce inwestowac w ddr4 za duzo, choc tez nie chcialem wymieniac dotychczasowych pamieci na jakies totalne pazdzierze. Mysle ze jak do moich zastosowan i za ta cene te Kingstony sa jak najbardziej ok. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@naczelnik5 Widzę że wystawiłeś te gskille na sprzedaż po taniości ;) Pod koniec zeszłego roku dorzucałem identyczne do 32GB i dałem za nie 560zł :szczerbaty: Teraz mam wszystkie 4 na XMP, ale jakiś czas śmigały na 3800 cl15 1,43v bez problemów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.05.2023 o 22:34, larry.bigl napisał:

Zastanawiam się nad dorzuceniem RAM. Brać identyczne kostki i mieć 4x8GB czy spróbować opylić co mam i brać 2x16?

Ja wziąłem drugą pare 2x8  za pierwszym razem jedna kość była do dupy teraz kupiłem inne i jest ok z tym ze mój kontroler pamięci  meczy si z 3800 cl 1900 fsb i trzeba dawać 1,55 v ,wiec obniżyłem częstotliwość taktowania do 3600 mhz opóźnienia zostawiłem  niskie cl 14  napięcie 1,450 i jest git przechodzi Mem Test 5 extreme ant.cfg. Ryzen 5800x3d dusi te gskille na intelu poszły by ponad 4000 mhz.

Ogólnie lepiej chyba wziasc 2x16 GB Dual rank 3600 cl 16 tanie jak barszcz po co meczyc kontoler pamieci do tego 4 moduły przy kupie bardziej sie grzeją.

Edytowane przez slawinho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, naczelnik5 napisał:

@Krisol mi doszly  te Kingstony 2x16gb. Od strzala dzialaja na xmp 3600 cl 16 na b450+ ryzen 5600 choc oficjalnie nie ma ich na liscie wsparcia mobo. Nie robilem zadnych testow w syntetykach tylko pogralem z godzinke dwie w TLOU. Narazie zadnych problemow. I faktycznie sa to kosci dual rank. Wydajnosciowo nie zauwazylem roznicy miedzy tymi kingstonami a moim dotychczasowym ramem gskill na b-die z ciasniejszymi timingami. Choc testow fps tez nie robilem to poszperalem w necie i znalazlem bench z kilku gier gdzie wyszlo ze na xmp te Kingstony DR sa wolniejsze o ok 3% od pamieci b-die 16-16-16 wiec roznica w grach w zasadzie zadna. 

Jaki model płyty głównej?

10 minut temu, slawinho napisał:

Ogólnie lepiej chyba wziasc 2x16 GB Dual rank 3600 cl 16 tanie jak barszcz po co meczyc kontoler pamieci do tego 4 moduły przy kupie bardziej sie grzeją.

Ale jak ktoś już ma 2x8 GB to nie wiem czy warto, 4 kości mają też 2x więcej powierzchni do rozpraszania ciepła, więc nie koniecznie będą cieplejsze.

Edytowane przez Krisol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czasem pomaga nawet wgranie najnowszego biosu ( nowsza agesa ) i pamięci które nie chciały pójść na 3600 z jakimiś tam ustawieniami, nagle chodzą..

oczywiście z ówna warkocza nie ukręcisz, 5600 jest bardzo średni do tego..

powiedzmy sobie szczerze, zwykły śmiertelnik nie zauważy różnicy w działaniu między goodramami za 300zł a kingstonami za 400, poza wykresami.  Na przyszłość też już nikt tu nie kupuje bo to raczej ostania zmiana dla każdego z nas, potem DDR5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, mimuszek napisał:

czasem pomaga nawet wgranie najnowszego biosu ( nowsza agesa ) i pamięci które nie chciały pójść na 3600 z jakimiś tam ustawieniami, nagle chodzą..

oczywiście z ówna warkocza nie ukręcisz, 5600 jest bardzo średni do tego..

powiedzmy sobie szczerze, zwykły śmiertelnik nie zauważy różnicy w działaniu między goodramami za 300zł a kingstonami za 400, poza wykresami.  Na przyszłość też już nikt tu nie kupuje bo to raczej ostania zmiana dla każdego z nas, potem DDR5.

Myślę, że będzie różnica w 1% i 0.1%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasne, na pewno zauważysz  ;)

baj de łej, nie czaje po co cytujesz za każdym razem posta pod postem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, maras2574 napisał:

@naczelnik5 Widzę że wystawiłeś te gskille na sprzedaż po taniości ;) Pod koniec zeszłego roku dorzucałem identyczne do 32GB i dałem za nie 560zł :szczerbaty: Teraz mam wszystkie 4 na XMP, ale jakiś czas śmigały na 3800 cl15 1,43v bez problemów ;)

Bo chce je sprzedać a nie sprzedawać;) tym bardziej że używek pamięci teraz zatrzęsienie . Ja przez chwile trzymalem je na 3600 cl 14 ale z tego co kojarze to wymagalo juz 1,47v i temp podchodzila do 50c wiec wrocilem do xmp. Ale ja jestem totalna lama jesli chodzi o oc pamieci wiec ktos ogarniety pewnie by z nich wykrzesal cos lepiej albo przy nizszym v

@Krisol b450 gigabyte gaming x

Edytowane przez naczelnik5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, naczelnik5 napisał:

tym bardziej że używek pamięci teraz zatrzęsienie

Możliwe, ale potrzebowałem konkretnie tych, nie znalazłem ;) Przez to kupiłem nowe 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Krisol napisał:

Jaki model płyty głównej?

Ale jak ktoś już ma 2x8 GB to nie wiem czy warto, 4 kości mają też 2x więcej powierzchni do rozpraszania ciepła, więc nie koniecznie będą cieplejsze.

Racja przy 2x8 GB miałem takie same temperatury jak przy 4x8 GB maks 50 stopni a w grach 48. Jedynie problem to blokopomka krakena węże zawadzają o RAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te w środku na pewno mają cieplej niż miały nie możliwe że masz to samo jak w konfiguracji 2x8, przy 4 modułach masz jeden obok drugiego i się podgrzewają wzajemnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale i tak nie podgrzeją się bardziej niż najcieplejszy z nich, więc to raczej bez znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.x-kom.pl/p/647620-pamiec-ram-ddr4-goodram-32gb-2x16gb-3600mhz-cl18-irdm-pro-deep-black.html

Będzie to dobry wybór? Nie widze sensu pchania się w drogie moduły. Podkręcać nie będę, a jeśli już kiedyś przy zmianie procka na cokolwiek z serii K na pewno nie będzie to ekstremalne podkręcanie ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o opóźnienie, 3600 MHz CL16 to mniej więcej odpowiednik 4000 MHz CL18, myslę że warto dołożyć te kilkadziesiąt zł. Kingston FURY Renegade KF436C16RB1K2/32, Zestaw Pamięci Stacjonarnej, 32 GB, Czarny : Amazon.pl: Elektronika 

Edytowane przez Krisol
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze niedawno można było też kupić corsairy vengeance 2x16 3600 cl16 dualrank taniej niż te kingstony nawet ale coś nie widzę na dzień dzisiejszy

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kojarzę, że Corsairy są ogólnie problemowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Krisol napisał:

Corsairy są ogólnie problemowe.

wg tego co pisał addept na poprzedniej stronie to właśnie są bezproblemowe, dla leniwych, wsadzić i zapomnieć, choć na googlach jak śledziłem, to nawet z tych cl18 ładnie szlifują, tez się trafia micron, oczywiście to dual rank

3 godziny temu, Send1N napisał:

le coś nie widzę na dzień dzisiejszy

nie ma ich, nie ma.. nawet po 315 były w zeszłym tygodniu, ale miały blokadę regionalną, trzeba było na adres niemiecki brać. wcześniej były po 360 już do domu. Cena jak u nas za cl18.  Czekam na nie  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, mimuszek napisał:

wg tego co pisał addept na poprzedniej stronie to właśnie są bezproblemowe, dla leniwych, wsadzić i zapomnieć, choć na googlach jak śledziłem, to nawet z tych cl18 ładnie szlifują, tez się trafia micron, oczywiście to dual rank

W takim razie te konkretne może tak, jednak ja kojarzę że ludzie np. na reddicie często odradzali Corsairy właśnie ze względu na problemy z kompatybilnością. G.Skill wypadają chyba najlepiej pod tym względem, nigdy nie widziałem złego słowa.

Edytowane przez Krisol
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doszły te Kingstone'y. Wleciały bez problemu na XMP na 3600 z CL16. Wszystko bangla. 

Swoją drogą, a jakby tak puścić nowe kingstone'y ze starymi na 3466 (tyle wyciągają stare) i mieć 48GB? :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybkie pytanie , czym sprawdzić stabilność RAM? TestMem 5 wystarczy? Dołożyłem sobie jeszcze 2 kostki teraz mam 4x8 i teoretycznie działają ale jakiś test stabilności by się przydał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, nalewator napisał:

Szybkie pytanie , czym sprawdzić stabilność RAM? TestMem 5 wystarczy? Dołożyłem sobie jeszcze 2 kostki teraz mam 4x8 i teoretycznie działają ale jakiś test stabilności by się przydał.

TestMem5 z presetem extreme jest okej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzuciłem stare kości też. 2x8GB 3200Mhz i 2x16 3600. Razem 48GB, wykrywa jako dual channel mimo różnic między nimi. Poszły na 3466Mhz w takim zestawie i CL18, nie kombinowałem z opóźnieniami na ten moment.. :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi