Skocz do zawartości
RuFiK

Płyta LGA1700 Z790 DDR5 pod i9 13900k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Niestety wypadłem z obiegu w tematyce komputerowej. Planuję odświeżenie mojego zestawu na Z790 / DDR5 + i9 13900k.

Jeżeli chodzi o płytę to zawsze brałem ASUSy ale teraz strasznie wysoko wycenili swoje produkty? Warto kupować? Jest inna ciekawa opcja? Chciałbym czarną płytę ponieważ mam okno w budzie i taka kolorystyka mi pasuje.

Mam również pytanie odnośnie pamięci DDR5. Od zawsze pamiętałem, że najbardziej korzystnym wariantem był Quad Channel. W DDR5 - zestawy 64GB widzę w zasadzie większość Dual Channel. Czy to jakiś nowy standard? Ma to znaczenie przy DDR5 quad/dual?

Myślałem o tych : Zestaw pamięci VENGEANCE RGB 64 GB (2x32 GB) DDR5 DRAM 6000 MHz C40 
Preferuję Corsair ponieważ używam iCUE. 

Zestaw głównie do gier.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trafiłeś na bardzo lipny okres gdzie większość płyt wartych zainteresowania z790 ddr5 wywiało ze sklepów.
Płyty Asrock omijaj a płyty Gigabyte znowu mają problem z pamięciami. Najtańsza i godna uwagi to msi pro-p.
Quad Channel jest tylko "dostępny" na platformie head intela. Nie zawracaj sobie tym głowy. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie dostępność płyt jest bardzo słaba. 13900k już kupiłem. Ogólnie nie kupowałbym teraz kompa ale koniec roku jest i chcę trochę kosztów zrobić. 13900k już kupiłem. Za płytą będę polował do końca roku. Na ten moment rozważam ASUS ROG Strix Z790-F bez PCI-e 5.0 dla M.2  lub Strix Z790-E. Zastanawiam się czy jest sens dopłacać do E. Mam tego 2TB 980 i nie będę zmieniał raczej + nie będę podkręcał natomiast różnica w cenie jest nieduża. F znalazłem za 2700 a E za 2900. Sądzicie, że te Strixy to dobry wybór czy lepiej iść w coś innego. Ten MSI Pro-p jest trochę za ubogi w USB itp. Wstępnie sądziłem że zamknę się w płycie do 2000-2200 zł. Warto dołożyć do tych Asusów czy szukać czegoś innego? 

Jeśli chodzi o pamięci. Podczas składania kompa ok 1,5 roku temu, ceny pamięci nie były jakieś zatrważające i wrzuciłem 64 GB. Teraz ceny DDR5 są dziwne. Cenę robią Mhz i opóźnienia. Mam na oku te dwa modele : 

1) Corsair VENGEANCE RGB 32GB (2x16GB) DDR5 DRAM 7200MHz C34 za 1800 zł 

2) Corsair VENGEANCE RGB 64GB (2x32GB) DDR5 DRAM 6000MHz C40 za 2100 zł

Pewnie te 64GB w starym rigu nie przydały się wiele razy. 60% komp służy do pracy biurowej (www/excel), 35% do gier, 5% do Adobe/Render/3d modeling. Które pamięci polecacie? W grach te 1200 Mhz różnicy i CL 34 zamiast CL40 taki istotny? 

Edytowane przez RuFiK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Corsairy sobie raczej odpuść, na reddicie widzę mnóstwo ludzi którzy nie mogą przejść z nimi POST.
W Polsce to są chyba najlepiej wycenione DDR5 i do tego ze strasznie ładnym RGB: https://www.euro.com.pl/pamieci-ram/kingston-fury-ram-king-fury-ren-rgb-ddr5-32-gb-6000mhz.bhtml
No i co do DDR5 to na ten moment tylko dwie kości, mnóstwo płyt nie startuje z 4 kostkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem Corsairy ponieważ mam całe środowisko iCUE, AIO, wentyle, klawa + ekran nexus i te DDR. Przynajmniej zaryzykuje do testów. W razie czego 14 dni na zwrot. Bardziej chodzi czy warto iść w te 1200 Mhz i 6 CL różnicy kosztem 32GB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz już fajne pamięci DDR4 które widze u Ciebie w stopce to czemu sobie po prostu nie kupisz płyty na DDR4 do tego 13900K?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś nie wydaje mi się to sensowne rozwiązanie. Wymieniając chcę odczuć upgrade.  Z tego co patrzyłem różnica między DDR4 3600 Mhz a DDR5 np. 7000 Mhz jest bardzo duża. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok w Mhz jest skok ale zobacz jakie opóźnienia mają do grania pewnie z 4 procent lepsza wydajność lepsza po stronie DDR5 ale nie będę hipokrytą bo sam wczoraj przeszedłem na DDR5 myślę że sens ddr5 jest ale do prac typu renderowanie jest dużo bardziej wyczuwalny kop wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam zrobiłem skok na DDR5 ale mając dwie generacje starszy procek niż Ty i tylko 3000mhz kostki więc to miało sens, a w Twoim przypadku raczej sensu nie ma no ale kto bogatemu zabroni :E
Aktualnie DDR5 różnice robi w kilku grach (przede wszystkim z i9 13900K no ale widze że jego też chcesz także ok), z płytami dostępność jest tragiczna, z tego co widzę więcej ciekawych płyt na DDR4 niż DDR5.
Ciężko szczerze doradzić bo wchodzisz w dość ekstremalny segment, tej i9 niewiadomo czym schłodzić jak 420mm AIO sobie słabo radzą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi