Skocz do zawartości
azgan

Warhammer 40,000: Space Marine 2 - PC, PS5, XSX

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, ditmd napisał:

W tej grze nie czuć, że grasz dwustuletnią maszyną do zabijania, nadczłowiekiem z masą wszczepów, który niejedną walkę stoczył i niejedno widział. Niczym to się nie różni od różnych innych gier akcji i shooterów gdzie grasz normalnymi, zwykłymi żołnierzami :thumbdown:

System walki jest prymitywny, ale dość wystarczający dla urozmaicenia spaceru po tych lokacjach.... Ale rzeczywiście, gdyby nie WH40k to byłoby licho, choć w trybie współpracy jeszcze się obroni. Ot, rozwałka maskuje prymitywność mechanik, choć nie są specjalnie okropne.
Trochę  to czuć w pewnych momentach, gdy AI botów Ci nie pomaga to ta fantazja mocy upada. Używanie comba na ataki AOE oraz polowanie na okazje do odnowienia pancerza jest całkiem fajne, ale walki przeciwko wrogom miotających jad to coś okropnego na trudnym poziomie. Zdecydowanie nie powinni wzmacniacz HP normalnych robali, choć na normalu nie grałem jeszcze to nie wiem jak jest niżej.

Dlatego moje pierwsze skojarzenie to Nier Replicant ze swoją jakością walk :E 

Edit. Ale przynajmniej grając na trudnym jest się często na krawędzi zakłady, a te odczucie jest całkiem dobre. Z pewnością jest to gra, dla ludzi umiejący przymknąć oko i mając drugie otwarte na spektakl.  Zakupu za pełną cenę nie ma co robić, chyba że chęci są wielkie. 

Edytowane przez musichunter1x
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli komuś podobają się gearsy to raczej nie ma opcji żeby ta gra nie przypasowała. Druga misja, Jezusie przenajświętszy co tutaj się dzieje. Na pewno gierce nie można odmówić skali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Teraz dopiero ubrałem to w krótsze w słowa...
Ta gra to nic ciekawego, jeśli chodzi o walkę, ale jest to genialne widowisko akcji wokół Ciebie, o ile boty lub trujopluje nie psują immersji :E 
Jetpack to coś okropnego, choć mogłem lepiej ogarnąć jego obsługę. 

Na pierwszej większej promocji sprzedaż jeszcze skoczy, bo pirat jest łatwo dostępny przez brak DRM, a szkoda będzie nie wesprzeć tej gry i pominąć kooperację. Na dłużej wrócę gdy kupię najpewniej rtx3070 to sobie dogrzeję na zimę w 4k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja gram na razie na normal ale jak skończę to chyba zacznę na wyższym, co żadko mi się zdarza tj. ponowne przechodzenie. Ja rozumiem, że to ue ale sporo assetów to wygląda jakby żywcem z gears 5 wyciągnięte. Te bazy to 1 do 1 copy paste.

Uj że Ameryki walka nie odkrywa ale ważne, że sprawia frajdę.

Edytowane przez lpcl
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wypowiem się dłużej, dopiero gdy skończę całość na trudnym, ale gameplay jednak nie jest taki głupi. Taaa, jest dość prosty mechanicznie, ale różne bronie maja różny kombinacje. Boltery wszelkiej maści mają swoje zastosowania i np. plazmowce szybko ogłuszają do czerwonego stanu te zasięgowe, upierdliwe robale, szybkostrzelne bronie z dobrą penetracją są dobre w początkowej fazie natarcia lub bronieniu celów, a snajperki i tym podobne są wybawieniem na otwartych mapach, gdzie trujopluje są na drugim końcu klifu....
I oczywiście "Melta gun", który topi wszystko w bliskiej okolicy oraz jest niezbędny do zabicia tych latających, dużych robali, gdy gra się z botami... Na trudnym inaczej trudno je ubić, broniąc celu.

Niby poziom trudny trochę zaburza fantazję bycia Space Marine...., ale w sumie chodzi o bycie na krawędzi, gdzie SM są w stanie sobie poradzić. Dopiero ogarnąłem, że dla combo z przerwą trzeba nie ruszać się :E lub że dla ciosu po uniku, najlepiej przytrzymać atak, dla pewności.

W skrócie.... Projekt gry nie stoi nie przeszkodzie satysfakcji, choć raczej należy oczekiwać spektaklu, niż genialniej rozgrywki rodem z DMC.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem  kilka jak nie kilkanaście recenzji tej gry ,obejrzałem kilka recek na YT ...i kupiłem  gierkę na PS5 

Jestem już na końcu  gry i próbuje  porównać  w to co grałem z tym co czytałem/oglądałem .... i ja chyba kupiłem inną grę .

Tłumaczę sobie ten stan faktem ze  już chyba jestem stary .. za stary na gry ( +40)  ,ale  ten tytuł jest tak liniowy ze aż mdli  dosłownie     naczytałem się o klimacie rozgrywki ,porównaniu do Gaers of war    itp... a ta gra nawet nie leżała  koło Gears of war   .

W SP2    każda misja to to samo  wyciąć tabuny  obcych wcisnąć  guzik wrócić do  bazy  finito ....  jak gra każe isc w prawo to trzeba iść w prawo  bo w lewo nie można skręcić  bo nie ma gdzie ....

Brakuje  jakiegoś  zbieracta ,kolekcjonowania   czegoś na wzór COG TAGS z girsów  .

W  grze  jest...można znaleźć  dużo podobieństw  lub prób dorównani  do GOW  jak   bronie , przeciwnicy ala berseker  ... ale to jest tak mdłe ze aż  śmieszy

Fakt  gra wygląda  ładnie  ,są widoczki ale  nie po to kupuje się grę  aby  podziwiać widoczki  .Nie ma tej Epickości w walkach jaka bywa w girsach  tu każde starcie wygląda tak samo   ja jestem rozczarowany mocno . Nie rozumiem skąd te oceny 8/10  i wyższe  .

Dla mnie to gra na max 5+/10   no niech będzie naaaaaaciągane  6/10 

- Bardzo liniowa rozgrywka  ,brak możliwości eksporacji  terenów

-brak  zbieractwa /kolekcjonowania 

-mdłość  rozgrywki  każda misja wygląda tak samo

- brak epickosci w starciach  ,po prostu kolejne wycięcie przeciwnika

-dużo nieudolnych wręcz śmiesznych porównań do Gears of war

+ ładnie wygląda  ( graficznie /widoczki )

+ działa poprawnie na PS5 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby co to w wersji na PC da się wymusić AutoHDR w Win11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, raiders napisał:

Brakuje  jakiegoś  zbieracta ,kolekcjonowania   czegoś na wzór COG TAGS z girsów  .

W  grze  jest...można znaleźć  dużo podobieństw  lub prób dorównani  do GOW  jak   bronie , przeciwnicy ala berseker  ... ale to jest tak mdłe ze aż  śmieszy

Pozbierać sobie możesz surowce w operacjach a i masz przecież dzienniki w normalnej kampanii.

Ale wiesz, że to gearsy kopiowały z warhammera lore a nie odwrotnie?

Btw w gears przydałoby się trochę odświeżyć melee tak jak w space marine a nie tylko one button mielenie locustów.

Edytowane przez lpcl
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest już łatka z ultrawide

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tylko singla ograłem 😋

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Singiel w tej grze to tylko samouczek i wprowadzenie do multi.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem grę do karty, z ciekawości zainstalowałem. Nie jest to jakiś wybitnie udany czy rozbudowany tytuł, ale trzeba przyznać, że jako luźny akcyjniak naprawdę się sprawdza. Przyzwoita oprawa, zdrowa wycinka xenosów i całkiem fajny vibe uniwersum.

• Like 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, dan254 napisał:

Singiel w tej grze to tylko samouczek i wprowadzenie do multi.

Tak średnio jak tam 6 operacji, no można grać sobie non stop, co kto lubi ale mi po kilku przejściach już się to znudziło.

• Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardziej mi chodziło o granie w tryb wieczna wojna niż operacje.Kampanie przeszedłem w ok 10 godz a w multi mam już 14 i dalej się świetnie bawię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do sprzedania kod do tej gierki + uknown 9 awakeing po taniości, dostałem w ramach promocji amd https://www.amdrewards.com/terms jak ktoś spełnia warunki sprzętowe to się dogadamy :] 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu jakieś ciekawe, optymalizacyjne zagrywki :E
Miałem coś ponownie napisać o grze, ale nie mam wiele do dodania, więc zrobię to po ponownym ograniu za jakiś czas.
Mając sentyment do DOW: Dark Crusade grało się przednio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez tą grę myślałem że mam pada do reklamacji. A to pp prostu pierwsza gra PC, która współpracuje z padem PS5. Przy broni pół-auto prawy trigger w połowie ma blokadę, muszę mocniej wcisnąć żeby oddać strzał, bo pad włącza lekką blokadę. W broniach auto lewy trigger jakiś silniczek odbija, żebym odpuścił i wypadł z trybu precyzyjnego mierzenia. Do tego podczas sprintu, gdy marine tupa lewą nogą - pad odpala wibracje z lewej strony, prawa noga to prawa strona pada chwilę drży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi