Skocz do zawartości
7iombel

lepszy zotac 3070 czy asus rog strix 3060ti lub 3070ti

Rekomendowane odpowiedzi

witam nie wiem którą wybrać będę brał kartę i nie wiem która docelowo będzie to granie w 2k i jest zotac w przeliczeniu na pln to 2345 zł a asusa 3060 ti strix to  2430 zł i nie wiem którą wziąć myślę by wziąc 3070 ale ta od asusa ma ma ponoć lepszą kulturę pracy i odprowadzanie ciepło czy dozbierać ok 700 zł do 3070 ti od asusa też rog strix

Edytowane przez 7iombel
nowa opcja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chłodzenie w tym Strixie jest identyczne jak w wersji 3080 więc masz pewność niskich temperatur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASUS ROG STRIX 3060Ti - przy czym ja wychodzę z założenia, że karta ma być zimna i niesłyszalna na ustawieniach fabrycznych, bez zabaw w UV itp. Bo są tacy, co powiedzą" "kup RTX 3070 w gorszej wersji i zrób UV" - ja do nich nie należę.

Edytowane przez Kyle_PL
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Kyle_PL napisał:

ASUS ROG STRIX 3060Ti - przy czym ja wychodzę z założenia, że karta ma być zimna i niesłyszalna na ustawieniach fabrycznych, bez zabaw w UV itp. Bo są tacy, co powiedzą" "kup RTX 3070 w gorszej wersji i zrób UV" - ja do nich nie należę.

UV? co to daje 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niesłyszalna to strixx. Do 1440p to 3070

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, 7iombel napisał:

UV? co to daje 

Obniżasz napięcie nie tracąc na wydajności - zyskujesz niższe zużycie prądu, niższe temperatury, karta mniej się męczy. Ja wybrałbym 3070 i zrobił UV, na pewno wyjdzie wydajniej niż 3060ti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest bardzo wyraźna różnica między 3060ti a 3070 i żadne OC nie pozwoli nadgonić.

Ja bym brał 3070 Zotaca, na techpowerup ten cooler nie wychodził źle. Oczywiście nie miał podejścia do 3wentylowych ale jest znacznie lepszy niż to co Zotac odj***ł w 3060Ti i całkiem porównywalny do 3070FE

A za niskie temperatury w serii 3000 to też nie za dobrze, jak w mojej 3080TUF wymuszę wentyle na 2000rpm to temperatura spada poniżej 60*C i zrzuca mi zegar o 30mhz. Niby nic, ale kurde bez przesady :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tych kartach można obniżyć pobór energii o np 15% nie tracąc nic lub prawie nic wydajności. Po takim zabiegu 3070 będzie nadal szybsza od 3060 ti, a kultura pracy będzie ok. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, assire napisał:

Jest bardzo wyraźna różnica między 3060ti a 3070

Jeżeli chodzi konkretnie te dwie karty to 3060ti spokojnie osiągnie po OC wydajność 3070 stock bo ma ogromny PL wynoszący 350w

Sam miałem xtrio 270w i robiłem wynik stockowego 3070

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, jurekk napisał:

Niesłyszalna to strixx.

Tak na 50% szansy, chyba że gwizd cewek jak w czajniku z gotującą się wodą komuś nie przeszkadza :D 

• Haha 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Tornado3 napisał:

Sam miałem xtrio 270w i robiłem wynik stockowego 3070

No ciekawe bo miałem Gigabyte Vision która też ma 270W, robiła ciut ponad 2000mhz na rdzeniu i nie miala podejścia do 3070 którą miałem wcześniej.

A ta 3070 Gaming co miałem, bez większych problemów tez zrobiła ponad 2000mhz na rdzeniu i przekroczyłem 15000 graphics score w Time Spy. Gdzie stock to ~13500

Jasne, mozna tego strixa tyrać OC, ale 325W zeby osiągnąć wydajność wiekszego rdzenia który ciagnie 220-240 to troche przesada ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi