Skocz do zawartości
Lameismyname

AsRock RX 5600 XT Challenger za 666zł

Rekomendowane odpowiedzi

Ale co Wy chcecie z tym BIOS-em zrobić? Co jest nie tak z parametrami karty? Serio nie chcecie mi się tej całej dyskusji czytać, więc wybaczcie :E Informacyjnie, wszystkie RX 5600 XT bez wyjątku mają blokadę OC. Także jeśli o to chodzi, to nie różni się ten model niczym od innych. Można przygotować BIOS, który to obchodzi.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, #pcmasterrace napisał:

I to jest wizualizacja blokady możliwości tej kart.
23,5k graphics score vs 27k oraz maks 1820mhz vs 2300mhz

Hmmm.... da się to obejść bez zabawy z biosem?

Miło by było :)
GPU-MASTER.png

• Like 1
  • Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drodzy forumowicze, a ja mam pytanie z innej beczki do właścicieli owej karty. Jak wygląda kultura pracy pod obciążeniem, czy Asrock wyje jak stary odkurzacz czy  da się normalnie siedzieć przed komputerem bez słuchawek. Bo patrząc przez pryzmat używanych gtx’ów 1660/1660 super oraz 2060 to Asrock wydaje się sensownym wyborem dla niedzielnych graczy i osób o przeciętnym sprzęcie.

Sam ostatnio używałem 1060 Palita Super Jet Stream i karta mimo obciążenia zachowywała kulturę pracy na bardzo wysokim poziomie, z Asrockiem będzie podobnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pobrałem sobie z Internetu rzekomo odblokowany BIOS pod pamięci Samsunga - dedykowany karcie XFX THICC II.

Czy jakiś posiadacz AsRocka mógłby zrzucić BIOS do pliku i odpalić go w Red Bios Editor, coby porównać wartości?

obraz.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden z użytkowników tego AsROCKa napisał na pepperku, że wczoraj testował kartę, a dzisiaj wgrał nowy, szybszy bios.
Dopytuję jaki. 

A co do biosów @sert - mógłbyś zgrać fabryczny i wrzucić pliczek na forum. Może parę tęgich głów by dokonało inspekcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, #pcmasterrace napisał:

I to jest wizualizacja blokady możliwości tej kart.

26 minut temu, tomcug napisał:

Informacyjnie, wszystkie RX 5600 XT bez wyjątku mają blokadę OC.

@#pcmasterrace - spokojnie, Ty wskakujesz od razu na temat extremalnego OC tej karty. A ja pokazuję, że za pomocą afterburnera można zmienić minimum, czyli dorównać do Asrockowego stockowego biosu RX5600XT Challeger, którego to biosu (tego nawet stockowego) nie można wgrać do tej karty przez problemy opisane przeze mnie we wcześniejszych moich wpisach. 

Taktowanie stockowe omawianego w tym wątku RX5600, jest takie jak na poniższym zrzucie z gpu-z. Ponieważ nie można wgrać oryginalnego biosu Asrocka z RX5600XT - zaproponowałem dojście do tych parametrów przez afterburnera. Chyba to jest jasne?

a9.gif.c299159fe8a7c3b91fb500de8f7bbfd5.gif

A to poniżej jest stockowy bios do RX5600XT. Widac różnice w taktowaniach i w ID sprzętu.

5e9a16a23aa59.jpg

A teraz druga sprawa, o której Ty piszesz i którą zapewne na myśli ma też @tomcug - spreparowanie takiego biosu, który wyjdzie nie tylko ponad stock RX5600, ale też ponad stock RX5600XT.

Jaśniej nie mogłem przybliżyć ponownie tematu. Ja wiem, że wszyscy są zachłyśnięci ofertą sprzedaży tej karty ;), ale jak już na poważnie poruszamy pewne tematy to piszmy tak, aby nie powodować mętliku w głowach mniej zorientowanych forumowiczów. 

4 minuty temu, Lameismyname napisał:

A co do biosów @sert - mógłbyś zgrać fabryczny i wrzucić pliczek na forum. Może parę tęgich głów by dokonało inspekcji.

Kuźwa ;) przecież wrzucałem parę postów wcześniej ale proszę jeszcze raz wprost: https://megawrzuta.pl/download/08040acc1e2a515133335639a8b236ff.html :)

Edytowane przez sert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, sert napisał:

Kuźwa ;) przecież wrzucałem parę postów wcześniej ale proszę jeszcze raz: https://megawrzuta.pl/download/08040acc1e2a515133335639a8b236ff.html

Pardon, temat się rozrósł i pewne rzeczy można przegapić.
Podsumowując - użyłeś softowego OC aby uzyskać wydajność RX 5600 XT. 
Robiłeś sporo testów syntetycznych - na fabrycznych ustawieniach tej karty jak wygląda wydajność? 

Bo z tego co czytam co wypluwa GPU-Z na tej karcie, jest szybciej jak OEM 5600 i pewne parametry nie są obcięte jak np. ROP/TMU, jednak do stockowego RX 5600 XT brakuje trochę soku, dlatego podganiasz software'owym OC.
Dobrze kminie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, sert napisał:

Kuźwa ;) przecież wrzucałem parę postów wcześniej ale proszę jeszcze raz wprost: https://megawrzuta.pl/download/08040acc1e2a515133335639a8b236ff.html :)

I teraz dla porównania stockowy BIOS od sert - jak widać obsługuje wszystkie typy pamięci - Samsunga, Microna i Hynixa

obraz.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden z użytkowników peppera chwali się, że wgrał tej karcie vBIOS z RX 5600XT o oznaczeniu L08.
Dopytuję co i jak....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Lameismyname napisał:

Jeden z użytkowników peppera chwali się, że wgrał tej karcie vBIOS z RX 5600XT o oznaczeniu L08.
Dopytuję co i jak....

12 minut temu, Radio_Tirana napisał:
15 minut temu, Lameismyname napisał:

vBIOS z RX 5600XT o oznaczeniu L08.

Ten L08?

U mnie:

upd.jpg.6f39778e0fe1b4dea69852c9b3c48de0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam odpowiedź:
ROM stąd: https://www.techpowerup.com/vgabios/220377/asrock-rx5600xt-6144-200316
sposób stąd: https://www.igorslab.de/community/threads/rx-5700-0fl01-error-plz-help.3527/#post-87765

I. Extract the downloaded AtiFlashTool v2.93+ with the backup bios file to a folder and put it in drive C,

https://drive.google.com/file/d/1Y-Aa7ENoGmrFq0OO3sjsZYlnoyRcHvgk/view
II. Boot to Windows Safe Mode (optional),

III. Open Command Prompt CMD as an administrator and navigate to the folder mentioned above,

IV. Now enter these commands below:

amdvbflash.exe -i
Press Enter

It will show you the gpu adapters list occupying the pcie slots for an example if there is only one gpu then its adapter number will be 0.
###########
amdvbflash.exe -unlockrom 0
Press Enter

It will unlock the gpu chip for flashing if it is locked.
###########
amdvbflash.exe -s 0 chooseAname.rom
Press Enter

To make a backup of the gpu bios if needed.
###########
amdvbflash.exe -p -f 0 BackupBiosName.ROM
Press Enter

To flash the bios, here - f to force the flash in case of error.
###########

V. Wait for the update to complete and reboot.

No a później ściągasz ten tool od Asrocka i aktualizujesz bez wyskakującego błędu.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to biorę się do tego, zobaczymy.

Edytowane przez sert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, sert napisał:

No biorę się do tego, zobaczymy.

Trzymam kciuki, moja karta gdzieś na pace InPOSTu się wozi więc nie sprawdzę... ciekawe czy jutro wrzucą w paczkomat :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekamy na info w takim razie @sert

Przed chwilą wyciągnąłem ustawienia power limitu, zegara gpu itd. z BIOSu MSI pod Microny, który podesłał na poprzedniej stronie @#pcmasterrace i wkleiłem je do stockowego BIOSu od AsRocka. Jakbym miał tę kartę u siebie to bym przetestował, czy taki myk się uda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Lameismyname napisał:

Trzymam kciuki, moja karta gdzieś na pace InPOSTu się wozi więc nie sprawdzę... ciekawe czy jutro wrzucą w paczkomat :)

moja tak samo. czuje taki hype że szok, karta za 7 stówek a tu się okaże że i pogram w coś jak człowiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, neges56066 napisał:

moja tak samo. czuje taki hype że szok, karta za 7 stówek a tu się okaże że i pogram w coś jak człowiek

No fajny strzal to juz jest, a jeszcze jak z biosem chlopaki pokombinuja to kto wie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Lameismyname napisał:

Porównanie tego BIOSu z fabrycznym od sert

obraz.png

obraz.png

obraz.png

Tutaj jedyne co jest zmienione to wyższy power oraz TDC limit (pierwsze zdjęcie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się, jakimś sposobem ...uff, wgrać oryginalną wersję L07. Zrzuty z Gpu-z, z lewej "przed", z prawej "po"

after.jpg.6d879a44834117b2ae8caf845e9f2e7d.jpg

@Lameismyname - dzięki

Poniżej tylko w celu potwierdzenia obecnej wersji

curr.jpg.e6e4f8cb3d73d1e00d751bfff100a171.jpg

Edytowane przez sert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, #pcmasterrace napisał:

Równie dobrze możecie nic nie robić oprócz undervoltingu bo wydajność jest mega jak za 666zl i nowa kartę

Niestety jest to asrock bez poprawki biosu wiec 10 % wolniejszy od "stawki"

Co niektórzy powinni pamiętać zamieszanie z przed 3 lat z premiera tej karty

Niestety karta ma "tylko" FL 12_1 i nie ma CUDA ale za to prawdziwe wsparcie OpenCL 2.1 ...

Co tu się odpierniczyło z hasłami nie mogę się zalogować na stare konto?!

PS: Jak by ktoś pytał...
Mój pierwszy o 15 lat Radeon nadal we Wrocławiu..

Edytowane przez Auberon2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, #pcmasterrace napisał:

No i wgrałeś gorszy, starszy bios z pamięciami na 1500mhz zamiast 1750mhz :-)

you-played-yourself.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, #pcmasterrace napisał:

No i wgrałeś gorszy, starszy bios z pamięciami na 1500mhz zamiast 1750mhz :-)

Spójrz na zegary default i boost - i chwilę sie zastanów co widzisz i z tego wyciągaj wnioski ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...