Skocz do zawartości
Lameismyname

AsRock RX 5600 XT Challenger za 666zł

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Lameismyname napisał:

No właśnie zaintrygowało mnie co ktoś musiał nieudolnie zrobić aby w okres zwrotu ją uszkodzić.
Kiedyś miałem Radeona HD 5770, co od nowości sypał artami, a sklep z drugiej strony Polski nie chciał kompletnie uznać gwarancji "bo u nich działa".
Mimo to była nie do użytku, wywalała arty w randomowym czasie niezależnie od kompa i systemu (sprawdzałem nawet na linuxie), pomógł edytor biosu i kosmetyczne obniżenie któregoś taktowania - jak widać przegryw w loterii krzemowej może się zdarzyć dosyć mocny :D

Swego czasu miałem w naprawie RX 460 karta po przejściach grzane gpu i pamięć . Wywalała sterownik po godzinie grania brak artefaktów . Z  ciekawości wrzuciłem bios od RX 560 karta odżyła  kilka godzin testowania w grach bez crashy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm chciałem swoją odblokować/zmienić bios ale nijak nie idzie xd

1 metoda wszystko przebiega pięknie ale nic się nie zmienia w ustawieniu karty ..

2 ani w zwykłym ani w awaryjnym nie daje odpalić apki, enchanced mode ... 

Chyba magia win11...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.01.2023 o 23:22, grzesiek811 napisał:

Ja oddałem fajną sprawną, nie zauważyłem nic niepokojącego, także zwrot nie musi być miną. Miała tylko rysę na backplate. A oddałem, bo się napaliłem na 5700XT.

Właśnie ją kupiłem dla kolegi za 666 zł i ma tą rysę i śmiga bardzo dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

moja też już się rozklekotała trochę :) ale to w wibrację wchodzą finy /ramka wentylatorów

https://www.3dmark.com/spy/35341201

na razie tyle, system mam do wymiany co coś mi zażyna proc na 100%

Graphics Score 8 463
CPU Score 6 836
Edytowane przez Kenavru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

U mnie łączenia finów były proste, ale nadal występowało terkotanie. Ściągnąłem cały panel z wentylatorami i zacząłem szukać luźnych finów. Ściąga sie bardzo prosto 6 śrubek po bokach. Otóż tylko przy brzegach łączenia finów występowały luzy. Wystarczy pociąć kilka długich cienkich pasków z taśmy samoprzylepnej i podkleić wzdłuż łączeń. Brak luzów i terkotania przez przepływ powietrza.

Edytowane przez Grolssch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do prawilnosci sprzedawcy obejrzyjcie ostatnio wystawione Rtx 3070 "powystawowe". Przecież to jest zwykła żenada. Nie mógł doczyścić po pracy koparce to wpisał powystawowa. Hehe. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Miszek napisał:

Co do prawilnosci sprzedawcy obejrzyjcie ostatnio wystawione Rtx 3070 "powystawowe". Przecież to jest zwykła żenada. Nie mógł doczyścić po pracy koparce to wpisał powystawowa. Hehe. 

Za takie coś to chyba uokik powinien się dobrać do tyłka.  To celowe wprowadzanie w błąd klienta. Jakie powystawowe, gdzie? :rotfl:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
27 minut temu, B@nita napisał:

Za takie coś to chyba uokik powinien się dobrać do tyłka.  To celowe wprowadzanie w błąd klienta. Jakie powystawowe, gdzie? :rotfl:

a jakie macie podstawy do oskarżenia ? :D

równie dobrze mogły być zamontowane w ramie koparki która sie nie sprzedała. I poszła do rozbiórki. W końcu tym się oni zajmują, to nie firma kopiąca krypto tylko handlująca hurtowo podzespołami.

Jakoś powystawowe moduły SSD i RAM z laptopów nikomu nie przeszkadzają :D

5 godzin temu, accountant napisał:

podkręc ram bo 2400mhz to katastrofa

gdzie tam widzisz że ram jest na 2400 ? :D na 2666 ustawiłem, więcej nie da rady na h410

Edytowane przez Kenavru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 minut temu, Kenavru napisał:

Napisałem wyraźnie.

Rozumiesz słowo, powystawowy?

Edytowane przez B@nita

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Kenavru napisał:

równie dobrze mogły być zamontowane w ramie koparki która sie nie sprzedała. I poszła do rozbiórki. W końcu tym się oni zajmują, to nie firma kopiąca krypto tylko handlująca hurtowo podzespołami.

Jakoś powystawowe moduły SSD i RAM z laptopów nikomu nie przeszkadzają :D

Zaręczam Ci, że gdyby to były karty z niesprzedanych koparek to zostałyby wystawione jako nowe. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
12 minut temu, Miszek napisał:

Zaręczam Ci, że gdyby to były karty z niesprzedanych koparek to zostałyby wystawione jako nowe. 

jeżeli noszą ślady montażu to niekoniecznie. Wszystko co wystawiali jako nowe było w stanie idealnym + w ofercie była FVAT.
Z resztą snucie takich domysłów nie ma sensu :D 

btw, macie definicję powystawowego na allegro :)

Cytat

Powystawowy – ta wartość określa produkt, który może nie mieć oryginalnego opakowania lub opakowania ochronnego. Może być w opakowaniu zastępczym lub opakowaniu oryginalnym, które nie jest zapieczętowane. Produkt określony jako Powystawowy może mieć niewielkie ślady użytkowania, ale jest w pełni sprawny i działa zgodnie z przeznaczeniem. Ma oryginalne lub nowe akcesoria.

https://allegro.pl/pomoc/dla-sprzedajacych/wystawianie-oferty-przez-formularz/czym-jest-parametr-stan-ZGOKzRvrRcP

Edytowane przez Kenavru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 minut temu, Kenavru napisał:

jeżeli noszą ślady montażu to niekoniecznie. Wszystko co wystawiali jako nowe było w stanie idealnym + w ofercie była FVAT.
Z resztą snucie takich domysłów nie ma sensu :D 

Karta raz zamontowana nigdy nie będzie miała żadnych śladów montażu, przerabiałem tak dziesiątki kart i na żadnej nawet ryski nie było. No chyba, że żule z ulicy montują.

Mam nawet teraz rtx 2060 trzy razy wyciąganą z kompa i po odkurzeniu jak nówka, jakby dopiero ze sklepu przyjechała.

8 minut temu, Kenavru napisał:

Wszystko co wystawiali jako nowe było w stanie idealnym

Wszystko? Na pewno? Nawet tu komuś ryska się trafiła, kłębek niewydmuchanego kurzu....

Swoją drogą, co ich tak bronisz?

Edytowane przez B@nita

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 minut temu, B@nita napisał:

Swoją drogą, co ich tak bronisz?

dla równowagi. A ty co ich tak oskarżasz, nie mając na to dowodów ;) ?

#down

skoda gadać, tak, oczywiście jestem ich pracownikiem jak każdy kto napisał cokolwiek pozytywnego o ich produktach :D
Tylko ludzie o wielkiej wyobraźni znają prawdę.

Edytowane przez Kenavru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
17 minut temu, Kenavru napisał:

Czyli dobrze rozeznaliście w temacie się zanim wystawiliście te karty.:E

7 minut temu, Kenavru napisał:

Dowody? Tu wystarczy odrobina wyobraźni, ale jak widać, wielu ma z tym problem a potem płacz po forach bo mu karta zdechła.

dla równowagi. A ty co ich tak oskarżasz

Irytuje mnie cwaniactwo i wprowadzanie ludzi w błąd. A wystarczy, rzetelny opis by kupujący miał pełną świadomość pochodzenia towaru.

A Ty masz dowody, że to karty "powystawowe" ? Widziałeś kiedykolwiek karty graficzne na ekspozycjach sklepowych?:rotfl:

Pomijam, że to sklep internetowy.:boink:

Z resztą, wątek dotyczy zupełnie innej karty, także koniec off topa.

Edytowane przez B@nita
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Kenavru napisał:

Jakoś powystawowe moduły SSD i RAM z laptopów nikomu nie przeszkadzają

Chodzili po wystawach i zbierali z nich karty ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 godzin temu, B@nita napisał:

Rozumiesz słowo, powystawowy?

Składają kompa czy koparkę, odpalają i działa na wystawie aż zdejmą... :)

Edytowane przez m4rkiz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Najlepiej byłoby kupić egzemplarz z 14 dniową możliwością zwrotu i samemu stwierdzić czy karta jest nowa, czy używana, zamiast prowadzić jałową dyskusję bazującą na domysłach.
Skoro 5600XT była nowa, 5700XT też (pomijam przypadki, które można policzyć na palcach jednej ręki), to prawdopodobnie z tą będzie ta sama historia.
Moją teorią jest odpłatne działanie farm trolli, które wręcz wszczepiły kwestionowanie wiarygodności tego sprzedawcy i negatywne spekulacje wobec niego jako standard w publicznej debacie na jego temat, bo jakoś nie mogę odnaleźć głębszego i bardziej logicznego powodu dlaczego się tak dzieje. Bazując na swoich doświadczeniach jestem zadowolony z tych paru transakcji których dokonałem.

Edytowane przez Lameismyname

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
19 godzin temu, Lameismyname napisał:

Najlepiej byłoby kupić egzemplarz z 14 dniową możliwością zwrotu i samemu stwierdzić czy karta jest nowa, czy używana,

No chyba nie myślisz, że to nowe karty, litości.

Karta mogła orać rok w koparce i będzie wyglądać jak nówka, zero oznak użycia!! Bez jakichkolwiek śladów montażu. A skoro nawet handlarz pokoparkowym złomem sprzedaje jako "powystawowe":rotfl: to chyba trzeba mieć ograniczona wyobraźnie by mysleć inaczej.

Edytowane przez B@nita
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Następny teoretyk. Na swojego Asrocka nie mam gwarancji bo był rozkręcany w celach naukowych?. Tak się składa że akurat talent mnie dzisiaj męczył i stwierdziłem że sobie termopady wymienię i trochę dołożę pomiędzy backplate a pamięciami. Oryginalne termopady były w idealnym stanie(wymieniłem na gp extreme bo taki kaprys miałem) , ta karta nie mogła rok czy 2 kopać bo by to inaczej wyglądało ale oczywiście teoretyk przed monitorem, który kartę tylko na zdjęciach widział, wie lepiej?

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 minut temu, KrzysiekGP napisał:

karta nie mogła rok czy 2 kopać bo by to inaczej wyglądało

praktyk co się naoglądał w życiu setek kart które kopały ?

wszystkie jednakie, wyraźnie widać zabrudzenia od węgla...

Edytowane przez qrek1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Teoretyk co nigdy pasty nie zmienił? chyba że w symulatorze serwisu?

Daj adres to wyślę Ci termopady które ściągnąłem z karty, przykleisz sobie na czoło, od czegoś serwis PC pora zacząć.

Edytowane przez KrzysiekGP
  • Haha 1
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, B@nita napisał:

No chyba nie myślisz, że to nowe karty, litości.

Karta mogła orać rok w koparce i będzie wyglądać jak nówka, zero oznak użycia!! Bez jakichkolwiek śladów montażu. A skoro nawet handlarz pokoparkowym złomem sprzedaje jako "powystawowe":rotfl: to chyba trzeba mieć ograniczona wyobraźnie by mysleć inaczej.

Zamiast się domyślać lepiej wiedzieć. Lepiej wiedzieć co się mówi, niż mówić co się wie. Jeżeli chcesz kogoś o coś oskarżać, zrób to na jakiejś podstawie. Weź egzemplarz z możliwością 14 dniowego zwrotu, zrób jakieś fotki, wskaż oznaki "używalności" i napisz parę słów "ku przestrodze". Możesz w tym przypadku mieć rację, a możesz też jej nie mieć. No i teksty typu "handlarz pokoparkowym złomem" to typowy kopiuj-wklej ameb umysłowych z peppera (oczywiście mam na myśli tylko pewne grono z tego portalu) więc uważam, że stać Cię na coś więcej jak to. 
Tak jak to już nieraz wspomniałem, w sumie wziąłem od nich 3 karty, z czego jedna siedzi w moim komputerze obecnie, nie mam nic do zarzucenia. Setki ludzi też wzięło od nich karty i przypadków wskazujących używalność było tyle co palców na jednym ręku, więc większość faktów (nie domysłów) wskazuje, że jest wszystko OK, stąd automatycznie zakładam, iż będzie OK. Nie wiem kto i za jakie pieniądze robi im czarny PR jako firmie, ale to nie jest normalne kiedy rzesza ludzi ich krytykuje nie będąc nigdy ich klientem... to dla mnie mocno niepojęte. Trochę jak w filmie Incepcja - wszczepienie komuś danej myśli tak aby myślał, iż to jego własna.

Godzinę temu, qrek1 napisał:

praktyk co się naoglądał w życiu setek kart które kopały ?

wszystkie jednakie, wyraźnie widać zabrudzenia od węgla...

Wszędzie teorie spiskowe, 5G, folia na głowie, karty z koparek, iluminaci.
Niektórzy manię mają w dostrzeganiu wszędzie sprzętu pokoparkowego.
Jeszcze trochę i zacznie się podejrzewanie dystrybutorów :)

• Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
18 minut temu, Lameismyname napisał:

Zamiast się domyślać lepiej wiedzieć. Lepiej wiedzieć co się mówi, niż mówić co się wie. Jeżeli chcesz kogoś o coś oskarżać, zrób to na jakiejś podstawie. Weź egzemplarz z możliwością 14 dniowego zwrotu, zrób jakieś fotki, wskaż oznaki "używalności" i napisz parę słów "ku przestrodze". Możesz w tym przypadku mieć rację, a możesz też jej nie mieć.

Widzę znowu bronisz sklepu jak Częstochowy, chyba sobie już coś wyjaśniliśmy? Skoro nawet handlarz towarem pokoparkowym opisał jako POWYSTAWOWE, to chyba logiczne, że nie są to nowe karty, naprawdę będziesz to drążył? Jesteś ich adwokatem czy co? Gdyby były nowe to by sprzedawał jako nowe, logiczne?? Tak samo logiczne jest to, że nie ma czegoś takiego jak powystawowe kary graficzne.

I czy ja muszę kupować by coś ci udowodnić?? Serio....litości.  Może założymy kolejny temat z kolejną kartą? Ot darmowa reklama dla sprzedawcy.:boink:

z resztą ASTG Agencja Sprzedaży Towaru Górniczego.:E

1 godzinę temu, KrzysiekGP napisał:

Następny teoretyk. Na swojego Asrocka nie mam gwarancji bo był rozkręcany w celach naukowych?. Tak się składa że akurat talent mnie dzisiaj męczył i stwierdziłem że sobie termopady wymienię i trochę dołożę pomiędzy backplate a pamięciami. Oryginalne termopady były w idealnym stanie(wymieniłem na gp extreme bo taki kaprys miałem) , ta karta nie mogła rok czy 2 kopać bo by to inaczej wyglądało ale oczywiście teoretyk przed monitorem, który kartę tylko na zdjęciach widział, wie lepiej?

To do mnie? A przeczytałeś  w ogóle o czym mowa czy tak wyrwałeś z kontekstu?

Edytowane przez B@nita
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, B@nita napisał:

Widzę znowu bronisz sklepu jak Częstochowy, chyba sobie już coś wyjaśniliśmy? Skoro nawet handlarz towarem pokoparkowym opisał jako POWYSTAWOWE, to chyba logiczne, że nie są to nowe karty, naprawdę będziesz to drążył? Jesteś ich adwokatem czy co? Gdyby były nowe to by sprzedawał jako nowe, logiczne?? Tak samo logiczne jest to, że nie ma czegoś takiego jak powystawowe kary graficzne.

Nie po prostu przedstawiam inny punkt widzenia, do którego mam prawo, a tym bardziej podstawy.

W przypadku ASRocka RX5600(XT) dostałem 2 nowe karty, w przypadku RX5700XT dostałem nową kartę. W przypadku karty oznaczonej "powystawowa" przyznaję, że jest to bynajmniej dziwne, ale nie jestem w stanie (tak samo jak Ty) stwierdzić o co chodzi i jak jest realnie (czy to nówki lub używki bo jakość zdjęć z allegro g*wno powie), póki nie położę ręki na konkretnym egzemplarzu, więc wstrzymuję się z jakąkolwiek oceną - mogę co najwyżej spekulować, że skoro moje poprzednie transakcje były ok (zgodne z opisem aukcji), w tym przypadku może być podobnie, chociaż mogę tym razem nie mieć kompletnie racji, ale to prosiłbym o wypowiedź kogoś kto rzeczywiście nabył kartę z tej aukcji. Wtedy publicznie uderzę się w pierś i powiem "nie miałem racji, sorry".

46 minut temu, B@nita napisał:

I czy ja muszę kupować by coś ci udowodnić?? Serio....litości.  Może założymy kolejny temat z kolejną kartą? Ot darmowa reklama dla sprzedawcy.:boink:

Nie musisz niczego kupować, nie musisz niczego udowadniać. Rób co chcesz, wolny kraj. Tylko nie oczekuj, że ktoś będzie wierzył Ci na słowo.
A co do reklamy, masz wątki zakupowe danych modeli kart, spływa też w dziale karty graficzne wiele małych tematów odnośnie zakupu/wymiany, na PCLab zawsze było przyzwolenie na wrzucanie linków ze sklepów (przeróżnych) i nikt nie ma z tym nigdy problemu, no ale jak ASTG to już kłuje w oczy, bo co?

53 minuty temu, B@nita napisał:

z resztą ASTG Agencja Sprzedaży Towaru Górniczego.:E

Kiedyś w podstawówce z kolegami mięliśmy taką zabawę rozwijania skrótów.
Aż łezka się w oku zakręciła, bo ten Twój kawałek posta brzmi jak żywcem wyciągnięty z brudnopisu, z tamtych lat :)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tomcug z ithardware przegląda temat - może wypowiesz się na temat swojego egzemplarza karty? Widziałem, że testowaliście ten model od ASTG ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...