Skocz do zawartości
RuFiK

STRIX Z790-E + DDR5 6000 2x16 / 4x16 PROBLEM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Najprawdopodobniej dałem ciała zamawiając graty. Stwierdziłem, że do Asus ROG Strix Z790-E zakupie dwa sety 2x16GB VENGEANCE RGB 32 GB (2x16 GB) DDR5 DRAM 6000 MHz C36.

Niestety w układzie 4x16GB nie wchodzi nawet do Windowsa. Na XMP1 na XMP2 i na AUTO nic to nie daje. Układ 2x16GB śmiga elegancko. 

Teraz "JUŻ UWAŻNIEJ" zerknąłem na ofertę CORSAIR odnośnie DDR5 i oni nie mają nawet oficjalnie w sprzedaży żadnego zestawu 4x16GB DDR5.

Oczywiście "po fakcie" sprawdziłem również na stronie ASUS listę kompatybilności pamięci (QVL). Nie ma żadnych pamięci (obojętnie jaki producent) na wariant 4X.

W takim razie po co oni montują 4 sloty RAM i piszą, że obsługuje do 128GB skoro na QVL nie ma nic co obsługuje 4x16 albo 4x32. Rozumiecie to?

Jest coś na rzeczy o czym nie wiem odnośnie DDR5? W związku z tym, że jest okno w obudowie stwierdziłem, że ładniej będzie się prezentował układ 4X pamięci :)

Jestem w stanie jakoś to uruchomić czy zwracać? BIOS oczywiście najnowszy.

Edytowane przez RuFiK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpalisz, z tego co wiem na 4800mhz rusza bez problemu. Może sytuacja się poprawi z czasem jak dopracują Biosy. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i9 12900K z Gigabyte Z690 Gaming X i kingston 6000cl40, działa na 5200 cl34 przy 4 kościach po 16GB, ale trzeba było ustawić kontroler na 1.35V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi