Skocz do zawartości
mf86

[3000-4000] "Uniwersalny" laptop do domu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, rozglądam się za nowym sprzętem na użytek domowy - internet, office, amatorska obróbka zdjęć, od czasu jakaś starsza gra, fajnie jakby posłużył kilka lat - z tego względu raczej jestem negatywnie nastawiony do laptopów z oled.

Myślę że od biedy integra starczy, zresztą chyba ciężko o przyzwoitą matrycę + grafikę w tym przedziale cenowym.

Wymagania 16gb ram w dual chanel, od biedy może być 8gb  jeśli można rozbudować bez utraty gwarancji.

Przyzwoita matryca i ogólna jakość wykonania. 

Jak na razie wpadły mi w oko poniższe modele:

https://www.x-kom.pl/p/1049194-notebook-laptop-156-asus-vivobook-15-i5-1135g7-16gb-512.html

https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/huawei-laptop-d16-i5-16gb-512ssd-w11.bhtml?&cd=191780169&ad=10070947089&kd=&gclid=CjwKCAiAkrWdBhBkEiwAZ9cdcCR586Q6iPQ2XW49SFa69ouA1---Sv11zxiNKw0QhziU19eFy0IBahoCaXcQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds  - tu chyba integra ma znacznie niższą wydajność niż w 1135g7 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj, zależy jakie gry masz na myśli, jeśli bardziej wymagające, to laptop z propozycji pw. jest jednostką przystosowaną pod gry, natomiast jeśli chcesz normalny laptop do wszelakich zastosowań oprócz gier, to laptop z ekranem oled jest warty rozważenia. Sam nie testowałem laptopów z tym ekranem, natomiast jest to nowość. Jeśli żadne tytuły wymagające dedykowanej karty nie wchodzą w grę, to możesz też obejrzeć zenbooka z oledem; 

ASUS ZenBook 13 i5-1135G7/16GB/512/Win11 OLED 3899 zł jest świetnie wykonany i wyposażony w ekran oled. Konstrukcja Zenbooka jest metalowa i zarazem solidna.

Edytowane przez pbesc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ma być to laptop uniwersalny, a nie typowo gamignowy, to postawiłbym na coś z wysokonapięciowym procesorem np. ASUS Vivobook 16X i5-12500H/16GB/512/Win11To laptop na wysokonapięciowym procesorze, więc jest potrafi wyżej podbić taktowania jesli trzeba. Z ciekawostek o nich, to matryca jest w proporcjach 16:10, więc jest nieco wyższa od standardowych 16:9. Co daje więcej cennej przestrzeni roboczej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na techlordzie vivobook i5-12500h, 20Gb RAM (4+16), matryca OLED za 3250 zł 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka konfiguracja pamięci nie będzie "przycinać" wydajności? W sensie, to chyba asynchroniczny dual channel, niegdyś raczej niepożądany tandem - nie wiem, jak dzisiaj. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, smilehunter napisał:

Taka konfiguracja pamięci nie będzie "przycinać" wydajności? W sensie, to chyba asynchroniczny dual channel, niegdyś raczej niepożądany tandem - nie wiem, jak dzisiaj. 

Głównie ucierpi iGPU, które zostało sprowadzone do poziomu UHD 730.  :szczerbaty:

Co do i5, niski PL mocno obniża wydajność tego procesora, ale biorąc pod uwagę wydajność 1 wątku, to i5 na długo wystarczy.

Edytowane przez Doamdor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Tematy

• Odpowiedzi

• Planuję złożyć komputer z prockiem i5-12600K, z kartą graficzną amd radeon rx 6600 8gb oraz monitorem 1080p 144hz. Ogólnie skrzynka jest składana na wiele lat i jedyny upgrade jaki będzie planowany to zmiana karty za jakieś 3 lata na coś co pociągnie dobrze rozdzielczość 2k. Czy poniższe połączenie procesora + płyta główna + pamięci ram, jest poprawnie dobrane względem siebie i nie będzie sprawiało problemów, po złożeniu?     Procesor: Intel Core i5-12600K - Cena: 949zł (w promocji intela 250zł taniej przy zakupie wybranych płyt głównych z chipsetem z690)     Płyta główna: Asus tuf gaming z690-plus ddr4 Cena: 1129zł     Pamięci ram: Kingston fury renegade black 32gb (2x16gb) 3600MHz CL16 Cena: 425zł     Chłodzenie procesora: Endorfy fortis 5 140mm Cena: 199zł Cena za całość w sklepie komputronik: 2662zł W sklepie x-kom: 2702zł   Do posiadanych już podzespołów:     Karta graficzna: Asus radeon rx 6600 dual 8gb gddr6     Dysk ssd: Samsung 980 500gb m.2 nvme     Obudowa: Genesis irid 505f     Monitor: Gigabyte g24f 2     Ramka korekcyjna dla procesora: Thermalright  LGA1700-BCF: 50zł z aliexpress.   Czy w 2023 roku nie ma sensu zakupu płyty z pamięciami ram ddr4 i lepiej dołożyć 300zł do pamięci ddr5? Bo cena płyt głównych ddr4 vs ddr5 jest praktycznie taka sama.     Procesor: Intel Core i5-12600K - Cena: 919zł z komputronika     Płyta główna: Asus tuf gaming z690-plus ddr5 Cena: 1149zł z komputronika     Pamięci ram: Kingston fury renegade silver 32GB (2x16GB) 6000MHz CL32 Cena 630zł z polskiego amazonu     Chłodzenie procesora: Thermalright peerless assassin 120 se Cena: 219zł z polskiego amazonu     Cena za powyższy zestaw z pamięciami ddr5: 2917zł W związku z tym pojawia się pytanie: Która płyta główna będzie mniej problematyczna w codziennym użytkowaniu? Oraz najbardziej stabilna w działaniu? Czy warto dopłacić 300zł do pamięci ddr5? Procesor i5 12600k będzie stabilnie pracował z pamięciami ddr5 6000MHz? Według strony producenta: chipy pamięci to Sk hynix M die. Czy chłodzenie Thermalright będzie wystarczające do i5 z k? Oraz zmieści się do mojej obudowy? Genesis irid 505f. Według strony producenta obudowy maksymalna wysokość chłodzenia: 165mm. https://pl.genesis-zone.com/produkt/irid-505f Według strony producenta chłodzenia maksymalna wysokość chłodzenia: 155mm. http://thermalright.com/product/peerless-assassin-120-se/ Pozostaje tylko 10mm zapasu, czy będzie wystarczające? Co o tym myślicie?
    • Pixel 7 Pro ze słuchawkami Buds Pro za 2900 zł na niemieckim Amazon. Słuchawki możesz zwrócić to za telefon wyjdzie mniej jak 2500 zł.
    • Kontrofensywa na pewno będzie. Odnośnie krytyki ukrainy to nie polega na równoważeniu krytyki ukrainy i rosji. Liczy się prawda i fakty. Wiadomo, że wojna zakończy pewnie za rok lub dwa lata. Ukraina będzie w takich granicach jakie sobie wywalczy. Odnośnie szkolenia załogi to ukraińcy mają skrócone szkolenie. Zachód i sami ukraińcy beda mieli dość walk po trzech latach. Różne typy uzbrojenia dają przewagę na froncie, bo ciężej jest wtedy rosjanm walczyć. To lepiej niż mieć same T-72. Wojna przynosi straszne cierpenie Ukraińcom. Nawet jak Ukraina wygra to będzie mocno wyniszczona i straci część ludzi. (Część zabita, ranna, kilka mln wyjechało za granicę)
    • Mój ulubiony boss - Rick Specjalista Ds. Drzwi 😄 Akurat w tej lokacji miałem częstsze dropy (obserwatorium). Dropy miałem też w misji ratowania Zee. Obie są na Koboh. Nie będę spoilerował, ale nie podoba mi się ten hollywoodzki trick, którym kończy się jeden pojedynek 🤣.
    • Będą jaja jak te czołgi i piechota do września nie ruszy...
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...