Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 8.01.2023 o 09:27, Numernabis2769 napisał:

Różnica to 150zł względem B650. Tylko głupiec by nie dopłacił... 

Już bym wolał dopłacić do modelu który ma PCI-E 5.0 dla GPU (jak ktoś chce PC na dłużej).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet 4090 ma PCI-E 4...

2 godziny temu, Monaro napisał:

Ale one są Intel 3.0 a nie Expo. Czy muszą być Expo pod AM5 żeby działały 6000MHz?   Zamienić na inne np. Flare X z Expo?

Profil OC czyli XMP/EXPO nie wpływa na "widzialność" RAMu przez płytę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 minuty temu, kalderon napisał:

Nawet 4090 ma PCI-E 4...

... ale nawet RTX 5050 będzie miał pewnie PCI-E 5.0

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co nic nie zmieni dopóki nie wykorzysta pełnej przepustowości PCI-E 4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, JDM napisał:

Zaktualizuj bios, jesli nie pomoże - zwróć płytę. Tych pamięci nie ma na liście obsługiwanych chociażby w modelach z Z690 na pokładzie, a wiem, że działaja na nich.

Wgrałem najnowszy wcześniej zanim napisałem tutaj. Bez zmian. Pewnie slot uwalony. Kupię drugą a tą odeślę.

Edytowane przez Monaro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, kalderon napisał:

Co nic nie zmieni dopóki nie wykorzysta pełnej przepustowości PCI-E 4.

Jak dostaniesz GPU z fizycznie 8 liniami PCI-E 5.0 (pewnie tak będzie przy RTX 5060, a może nawet 5070) to zobaczymy jak nic nie zmieni po wpięciu w płytę mającą PCI-E 4.0 x 16 linii.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Kyle_PL napisał:

Jak dostaniesz GPU z fizycznie 8 liniami PCI-E 5.0 (pewnie tak będzie przy RTX 5060, a może nawet 5070)

Za dwa lata (bo wtedy wyjdzie RTX 50xx) to już będzie trzeba kupić X770, bo X670 będzie ograniczeniem nie do pokonania ;) Tak to jest z kupowaniem gratów ''na przyszłość''

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 minut temu, JDM napisał:

Za dwa lata (bo wtedy wyjdzie RTX 50xx) to już będzie trzeba kupić X770, bo X670 będzie ograniczeniem nie do pokonania ;) Tak to jest z kupowaniem gratów ''na przyszłość''

Jak ktoś zmienia co chwilę płytę, gra w niskiej rozdzielczości i zamiast 165FPS chce szybko dobić do 240FPS (wiec co chwilę wymienia CPU na szybsze) to pewnie tak :) Z drugiej strony nie bardzo widzę takie ograniczenia dla AMD B650E, bo przecież kolejne CPU będą chodzić na AM5. Także ani dla gracza 4K 60, ani dla gracza 2K 180 nie bardzo widzę sens w takiej argumentacji przy AM5. ... ba, nawet u Intel'a podobno 14 generacja ma być na Socket 1700.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką? Tą X670 Aorus Elite?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiszę tutaj żeby nie zakładać nowego tematu.

Jaką płytę b650E wybrać ? Czy ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WiFi to nie przesada ? Zależy mi na większej ilości portów i z tego co czytam płyty z dopiskiem E są skierowane bardziej dla entuzjastów, którzy czasem grzebią w biosie. 

Dzięki i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wersje z E różnią się z tymi bez E chyba tylko obsługą PCIe 5.0.

Edytowane przez MarioDee
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te z dodatkowym e to mają mieć pcie5 dla grafy. A na ten moment pcie4 to max co mają nowe najlepsze karty grafiki.

Jak chcesz mieć więcej portów itp. to możesz pójść od razu w tej cenie w Asus Tuf Gaming X670E-Plus (z wifi lub bez wifi). Ewentualnie porównaj sobie, wyposażenia poszczególnych płyt.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.01.2023 o 23:56, sonio napisał:

Te z dodatkowym e to mają mieć pcie5 dla grafy. A na ten moment pcie4 to max co mają nowe najlepsze karty grafiki.

Jak chcesz mieć więcej portów itp. to możesz pójść od razu w tej cenie w Asus Tuf Gaming X670E-Plus (z wifi lub bez wifi). Ewentualnie porównaj sobie, wyposażenia poszczególnych płyt.

Prawdopodobnie wezmę MSI tomahawk b650. Póki co wleci 7600x i jeszcze mam pytanie czy te kości będą działać na tej płycie ? 

https://www.gskill.com/product/165/371/1640228924/F5-5600J3636C16GX2-TZ5K-F5-5600J3636C16GA2-TZ5K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, irek83 napisał:

Prawdopodobnie wezmę MSI tomahawk b650. Póki co wleci 7600x i jeszcze mam pytanie czy te kości będą działać na tej płycie ? 

https://www.gskill.com/product/165/371/1640228924/F5-5600J3636C16GX2-TZ5K-F5-5600J3636C16GA2-TZ5K

czemu akurat te ddr5? za podobną cenę masz Kingston Fury Renegade, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL32 (KF560C32RSK2-32). Nawet te kingstony są na liście tego MSI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.01.2023 o 00:59, Numernabis2769 napisał:

Witam. Wczoraj na konferencji AMD zapowiedziało procesory 7XXX3D. Chciałbym zmienić platformę już na AM5 i potrzebuję nowej płyty + RAM. Z racji tego, że Aorusy dla mnie są bezproblemowe chciałem kupić właśnie tę płytę na chipsecie X670. Do tego kupiłbym procesor 7800X3D jak już się pokaże. Jaki RAM wybrać w do tego zestawu? Zależy mi na 2x16GB tak jak mam w obecnej konfiguracji. Dodatkowo pewnie będę musiał zmienić swoje obecne AIO (Cooler Master 240 Lite jak dobrze pamiętam) Thermal Grizzly już mam. Co do RAM'u nie mam totalnie pomysłu jaką markę wybrać jeśli chodzi o DDR5 i jakie Timingi. Na obecnej platformie mam 2X16 G.SKILL 3600 MHz i są właściwie bezproblemowe. 

EDIT: Zauważyłem, na stronie, ze każdy z rodziny 7000 dostał 3D Cache. Może poszedłbym jednak w 7950X3D skoro gram sporo w gry, streamuję i wykonuję kilka innych działań.

EDIT2: 5600 MHz na pamięciach powinno być już w porządku? Czy ewentualnie 5200 MHz, ale lepsze jakościowo pamięci i kręcić je wyżej? 

Gigabyte X670 AORUS ELITE AX

ASRock X670E Pro RS

Pamięć Corsair Vengeance, DDR5, 32 GB, 5600MHz, CL36 (CMK32GX5M2B5600C36)

Pamięć Corsair Vengeance RGB, DDR5, 32 GB, 5200MHz, CL40 (CMH32GX5M2B5200C40)

Wroc w kwietniu z tym postem inne ceny inne realia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, sonio napisał:

czemu akurat te ddr5? za podobną cenę masz Kingston Fury Renegade, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL32 (KF560C32RSK2-32). Nawet te kingstony są na liście tego MSI

Te ze względu na to, że mogę je mieć taniej. Zastanawiam się tylko czy będą kompatybilne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, irek83 napisał:

Te ze względu na to, że mogę je mieć taniej. Zastanawiam się tylko czy będą kompatybilne. 

powinny działać, ale nikt ci gwarancji nie da (dlatego poleciłem znane pamięci, które są na liście producenta i mają spoko parametry na xmp. Optymalne dla AMD są DDR5-6000, więc jeszcze najlepiej musiałbyś kręcić, te 5600

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, MaxForces napisał:

Wroc w kwietniu z tym postem inne ceny inne realia.

Nie, nie mam zamiaru. Kupiłem już sprzęt i czekam na 7950X3D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. 

Napotkał ktoś z Was problem, że płyta na 2 obsadzonych bankach RAM działa jak złoto, ale na 4 (dokładnie te same RAMy) zaczynają się schody, błędy (0D), no jednym słowy same problemy.
Oczywiście najnowszy bios. Kości, model: F5-6000J3040G32GX2-TZ5NR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bardzo powszechny problem na DDR5, a często i na DDR4. Więcej kości pamięci to większe obciążenie kontrolera pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, RON!O napisał:

Witam. 

Napotkał ktoś z Was problem, że płyta na 2 obsadzonych bankach RAM działa jak złoto, ale na 4 (dokładnie te same RAMy) zaczynają się schody, błędy (0D), no jednym słowy same problemy.
Oczywiście najnowszy bios. Kości, model: F5-6000J3040G32GX2-TZ5NR

Tak na płycie MSI jeszcze na B350. Po zmianie na Aorus Elite i B450 śmiga wszystko jak złoto. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ale to problem procesora (bo w nim znajduje się kontroler pamięci) czy bardziej płyty?
W sensie, czy BIOS to jest w stanie "wyciągnąć" czy niestety, trzeba czekać do wydania kolejnej serii Ryśków, i mieć nadzieję, że tam będzie lepiej... 

Edytowane przez RON!O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.02.2023 o 10:08, RON!O napisał:

Ale to problem procesora (bo w nim znajduje się kontroler pamięci) czy bardziej płyty?
W sensie, czy BIOS to jest w stanie "wyciągnąć" czy niestety, trzeba czekać do wydania kolejnej serii Ryśków, i mieć nadzieję, że tam będzie lepiej... 

W DDR4 to był przede wszystkim problem procesora,i trochę topologii płyty (na daisy chain propagacja sygnału jest gorsza dla 4 modułów niż dwóch, z kolei płyty z T-topology można policzyć na palcach jednej ręki drwala).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ram - NIE HYNiX chip inaczej  odwieczny problem, szukaj na kościach Samsunga w dobrej cenie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi