Skocz do zawartości
Pioy

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Nowy firmware. Ponoć poprawia HDR.

d7k0xungx54b1.jpg?width=640&crop=smart&a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem LG. W niektórych aspektach zaskoczył in plus, ale ma potworny minusy który spowoduje powrót do sklepu na 99%. Wgrywa się jeszcze od 2h nowy firmware, ale wątpię że w tym aspekcie coś zmieni. 

Na plus:

- mam raczej ciemno w pokoju więc w SDR i HDR jasność jest zadowalająca bez żadnego ale 

- brak różowego tintu

- obraz w całokształcie 

- ramki nie są tak duże jak wyglądały na zdjęciach

Na minus:

- Gsync powoduje mogotanie tekstur, i to takie bardzo mocne. G8 qdoled od samsunga ma opcje odpowiedzialną za eliminacje tego i działa idealnie. Tutaj klops. Każde ładowanie jakiejś gry albo elementy menu i tekstury migoczą

- największy karygodne minus, cewki powyżej 120hz na ciemnych tłach. Jak ekran robi się czarny, albo menu jest mocno ciemne to świergoczą i dla mnie to jest totalnie dyakfalifikujace sprzęt. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazdy oled monitor to obecnie kiszka, znajomy ma w domu wlasnie alienware i jednego pozytywnego zdania nie uszlyszlaem wiec go oddaje :szczerbaty:

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To będzie Twój 27 monitor zwrócony w ciągu pół roku. Ładnie.

Chce Ci sie w ogóle to pakować i odsyłać?

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Keken napisał:

To będzie Twój 27 monitor zwrócony w ciągu pół roku. Ładnie.

Chce Ci sie w ogóle to pakować i odsyłać?

Jestem od pół roku na l4, miałem zabieg na plecy. Także mam w opór wolnego czasu. Tak pewnie bym to olał dawno. 

Ale no szitu nie zostawię za 4.5k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie paranoją jest to, że im ciemniej tym bardziej hałasuje. Jak puszcze czarny ekran to syczenie cewek jest najgorsze, a przecież piksele są wyłączone wtedy. Zmiana firmware nic nie dała. W ogóle 3h wgrywanie firmware to jest jakaś totalnie chora akcja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładny szajs jak za tyle srebra. I czemu aktualizacja trwa tyle czasu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Ogólnie paranoją jest to, że im ciemniej tym bardziej hałasuje. Jak puszcze czarny ekran to syczenie cewek jest najgorsze, a przecież piksele są wyłączone wtedy. Zmiana firmware nic nie dała. W ogóle 3h wgrywanie firmware to jest jakaś totalnie chora akcja.

Nie są ;) Poza tym już kiedyś pisałem, że zasilacze/przetwornice potrafią bardziej hałasować przy niższych obciążeniach, ponieważ zmieniają pkt pracy m.in częstotliwość pracy dla uzyskania większej sprawności przy niższym obciążeniu.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, sideband napisał:

Nie są ;) Poza tym już kiedyś pisałem, że zasilacze/przetwornice potrafią bardziej hałasować przy niższych obciążeniach, ponieważ zmieniają pkt pracy m.in częstotliwość pracy dla uzyskania większej sprawności przy niższym obciążeniu.

Oczywiście, że są bo na takiej zasadzie działa oled. Czarny kolor to wyłączony piksel. A co do elektroniki, qd oled tak nie robił. Nie wiem jak inne monitory na tej matrycy. Ale TV żaden też tak nie robił. Więc po prostu LG coś zrypało. 

No jest to mega irytujące, zmienia się scena w grze i jest ciemno przez sekundę i przez sekundę słyszę cewki. Film na yt ma czarna scenę i wlatują cewki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie są i tak samo między bajki można sobie wsadzić nieskończony kontrast, który jest podawany by mącić w głowach ludziom.

To, że nie widzisz obrazu to nie znaczy, że nie przepływa przez piksele prąd ;)

Edytowane przez sideband
  • Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet jeśli jest tak jak piszesz, to dalej nie powinno mnie to obchodzić. Powinni wkładać takie przetwornice i inne rzeczy, aby to działało jak trzeba. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, PiPoLiNiO napisał:

Kupiłem LG. W niektórych aspektach zaskoczył in plus, ale ma potworny minusy który spowoduje powrót do sklepu na 99%. Wgrywa się jeszcze od 2h nowy firmware, ale wątpię że w tym aspekcie coś zmieni. 

- największy karygodne minus, cewki powyżej 120hz na ciemnych tłach. Jak ekran robi się czarny, albo menu jest mocno ciemne to świergoczą i dla mnie to jest totalnie dyakfalifikujace sprzęt. 

Mówiłem ostatnio, że LG, to jakaś porażka z cewkami. Chyba najgorszy producent pod tym względem.

Jednak cewki cewkami... wentylator słyszysz czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Phoenix. napisał:

Kazdy oled monitor to obecnie kiszka, znajomy ma w domu wlasnie alienware i jednego pozytywnego zdania nie uszlyszlaem wiec go oddaje :szczerbaty:

Przykro się czyta takie mundrosci na podstawie opini  znajomemego , cioci albo wujka 🤯

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, SylwesterI. napisał:

Przykro się czyta takie mundrosci na podstawie opini  znajomemego , cioci albo wujka 🤯

No tak bo zdanie dobrego kolegi który się tak samo interesuje sprzętem jak ja  to się nie liczy, trzeba mieć w domu żeby ocenić ;)  

Lepiej chwalić to co się ma co ? 😂

Jak mi kolega napisze ze na gpu i konkretnym modelu piszczą cewki to tez nie można się tym podzielić z nikim bo to kolegi opinia. 

I w sumie w pełni cie rozumiem, ty pewnie nie wymieniasz się ze znajomymi opiniami nt sprzętu bo ich pewnie nie masz, bo ktoś by chciał dyskutować z przemądrzałym na każdy temat gościem   😉

Edytowane przez Phoenix.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, DyndaS napisał:

Mówiłem ostatnio, że LG, to jakaś porażka z cewkami. Chyba najgorszy producent pod tym względem.

Jednak cewki cewkami... wentylator słyszysz czy nie?

Wentylator słyszę tylko jak wezmę głowę za monitor. Z tym nie ma problemu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, kadajo napisał:

Ładny szajs jak za tyle srebra. I czemu aktualizacja trwa tyle czasu...

Obecnie większość monitorów Oled ma więcej minusów niż plusów. Trzeba skipnac kilka gen lub kupić po prostu TV do gier. 

7 godzin temu, sideband napisał:

Nie są i tak samo między bajki można sobie wsadzić nieskończony kontrast, który jest podawany by mącić w głowach ludziom.

To, że nie widzisz obrazu to nie znaczy, że nie przepływa przez piksele prąd ;)

A dlaczego nie działa to tak jak powinno na tej zasadzie jak w TV ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
53 minuty temu, Phoenix. napisał:

No tak bo zdanie dobrego kolegi który się tak samo interesuje sprzętem jak ja  to się nie liczy, trzeba mieć w domu żeby ocenić ;)  

Lepiej chwalić to co się ma co ? 😂

Jak mi kolega napisze ze na gpu i konkretnym modelu piszczą cewki to tez nie można się tym podzielić z nikim bo to kolegi opinia. 

I w sumie w pełni cie rozumiem, ty pewnie nie wymieniasz się ze znajomymi opiniami nt sprzętu bo ich pewnie nie masz, bo ktoś by chciał dyskutować z przemądrzałym na każdy temat gościem   😉

Nie na podstawie opowieści  kolegi nie stwierdzam że wszystkie monitory to szajs , sam zaznaczasz temat KONKRETNEGO GPU I co potem będziesz pisał mundrosci jakie to wszystkie gpu są do d...?

Wycieczki osobiste sobie odpuść,  chyba że znasz to z autopsji

Natomiast tekst o chwaleniu wskazuje co cię boli 😉

Edytowane przez SylwesterI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Póki co każdy wymieniany tu monitor ma więcej wad niż zalet i te monitory są robione na jedno kopyto to nie spodziewałbym się po innych modelach rewelacji. Zaden model nie zachęca do zakupu. Niedopracowany szajs za grube monety. 

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kilka gen czekania to będzie tak z 5 lat minimum patrząc na tempo 'ulepszania' monitorów.

To nisza.

na razie ciekawie zapowiadają sie miniledy. Jest jeden z 1150 stref 27 cali 4k i jeden 32 cale 2500 stref 4k. Samsungi nie pamiętam ile mają.

Są jakieś VA niesmużące ale z płaskim ekranem może następny rev bedzie z lekko zakrzywionym. Samsungi pomijam bo za mocno zakrzywione.

Kiedyś pisali o IPSach z kontrastem około 2,5k ale to może chodziło o te na miniledach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

.

Edytowane przez Phoenix.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Phoenix. napisał:

Póki co każdy wymieniany tu monitor ma więcej wad niż zalet i te monitory są robione na jedno kopyto to nie spodziewałbym się po innych modelach rewelacji. Zaden model nie zachęca do zakupu. 

Bo nie ma monitora idelanego i trzeba iść na kompromisy. Jak się zaakceptuje wady jakiejś technologi i przyzwyczai do nich to można się cieszyć graniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 minuty temu, Keken napisał:

Bo nie ma monitora idelanego i trzeba iść na kompromisy. Jak się zaakceptuje wady jakiejś technologi i przyzwyczai do nich to można się cieszyć graniem.

Jasne to oczywiste bo sam mam ipsa i znam jego wady ale nie takie kompromisy jak kolega wyżej pisał nt LG. Przecież to jest dramat. 

Jak mi kumpel pisze ze zawraca alienware po kilku dniach to chyba coś nie bardzo…

Sam bym z checia kupił Oleda 240Hz 16:9 ale póki co nie ma kandydata i łapie sie za głowę jak czytam te opinie. 

Edytowane przez Phoenix.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie po przestawieniu na 144hz jest dużo lepiej. Może nawet akceptowalnie. Ale no mam 4090 i kupiłem ekran 240hz... Także ten.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dla kolegi może być ciężko o dobry monitor jeżeli wymienił 27 w ciągu pół roku i żaden nie pasował.

Na razie samsung zapowiada ulepszoną matrycę w swoich qd oledach w najbliższych miesiącach.

Edytowane przez Keken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Phoenix. napisał:

Póki co każdy wymieniany tu monitor ma więcej wad niż zalet i te monitory są robione na jedno kopyto to nie spodziewałbym się po innych modelach rewelacji. Zaden model nie zachęca do zakupu. Niedopracowany szajs za grube monety. 

Nie każdy,  tylko ty tak stwierdzasz , ja pisałem o g8 oled i jestem z niego bardzo zadowolony , mimo że sprawia pewne problemy,  ale można to obejść  łatwo,  a zalety przeważają kosmicznie  w porównaniu do tradycyjnych wyświetlaczy,  ktoś wcześniej chwalił  della DW , generalnie większość posiadaczy wypowiada się in plus , na minus najwięcej płacze tych którzy nie mają tych monitorów

2 godziny temu, Phoenix. napisał:

Obecnie większość monitorów Oled ma więcej minusów niż plusów.

Widzę że cię naprawdę 4 litery szczypią,  te monitory to kosmos w porównaniu do wyświetlacza obrazu z którego korzystasz , holduj sobie ile chcesz , kiedyś ceny spadną to sobie kupisz

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi