Skocz do zawartości
Pioy

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Albo test na purepc i stwierdzili ze 3050 To będzie promocja przy cenie z testu :E

Edytowane przez SylwesterI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To musisz poczekać na OLED z rozdzielczością 5120x2880.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OLED-owy przegląd nowości z targów COMPUTEX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla tych co mają problem z idealnym wyczyszczeniem matrycy OLED i nie tylko ;)

Używam od lat panki WURTH Pianka do monitorów  TFT/LCD art. nr 0890150100 - w mojej ocenie super produkt :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Gigabyte Aorus FO27Q3 - Monitor - Morele.net- już po 3.6k

Morele dziś godne zaufania? Bo w przeszłości różnie z tym bywało. 

Nawet prawidłowego opisu monitora nie potrafią zrobić, bo piszą, że ma matową powłokę🤦‍♂️

Edytowane przez MuziPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od zawsze stosuję na monitorach płyn do mycia szyb i problemów nie miałem nigdy

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, MuziPL napisał:

Gigabyte Aorus FO27Q3 - Monitor - Morele.net- już po 3.6k

Morele dziś godne zaufania? Bo w przeszłości różnie z tym bywało. 

Nawet prawidłowego opisu monitora nie potrafią zrobić, bo piszą, że ma matową powłokę🤦‍♂️

Pięknie się w Morele bawią 😄 Wczoraj 3.6k, dzisiaj już 4.2k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odjechana cena ;)

Bedzie spadać jak TV OLED LG ? Czy tutaj stabilnie raczej będzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dobra, po kilku miesiącach łącznie z Asus, Gigabyte i MSI mogę napisać już z czystym sumieniem kilka gorzkich słów o trybie 1000nit.

Napisałbym w skrócie, że to "pie** gó**" ale @kadajo by się zbulwesował. A niestety to jedyne wyrazy które pasują. 

Inżynierem nie jestem, totalnie się nie znam. Może jest tu ktoś kto potrafi wyjaśnić dlaczego tryb 400 w każdym monitorze jest jaśniejszy w jasnych scenach ale ma peak 400-500 nit, a tryb 1000 musi być w jasnych scenach tak ciemny? Pomijam tu Asus, który był totalnie ciemny zanim ogarnęli firmware.

Miles Morales mi dobitnie to pokazał w scenach w Central Park w zimę. On jest na tyle ściemnony, że śnieg wydaje się szary. Póki trzymamy się gier ciemnych, albo takich jak Horizon 2, to wszystko jest w miarę OK. Ale gry z otwartym światem w dzień, gdzie widać dużo nieba i jest słonecznie jak Spiderman, albo wyścigi WRC w zimę, robią z obrazu taką sieczkę, że głowa boli. Nawet głupie F1 24 czy Forza Motorsport.

To, że Vesa ma jedynie True Black 400, 500 i 600 pokazuje, że nigdy nie dostaniemy monitora który świeci jak TV w HDR? Niektórzy piszą, że problemem jest wielkość monitora a co za tym idzie samych pikseli i niemożność schłodzenia, ale przecież 400TB jest jasny, więc w czym jest problem, aby ten 400TB miał swoją jasność w jasnych scanach + peak do 1000 w ciemnych?

Nie wiem, dla mnie ten 1000 to jest jedynie po to aby ładnie wyglądać na stronie producenta, ale on jest nieużywalny w normalnym użytkowaniu do gier. 

Edytowane przez PiPoLiNiO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ABL i tak naprawdę monitor w trybie 1000 nit ma skopana krzywa EOTF. Albo odwrotnie.
Chociaż w teście ASUS PG32UCDM piszą ze jest zupełnie odwrotnie i to HDR 1000 jest bardziej wierny krzywej EOTF.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, kadajo napisał:

Może ABL i tak naprawdę monitor w trybie 1000 nit ma skopana krzywa EOTF. Albo odwrotnie.
Chociaż w teście ASUS PG32UCDM piszą ze jest zupełnie odwrotnie i to HDR 1000 jest bardziej wierny krzywej EOTF.

Jeśli dobrze czytam ten wykres, w porównaniu do MSI, Giguś to niemal wzór powyżej 30% APL. 

https://tftcentral.co.uk/wp-content/uploads/2024/04/hdr_greyscale_comparison_3.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jest nowy artykuł na tft o słabowitym HDR na QD OLED, w tym przypadku na Dellu, a w nim taki ciekawy cytat.

DELL: "We reached out to Dell about this and got the same response that their support teams have been posting on Reddit in answer to this question from users. They acknowledged that Peak 1000 mode is dimmer than HDR400 but told us that this is by design. Our HDR1000 mode on AW2725DF and AW3225QF meet Samsung Displays’ NPC (Net Power Control) expectations and design. So for the moment this isn’t something Dell will be changing through any firmware update.

This could well be related to guidelines from the panel manufacturer as Dell say, although we know that MSI and Asus are both looking in to the issue with plans to improve performance through a future firmware update. Whether or not they can change anything, or are “allowed” to change anything remains to be seen. Although it is odd that Gigabyte, who are using the same QD-OLED panel as MSI and Asus (and the flat equivalent of the panel used by Dell) don’t have the HDR brightness configured in the same way. More info on all this when we get it of course."

A więc trop prowadzi do Samsunga. Znalazłem specyfikację NPC Net Power Control, na którą powołuje się Dell.

Można ją poczytać tutaj w formie patentu US. Z tego co rozumiem, to Samsung pisze, że rozjaśnianie całego ekranu wymagałoby dużej mocy, więc ekran projektowany jest tak, że im więcej pikseli się zapala, tym bardziej są one niedoświetlane w stosunku do pełnej możliwości. 

SAMSUNG: "That is, the overall brightness of the image may be dimmed as the number of active emitters operating at a relatively high intensity increases, thereby reducing the intensity of all of the active emitters, and thereby reducing the power draw for powering the active emitters and consequently reducing the image brightness as seen by an observer.

By reducing the total system load by using a global gain function, the circuitry of the display system may be protected by preventing overload of a power Supply of the display system that drives the emitters, preventing overload of power lines from the power Supply to the emitters, or preventing excessive heat buildup."

Tyle mówi patent, a co do samego monitora, to pewnie takie ustawienie HDR wynika pewnie z możliwości odprowadzania ciepła i projektowanej żywotności pikseli. 

Edytowane przez MSky7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, MSky7 napisał:

Jest nowy artykuł na tft o słabowitym HDR na QD OLED, w tym przypadku na Dellu, a w nim taki ciekawy cytat.

Tyle, że to nie jest problem qd-oled. To jest problem monitorów qd-oled. Na tv jest jaśniutko, a peak w kalibracji przy 1400 nit pokazuje. 

35 minut temu, MSky7 napisał:

Tyle mówi patent, a co do samego monitora, to pewnie takie ustawienie HDR wynika pewnie z możliwości odprowadzania ciepła i projektowanej żywotności pikseli. 

To też nie ma sensu, bo w tb400 jest jasno. I jakoś odprowadza ciepło. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, PiPoLiNiO napisał:

Może jest tu ktoś kto potrafi wyjaśnić dlaczego tryb 400 w każdym monitorze jest jaśniejszy w jasnych scenach ale ma peak 400-500 nit, a tryb 1000 musi być w jasnych scenach tak ciemny? Pomijam tu Asus, który był totalnie ciemny zanim ogarnęli firmware.

Po prostu przy jasności obszaru, który powinien wynosić wg. reżysera 250cd, w trybie "1000" jest tak pogmatwana krzywa jasności przez monitor, że robi tam np. 180cd. Ot cała tajemnica - kalibracja trybu "1000", a dokładniej jej brak i wyświetlanie od czapy ... ale "tysionc jes".

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Tyle, że to nie jest problem qd-oled. To jest problem monitorów qd-oled. Na tv jest jaśniutko, a peak w kalibracji przy 1400 nit pokazuje. 

To też nie ma sensu, bo w tb400 jest jasno. I jakoś odprowadza ciepło. 

Skrót myślowy z nazwą, bo przecież piszemy o monitorach.

Co do jasności, jeżeli producenci dostają firmware od Samsunga, który wpisał w nim ten swój NPC, to mogą być ograniczeni tym wewnętrznym algorytmem,który polega na ograniczaniu mocy. Mi się zgadza, że zadanie gdzieś 1000 nit może wymuszać spadek gdzie indziej. 

Dobrze że na LG 42 nie ma tych rozkminek :-p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No i to jest powód żeby jednak zaopatrzyć się w 42 C3 a najlepiej C4 po spadku ceny a kto chce większy od 42 czyli 55 cali na dzisiaj to najlepiej w G3 😄

Edytowane przez Czarny_PLone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitory 27" 1440p nie mają tego problemu, ale tam wielkość piksela jest porównywalna z 42" 4k

Monitory 32" 4k mają ten problem bo wielkość piksela jest mniejszą niż w 42" 4k, nie wspominając o większych rozmiarach

Więc wydaje mi się że chodzi o fizyczne ograniczenia technologii gdzie mały piksel nie zaświeci tak mocno jak większy, z tego względu też pierwsze oledy do pc to były 27 1440p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, SylwesterI. napisał:

Monitory 27" 1440p nie mają tego problemu, ale tam wielkość piksela jest porównywalna z 42" 4k

Wniosek z ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Czarny_PLone

Nie wiem czy to najlepszy wybór,  nie każdy chce kloca na biurku, nie każdy chce ciąć detale, nie każdemu wystarczy 120/144hz

1 minutę temu, Kyle_PL napisał:

Wniosek z ...

Aha

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie każdy zainteresowany już o tym wie i tylko ja jestem tak zacofany, ale...

Parę miesięcy temu pojawiła się opcja aktualizacji firmware do Alienware AW3423DW (czyli wersja z modułem G-Sync). Wcześniej oficjalna wersja mówiła, że aktualizacji monitora z modułem G-Sync nie da się zrobić warunkach domowych i trzeba odesłać monitor do serwisu. U mnie rozwiązało to wszytskie upierliwe problemy z monitorem i w końcu jestem w pełni zadowolony z zakupu.

https://www.dell.com/support/home/pl-pl/drivers/driversdetails?driverid=k0phf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny ten hdr na QD-OLEDach 😁 Faktycznie HU rozszerzyło testy hdr i tam każdy monitor QD-OLED ma znacznie zaniżone docelowe wartości nitów. WOLEDy mają tylko nieznaczne odchylenia.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi