Skocz do zawartości
Pioy

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

No niestety. I tu trzeba wybrać, trochę wyższa jasność na woled czy biała biel, niemal zerowy banding i brak ziarna z matu na qd-oled. 

Szkoda, że nie można mieć wszystkiego.

Tak czy siak takie reklamowanie 1000 nit które jednocześnie daje przez większość czasu ciemny obraz, powinno być karane 

Oczywiście, to nadal genialny sprzęt, bo to oled 4k i 32 cale, ale no człowiek zawsze chciałby więcej 🤣🤣🤣🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli co? W takichh grach jak np GoT uzywac lepiej TB400 bo to jasna gra jest generalnie a np w takim dead space czy callisto protocol czy inne ciemne peak 1000???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

I tu trzeba wybrać, trochę wyższa jasność na woled czy biała biel, niemal zerowy banding i brak ziarna z matu na qd-oled.

O co chodzi z tą bielą na WOLED? (co z nią konkretnie nie tak)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, aureumchaos napisał:

Czyli co? W takichh grach jak np GoT uzywac lepiej TB400 bo to jasna gra jest generalnie a np w takim dead space czy callisto protocol czy inne ciemne peak 1000???

Mniej więcej. 

1 minutę temu, Kyle_PL napisał:

No na qd-oled biały jest biały. W każdym miejscu identyczny. Na woled biały jest niejednorodny. Ale i tak na monitorach woled jest w pip lepszy niż na tv woled. 

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Na woled biały jest niejednorodny.

... jaaapiernicze, myślałem, że już to ogarnęli wreszcie. 😒 ... a pod kątem ta niejednorodność jest przynajmniej stabilna? (to by rodziło nadzieje, na rozwiązanie problemu w modelach z cyfrową kompensacją nierównomierności - ale pod kątem to nie może się zmieniać)

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Kyle_PL napisał:

... jaaapiernicze, myślałem, że już to ogarnęli wreszcie. 😒

Niet. Miałem tegoroczny LG 27 i dalej było tak samo :) Tzn dopóki nie widzisz jak wygląda biel na qd-oled to nie drażni to aż tak mocno, bo i tak jest lepiej niż na TV. Ale widać, że zawsze lewa i prawa strona ekranu się różnią. I nie wiem czemu ale na wszystkich woled 27 jakie miałem, a było sporo tych sztuk na testy, to lewa strona idzie w róż. Nigdy prawa 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... a jak się zmienia kąt z którego się patrzy na ekran, to te zafarby się zmieniają/przemieszczają, czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Delikatnie. Zdecydowanie mniej niż na TV. 

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
12 godzin temu, SylwesterI. napisał:

Monitory 27" 1440p nie mają tego problemu, ale tam wielkość piksela jest porównywalna z 42" 4k

Monitory 32" 4k mają ten problem bo wielkość piksela jest mniejszą niż w 42" 4k, nie wspominając o większych rozmiarach

Więc wydaje mi się że chodzi o fizyczne ograniczenia technologii gdzie mały piksel nie zaświeci tak mocno jak większy, z tego względu też pierwsze oledy do pc to były 27 1440p

Inaczej - Pierwszym z tego co ogarniam monitorem oled to był 34 AW 3423DW z UltimaGsync którego jestem posiadaczem i nie ma on małych pikseli, rozdziałka 2.5K 3440x1440 i właśnie z tego powodu nie ma problemów w hdr 1000nit , dokładniej głównie go używam do jasnych ciemnych gier bo hdr400 True to jest kupa w porównaniu do 1000hdr na tym monitorze😉. Ewidentnie tutaj leży problem w matrycach 4K w monitorach gdzie 1000nit jest ciemny można tak wywnioskować

Edytowane przez Czarny_PLone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, aureumchaos napisał:

GoT nie nazwałbym jasną grą.

@PiPoLiNiO

te obserwacje tych trybów hdr w qd oledach to na podstawie wersji 27 360Hz też?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie nie ma problemu :szczerbaty:

Real Scene  484 cd/m²
Peak 2% Window  1,047 cd/m²
Peak 10% Window  474 cd/m²
Peak 25% Window  371 cd/m²
Peak 50% Window  312 cd/m²
Peak 100% Window  261 cd/m²

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
33 minuty temu, Czarny_PLone napisał:

Inaczej - Pierwszym z tego co ogarniam monitorem oled to był 34 AW 3423DW z UltimaGsync którego jestem posiadaczem i nie ma on małych pikseli, rozdziałka 2.5K 3440x1440 i właśnie z tego powodu nie ma problemów w hdr 1000nit , dokładniej głównie go używam do jasnych ciemnych gier bo hdr400 True to jest kupa w porównaniu do 1000hdr na tym monitorze😉. Ewidentnie tutaj leży problem w matrycach 4K w monitorach gdzie 1000nit jest ciemny można tak wywnioskować

miałem DW 2 lata i używałem cały czas trybu 1000nit i nie miałem zastrzeżeń

poza tym ten tryb był zalecany 

Edytowane przez MuziPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
33 minuty temu, Czarny_PLone napisał:

34 to są 27 cali z dodatkowymi pikselami po bokach , wielkość piksela jest taka sama jak w 27

Ja twz na g8 korzystałem z trybu 1000 i wyglądało to zacnie

Edytowane przez SylwesterI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, SylwesterI. napisał:

34 to są 27 cali z dodatkowymi pikselami po bokach , wielkość piksela jest taka sama jak w 27

Ja twz na g8 korzystałem z trybu 1000 i wyglądało to zacnie

Właśnie dalej jest to 27 cali z dodatkowymi pikselami po bokach i dlatego jest jasno 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Kyle_PL napisał:

Nawet nowa 32" 2160p z trybem 2160p ma problem z bielą jak sobie poczytałem, że jest ten sam problem co na TV pomimo, że to monitor to dziękuje za taką matrycę :E Oczywiście normalni użytkownicy o tym wspominają te YT testy to sobie można kant...........

Jak nie róż to niebieski :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, sideband napisał:

Jak nie róż to niebieski :E

No ten problem wynika z budowy, więc zawsze będzie na woled. 

Dlatego trzeba wybrać na co bardziej zwracamy uwagę :)

48 minut temu, galakty napisał:

Faktycznie nie ma problemu :szczerbaty:

Real Scene  484 cd/m²
Peak 2% Window  1,047 cd/m²
Peak 10% Window  474 cd/m²
Peak 25% Window  371 cd/m²
Peak 50% Window  312 cd/m²
Peak 100% Window  261 cd/m²

No to są dobre wyniki :) 4k w trybie 1000 nie ma startu nawet. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do jasnych śnieżnych scenerii kupuje się mini Leda a nie oleda. 

14 godzin temu, SylwesterI. napisał:

@Czarny_PLone

Nie wiem czy to najlepszy wybór,  .., nie każdy chce ciąć detale, ..

Niższa rozdzielczość to lepsze detale?

Nie wiem co ty się dzieje, ale wchodząc w ten temat to ja wszystko pipolino i kupuje TNke bo OLED ssie XD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak , z tego względu że do 4k nie masz jeszcze sprzętu który uciągnie to z zadowalającym fps, więc nie trzeba obniżać ustawień

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, Minciu napisał:

Nie wiem co ty się dzieje, ale wchodząc w ten temat to ja wszystko pipolino i kupuje TNke bo OLED ssie XD

A teraz spróbuj po polsku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, Minciu napisał:

Do jasnych śnieżnych scenerii kupuje się mini Leda a nie oleda. 

No tak, bo na biurku trzeba mieć 3 monitory i oglądając film trzeba ciągle przełączać się między nimi w zależności od sceny :) 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, SylwesterI. napisał:

Tak , z tego względu że do 4k nie masz jeszcze sprzętu który uciągnie to z zadowalającym fps, więc nie trzeba obniżać ustawień

Niższa rozdzielczość, to już jest "obniżone ustawienie". Poza tym w 4K pograsz na wysokich detalach w inne gry niż Cyberpunk z PT czy Anal Wake2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zainteresowałem się tymi monitorami Oled od wczoraj, więc się nie znam. Tak sobie rozważam zastąpienie mojego obecnego monitora (Alienware AW2723DF - IPS) monitorem OLED. Czy taka zamiana miałaby jakieś plusy, czy raczej minusy, biorąc pod uwagę że u mnie 40% to przeglądanie www, 10% edycja dokumentów excel/word/pdf, 10% edycja fotografii, 40% projektowanie interaktywnego dema w Unreal? Potrzebowałbym monitor 26-27" 2560x1440. 

Wpadły mi w oko 2 modele monitorów Oled:
LG UltraGear OLED 27GS95QEB (WOLED)
Alienware AW2725DF (QD-OLED) - dostępny od połowy lipca
I teraz: Czt dobrze przeczytałem że na pierwszym (WOLED) czcionki są niewyraźne podczas edycji dokumentów?
Czy na Alienware AW2725DF (QD-Oled) czcionki są wyraźniejsze?????
Czy dobrze przeczytałem że główną wadą AW2725DF (QD-Oled) będzie czerń która nie jest czarna?

Edytowane przez Ravenik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Kyle_PL napisał:

Niższa rozdzielczość, to już jest "obniżone ustawienie". Poza tym w 4K pograsz na wysokich detalach w inne gry niż Cyberpunk z PT czy Anal Wake2.

bzdura, w innych grach też musisz ciąć detale w 4k nawet na rtx 4090: hogwart, wiesiek , avatar, dl2 dodatkowo taki telewizorek 120/144hz słabo się nadaje do takiego bf2042 w porównaniu do monitora 240/360hz, w innych szybkich strzelankach będzie to samo, nie wspominając o tym że stawiając takiego kloca na biurku nie ogarniasz całego ekranu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Bzdura - w Days Gone czy Midnight Suns nie musisz ciąć detali. Co do tego, że nie ogarniasz całego ekranu (w np. grach) na 31,5" to też bzdura. Poza tym w 2560x1440 mniej widać (szczególnie na dalszym planie) niż w 4K.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi