Skocz do zawartości
Pioy

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma fizycznej możliwości, by system rozpoznał układ subpikseli ekranu. Moim zdaniem jedyna możliwość to odczyt takiej informacji z jakiejś bazy danych po identyfikatorze modelu i na tej podstawie zastosowanie odpowiedniego przetwarzania czcionek w systemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Frigingu nie da sią naprawić przez Clear Type. To jest przypadłość fizyczna ekranu i nic z tym nie da się zrobić. Przypatrzcie się AMOLEDom. Ja bez problemu widzę fringing w telefonach (jak wsadzę nos w telefon) i to mimo tak dużego ppi jakie telefony posiadają ;) 

Edytowane przez MaxaM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Kyle_PL napisał:

Nie ma fizycznej możliwości, by system rozpoznał układ subpikseli ekranu. Moim zdaniem jedyna możliwość to odczyt takiej informacji z jakiejś bazy danych po identyfikatorze modelu i na tej podstawie zastosowanie odpowiedniego przetwarzania czcionek w systemie.

Czyli najzwyklejsze w świecie sprawdzenie i doinstalowanie lub zmiana przez system jak przy każdym innym komponencie do PC.

Ale oledy to taka nisza, że na razie MS nie chce sobie zawracać głowy.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka nisza, że 90% moich znajomych od grania na PC, gra na oled 🤣

• Haha 2
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia jest tak że my stali bywalcy forum nie pasujemy do średniej, nasi znajomi też zazwyczaj nie:-P  więc to nie jest obiektywne, bo my w większości jesteśmy tą niszą.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale bezsensu jest opierać się na tym, że Grzegorz budowlaniec potrzebujący kompa aby wystawiać faktury, nie używa OLED :) 

Oled jest dla graczy głównie, a oni go używają jeśli mają fundusze.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Taka nisza, że 90% moich znajomych od grania na PC, gra na oled 🤣

Tak, dla tej jednej osoby to zrobią.... 

Ludzie cały czas siedzą na jakiś GTX 1660 czy RTX 2060/3060 a ten myśli że OLED to 50% rynku monitorów. Nawet 1440p nie jest powszechne, chłopie ogarnij się XD

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A ci znajomi to liczba mniej niz 10 :rotfl:  Dzis oledy w domu to rzadkosc, a co dopiero monitory , ktore weszly na rynek.  No ale takich odrealnionych ludzi to na forum bylo juz sporo. Tacy tez mysla, ze kazdy gra na 4090, a srednia sttystyka pokazuje RTX 3060.

Monitorow oledowych nawet w esporcie sie nie uzywa, prawdziwi gracze maja wywalone na oleda.

Edytowane przez kadajo
Cytowanie.
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Phoenix. napisał:

Dzis oledy w domu to rzadkosc, a co dopiero monitory

Napisał posiadacz TV OLED i monitora OLED. 

• Haha 1
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aw3423dwf, co sądzicie o matrycy, macie takie siateczkowanie na całej matrycy? 

Zrzut-ekranu-2024-06-11-231834.png

obraz-2024-06-11-231805162.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, T0TEK napisał:

macie takie siateczkowanie na całej matrycy? 

Nowy monitor? Poczekaj z tydzień i wtedy sprawdź. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy to nie jest, a nawet z drugiej ręki, ale tak patrzę na inne matryce w tym wątku, to też da się zauważyć siatex. Pierwszy raz zauważyłem to jak grałem w Alana Wakea 2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już nic nie zrobisz. Jak już masz siatkę, to sprawdź czy czasami na białym też nie jest widoczna. Siatka to już jest takie mocno pechowe kombo niestety... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Napisał posiadacz TV OLED i monitora OLED. 

Podejrzewam że wszyscy posiadacze monitorów OLED w Polsce siedzą na tym forum. Tylu ich jest 🤣

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na szczescie widoczne tylko do 10% podświetlenia i to jak się dobrze przyjrzeć. Na razie tylko w jednej grze wpadło w oko więc przeżyje. Większych wad nie odkryłem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Teraz, T0TEK napisał:

aw3423dwf, co sądzicie o matrycy, macie takie siateczkowanie na całej matrycy? 

Miałem też coś takiego, ale już nie mam tego monitora :E 

A zobacz czy ten szary Ci nie "szumi" bo mi ten szary tak lekko "szumiał" jakby szybkie drgania kolorów (jasności) pikseli przy tych niskich poziomach.

Edytowane przez cichy45

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
14 godzin temu, SylwesterI. napisał:

w pasjansie też nie musisz ciąć detali :szczerbaty: wyciągasz jakieś gry które chodzą na kartoflu

to z tego że w takim bf czy innej strzelance , ważne jest to aby ogarniać wszystko co się dzieje na ekranie i do tego mieć wysokie odświeżanie/fps, bo przypomnę że rozmowa dotyczy twierdzenia że tv c2/3/4 jest dobrym zakupem, a te tv to TYLKO 120/144hz

Ja ogarniam na 48"  gry FPS. Ty masz problem z 42"? 

Tylko 144hz? Tylko to WQHD a nie ultra detale. Weź se 1024p ekranik nawet i graj dalej w ultra, tylko nie gadaj publicznie że detal w niższej rozdzielczości jest lepszy bo to bzdura.

14 godzin temu, SylwesterI. napisał:

na 27 calach ppi jest takie jak na 42" 4k na i lepsze niż na 48" 55" i tak dalej :szczerbaty:

a fps/hz mam więcej i nie muszę ciąć detali

czytanie ze zrozumieniem się kłania :szczerbaty:

PPI nic nie mówi bez informacji o dystansie do ekranu. Jeslzeli twierdzisz że stawiasz 42" przed samym nosem jak 27" to właśnie się kłania brak zrozumienia kompletny.  Bo tylko w takiej sytuacji i formacja o tej samej wielkości pixela jest prawdziwa.

8 godzin temu, bourne2008 napisał:

Podejrzewam że wszyscy posiadacze monitorów OLED w Polsce siedzą na tym forum. Tylu ich jest 🤣

Wszyscy to nie, jeszcze kilku się znajdzie. To ciągle drogie zabawki. Szczególnie cena 32" wbija w podłogę jak za tak małe gówienko.

Edytowane przez Minciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Następny z problemem czytania ze zrozumieniem :E

Wypowiedź dotyczyła tv jako monitora do pc , więc ma stać on na biurku, tobie może się wydawać że ogarniesz tak 48" co z prawdą ma tyle wspólnego co brzozy Macierewicza

A 144hz w dynamicznych FPS to parodia

Ale ważne że masz 4k. Jedziesz na dlss a i tak fps kuleje, za to dochodzą babole

I jeszcze tego 4k broni posiadacz 3080 🤣

Edytowane przez SylwesterI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, SylwesterI. napisał:

Jakie to te dynamiczne FPS? Bo z tych typu COD, CS, to 200 fps w 4k bez dlss robisz bez problemu przecież na 4090 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, SylwesterI. napisał:

Następny z problemem czytania ze zrozumieniem :E

Wypowiedź dotyczyła tv jako monitora do pc , więc ma stać on na biurku, tobie może się wydawać że ogarniesz tak 48" co z prawdą ma tyle wspólnego co brzozy Macierewicza

Ale ważne że masz 4k. Jedziesz na dlss a i tak fps kuleje, za to dochodzą babole

I jeszcze tego 4k broni posiadacz 3080 🤣

Sam masz problemy. Biurko może mieć 60cm głębokości jak i 100cm. Zakładam że jak ktoś kupuje komputer z ekranem za kilkadziesiąt tysięcy to biurko również może sobie ogarnąć, czy zawrotne 2m2 w mieszkaniu aby to postawić. 

Jak widzisz nawet jak grałem na 3080 to jakoś sobie radziłem. Ty masz problem z 4090 i tniesz rozdzielczość chwaląc się wszystkim ze grasz na hiper ultra detalu. Jasne tak sobie tłumacz.

Jeżeli twierdzisz że Pixel ma ta sama wielkość w ekranie 42" jak i w 27" to pleciesz bzdury. Bo nikt nie stawia w takiej samej odległości tych ekranów. Magiczne hasełka z PPI możesz wsadzić siebie tam gdzie nie ma światełka przy takich porównaniach. Ale rozumiem też skąd masz ten problem z ogarnięciem 42" i nie możesz pojąć jak ja radzę sobie z 48". Magic!

Edytowane przez Minciu
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Jakie to te dynamiczne FPS? Bo z tych typu COD, CS, to 200 fps w 4k bez dlss robisz bez problemu przecież na 4090 ;)

Tylko tv ma 120hz, c4 144hz

14 minut temu, Minciu napisał:

Sam masz problemy. Biurko może mieć 60cm głębokości jak i 100cm. Zakładam że jak ktoś kupuje komputer z ekranem za kilkadziesiąt tysięcy to biurko również może sobie ogarnąć, czy zawrotne 2m2 w mieszkaniu aby to postawić. 

Jak widzisz nawet jak grałem na 3080 to jakoś sobie radziłem. Ty masz problem z 4090 i tniesz rozdzielczość chwaląc się wszystkim ze grasz na hiper ultra detalu. Jasne tak sobie tłumacz.

Jeżeli twierdzisz że Pixel ma ta sama wielkość w ekranie 42" jak i w 27" to pleciesz bzdury. Bo nikt nie stawia w takiej samej odległości tych ekranów. Magiczne hasełka z PPI możesz wsadzić siebie tam gdzie nie ma światełka przy takich porównaniach. Ale rozumiem też skąd masz ten problem z ogarnięciem 42" i nie możesz pojąć jak ja radzę sobie z 48". Magic!

Na 100cm biurku stawiasz 48" tv i twierdzisz że to jest ok ?

Ciekawych rzeczy się tu dowiedzieć można 🤣

Ja 27" mam 80cm od oczu, metra bym potrzebował dla 32"

Ale nic, przy ppi 92 w tej odległości od oczu to rzeczywiście więcej detali , subpiksele można oglądać :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, SylwesterI. napisał:

Dla mnie jeden i drugi ma źle.  Prawie metr od 27 cali to hardcore. Ale 48 cali na 100 cm to jeszcze większy. Postawiłem 42 cale podobnie raz. Pewnie, było super, ale głowa lata jak głupia. Więc przy 48 to w ogóle musi być trening dla szyi :)

32 mam 60 cm od oczu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja się myszka obracam. Nie mam śledzenia szyji w PC. 42" z takiego dystansu będzie leciał lekko w przykurcza. Ale jako mobilny ekran 32" bym zaakceptował. Tylko nie za 6 koła. 

19 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

:)

32 mam 60 cm od oczu.

60cm do 32" = 102cm do 55" 

Przy 48" z metra jest mniej kręcenia szyja niż przy 32" z 60cm

45 minut temu, SylwesterI. napisał:

:E

A ja bym potrzebował lornetki. Nic dziwnego że WHQD z takiego dystansu Ci styka.. FHD różnicy by nie robiło ;) to ten sam efekt co dalekowidz walczący z telefonem ;)

Edytowane przez Minciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Minciu napisał:

60cm do 32" = 102cm do 55" 

Przy 48" z metra jest mniej kręcenia szyja niż przy 32" z 60cm

Powodzenia z 55 calami z metra jako monitor. Jako TV do oglądania spoko :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Minciu

Może Sylwester ma "lornetkowy wzrok". Jeden kumpel też tak ma, że jak ogląda film na 55" ekranie, to przy odległości jakoś 3m jest mu za blisko (mówi, że źle mu się patrzy/ za duży ekran), podczas gdy ja z 2m nie mam problemu na tym samym ekranie (gdyby był większy, to tez nie miałbym problemu).

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi