Skocz do zawartości
Pioy

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, Meuron napisał:

Starczy juz tego przekletego VA, oczy krwawia. Nie wiem po co ten Dual-Mode, ale jutro bede testowal 🤡

obraz.png

Nie przepłaciłeś czasem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jeszcze tydzień temu dało się kupić go za 5050zł więc tak, mój 2 tygodniowy na olx wisi za 4800, nawet teraz z kodami idzie dostać za 5417.

uOxXuwY.png

@aleandir A ci tak ciężko odpowiedzieć na pytanie czy może to jakaś tajemnica? Aktualnie to alienware ma chyba najlepszy HDR i w sumie najbardziej im ufam pod względem aktualizacji czy naprawy błedów, Asus jest jaśniejszy i ma bodajże lepszą powłokę ale to dalej Asus i u nich z naprawą problemów to ciężko.

Edytowane przez kadajo
Cytowanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, gret napisał:

Nie przepłaciłeś czasem?

Z tego co teraz widze to tak, ale nie widzilem nigdzie dostpenych oprocz xkoma i oficjalnego sklepu LG. No nic szkoda.

Edytowane przez Meuron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Lifusiek napisał:

Jeszcze tydzień temu dało się kupić go za 5050zł więc tak, mój 2 tygodniowy na olx wisi za 4800, nawet teraz z kodami idzie dostać za 5417.

@aleandir A ci tak ciężko odpowiedzieć na pytanie czy może to jakaś tajemnica? Aktualnie to alienware ma chyba najlepszy HDR i w sumie najbardziej im ufam pod względem aktualizacji czy naprawy błedów, Asus jest jaśniejszy i ma bodajże lepszą powłokę ale to dalej Asus i u nich z naprawą problemów to ciężko.

Mozna wiedziec czemu sprzedajesz ?

Edytowane przez Meuron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Meuron napisał:

Mozna wiedziec czemu sprzedajesz ?

Wolę qd-oled, kolory i ostrość oraz alienware 32 mnie wychodzi 3860 i cashback 90 euro, ten LG 4500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, sideband napisał:

Też myślałem, że ludzie przesadzają na m.in reddicie tylko okazało się to prawdą.

Mam monitor z szybą, który ma 12lat i do dnia dzisiejszego nie ma żadnej rysy także ;) To samo WOLED zero rys oczywiście wina mikrofibry i kierownika.

Polecam sprawdzić zwroty na allegro QD OLED - wszędzie opis rysy na ekranie.

monitor z szybą wiadomo, będzie pancerny, ale chyba już takich nowych nie robią, natomiast glossy oled będzie się rysował, ale od nieuwagi(posiadacz zrobił rysę), złego zapakowania ale na pewno nie od czyszczenia miękką szmatką

szczególnie te zakrzywione oledy, które mają folię nie szkło

mam zdjęcia dokładne swojego g8 po 8 miesiącach jak go oddawałem do serwisu, robione pod światło i delikatne rysy były tam gdzie się łapało monitor przy zmianie położenia, ale to bardzo delikatne, do zauważenia świecąc latarką i patrząc pod światło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i przyszedł do mnie Odyssey G80SD i muszę przyznać, że jestem dość pozytywnie zaskoczony. Na minus i plus zdecydowanie OS, ciężko było się na początku połapać co i jak, ale po oswojeniu się nawet da się tego dobrze używać. Wbudowane apki śmigają rewelacyjnie, oraz sam uspcaler świetnie działa, anime wygląda kozacko :D.

Jakość obrazu moim zdaniem lepsza od C3 42", co mnie mocno zaskoczyło, to font przy skalowaniu 100% wygląda lepiej niż przy 32GS95UE (ofc moje subiektywne odczucie).  Równomierność szarości to dosłownie niszczy WOLEDY, nawet przy planszy 2% jest w miarę równo i zdecydowanie dużo widać, gdzie przy C3 plansza 2% jest praktycznie niewidoczna, zero brandingu, biel idealnie równa. Czernie tutaj to faktycznie, przy oświetlonym pokoju robi się szaro w porównaniu do C3, ale gdyby nie porównanie to praktycznie podczas użytkowania to nie przeszkadza kompletnie. Głośniki są takie se, C3 ma lepsze, ale tutaj to tylko dodatek.

W moim egz. dużym minusem są dość luźne złącza, znaczy przewody w gniazda wchodzą pod dużym oporem, ale za to całe IO z tyłu ma luzy i się delikatnie rusza, jak się porusza wtyczką przy gniazdach, problem to dla mnie nie jest, ale przy całym wykonaniu monitora, materiałach, to się mocno wybija.  Przy przeglądaniu neta pobór prądu przeważnie poniżej 40w przy jasności na 40% (co wg. Luxometra w fonie daje jakieś 200nitów, jest dużo jaśniej niż przy C3 na 50%).  Żadnego też piszczenia cewek nie mam, monitor się nie grzeje, jak niektórzy na redicie pisali, że nawet parzy.

Ogólnie dużo bardziej monitor mi się podoba względem LG 32 32GS95UE. Jeszcze muszę się pobawić HDRem, ale tam w sumie powinno być tylko lepiej.

A tak wygląda panel przy dość mocnym oświetleniu sufitowym vs c3 42:

P-20240718-205838.jpg

BTW. Chce 42" QD-OLEDA :E

• Haha 2
  • Confused 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Piekna szara kupa a nie czern , jest sie czym zachwycac ;) Bawi mnie wytykanie jakichkolwiek minusow pod plansza testowa gdzie realnie nie jest to do zobaczenia a jednoczesnie jaranie sie ta szara kupa gdzie nie trzeba zadnych plansz tesotowych tylko troche wiekszego oswietlenia...

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie ty masz szarą kupę? albo nie nie chcę wiedzieć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No na żywo to dużo lepiej wygląda, nie mówiąc już jak jest ciemno :).

Ale patrząc po recenzji,  ta powłoka dużo lepiej sobie radzi z purpurowym zabarwieniem,  oraz moje przypuszczenia odnośnie fontu się potwierdzają, że font wygląda lepiej na tym matowym samsungu względem błyszczącej matrycy.

https://www.rtings.com/monitor/reviews/samsung/odyssey-oled-g8-g80sd-s32dg80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

QD-OLEDy nie mają polaryzatora przez kropki kwantowe, dlatego te ekrany w świetle są takie szare. Ogólnie słabe, bo to kompletnie niszczy kontrast przy świetle zewnętrznym.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Przy czym, kompletnie to nie przeszkadza na tym Samsungu i nawet przy dobrze oświetlonym pomieszczeniu kontrast postrzegany jest spoko, na tym zdjęciu wyżej aparat to mocno uwypukla. Nie wiem jak to wygląda w przypadku błyszczącej matrycy.

Za to nadal mnie zaskakuje czytelność fontu, która na moje oko jest lepsza niż w Philipsie Momentum 32" 4k na matrycy VA.

Edytowane przez RENMEi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, naszła mnie chęć na 32 4k. Do tej pory 27 1440. Jest sens ładować się w technologię OLED do pracy, 10h dziennie (80 praca/20gry) , Blender i Unreal. Upatrzyłem sobie dell g3223q, wiem IPS. Znajomy mie namawia na oleda mówi że teraz już bez sensu brać starą technologię. Ale słyszałem o wypaleniach interfejsu i słabszej jakości czcionkach. Co myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, kadajo napisał:

QD-OLEDy nie mają polaryzatora przez kropki kwantowe, dlatego te ekrany w świetle są takie szare. Ogólnie słabe, bo to kompletnie niszczy kontrast przy świetle zewnętrznym.

kontrast i tak jest o wiele lepszy niż względem zwykłego monitora, a jak ktoś miał by pracować/grać w takich warunkach na jakimkolwiek monitorze to mu współczuję

@Skitter

jak chcesz na nim 8h pracować w statycznych obrazach to bym sobie odpuścił, będziesz tylko ciągle się martwił o wypalenie, do tego kupił bym zwykły monitor, natomiast do tych 2h dziennie gier sam bym i tak jako 2 postawił oleda, bo w tym jakość  robi  miazgę z starszej technologii

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja wiem,
To zwykle światło nie jakieś spartańskie warunki. Woled wygląda zdecydowanie lepiej.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, SylwesterI. napisał:

gdzie ty masz szarą kupę? albo nie nie chcę wiedzieć

Ślepy to do okulisty 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, kadajo napisał:

No, jak przez chwilę miałem AW34DW to w dzień przy moim biurku ustawionym przy oknie nie dało się go prawie używać, jasność musiała być prawie na maks a i tak gorszy obraz niż na IPS. Jedynie nocą niszczył wszystkie inne ekrany, no ale to musiałbym mieć osobne stanowisko do grania w nocy bo jako daily driver to komfort dużo niższy niż LCD, ciągle trzeba by siedzieć z zasłoniętymi roletami. 

• Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... to kiedy to OLED od LG z układem RGB? 2025r? - tylko niech se już darują te wentylatory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jednak QD-OLED pod względem równomierności, przy ciemnych szarościach pokazuje klasę, jeszcze nigdy nie miałem tak czystego oleda:

P-20240719-234209.jpg

P-20240719-232303.jpg

Edytowane przez RENMEi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 18.07.2024 o 21:04, SylwesterI. napisał:

monitor z szybą wiadomo, będzie pancerny, ale chyba już takich nowych nie robią, natomiast glossy oled będzie się rysował, ale od nieuwagi(posiadacz zrobił rysę), złego zapakowania ale na pewno nie od czyszczenia miękką szmatką

szczególnie te zakrzywione oledy, które mają folię nie szkło

mam zdjęcia dokładne swojego g8 po 8 miesiącach jak go oddawałem do serwisu, robione pod światło i delikatne rysy były tam gdzie się łapało monitor przy zmianie położenia, ale to bardzo delikatne, do zauważenia świecąc latarką i patrząc pod światło

Konkretnie LCD z szybą, ale z tworzywa sztucznego ciężko się czyści(łatwiej od QD OLED), ale jest nie do zajechania. WOLED TV to sobie mogę zwykłą ściereczką czyścić zero rys i do tego mega łatwo się czyści.

WOLED-y zaczynają się pojawiać z gorilla glass to może jeszcze inny producent pomyśli by zrobić to samo z QD OLED.

Z rysami na QD LED to jest tak, że jeden nie widzi, drugi widzi, a trzeci udaje, że ich nie ma ;) Tylko to są mikrorysy ktoś czyta i myśli, że ktoś papierem ściernym szoruje monitor, a chodzi o to, że powierzchnia QD LED jest miękka i mocno podatna na zarysowania.

W dniu 18.07.2024 o 23:32, RENMEi napisał:

No na żywo to dużo lepiej wygląda, nie mówiąc już jak jest ciemno :).

Co do czerni na QD LED nie ma do czego się przyczepić w praktyce moim zdaniem problem mocno przesadzony.

Nawet na 1% plansze wyglądają zacznie na QD LED przynajmniej na świeżym panelu jak to później wygląda to nie wiem ;)

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Co ten LG tak leci z ceną? Przez to że pierwsza gen i jest słaba? 

EDIT: A dobra, brak dostawy do Polski, uwielbiam Pepper.

Edytowane przez galakty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, jedno mnie zastanawia, kiedy zobaczymy oledy 1000 Hz :E Niby TCL czy kto tam pokazał swój monitor TN 1000 Hz a przecież oled z krótkim czasem reakcji byłby idealny do tego zastosowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

można dostarczyć przez pośrednika. W Niemczech dostawa za darmo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cud nad Wisłą :E

Doszły mnie słuchy że DELL AW2725DF będzie od sierpnia gdzieś u nas w sklepach tylko ciekawe jaka cena :E

A premiera była w marcu xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi