Skocz do zawartości
Pioy

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy było. I jest też wytłumaczone czemu podwójne matryce nie wejdą do użytku dla zwykłego Kowalskiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki HE a nadal wymagał kalibracji ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, sideband napisał:

Jakbyś się cofnął ciut do tyłu to byś znalazł, że nic się nie zmieniło. Jedynie można pomyśleć nad folią na wymiar, która by zabezpieczyła matrycę i łatwiej by się czyściło.

Choruję na OLED. Napierw chciałbym mojego 3440x1440 VA wymienić na taki z OLED.

Jak tu zajżałem to pomyslałem, że z tymi oledami to jak z jajkiem trzeba się obchodzić.

Co to za ilość czyszczeń jaką koledzy podawali na poprzednich stronach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, MarcoSimone napisał:

Jak tu zajżałem to pomyslałem, że z tymi oledami to jak z jajkiem trzeba się obchodzić.

Oj tylko przy błyszczącej matrycy na QD-OLED, ale za to masz szarą czerń pod światło :szczerbaty:

Chyba że sie mylę ale tu są takie jajca że już nie ogarniam :D 

• Like 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Keken napisał:

Nie wiem czy było. I jest też wytłumaczone czemu podwójne matryce nie wejdą do użytku dla zwykłego Kowalskiego.

Rozwiązanie banalne ale rodzi parę kolejnych problemów które są do obejścia ale nie dla przeciętnego Kowalskiego :E
Tak myślałem ze to mógł być jeden z powodów dla który dual LCD się nie "przyjęło".

Plazmy czy OLED'y przy tym to ultra oszczędne ekrany :E

Ogólnie fajny test, i pokazuje dzisiejsze problemy z HDR i to ze dopóki ekrany komercyjne nie będą w stanie osiągać stałych 4 tys nitów to HDR nie będzie wyglądał prawidłowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, MarcoSimone napisał:

Choruję na OLED. Napierw chciałbym mojego 3440x1440 VA wymienić na taki z OLED.

Normalnie używaj i po prostu korzystaj z gwarancji gdyby trzeba bylo a nie czary mary jak na forum. Na każdej rozdzielczości teraz masz wybór QD vs WOLED więc co tam wolisz  :)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Keken napisał:

Główny argument, to 450W z 31" ekranu. Tylko, że szanowny Autor (tego filmu) zapomniał, że to pewnie przy jasności 1000cd. Przy jasności typowej jakiej używam do filmów (200cd) byłoby to, no tak z grubsza strzelam, powiedzmy ... ~90W - dla mnie akceptowalne.

30 minut temu, kadajo napisał:

Plazmy czy OLED'y przy tym to ultra oszczędne ekrany :E

No nie wiem ile by ciągnął OLED który na 100% ekranu dawałby 1000cd :E ... albo plazma 65" i 100% ekranu pokryte jasnością 1000cd :E:E:E

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ten Dual Layer do SD by się nadawał i nigdy by się nie wypalił, teoretycznie bo w praktyce pewnie byśmy krocie płacili za to ze TV musi być zbudowany jak czołg :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Do TV (z powodu dużych przekątnych) to byłoby ... kłopotliwie (nawet w SD moce nie byłyby niskie, a UE ... no wiecie, jak to UE). Jednak do "monitorka" ... takiego nie za dużego, to myślę spoko by się sprawdziło.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takiego 24 cale, technika podświetlenia strefowego tez ma swoje limity :E

Ile tych stref zmieścisz na tak malej powierzchni.

Komercyjnie, pomimo swoich wad uważam ze OLED to aktualnie najlepsza technologia ekranów jeśli komuś zależy na jakości obrazu.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest tak, że pierwsza matryca jest bardzo rozświetlona na drugiej dopiero zatrzymuje się światło i pokazuje normalny obraz wiec może te 450W to jest podczas normalnego użytkowania. Taki 32 cale domowy lcd przy max jasności będzie brał 30-40W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto pamięta czasy CRT i filtrów polaryzacyjnych na ekrany ? One dawały bardzo podobny efekt i genialnie poprawiały kontrast. Warunkiem było to żeby monitor miał bardzo dużą jasność  (szybciej się zużywał). Minusem chyba było pogorszenie się kolorów, dlatego najlepiej sprawdzały się w monitorach monochromatycznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, galakty napisał:

Oj tylko przy błyszczącej matrycy na QD-OLED, ale za to masz szarą czerń pod światło :szczerbaty:

Chyba że sie mylę ale tu są takie jajca że już nie ogarniam :D 

Z drugiej strony masz mniej ostry obraz z gorszymi kolorami ale za to nie musisz grać w ciemności, ja teraz miałem side by side 32 lg oled vs alienware i różnica w ostrości była jak dla mnie widoczna gołym okiem, szczególnie na białym tle WOLED wyglądał strasznie rozmazany/zabrudzony. Szkoda bo ten tryb 1080p480hz mimo że był rozmazany to w competive fps robił robotę przez płynność i gdyby ten monitor był glossy, a nie matte/semi matte to byłby monitor do wszystkiego. Głośniki jak na monitor też miał mega w porządku, głośne i całkiem dobrze to brzmiało.

To już od wczoraj nie aktualne, generalnie ta promo to od tygodnia wisi, miałem wrzucić jeśli wezmę ale długo się zastanawiałem, ponoć ten mat samsungowy też jest średni.. Może jakaś pojedyncza sztuka wróci.

2 godziny temu, michaelius33 napisał:
Edytowane przez Lifusiek
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy bezpośrednim porównaniu to jednak wolałem  qdoled, niz woleda, na samsungowej matrycy lepsze kolory i ostrość, a że potrafię tak sobie przygotować stanowisko i gram wieczorem/albo z opuszczonymi roletami to same plusy względem woleda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś już z forum używa przez dłuższy czas monitor OLED (nie TV) do pracy po 8h dziennie i może się podzielić opinią o wypaleniach? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie uzywam do pracy ale przez ost kilka tyg i ogolnie monitor sluzy do przegladania neta i wlaczony jest po 12-14h dzienniej, w ciagu dnia 2-3 czyszczenia matrycy i nic sie nie dzieje ;) 

• Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Trochę mi się środków uzbierało ostatnio na "pierdoły" i myślę o spróbowaniu OLED, ale tylko pod warunkiem że gwarancja na wypalenia zadziała :E Miałem zmieniać platformę na AM5 ale póki co 5800X3D daje radę, a GPU nowe to dopiero pewnie połowa 2025. 

Ten LG którego masz mnie interesuje, ale widzę że cena skoczyła do góry? (Dobra, w xkom drogo, w morele taniej)

Edytowane przez galakty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obydwa mają gwarancję na wypalenia? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oficjalnie w Europie LG nie daje GW, tylko poki co w USA ale to by trzeba zapytac support. AOC ma oficjalnie GW na wypalania 3 lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie czytam że LG nie ma u nas, a AOC ma dużo gwiazdek pod tym, że musisz używać wszystkich dostępnych środków ochronnych (logo itp), ciekawe czy się będą wypierać przy reklamacji....

A jak jest z tym czyszczeniem co 4h? Jeśli pracuję 8h ciągiem to nagle po 4h jak licznik wybije wyłączy mi monitor i zrobi czyszczenie? :E Czy mogę sobie sam przerwę zrobić i wymusić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śledzę temat od dłuższego czasu i dzięki Waszym opiniom zamówiłem Aorusa FO27Q3. Mając na biurku 2 ipsy zastąpiłem jeden Aorusem. Roznica jakości odczuwalna zdecydowanie. Jednak czuje lekki niedosyt bo rozmiarowo jest to samo.. chyba się skusze i sprawdzę jak wygląda jakiś 32 calowy oled 4k. Zastanawiam się nad Aorus FO32U2P lub MSI MPG 321URX. Nie do końca wiem czy warto jest tyle dopłacać do Aorusa. Chyba że polecicie coś innego pod warunkiem że to będzie płaski ekran. Monitor ma służyć do gier i przeglądania neta. W gry gram głównie multiplayer i trochę obawiam się rozdziałki 4k mając nawet rtx4090. Wiadomo że liczą się fps. Lepiej zostać na 27 i 2k czy iść w te 4k?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

LG nie wymusza czyszczenia, dopiero jesli przekroczysz 4h i wygasisz monitor to sie wlaczy czyszczenie, ja mam wygaszacz ekranu ustawiony na 10min bo jak ide do sklepu czy gotuje cos w kuchni to monitor sie wygasza i czyszczenie wlacza lub swiadomie wlaczam uspienie komputera kiedy wiem ze bede cos robil dluzej nie przy komputerze.  Do tego mam czarna tapete i brak ikon z chowajacym sie paskiem wiec jak odchodze od monitora to mam czarny ekran po prostu przed wygaszeniem. Niektore monitory wymuszaja na sile i chyba ten AOC woła co 4h komunikatem. LG mozesz uzywac 10h i poki go nie wygasisz to nie wlaczy czyszczenia.

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na reddit ludki piszą że AOC ma ten irytujący komunikat i na dodatek jeśli tego nie będziesz robić to nie ma gwarancji na wypalenia, ciekawe czy są w stanie to sprawdzić ze statystyk, wyciągając jakąś średnią.... Trochę szkoda bo cena naprawdę fajna, a LG znowu droższy i nie ma gwary u nas :F 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi