Skocz do zawartości
Pioy

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

20 godzin temu, kadajo napisał:

dla ciebie jedynym rozwiązaniem są dwa monitory

Pytanie czy ktoś używa/poleca dobre ramię do takiego rozwiązania? Koniecznie musi być możliwość ustawienia każdego z monitorów na centralnie na środku (wtedy drugi idzie na bok), do pracy ustawiałbym jeden, do grania drugi. Chociaż i tak to wydaje się karkołomne i nie wiem czy mnie nerwica nie strzeli jak będę żonglował :szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jak wy czyścicie OLEDY? ja widzę że z tym to gorzej niż z jajkiem się trzeba obchodzić ....

dużo osób używa niby te płyn i jest git https://pancernik.eu/higiena-i-dezynfekcja/whoosh-screen-shine-zestaw-do-czyszczenia-ekranow-100ml?srsltid=AfmBOooycOcv7SEk-AQEQgxEgTKU6G4Pzq_mw9RXbn0i30vZlbvsNEk3

Edytowane przez Broly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Broly QD-OLED czyścisz tylko i wyłącznie etanol 70% + mikrofibra. Jakiekolwiek inne połączenie typu etanol + ściereczka do okularów może zrobić Ci plamy na ekranie. Czasami nie do usunięcia. Kluczowa jest mikrofibra, bo z nią od biedy też możesz nachuchać na ekran i co łatwiejsze zabrudzenia zejdą :)

Informacje znajdziesz na stronie producenta matryc czyli Samsung czy producenta monitora typu MSI :)

https://www.msi.com/blog/how-to-clean-your-oled-monitor

Najlepiej kupić etanol w takim dozowniku jak płyn do szyb. Sam takiego używam :)

https://allegro.pl/oferta/brait-spray-do-dezynfekcji-powierzchni-70-425ml-12033160557

A zwykłe OLED to mikrofibra sama zwykle wystarczy :)

Edytowane przez PiPoLiNiO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Broly napisał:

Jak wy czyścicie OLEDY? ja widzę że z tym to gorzej niż z jajkiem się trzeba obchodzić ....

dużo osób używa niby te płyn i jest git https://pancernik.eu/higiena-i-dezynfekcja/whoosh-screen-shine-zestaw-do-czyszczenia-ekranow-100ml?srsltid=AfmBOooycOcv7SEk-AQEQgxEgTKU6G4Pzq_mw9RXbn0i30vZlbvsNEk3

Ja co najwyzej co jakis czas wilgotona sciera delikatnie kurz zetre, nie mam potrzeby czyszczenia bardziej bo nie pluje na monitor, a sam sie nie brudzi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Phoenix. napisał:

sam sie nie brudzi :D

No właśnie u Ciebie jest okej, mi oledowa też nigdy się nie brudziła. A tu to jest jakaś porażka. Ta matryca jest dziwna. 

Co ciekawe qd-oled z tv zachowuje się normalnie. A na monitorze co chwilę coś widać. Chyb, a że po prostu zacząłem więcej pluć na monitor, bo częściej czytam temat o Intel i nie mogę ze śmiechu :)

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Teraz widzę się rodzi cleaning voodoo, jeszcze do czyszczenia poszukajcie 100 letniej dziewicy, bo inaczej się nie doczyści :E

A i musi być ruda

Edytowane przez SylwesterI.
  • Haha 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak mam piankę do monitorów i TV, to QD OLEDA za jedyne 3-4k nie mogę nim czyścić bo się zepsuje? Kiepska czcionka i wypalanie to przy tym pikuś xD 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pianka do QD? Życzę powodzenia :E

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
56 minut temu, SylwesterI. napisał:

Teraz widzę się rodzi cleaning voodoo, jeszcze do czyszczenia poszukajcie 100 letniej dziewicy, bo inaczej się nie doczyści :E

A i musi być ruda

Wiesz ja tak serio pytałem mimo że z kumplem u niego sprawdziliśmy tego oleda i czapki z głów, ale z bólem serca go oddał bo jednak 3800 boli za bardzo na razie przemęczy się z pół roku :E jak ty swój czyścisz?

Gdybym ja miał kupić oleda w końcu to też dobrze by było wiedzieć jak go czyścić bo mimo nie dotykam monitora to i tak jest ujebany po czasie :E

Edytowane przez Broly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie ekrany czy oled czy LCD czyszczę micro fibrą i czystą wodą. Przeważnie z brity :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mikrofibra, mikrofibrze też chyba nie równa. Nawet przy monitorze dają te gładkie wersje, a nie te puszyste.
A tak, to woda zdemoralizowana i tyle. Żadnej chemii nie używam.

Ja ze swoim Dell AW3423dwf początkowo obchodziłem się jak z jajkiem. Co 4h odświeżanie pikseli (bo co tyle wyskakiwało powiadomienie), ustawianie jakiś ruchomych tapet z wallpaper engine, co kilka dni przecieranie z kurzu. Teraz, to juz mam w dupie. Wyłączyłem te śmieszne powiadomenia odnośnie Pixel Refresh, bo i tak piksele odświeżają się gdy monitor jest wyłączony i zyje się lepiej. 

Jedynie co, to nie przesadzam z jasnością ekranu. Rzadko kiedy mam więcej niż 65 - pokój w piwnicy, więc więcej mi nie potrzeba. Często nawet na 45 mam ustawione. 

Edytowane przez calvex
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No micro fibra micro fibrze nie równa. Chyba nikt takiej najtańszej z biedronki do czyszczenia blatów w kuchni nie pomyśli, aby wziąć do wyświetlacza :E

Są specjalne gładkie microfibry do wyświetlaczy i tego typu delikatnych powierzchni, droższe, ale pewniejsze.

ja używam takich:
https://www.amazon.de/dp/B01CL9MWL2?ref=ppx_yo2ov_dt_b_product_details&th=1

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Broly napisał:

jak ty swój czyścisz?

zestaw dla prawdziwych profesjonalistów i prawdziwych menszczyzn, polecany przez gamernexus, dode i perfekcyjną panią domu

https://www.ah.nl/producten/product/wi439827/vileda-microvezeldoeken

https://www.ah.nl/producten/product/wi161492/glassex-glas-en-multi-schoonmaakspray

Edytowane przez SylwesterI.
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, calvex napisał:

Mikrofibra, mikrofibrze też chyba nie równa. Nawet przy monitorze dają te gładkie wersje, a nie te puszyste.
A tak, to woda zdemoralizowana i tyle. Żadnej chemii nie używam.

Ja ze swoim Dell AW3423dwf początkowo obchodziłem się jak z jajkiem. Co 4h odświeżanie pikseli (bo co tyle wyskakiwało powiadomienie), ustawianie jakiś ruchomych tapet z wallpaper engine, co kilka dni przecieranie z kurzu. Teraz, to juz mam w dupie. Wyłączyłem te śmieszne powiadomenia odnośnie Pixel Refresh, bo i tak piksele odświeżają się gdy monitor jest wyłączony i zyje się lepiej. 

Jedynie co, to nie przesadzam z jasnością ekranu. Rzadko kiedy mam więcej niż 65 - pokój w piwnicy, więc więcej mi nie potrzeba. Często nawet na 45 mam ustawione. 

Dopóki nie pracujesz na monitorze to się nic nie stanie, ale gdzieś widziałem filmik (chyba monitor unboxed?) jak po 700h już miał widoczny pasek dzielonego ekranu. To jest żart niestety :F

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mial a to wszystko zawsze na qd ole, a nie woled ;)  Beznadziejna jest trwalosc tych matryc.

I ta blada czern pod swiatlo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie nie rozumiem czemu ludzie chyba bardziej preferują QD-OLED, bo kolory? Potem i tak kalibrują albo odpalają RGB żeby były realne, a nie rodem z cukierkolandii :E

W sumie na rtings jest jeden WOLED i wolniej się wypala. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ciemnosci qd oled wyglda lepiej i na tym sie koncza profity. Fanatycy graja tylko po zmroku 🤣

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To u mnie QD odpada ewidentnie, nie lubię siedzieć po ciemku i nawet wieczorem jakaś mała lampka musi być (czy to z tyłu, czy nad monitorem) :D 

Szkoda że tej żywotności nigdy pewnie nie poprawią znacząco, bo to jednak specyfika matrycy. 8h pracy biurowej dziennie zajedzie zapewne każdy monitor, ba zresztą miałem jeden monitor na matrycy VA i pasek windy się wypalił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

może wystarczyłoby jakieś gorilla glass na cały ekran i po sprawie. Jeśli to w ogóle możliwe na tak dużą powierzchnię ale to koszta.

qd oled ma szerszą paletę i to widać w hdr gdzie się ją wykorzystuje.
Przeskok z lcd na oled daje najwięcej . Który oled to już niuanse.

Edytowane przez Keken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, Phoenix. napisał:

I ta blada czern pod swiatlo.

Fioletowa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wy tak piszecie o tych wypaleniach jakby to dotyczyło tylko oledów. Sam miałem CHG70 (2,5 kloca w 2018 roku), potem podczas covid kupiłem Samsunga G7 (tez prawie 3k). W obu padła matryca. W ogóle mam wrażenie, że im droższy sprzęt, to częściej się psuje jeśli chodzi o monitory VA/IPS - ewentualnie monitory Samsunga, to typowy szajs, bo na reddit po latach jest już masa tematów z ich VA QLED i to jak się psują.
W G7 o tyle miałem farta, że zwrócili mi całą kase i dokładając mniej niż 500 zł kupiłem Della aw3423dwf za ~3,3k z okazji na pepper (jakoś w listopadzie).
TV mam C1 od LG i od 2 czy 3 lat i też zero problemów.
Najważniejsze żeby gwarancja była na minimum 3 lata i zawierała wypalenie pikseli, wiec wybór padł na Dell'a. 

Ogólnie 21:9 polecam każdemu, nigdy już nie wrócę do 16:9, bo dla mnie to jest kwadraciak. Jedynie co, to przydałby się już większy ekran :D Taaa 34 cal, to już mało, więc mam nadzieje, że w przyszłości zobaczymy jakiegoś oleda 38 cal 3840x1600.

A jak wam pada światło słoneczne na monitor, to użyjcie zasłon czy rolet. Tutaj ludzie mają takie problemy, że masakra. Potraficie chociaż z domu wyjść? Jak jedziecie samochodem i razi was słońce, to też się zatrzymujecie i czekacie na zmork? 🤦‍♂️ To tak jakbym do jasnego salonu kupił telewizor VA i narzekał, że jasność do dupy.

Edytowane przez calvex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Phoenix. napisał:

Fanatycy graja tylko po zmroku 🤣

Szkoda tracić dzień na gierki, szczególnie latem ;)

4 godziny temu, calvex napisał:

Dokładnie mam to samo, po blisko roku z tym monitorem widok powiadomienia do szału mnie już doprowadzał ;) To samo z ukrywaniem pasków czy ikon. Powyłączałem to w cholerę.

Edytowane przez Necronom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Argument o pogodzie tak glupi jak twoja wypowiedz ;)  Moze jakbym mial 15 lat i wakacje to by sie sprawdzil ale nie dla doroslej osoby pracujacej przez caly rok.

Glupota lvl hard.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głupota to bije z twojej wypowiedzi, że aż boli. Kto pisał od razu o wakacjach. Jest masa innych czynności, jak rower, wyjazd nad jezioro, spacer, inna aktywność. Ale trzeba nie być zabetonowanym, żeby to widzieć. Poza tym bzdurny argument non stop o świetle padającym na monitor, kolejny debilizm. Zasłoń sobie rolety i po problemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi