Skocz do zawartości
Pioy

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

zamienie oled na crt.

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, kadajo napisał:

Powiedz mi co tam się wypala :E LCD nie emituje światła wiec jakim cudem się wypala :E

Diody led się zużywają.   W starych CCFL katoda też się wypalała (miałem circa 10 letni egzemplarz albo starszy to ledwo świecił nawet na 100%)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up

u mnie podobnie, miałem bardzo dobry monitor Philipsa i po 9-ciu latach w ustawieniach jasności na 100% obraz był dosyć ciemny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak szczęście dopisze to w piątek mi przyjedzie ten AOC, jeśli czcionki nie będą tragiczne (a większość ludzi pisze że jest kupa) to pewnie zostanie na dwa tygodnie testów, jak czcionki będą kuły w oczy to leci zwrot i czekam na nowe generacje i spadek cen. 

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do czcionek 1440p to najlepiej ostatnia gen QD albo 4k QD/WOLED, 1440p WOLED to może być no-go do pracy właśnie przez czcionki a nie wypalenia ale ciekawy jestem jak ocenisz.

W dniu 6.08.2024 o 09:47, galakty napisał:

Więc zostają dwa monitory u mnie, muszę pomierzyć czy się zmieszczą i jakiś sensowny uchwyt żeby można ustawiać każdy z nich centralnie na biurku, a drugi na bok odsuwać. 

Nie ma sensu. Zastanów się o co walczysz. Te pierwsze woledy ile teraz kosztują, 2.5k? W tym kilka lat GW a po tych 3 latach nawet jakby się od razu wypalił to przecież nie zgaśnie cały tylko ledwo coś tak się pojawi i go sprzedasz bez problemu. Pewnie więcej stracisz na utracie wartości sprawnego GPU niż wypalonym tak tanim woledzie po 3-4 latach.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, już postanowiłem że spróbuję WOLEDa, na razie pierwsza gen i zobaczę jak czcionki, czy będzie serio tragedia czy da się przeżyć. Dwóch monitorów po namyśle nie chcę, zawalone całe biurko i żonglowanie, szlag mnie trafi :P 

4K to znowu overkill do mojej platformy i zaraz będzie parcie na zmiane GPU, koszt x3 :szczerbaty:

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na promocjach od Niemca wiem, że pierwsze lg 27 były poniżej 2k zł.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, galakty napisał:

i zaraz będzie parcie na zmiane GPU

Gdzie wady? 8:E

Tak się składa że do premiery nowej gen niedaleko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, michaelius33 napisał:

Diody led się zużywają.   W starych CCFL katoda też się wypalała (miałem circa 10 letni egzemplarz albo starszy to ledwo świecił nawet na 100%)

Ale to nie jest ekran LCD, tylko jego podświetlenie. sam ekran LCD to ciekłe kryształy które nie emitują światła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Broly napisał:

BTW zastanawiam się w jaki sposób siedzą przy biurku które płaczą że monitor ma np słabe kąty widzenia? ja zawsze siedzę tylko i wyłącznie na wprost monitora no bo jak inaczej? chyba że z doskoku pod kątem film leci :E

Siedząc idealnie na wprost, widzę kiepskość kątów VA (odbarwienia w rogach, na które siłą rzeczy patrzysz pod nieco innym kątem - doskonale widać na purpurowym wyświetlonym na 100% ekranu). Na gammie też widać jak się rozłazi na VA ... a niby "siedzisz na wprost".

Edytowane przez Kyle_PL
  • Like 1
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego zakrzywienie przy VA ma więcej sensu.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ogólnie jako osoba nie grająca w gry typowo multi jak BF czy COD nie patrze na ghosting itd tak mocno.

Ale od czasu jak kumpel miał na chwilę tego OLED-a i grałem u niego nawet w diablo 4 to teraz widzę u siebie na ips że ta gra "klatkuje" :E tego się nie da nieodzobaczyć.

poza 1 a 3 gen matrycy jaka jest różnica między tymi dwoma? no i 240 vs 360 hz , on miał tego 1 a ja się czaję na 2 chociaż nie wiem czy nie lepiej złapać ten 1 za 3400 zł jak by była promka chyba warto dołożyć?

jakaś różnica w jakości obrazu jest między tymi matrycami? nie wiem czemu ale ten AOC kojarzy mi się z badziewiem xD

https://www.x-kom.pl/p/1237915-monitor-led-27-265-284-gigabyte-aorus-fo27q3.html?srsltid=AfmBOooyHe8a0tWtRUX0lVyrJ9G_Ri6ft9Am7IdvsL_u-lWrA3pMgT4K

https://www.x-kom.pl/p/1169571-monitor-led-27-265-284-aoc-agon-pro-ag276qzd.html

Edytowane przez Broly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jutro będę miał tego AOC to jakieś pierwsze wrażenia pewnie opiszę, najpóźniej w sobotę ;) 

Gigabyte to jest QD, warto zaznaczyć.

Edytowane przez galakty
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jak by gigus był za 500 więcej to bym dopłacił, ale 1000 to na pewno nie

Aoc badziewny nie jest, nic nie trzeszczy, ale też zachwytów nie wzbudza, ot dobre rzemiosło, w porównaniu do samsunga g8 gen1 bardzo skromny

Edytowane przez SylwesterI.
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AOC to jednak niższa półka, po przesiadce z LG 850GP czuć że plastik i wykonanie gorsze, ale tu już pytanie czy ktoś oczekuje uczucia premium i fotek na insta, czy po prostu stawia sprzęt i używa :szczerbaty: 

Niższa cena zobowiązuje, fajnie że jest wybór a nie tylko półka premium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem, mialem tego GP850 i wykonanie bylo takie sobie w porowaniu do LG Oleda gdzie naprawde zadbali o kazdy detal i wykonanie i czuc to premium :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ten 32 calowy alien 4K-  Dell Alienware AW3225QF OLED to jest 3 czy 2  generacja QD oled ?

Edytowane przez Czarny_PLone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Phoenix. napisał:

No nie wiem, mialem tego GP850 i wykonanie bylo takie sobie w porowaniu do LG Oleda gdzie naprawde zadbali o kazdy detal i wykonanie i czuc to premium :D

Mniej trzeszczał od obecnego AOC :szczerbaty: No ale też jaka róznica w cenie, GP850 jakoś 1500 zł, potem spadł na 1100 zł bodajże, a tu masz OLEDa za ponad 3k ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Czarny_PLone napisał:

Ten 32 calowy alien 4K to jest 3 generacja QD oled ?

To jest 3gen paneli qd-oled od samsunga.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, galakty napisał:

AOC to jednak niższa półka, po przesiadce z LG 850GP czuć że plastik i wykonanie gorsze, ale tu już pytanie czy ktoś oczekuje uczucia premium i fotek na insta, czy po prostu stawia sprzęt i używa :szczerbaty: 

Niższa cena zobowiązuje, fajnie że jest wybór a nie tylko półka premium.

Ale chyba piszesz o AOC z swojej sygnatury, 850GP znam i w porównaniu z aoc oledem w niczym materiały nie są lepsze, jeden i drugi to przeciętność w jakości materiałów i spasowaniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten oled aoc bardzo ładnie wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Monitor jak monitor, irytuje umiejscowienie złącz blisko dolnej krawędzi, trzeba mocno giąć kable żeby nie było widać frędzli pod ekranem

Edytowane przez SylwesterI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, SylwesterI. napisał:

Ale chyba piszesz o AOC z swojej sygnatury, 850GP znam i w porównaniu z aoc oledem w niczym materiały nie są lepsze, jeden i drugi to przeciętność w jakości materiałów i spasowaniu

Tak o obecnym, jutro porównam do AOC OLED ;) 

4 minuty temu, SylwesterI. napisał:

Monitor jak monitor, irytuje umiejscowienie złącz blisko dolnej krawędzi, trzeba mocno giąć kable żeby nie było widać frędzli pod ekranem

Trochę lipa, nie lubię tego ale w obecnym mam to samo i dałem radę wygiąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, SylwesterI. napisał:

Mnie jako pedanta doprowadziła by pewnie do szału asymetryczna podstawka :E

Edytowane przez Broly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mnie ciekawi kto wpadł na ten pomysł 🤣

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi