Skocz do zawartości
Pioy

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, SylwesterI. napisał:

Monitor jak monitor, irytuje umiejscowienie złącz blisko dolnej krawędzi, trzeba mocno giąć kable żeby nie było widać frędzli pod ekranem

Wiesz pytając o gen 1 matrycy do gen 3 chodzi mi tylko o obraz, czy jak ten AOC względem tego aourusa za 3800.

Wygląd kwestia gustu ale liczą się bardziej technikalia :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy pokupowali nowe oledy na nowszych matrycach, generalnie są jaśniejsze, co dla mnie nie ma znaczenia bo na obecnym AOC nie mam max jasności ustawionej, kolory zależnie czy to matryce samsunga czy lg mniej lub bardziej cukierkowate, a to też można zmienić w ustawieniach monitora, jedyne co to jednak ja osobiście wolę powłokę glossy niż mat, ale na razie aoc zostanie, bo następny oled będzie 4k ale to przy gpu które na to pozwolą.

Generalnie uważam że przesiadka z lcd na oleda była skokiem jakości,  zamiana oled na oled to tylko drobna ewolucja, nawet 360hz już takiego wrażenia nie robi, bo w bf2042 ciężko utrzymać taki fps, ale to wina gry i tego jak czasem dziwnie zachowuje się cpu w tym tytule

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zostałem oszukany, paczka miała przyjść jutro, a przed chwilą kurier wpadł :szczerbaty:

EDIT: Zaraz muszę wyjść z chaty, wieczorem jakaś pierwsza opinia wleci.

Edytowane przez galakty
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby każde oszustwo tak wyglądało :E

U mnie wleci 32 WOLED zobaczymy czy siądzie czy nie :E

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wrażenia po rozpakowaniu i odpaleniu.

Wykonanie dużo lepsze niż AOC miniled którego mam, podstawka metalowa, sam monitor też lepiej wykonany.

Czcionki są OK, nie ma co prawda tej ostrości jak na LCD ale tragedii też nie ma, może kwestia odległości od oczu. Tak czy siak nie bolą oczy, kwestia przyzwyczajenia.

Jasność w SDR... nooo tutaj trochę lipa, 100% to będzie odpowiednik jakiś 40% na miniled, obecnie jadę na 70% i staram się przyzwyczaić, ale jak na mój gust jest przy ciemno. 

I teraz rzecz która mnie wkurzała w miniled HDR i myślałem że w OLED tego nie ma. Ikony na pulpicie. W jasnym miejscu tapety są jasne, w ciemnym są ciemne, a liczyłem że ikony będą miały identyczną jasność. I to w trybie SDR się dzieje, także tapeta do zmiany na jakąś w zrównoważonej jasności.

Zabieram się za kalibrację HDR i gry. 

Edytowane przez galakty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pulpit jest w SDR jedynie suwakiem jasności w windzie możesz modyfikować poziom jasności przy konwersji SDR na tryb HDR.
Ogólnie HDR używa się do treści HDR, SDR dla SDR i to jest najlepsza opcja.
Zresztą nawet jakby pulpit był natywnie w HDR. To dalej nie miało by to sensu, po co komu świecące ikonki na pulpicie :E To tylko rozprasza.

Ja sam na pulpicie nie korzystam z tapet, mam czarne tło. A wszystkie ikony ukryte. Korzystam z AutoHidedesktopicons. Sofcik jest świetny :E Jak chcesz ikony na pulpicie to klikasz na niego i ci się wyświetlają, ustawiasz sobie do tego dowolny czas np. 10 sekund po jakim nic nie robienia na pulpicie same się chowają.

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HDR używa się tylko w programach, filmach i grach do tego przystosowanych.

Widonws nie umie w HDR.

Nie ustawiaj tego pod pulpit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Umie nie umie. Co tu umieć jak ikony softów nie są tworzone pod HDR :E Tak samo przeglądarki, strony www które wyświetlamy. Wszelkiego rodzaju programy i ich okna. To wszystko jest pod SDR robione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Przecież piszę że w SDR jest ten "problem" z ikonami na pulpicie, w HDR właśnie nie ma :D 

Po dłuższym czasie jednak te czcionki zaczynają mi przeszkadzać... Tym bardziej jak obok mam laptopa i czcionki żyleta, a na WOLED jakby za mgłą, gdyby to był jedyny monitor to pewnie bym się przyzwyczaił, a tak przeskok jest spory. Czuję się jakbym wrócił do czasów 1080p. 

No i jasność to duży problem, nie będę jechał na 100% bo podczas pracy pewnie szybko wypali interfejsy, a nawet na 80% jest ciemno podczas dnia i to przy pochmurnej pogodzie (mam bardzo jasne mieszkanie). Siedzieć po ciemku całe dnie też nie zamierzam i nie chodzi mi że słońce wali prosto w monitor, a rozproszone. Może przyzwyczajenie do wyższej jasności, tutaj mógłbym dać szansę.

Lepsze czcionki i większa jasność w SDR i pewnie by został, a tak mam dylemat, w grach jest super i HDR robi robotę, ale jednak sporo czasu na nim pracuję i gapię się w czcionki, to najbardziej boli. 

Edytowane przez galakty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś coś nie doczytałem i zmyliło mnie to zaczęcie od "miniled HDR"

Więc nie wiem dokładnie o co ci chodzi. No, ale na oledzie masz normalny SDR tam nie ma nic innego w trybie SDR. Jedyne co może się różnić to kontrast pomiędzy białymi a ciemnymi elementami. Tutaj jest niemal nieskończony. A jak porównać do takiego IPS'a z kontrastem 1:1000 to tam jest mydło w SDR, no ale nie dla tego, że tak SDR wygląda, tylko, że IPS ma tak bidny kontrast.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No nieważne, to mały aspekt i mi totalnie nie przeszkadza. 

Muszę się zastanowić czy te czcionki i jasność akceptuję, bo poza tym jest spoko. Gram sobie własnie w D4 na HDR i czarka chain lightning w podziemiach z hydrami robi robotę, miło się ogląda :)  

Nawet iRacing lepiej wygląda, diody LED świecą samodzielnie, a kokpit ciemniejszy. Na miniled nie do osiągnięcia, za duże strefy FALD.

Edytowane przez galakty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

możesz poczekać lub kupić z wyższą jasnością.

wiem, że nowy asus na wledach ma wysoką jasność  i qdoledy nowej generacji.

dla mnie na moim oledzie to 30-40% podświetlenia max więcej za mocno daje po oczach.
Wczoraj grałem w borderlands 3 wieczorem i dawało po gałach na 30% tylko ja mam w słabo oświetlonym pokoju oleda.

Edytowane przez Keken
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wieczorem to wiadomo, ja mam obawy bardziej za dnia, jutro podepnę pod laptopa do pracy i zobaczę jak się będzie pracowało. Mam czas na testy, dam mu szansę. 

Czekam na 4h i monit o pixel refresh, ile potrwa i czy nie będzie mnie irytował. Niby można wyłączyć przypomnienie, ale ciul wie czy gwarancji na wypalenia to nie anuluje, AOC twierdzi że mechanizmy powinny być włączone (ale które dokładnie już nie wspomina). 

Który to ASUS na nowym WOLED?

Edytowane przez galakty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm a ma gwarancję na wypalenia?

Teraz się ściemniło i na 50% jak mam białe tło to razi w oczy, więc zostaje kwestia jak będzie za dnia przy słonecznej pogodzie i czy starczy paska do jasności :E

Natomiast gry to bajka, nawet takie D4 przy 110 FPS wydaje się płynniejsze, albo to placebo, nie wiem. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

nie wydaje się. Tak jest ze względu na szybkość reakcji pixela na oledzie.

jak pasuje ci błyszczący ekran to ten asus ma chyba najwyższą jasność na 100% z oledów. Nie wiem jak z abl.

Edytowane przez Keken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
28 minut temu, galakty napisał:

Natomiast gry to bajka, nawet takie D4 przy 110 FPS wydaje się płynniejsze, albo to placebo, nie wiem. 

to brak smużenia 😍 każdy zwraca na to uwagę po przesiadce na oleda 😎

zainstaluj i-menu i sprawdz wersje softu na swoim oledzie v030 dodaje wyłączenie ABL

Edytowane przez SylwesterI.
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, SylwesterI. napisał:

nawet 360hz już takiego wrażenia nie robi

Robi robi, a jeszcze lepsze robi 480Hz :D

53 minuty temu, galakty napisał:

Który to ASUS na nowym WOLED?

To będą te sam czcionki, musiałbyś iść w QD (i to tylko te 3gen) albo 4k WOLED/QD. Te 4k to już sztos  :D 

Ale daj sobie kilka dni, pierwsze wrażenie jest najgorsze jak masz bezpośrednie porównanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, galakty napisał:

Po dłuższym czasie jednak te czcionki zaczynają mi przeszkadzać...

Ciekawe co byś powiedział na nowe QD-OLEDy. Wszędzie piszą, że poprawa w czcionkach jest duża i jest wyraźnie lepiej od WOLEDa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko tu znowu czernie w jasnym pokoju będą problemem i podobno QD-OLED ma większe ryzyko na wypalenia. 

Dam sobie kilka dni i zobaczę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Przy 4K czcionki ludzie piszą, że są już bez zarzutu na dowolnym OLED 31,5" (dzięki wysokiemu PPI) - zgodnie z moimi przewidywaniami z resztą. Natomiast skoro ja nie miałem i nie mam problemu z obsługą monitora 4K przy RX 460, RTX 3050 i RTX 4060Ti, to czemu Ty się martwisz przy RTX 4070Ti?! Masz szereg różnych możliwości wyświetlania i przy ultra-wymagających grach, jest nawet więcej sensowych możliwości, niż przy ekranie 2560x1440.

Tak do rozważenia (z dedykacją dla @SylwesterI. :]  )   :

e0e7fbec85c50.jpg

Edytowane przez Kyle_PL
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Keken napisał:

możesz poczekać lub kupić z wyższą jasnością.

Tylko jaki z wieksza jasnoscia jak wiekszosc swieci tak samo w SDR ?? Miedzy 250 a 270 kandeli.

A ten AOC ma jasnosc 260 ;)

Na tym polu nie znajdzie nic lepszego.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@galakty

Podejrzewam, ze nowe QD będzie znacznie bardziej żywotny. Wnioskuję na podstawie zwiększenia dość znacznie wielkości subpikesli. Muszą słabiej świecić aby zapewnić tą samą jasność co poprzednia generacja.

Co do czarnego, to nie wydaje mi się, że jest tak źle jak tu wiele opisuje. Co prawda z monitorem QD nie miałem do czynienia, ale z TV już tak. Salon z oknem od strony północnej i czarne w dzień jest czarne ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, MaxaM napisał:

Ciekawe co byś powiedział na nowe QD-OLEDy. Wszędzie piszą, że poprawa w czcionkach jest duża i jest wyraźnie lepiej od WOLEDa

Co innego twierdzą w testach Rtings i są niewielkie różnice na matrycach 1440p.

Także dopiero matryce 2160p mają wyraźnie lepszą czcionkę w tym na WOLED czcionka wygląda ciut lepiej.

14 minut temu, galakty napisał:

Tylko tu znowu czernie w jasnym pokoju będą problemem i podobno QD-OLED ma większe ryzyko na wypalenia. 

Dam sobie kilka dni i zobaczę. 

Widzę ty lecisz grubo z jasnością to dałbym sobie spokój z QD. Na 32 modelach WOLED wyciska 1.6x wyższą jasność przy tym samym poborze mocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, MaxaM napisał:

Podejrzewam, ze nowe QD będzie znacznie bardziej żywotny.

Podejrzewam, że nowszej generacji matryce, osiągające coraz większe jasności maksymalne, wytrzymają więcej przy np. 200cd/m2 niż obecne matryce przy tej samej jasności 200cd/m2.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi