Skocz do zawartości
Pioy

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Jest sens ustawiać tryb sRGB czy zostawić domyślny? Rtings nie testowało tego monitora i teraz nie wiem :szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Kilka dni i zapomnisz o problemie z czcionka, tak bylo w mim przypadku ;)

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, galakty napisał:

Zostają czcionki i ogólna ostrość, nie wiem czy to wrażenie ale nawet ikony na pulpicie wydają mi się nieostre, jakby cały ekran był rozmyty. Chyba że to kwestia powłoki matowej? 

Jeśli tam jest taka agresywna powłoka jak LG 27 to jedno i drugie pogarsza. Ten mat to był głównym minusem pierwszych woledów 27". 

Godzinę temu, galakty napisał:

Póki co cena 4K WOLED to dla mnie za dużo, albo zostanie ten AOC albo wracam do miniled, ale im dłużej używam OLED tym mniej mi się chce wracać :szczerbaty:

To nie ma nawet co myśleć, na 4k jeszcze przyjdzie czas :D

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, galakty napisał:

Jest sens ustawiać tryb sRGB czy zostawić domyślny? Rtings nie testowało tego monitora i teraz nie wiem :szczerbaty:

Ponieważ nVidia nie ogarnia profilowania (typowe gry powinny być domyślnie przez sterownik traktowane jako sRGB, ale do tej pory nie są), to niestety trzeba albo w monitorze manualnie ustawiać tryb sRGB, albo używać programu, który tą funkcjonalność zrealizuje (był tutaj linkowany kiedyś).

Natomiast tam gdzie jest włączone zarządzanie kolorem, to oczywiście jedziemy na pełnym gamucie i cieszymy się z szerszego zakresu i naturalnych nieprzesyconych kolorów.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale w skrócie, chcę jedno rozwiązanie które się sprawdzi w większości rzeczy :szczerbaty:

sRGB na tym AOC jest nieco żółty w bieli, ale może tak ma być, nie wiem. Na Tomshardware jest jakaś kalibracja ale wygląda zupełnie inaczej niż sRGB. 

Program to był chyba videonoclip. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jak jesteś nieprzyzwyczajony do 6500K to na początku będziesz tak to widział ;)

Większość leci na zimnym i wydaje mi się, że tak ma być.

Edytowane przez sideband
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodze sie, u mnie porfil tez na zimno zrobio :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko jak odpalę sRGB to nie mogę zmieniać ciepłoty :szczerbaty: 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko po co :E

Powiem tak się przyzwyczaisz i później wrócisz do zimniejszego powiesz ja pitole, ale niebieski :E

Jeszcze Ci oczy podziękują za to :E

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli zostawić sRGB w opcjach monitora i olać? Używam tak od wczoraj i przynajmniej podczas pracy oczy się nie męczą, nie wali niebieskim ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już od Ciebie zależy z tego co widzę w trybie emulacji sRGB jest ~6200K na tym modelu więc jest ciut za ciepło ;)

Szkoda, że jest lock to dałoby się ręcznie skalibrować.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciutkę za ciepło właśnie, może wezmę nastawy z Tomshardware, jest mniej ciepły, ale znacznie cieplejszy od presetu Cool, tylko wtedy nie mam trybu sRGB i muszę potestować, czy kolory spoko. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Kyle_PL napisał:

To nie jest kwestia powłoki matowej. Mam LG 4K z powłoką matową i obraz jest brzytwa (fakt, że to nie jest bardzo agresywny mat, tylko jakby satyna, czyli złoty środek, między agresywnym matem, a lusterkiem)

To jest również kwestia powłoki matowej, widziałem to samo na LG przy czym na Alienware tego nie mam, a więc..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Oho widzę że Gigabyte AORUS FO27Q3 spadł w dół o 300 zł w sklepach, szkoda że nie mam siana jeszcze :E tak jeszcze ze 200-300 zł niech cena zleci :P

Edytowane przez Broly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Broly ile ty już zbierasz na tego oleda, rok? :D Odpal coś na zrzutka.pl to ogarniemy bo widać że marzysz o tym oledzie :D

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
19 minut temu, Wu70 napisał:

@Broly ile ty już zbierasz na tego oleda, rok? :D Odpal coś na zrzutka.pl to ogarniemy bo widać że marzysz o tym oledzie :D

Chętnie ale to illegal :E

Nie tyle co zbieram, przed premierą D4 chciałem kupić za gotówkę tego corsaira 27" co jako jedyny wtedy miał gwarancję na wypalenie poza dellem 34" ale on ultra wide i odpadł. Potem hajs się rozszedł a ja taki w ratach jestem że nie dam rady nawet tego monitora wziąć :E

Już zdążyła wyjść 3 generacja paneli a ja nie wiem kiedy była 2 nawet :E  ale dobrze że wtedy nie kupiłem no spłacę trochę rat i w końcu kupię bo już widziałem u kumpla jaką to robi robotę :D od razu wszystkie gierki nawet te starsze i filmy na replay.

Edytowane przez Broly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

G8 zdecydowanie z tych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego Galakty mam prośbę.Podałbyś dokładny model tego oleda co kupiłeś? Rozglądam się za jakimś monitorem i chyba sobie upatrzyłem ten co ty masz ale nie jestem pewien z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, special5 napisał:

Kolego Galakty mam prośbę.Podałbyś dokładny model tego oleda co kupiłeś? Rozglądam się za jakimś monitorem i chyba sobie upatrzyłem ten co ty masz ale nie jestem pewien z góry dziękuję za pomoc.

https://www.x-kom.pl/p/1169571-monitor-led-27-265-284-aoc-agon-pro-ag276qzd.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
13 minut temu, Wu70 napisał:

G8 zdecydowanie z tych

Jak się nic nie zmieniło to nie mają gwarancji na wypalenia.

Poza tym Philips ma kombinatorski serwis lepiej unikać produktów od tego producenta.

Edytowane przez sideband
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, sideband napisał:

Jak się nic nie zmieniło to nie mają gwarancji na wypalenia.

Stilgar w recenzji tego mońka wspominał, że nie doszukał się info o gw. na wypalenia.
Co ciekawe, taki sam panel jest ma Dell 21:9 34" i on daje gw. na wypalenia :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi