Skocz do zawartości
Pioy

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Samsung - nie obejmuje wypalenia.

Philips obejmuje tylko uszkodzone piksele wszystko jest opisane w gwarancji.

Oficjalnie gwarancje na wypalenia ma Alienware ;)

• Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

G8 sztos pod względem jakości i wyglądu! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, MarcoSimone napisał:

Co ciekawe, taki sam panel jest ma Dell 21:9 34" i on daje gw. na wypalenia :E

Ciekawe czy na pewno ten sam panel a nie nowszy QD 2/3gen bo ten co podałeś to nowy model na 2024 LS34DG850.

Wcześniejsze G8 to S34BG85 ale możliwe że to tylko refresh.

https://www.sammobile.com/news/samsung-2024-odyssey-oled-g8-34-inch-gaming-monitor-launched/

• Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, sideband napisał:

Samsung - nie obejmuje wypalenia.

Philips obejmuje tylko uszkodzone piksele wszystko jest opisane w gwarancji.

Oficjalnie gwarancje na wypalenia ma Alienware ;)

Ktoś oprócz Dell daje gw na wypalenia? Mowa o puli monitorów 3440x1440.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
34 minuty temu, Wu70 napisał:

Ciekawe czy na pewno ten sam panel a nie nowszy QD 2/3gen bo ten co podałeś to nowy model na 2024 LS34DG850.

Wcześniejsze G8 to S34BG85 ale możliwe że to tylko refresh.

https://www.sammobile.com/news/samsung-2024-odyssey-oled-g8-34-inch-gaming-monitor-launched/

ten co podał to dalej model z 2023

Monitor Samsung Odyssey OLED G8 LS34BG850SUXEN - 34" UWQHD 175 Hz microHDMI

na stronie samsunga wciąż jest tylko ten g8 3440x1440

nie ma wide 1440p model 2024

d vs b może oznaczać datę produkcji

w tv samsunga :

a-2021

b-2022

c-2023

d-2024

Edytowane przez SylwesterI.
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
22 minuty temu, MarcoSimone napisał:

Ktoś oprócz Dell daje gw na wypalenia? Mowa o puli monitorów 3440x1440.

MSI i Asus na pewno, masz też do wyboru WOLEDy w 34"

Edytowane przez Wu70
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm na tym AOC monit o odświeżaniu wypada chyba po 4h, ale ciągłego używania. Miałem 3.6h nabite, wyłączyłem, włączyłem, przekroczył 4.2 i monitu nie było. 

Teraz jak patrzę na plansze to przy 50% janości na ciemnym tle (prawie czarnym, nie szarym) są takie pionowe pasy które niejedna osoba wrzucała, ciekawe czy znikną. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do diablo 4 duży oled fajna sprawa bo wszystko jest ciemne i mroczne. Dobry klimat robi.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Keken napisał:

Do diablo 4 duży oled fajna sprawa bo wszystko jest ciemne i mroczne. Dobry klimat robi.

Stalker 2 jak wyjdzie też będzie kozacko, z resztą wszystkie gry na tym to miód :E

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczególnie te mroczne na OLED będą wymiatać (Alien Isolation). Generalnie tam, gdzie mnie wkurza srebrzenie na IPS, tam OLED pokaże siłę 😃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie, jeśli jednak przegram sam ze sobą i sprawię sobie OLED, to wybiorę Dell Alienware 34" 21:9 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, galakty napisał:

Hmmm na tym AOC monit o odświeżaniu wypada chyba po 4h, ale ciągłego używania. Miałem 3.6h nabite, wyłączyłem, włączyłem, przekroczył 4.2 i monitu nie było. 

Tak, odświeżanie robi się zawsze po wyłączeniu źródła jeśli przekroczył 4h świecenia, ale monit wyświetla się tylko po 4h ciągłego używania, potem co 1h. Można to wyłączyć, pytanie czy AOC uzna gwarancję bo tam są kruczki że zabezpieczenia muszą być włączone. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 9.08.2024 o 17:11, MarcoSimone napisał:

Why? :(

Jeśli nie jesteś mocno ograniczony budżetem, to celowałbym w gen2.5/3.  

image.png.e2f74248f59a856b42589b42024e0cbf.png

Ależ zamieszali w tych generacjach...

TFTCentral

Cytat

The panel generations an the technologies associated with each are a bit muddled because of the way Samsung released them at different times. The generations and features covered in this video of ours are still all correct with the exception of the pixel structure not actually being tied to any generation and variable across different generations. The 34” panel is still “gen 2.5” as we called it, with the technologies from gen 2 but not those from gen 3. The pixel structure is however the same as that from gen 1. Confusing I know!

Edytowane przez MaxaM
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, galakty napisał:

pytanie czy AOC uzna gwarancję bo tam są kruczki że zabezpieczenia muszą być włączone. 

przyjmij zasadę ze jak pójdzie na noże to wykorzystają każdy kruczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi nie pasuje w tym monitorze @SylwesterI.

Według manuala pixel refresh powinien trwać około 10 minut, dioda ma mrugać, po zakończeniu przechodzi w standby albo się wyłącza (dioda pomarańczowa). Tylko u mnie dioda ciągle świeci na biało i nie idzie wzbudzić monitora, czarny ekran. Dopiero wyłączenie przyciskiem i włączenie go uruchamia, czekałem 20 minut i bez zmian. Jeśli tak za każdym razem ma wyglądać to go zwracam, zbyt irytujące. Chodzi mi o sytuację przy włączonym PC (idę na przerwę i odpalam pixel refresh), po wyłączeniu źródła sygnału jest ok. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez tak miałem przez kilka dni potem przeszło , nie wiem czy to nie wina sterowników

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Sterowniki wgrałem najnowsze, teraz dodatkowo jak usypiam i wybudzam PC, to monitor się włącza i wchodzi w standby, muszę go wyłączyć i włączyć. Nie było tego na początku... Chyba

leci zwrot ale tylko ze względu na software...

Jest jeszcze jakiś godny polecenia WOLED 1440p z gwarancją na wypalenia? QD-OLED raczej odpada przez pracę u mnie (chyba że miałby pewną gwarancję), wolę zostać przy WOLED.

Edytowane przez galakty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem spróbuj mu reset zrobić, ja to miałem kilka dni potem przeszło i od 4 miesięcy nie mam problemu z tym

w tej cenie to nie wiem czy coś będzie, tzn. u niemiaszków są tanio lg na tej samej matrycy, ale u nas to nie wiem i nie wiem jak jest z gw u LG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W UE nie ma gwarancji właśnie, mógłbym nieco dołożyć ale widzę same QD-OLED poza tym LG, hmmm pogrzebię w ustawieniach i zrobię mu reset... 

EDIT: Teraz nie wiem czy to nie przez aktualizację BIOS, nie pamiętam kiedy to się stało :/ 

Edytowane przez galakty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jestem pod testach 32GS95UE-B

Plusy:

- niższy pobór mocy do ~23% nawet na niskich poziomach jasności.

- ciut lepsza czcionka

- szybciej startuje i nie ginie obraz przez dłuższy czas aż do czasu wejścia do systemu(to może być specyfika QD lub modelu QD od GB)

-  twardsza i dużo łatwiejsza w czyszczeniu powłoka matrycy

Minusy:

- Color banding

- Lekkie problemy z bielą, jak się człowiek przyjrzy w równym odstępie od siebie występują pasy niebieski-róż-niebkieski-róż..... przez całą szerokość ekranu oczywiście patrząc na wprost

- zrypany tryb sRGB zbyt niska gamma lub źle ustawiony "stabilizator czerni" jedno drugie ustawienie jest zablokowane w trybie sRGB co jest mocno widoczne przy niższych odświeżaniu ekranu

- Duże wahania gammy w zależności od częstotliwości odświeżania ekranu

- Brak komunikatu  po zakończeniu czyszczenia matrycy, pojawia się na ekranie dopiero przy ponownym wzbudzeniu monitora lub ręcznym odpaleniu, tutaj przydałaby się dioda jak w GB gdzie widać co się dzieje z monitorem.

- efekt lekko "zabrudzonej" bieli(specyfika powłoki) , ale w zasadzie to nie przeszkadza

To chyba wszystko z bardziej istotnych kwestii.

A jeszcze o bandingu tutaj zaskoczenie matryca LG jest bardzo czysta jest trochę gorzej od QD, ale nie można tego przypisać jako minus, ponieważ przy normalnym użytkowaniu banding nie będzie widoczny przy najmniej na tej konkretnej sztuce.

Edytowane przez sideband
  • Like 2
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

czyli do wyrzucenia monitor.

Ja zapomniałem o tych czyszczeniach. Ani nie mam komunikatu ani diodka nic nie pokazuje.
Raz na kilka miesięcy sprawdzam sobie menu serwisowe czy to w ogóle działa i coś tam jest nabite.

poza tym albo miałem zwidy albo lg dodało do telewizorów automatycznie wyłączanie po kilku minutach wygaszacza.

jest coś na szybko do testowania gammy bo rzeznik chyba tylko pod lcd.
mi na oledzie idealnie pokazuje obrazek.

Edytowane przez Keken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też pewnie to oleję, wyłączę powiadomienia i będzie się robiło po wyłączeniu źródła. Zresztą w manualu AOC pisze że rekomendowane jest co 4h, ale tak naprawdę potem jest powiadomienie co 1h i dopiero po 16 albo 24h wymusza zrobienie pixel refresh, no nie oszukujmy się do takiej sytuacji nie dojdzie. 

Zresztą.... Skoro po 4h ciągłej pracy nie mam żadnych artefaktów na obrazie ani powidoków, to co się może wypalić? Dobrze myślę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ale powidoków nie zobaczysz od razu to się będzie kumulować i zobaczysz to tylko na konkretnych tłach.

Co innego czasowa retencja bo rzeźbie na max jasności przy HDR, która i tak znika z reguły po kilku - kilkunastu minutach.

@Keken

W menu jest ilość przepracowanych godzin oraz ilość czyszczeń, błędem jest brak komunikatu na ekranie po zakończeniu czyszczenia, ale lepiej jakby była dioda.

Ten obrazek z windy nie do końca odzwierciedla czy jest dobra gamma czy nie. Tutaj ewidentnie gamma ustawiona pod max odświeżanie i przy tak dużych zmianach gammy przy np 85hz widać gołym okiem robi wyraźniej jaśniej i kolory mniej nasycone oraz color banding staje się jeszcze bardziej widoczny. Także bardziej o to mi chodziło i nie ma możliwości by to ręcznie skorygować, ponieważ ustawienia są zablokowane i jedynie w innych trybach na pełnym gamucie można to skorygować.

QD nawet jeżeli gamma się zmienia to znikomo to samo tyczy się color bandingu, który na LG jest ewidentny. Pomimo, że na obu panelach leci SDR/sRGB to widać różnicę w wyświetlanych kolorach typu czerwony neon daje pięknie po czasach na QD, a na WOLED już nie, ale za to światło bliżej białego dają grubiej po oczach co jest zrozumiałem, ze względu na dodatkowy biały piksel. Ale nie spodziewałem się, że to będzie widoczne na niskich poziomach jasności na SDR/sRGB.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, sideband napisał:

Jestem pod testach 32GS95UE-B

- Color banding

- zrypany tryb sRGB zbyt niska gamma lub źle ustawiony "stabilizator czerni" jedno drugie ustawienie jest zablokowane w trybie sRGB co jest mocno widoczne przy niższych odświeżaniu ekranu

Nie wiem na ile można rozwiązać problem z bandingiem (zaskoczyłeś mnie - nie spodziewałem się tego) , ale ten monitor ma możliwość sprzętowej kalibracji - także wiele może się zmienić po przemieleniu kolorymetrem w tym "color studio" (np. można zrobić perfekcyjny tryb sRGB).

Co możesz powiedzieć o wentylatorze? Używałeś go już w środku nocy? (mega cisza, wiec powinno się dać go łatwiej usłyszeć)

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słychać takie lekkie terkotanie z niego wieczorem, Oczywiście tylko jak przyłożysz ucho bardzo blisko obudowy monitora.

Słychać było tylko przy niskiej jasności jak dałem na maxa to cisza także albo wzrosły obroty i wentylator przestał terkotać albo to przetwornica . Nie męczyłem go dłużej na wysokich jasnościach to nie wiem czy coś zaczęłoby po czasie hałasować.

Na QD też jest color banding tylko mnie nie rzucił się w oczy tak od razu jak na LG. Na tapecie już wylazł okrutny color banding gdzie na QD był co najwyżej minimalny. Oczywiście żadne kombinacje z 10bit, 12bit czy wyłączenie DSC nic nie wniosły. Update softu nic nie wniósł.

Ten monitor ma za dużo wad by go zostawić. Jedynie zaskoczyło mnie, że matryca będzie aż tak czysta na planszach i w porównaniu do 48 C1 to niebo ,a ziemia.

Ludzie w internetach podniecają się głośnikami w tym monitorze może na tle innych monitorów brzmią dużo lepiej, ale w praktyce niskie tony nie istnieją, ale reszta pasma po lekkiej korekcji daje radę i nawet słychać przyzwoitą stereofonie.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi