Skocz do zawartości
Pioy

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
13 godzin temu, galakty napisał:

To może pomyliłem ze starą generacją QD-OLED

@SylwesterI. problem z nie wyłączaniem po pixel refresh rozwiązał się sam z siebie jak u Ciebie

Starą czyli którą? Bo mam aw3423dw czyli w sumie 1 oled ultrawide i też jeszcze nie zrobił panel refresh, jest 1480h/1500

//Chyba nawet 1 oled do gier ogólnie.

Edytowane przez Lifusiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Kyle_PL napisał:

Przecież jak jest jaśniej, to tym bardziej HDR ma sens, bo obraz będzie z szerszym zakresem dynamicznym (niż przy SDR).

Też racja, mi bardziej chodziło o to że za dnia nie ma tego efektu "wow" bo jest jasno ;) Póki co gram we wszystko z HDR bo nie potrzebuję miliona FPSów, muszę potestować jakąś strzelankę w SDR za dnia.

7 godzin temu, Lifusiek napisał:

Starą czyli którą? Bo mam aw3423dw czyli w sumie 1 oled ultrawide i też jeszcze nie zrobił panel refresh, jest 1480h/1500

//Chyba nawet 1 oled do gier ogólnie.

Gdzieś się napatoczyłem na informację od producenta, że WOLED po 1500h, a QD-OLED po 500h, ale który producent to już nie pamiętam... Może ktoś wrzucił info o TV, teraz pojęcia nie mam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, galakty napisał:

Póki co gram we wszystko z HDR bo nie potrzebuję miliona FPSów, muszę potestować jakąś strzelankę w SDR za dnia.

Ale co ma ilość FPSów do HDR?

Czy jak włączasz HDR to FPSy lecą na pysk?

Może pomyliłeś z RT?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to zależy jaki HDR, ten od NV zabiera FPSy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo to nie jest HDR 😆

• Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znowu znawca od pojęć przyszedł :szczerbaty:

Wygląda lepiej w niektórych grach od natywnego HDR, mniejsza jak to sobie nazwali. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, potem piszesz ze grasz w HDR i za cholerę nie wiadomo o co ci chodzi ale jak tam wolisz.
Albo się znasz albo powtarzasz głupoty marketingowe albo co gorsze puszczone w eter przez innego lolka.
No i potem ci wychodzi ze HDR zabiera klatki 😆
Albo że LCD się wypalają 🤣

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnie z tym jest. Duzi youtuberzy zajmujący się sprzętem komputerowym mówią 2k na rozdzielczość 1440p.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to tylko o nich świadczy.
Jak ktoś jest niededukowany a ty jesteś to starasz się go nauczyć a nie schodzisz do jego poziomu.
Gdybyśmy zawsze takie podejście mieli to byśmy byli tak samo "tępi" jak dzisiejsza publika. Przepraszam za uogólnienie.

Jeśli posiadasz wiedze większą od osoby z którą rozmawiasz to nie oznacza ze masz jej mówić rzeczy które są mówiąc technicznie nieprawdziwe.

Ten przykład 2K jest bardzo trafny bo ktoś ta bzdurę wymyślił i ludzie to zaczęli powtarzać bo nikt nie korygował ze jest to niedokładne, bo co komuś się nie chciało napisać 2,5K ?
Najlepsze ze 2K to jest FHD 1920x1080, tylko zazwyczaj nie używało się wtedy tej nazwy tylko pisało FHD, jak się pojawiło 1440p to nikt nie pisał 2,5K tylko WQHD, pojawiło się 3840x2160 i nagle zaczeto pisac 4K bo z marketingowego punktu widzenia to wygląda lepiej niż 3840 czy UHD , czyli liczba 4K więzła się od (3840) wiec analogicznie 2,5K (2560) i 2K (1920). Proste, ale nie jakiś lolek wszytko poprzekręcał i a reszta owiec teraz powtarza. I tak jest coraz częściej w tech świecie bo masa nie umie już sama się doedukować tylko powtarza bzdury które usłyszy na YT.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli dla każdego jest oczywiste. że:

1920x1080 = FULHD

3840x2160 = 4K (bierze się od liczby pikseli w poziomie zaokrąglonej do tych 4K)

To powinno być tez oczywiste następujące:

3840x2160 = 4K /2

1920x1080 = 2K = FULLHD

Więc jakim cudem przyjmują za poprawne że 2K to 1440P.

Wice naprawdę nie jestem wstanie tego zrozumieć dlaczego tak wiele osób w internecie się tego trzyma. Potem ktoś napiszę te magiczne 2K i na 100% nie ma się pewności o jakiej rozdzielczości jest rozmowa.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
9 godzin temu, dariuszo napisał:

Szukam informacji o gwarancji na wypalenie. Chciałbym kupić ten:

https://www.x-kom.pl/p/1267527-monitor-led-32-i-wiekszy-dell-alienware-aw3225qf-oled.html

tylko nigdzie nie widzę informacji, że jest jakaś 3 letnia gwarancja na wypalenie.

na MSI jest na ich stronie u DELLa nic nie znalazłem.

ktoś coś podlinkuję? 

Wszystkie OLED della mają 3 lata gwarancji w tym na wypalenie.

Wystarczyło wpisać w google "Dell Alienware AW3225QF OLED burn in waranty"

"Dell also offers a three-year warranty on the monitor, including against burn-in"

Edytowane przez Broly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego samego powodu dla którego na szlifierkę kątową mówi się  "bosz" lub "boszówka". 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko 2K czy 4K to tak samo jak szlifierka kątowa nazwy techniczne a nie potoczne, chyba na szlifierkę kątową nie zaczynasz nagle mówić piła tarczowa ?

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dla mnie 2k to zawsze 1440p czyli  2560x1440 :E

4k 3840 x 2160

Full hd 1920x1080

Edytowane przez Broly
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Broly napisał:

Dla mnie 2k to zawsze 1440p czyli  2560x1440 :E

4k 3840 x 2160

Full hd 1920x1080

A 3440x1440? 3K?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
13 minut temu, kadajo napisał:

Tylko 2K czy 4K to tak samo jak szlifierka kątowa nazwy techniczne a nie potoczne, chyba na szlifierkę kątową nie zaczynasz nagle mówić piła tarczowa ?

Ale to nie ma znaczenia czy techniczne czy nie... Chodzi o slang, ktoś tak powiedział i się przyjęło. 

Serio będziemy teraz 5 stron spamować o 2K znowu? XD Krucjata rozpoczęta, nie spoczniemy dopóki każdy nie będzie mówił poprawnie... 

Edytowane przez galakty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 minuty temu, aureumchaos napisał:

A 3440x1440? 3K?

4k ultra wide :E 

Dobra mój kumpel który oddał ostatnio Aorus FO27Q3 bo stwierdził że 3800 było na razie za drogo mimo że obraz kozak to zrobił dzięki mnie dobry interes, przypadkiem wyskoczył mi na allegro dell alienware aw2725df za 2700 :E

Po leasingowy ale matryca stan igła tylko jakieś ryski na obudowie z tyłu i gwarancja z tego sklepu na 12 miesięcy a nie 3 lata (też na wypalenie niby), sklep nie krzak 99% pozytywów na 1000 opini.

Kumpel stwierdził że dobry deal i w piątek testujemy :P

Edytowane przez Broly
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, aureumchaos napisał:

A 3440x1440? 3K?

3,5 K ;)

6 minut temu, galakty napisał:

Ale to nie ma znaczenia czy techniczne czy nie... Chodzi o slang, ktoś tak powiedział i się przyjęło. 

Serio będziemy teraz 5 stron spamować o 2K znowu? XD Krucjata rozpoczęta, nie spoczniemy dopóki każdy nie będzie mówił poprawnie... 

Co się przyjęło :E

Że część osób określa źle rozdzielczość o której mówi ? :E

Kiedyś mówiono ze ziemia jest plaska, dobrze ze ta krucjata odniosła sukces... a nie czekaj masa ludzi dalej tak uważa. :E

Najgorsze jest to że ty wiesz o co chodzi a dalej piszesz źle, co stawia cie w gorszym świetle niż lolka który faktycznie nie ma pojęcia.
Pamietaj ze jesteś na PClabie a nie na pudelku.

Nie robię ci na złość tylko wymagam czegoś więcej od ludzi tutaj na tym forum, szczególnie ludzi z wiedzą.

• Upvote 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, kadajo napisał:

3,5 K ;)

Ja osobiście w monitorach PC zostawił te skróty tylko dla proporcji ~16:9. A dla jamników podawał tylko rozdzielczość.

3840x1600 to ~6mln pixeli, a tzw. pctowe 4k 3840x2160 ~8.3mln pixeli. 2.5k czyli 2560x1440 to ~3.7mln. 3440x1440 to ~5mln.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja mam jeszcze starego della sp2309w, to prawdziwe 2k:szczerbaty: 2048x1152.

• Like 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się sprawdzić ile czasu monitor był używany gdzieś w jego ustawieniach? 

Chodzi o della oled 27 cali  1440p

Bo kumpel kupił używkę i się zastanawia ile czasu ktoś go używał. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy było

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi