Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Pioy

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dobra ekipo mam ten monitor (Aorus FO27Q3) parę miesięcy, wrażenia super pozytywne póki co.

Dobre 300h poszło w jednej grze z elementami GUI ciągle widocznymi - nie ma retencji obrazu żadnej póki co.

Piksele też wszystkie (jeszcze) działają.

Używam w ograniczeniu do 140 klatek na sekundę (w grach i tak więcej nie widzę, a to jednak zmniejsza temperaturę panelu - mój model nie ma wiatraczka, w 100% pasyw, więc nie ma co ryzykować :E )

Ostrość jest dla mnie dostateczna, niewiele się różni od XB271HU, który (warto uczciwie dodać) za ostry nie był. Ale też nie ma lipy jak na szajsungach z VA.

Można aktualizować firmware na tym modelu, sam to robiłem zresztą.

Polecam.

Edytowane przez Kaiketsu
  • Like 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy na moim AOC da się sprawdzić ilość godzin, nie widzę nigdzie takiej opcji, lipa trochę :/ Jedynie po pixel refresh mogę patrzeć, ale nie będzie to miarodajne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, Kaiketsu napisał:

Używam w ograniczeniu do 140 klatek na sekundę (w grach i tak więcej nie widzę, a to jednak zmniejsza temperaturę panelu

Im większe odświeżanie OLED, tym większa temp.? Interesujące.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, galakty napisał:

Nie wiem czy na moim AOC da się sprawdzić ilość godzin, nie widzę nigdzie takiej opcji, lipa trochę :/ Jedynie po pixel refresh mogę patrzeć, ale nie będzie to miarodajne. 

w menu serwisowym możesz sprawdzić, wyszukaj w google 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Kyle_PL napisał:

Im większe odświeżanie OLED, tym większa temp.? Interesujące.

Jak odepniesz z prądu to w ogóle jest chłodny! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie trochę bolą problemy z wyświetlaniem detali w ciemnych obszarach na woledzie. Czasem się to zlewa ale dużych problemów z bandingiem kolorów nie widzę w sdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko czy to wina technologii jako takiej? Czy raczej kalibracji/możliwości korekcji/przetwarzania wewn. przez elektronikę tego konkretnego modelu. Wszak istnieją LCD, które też np. zbijają detale w cieniach, czy to z powodu zniekształceń gammy, czy innych niedoskonałości korekcji wewn..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak podobno jest z matrycami woled.

W filmie który wyżej wrzuciłem gość o tym mówi.

Oczywiście da się to w jakimś stopniu skorygować podnosząc poziom czerni ale wtedy czarny nie czarny jakby ekran był wygaszony.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie D4 czy CP2077 i tak nie potrafią zejść do zerowej czerni ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zerowa czerń w sygnale tak naprawdę nie istnieje. Jeśli ktoś ma problemy ze zlewającymi się elementami z czernią całkowitą to ma źle skalibrowany panel. Oczywiście zakładając, że z sygnałem jest wszytko ok.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Keken napisał:

W filmie który wyżej wrzuciłem gość o tym mówi.

Mowa o filmie LG G4? Nic o tym nie mówił. To znaczy mówił o bandingu, ale o jakimś specjalnym zlewaniu w okolicach czerni nie było. Tak czy inaczej LG G4 a Aorus FO27Q3 to inne urządzenia.

Także jak Ci się coś zlewa na Aorus FO27Q3, to raczej winna kalibracja (oczywiście jak monitor nie ma możliwości sprzętowej kalibracji, czyli programowalnego wewn. LUT, to może być niemożliwym wyeliminowanie tego, przy zachowaniu równej gammy 2.2)

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, galakty napisał:

Takie D4 czy CP2077 i tak nie potrafią zejść do zerowej czerni ;) 

potrafią i to obowiązkowo trzeba zrobić:

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Może mi ktoś wytłumaczyć czy ja jestem ślepy i HDR nie urywa dupy czy to trzeba kalibrować nie wiadomo jak lub nie każda gra ma to dobrze zaimplementowane?

Kumpel w dobrej cenie dorwał używkę dell alienware aw2725df obraz kozak kalibracja prosto z pudełka cudo

Ale po odpaleniu HDR true black VESA czy hdr 1000 nie widać jakiejś różnicy specjalnej? testowaliśmy głównie w diablo 4  (po włączeniu na monitorze automatycznie się odpala w windowsie i w opcjach gry)

Serio to musi być całkiem ciemne pomieszczenie do tego ? 

Edytowane przez Broly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpal jakieś dobre video z YT to wtedy zobaczysz co potrafi HDR wnieść ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

nie wiem jak jest z diablo , ale nie wszystkie gry dobrze obsługują hdr, dobrym sprawdzianem jest MSI afterburner i jego osd wyświetlane na ekranie , jeśli HDR działa prawidłowo to wtedy kolory czcionek wyświetlane przez osd msi afterburnera ( zegary gpu/ fps/ itp) są bardzo soczyste, jak nie działa takie wypłowiałe, i jeszcze inny odcień jest , jak niby hdr powinien działać ale jest ograniczony do przestrzeni barw sRGB

jak ma cp2077 to łatwo to zauważyć i nauczyć się jak wygląda , bo tam sprawdzasz to gdy hdr jest off / hdr10PQ / hdr10scRGB , nie mówiąc już ze aplikacja z filmiku który dałem w temacie godzinę temu poda dokładne dane , no i jak hdr jest poprawny tylko poziom czerni nie jest zjechany do 0 jak na tym filmiku

generalnie jak hdr działa w danym tytule jest bajka, ale jak developerzy coś namieszają robi się zamieszanie, np. hdr działał perfekcyjnie w bf2042, a po którejś aktualizacji gry go skopali

@sideband

video z YT to jedno (oczywiście nie na firefoksie bo tam hdr nie działa) ale przestawienie jednej opcji w grze potrafi spierniczyć cały hdr, tu kłania się przykładowo cp2077 ze swoją opcją hdr10scRGB , po kij nie wiem po co jest ten tryb, próbuje emulować hdr w ograniczonej przestrzeni barw, co wygląda gorzej niż hdr off na oledzie, a hdr10PQ działa perfekcyjnie

niestety czasem niektóre gry mają to samo , jest tylko opcja włączenia hdr, a włącza się właśnie ten hdr ograniczony do SRGB, co tylko pogarsza obraz , powoduje że jest bardzo ciemny i mało przejrzysty w ciemnych miejscach

ciągle czytam że jest to problem windowsa, bo te same gry nie mają problemów z hdr na konsolach

Edytowane przez SylwesterI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, SylwesterI. napisał:

potrafią i to obowiązkowo trzeba zrobić:

Czyli nie potrafią skoro trzeba shadery wgrywać.

9 godzin temu, Broly napisał:

Może mi ktoś wytłumaczyć czy ja jestem ślepy i HDR nie urywa dupy czy to trzeba kalibrować nie wiadomo jak lub nie każda gra ma to dobrze zaimplementowane?

Odpal wieczorem przy braku światła w pokoju, bo jak robisz to za dnia albo przy oświetleniu, to efektu WOW nie będzie. Wiesz czemu? Bo te panele są zbyt ciemne. Dla przykładu miniled który mam w stopce na 100% ekranu dobija do 1300 nitów. OLED ile będzie miał, 400-600? Więc jak ma bić po oczach i dawać efekt? Dodatkowo OLED pokazuje pazur przy małym oknie, gwiazdy na niebie, punktowe światła itp. Więc musisz mieć ciemno by takie światło się wybiło ponad otoczenie. 

Najlepiej to odpalić coś pokroju Callisto Protocol, ciemne sceny i płomienie - tu będziesz miał duży kontrast i efekt. D4 ma średni HDR, dodatkowo raz na któreś odpalenie kolory są wypłowiałe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

calisto protocol też ma problemy z HDR tu pomaga zmiana system settings w engine.ini na

[SystemSettings]
r.Color.Mid=0.32
r.Color.Min=0

najlepiej zaimplementowany jest w CP2077 poza lekko podbitą czernią, co można poprawić metodą z filmiku( w calisto też jest ten problem)

Edytowane przez SylwesterI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, chodziło mi o to że tam po prostu jest dużo ciemnych stref i źródeł światła, które się nie wylewają na cały ekran.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłączam powiadomienie o pixel refresh, robię i tak po 4h albo jak wyłączam laptopa/PC. Tylko irytuje wyskakujący komunikat. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy ten WOLED i lepsze czcionki, uwierzę po pierwszych testach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, sniperwolf napisał:

Nowy firmware dla AORUSA FO32U2P (brak info co naprawia)

Mieli wprowadzić możliwość wyłączenia DSC może to jest to ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi