Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Pioy

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Ten problem nigdy nie zostanie rozwiązany jeśli nie zrobi się czegoś z odświeżaniem samych paneli i tym jak działa podświetlenie w LCD.

Jak ekran ma nie mrugać jak częstotliwość spada do 48Hz, albo odświeżanie wariuje we wszystkie strony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Im ciemniejsza gra i większy stutter tym gorzej.

Tu nawet nie trzeba mieć sporych dropów, wystarczy chwilowy stutter ze 150 FPS do 120 FPS i będzie mrugnięcie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak blokuje sobie klatki na poziomie 60 fps i nie będzie spadać to nie zauważę tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej byłoby zwiększyć dwukrotnie odświeżanie w takich sytuacjach. Jak spada do 48hz bo masz 48fps to niech matryca pracuje w 96hz i nie będzie widać tego migotania.

@Keken

No tak ale po co ci wtedy VRR, zresztą jak zablokujesz z VRR klatki na 60 to panel będzie ciągle pracował z odświeżaniem 60Hz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyżej, po co Ci VRR jak blokujesz klatki? On istnieje po to żeby mieć synchro przy różnym FPS.

I to działa, pod warunkiem że FPS jest stabilny, jak wystąpi stutter (w Tarkov wystarczy ruszać myszką po ekwipunku XD) to będzie mrugać bo w ileś tam milisekund spada o powiedzmy 40 i znowu wraca o 40. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VRR/Gsync/Freesync etc. zapewnia lepszą płynność i mniejszego laga względem Vsync ;) Różnica jest konkretna chyba, że ktoś jest ślepy.

Migotanie może powstawać od zmiany gammy i jak wskakuje kompensacja(wzrost odświeżania przy mniej liczbie klatek).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W Hades 2 mam 236 FPSów  i obraz miga dość wyraźnie. 

W dead island 2, Control,  obraz też dość mocno migocze.

W Elden Ring (gra blokuje klatki na 60) nawet w ciemnych obszarach nie zauważyłem.

Battlefield 2042 nie widzę migotania.

Horizon FW - czasami widać na ekranach wczytywania.

Monitor LG 32GS95UE-B. Mam też LG C1 - ogólnie tutaj migotanie jest dużo mniejsze.

Więc stały FPS nie gwarantuje braku migotania.

Na reddicie piszą, że migotanie można zmniejszyć wymuszając (nie pamiętam teraz jak się program nazywał) nietypowe ustawienia ekranu w winidzie np. 230Hz lub zmieniając zakres g-sych. Jednak nie udało mi się zmienić tych ustawień w programie. Musze jeszcze się tym pobawić.

Oczywiście wszystko powyższe przy g -synch i ustawieniach maksymalnego FPS na 236Hz.

W powyższych grach FPS powyżej 100. (poza ER gdzie jest blokada i H2 gdzie jest stałe 236FPS).

Wyłączenie g-syncha oczywiście niweluje w pełni migotanie.

Znalazłem program nazywa się Custom-Resolution-Utility (CRU).

Ktoś się nim bawił. Bo nie mogę dodać w windowsie innych rozdzielczości czy odświeżania.

Wątek jednak na guru nie reddicie:

https://forums.guru3d.com/threads/fixing-vrr-flickering-for-the-lg-c2-and-other-oled-qd-oled-displays.450983/

Edytowane przez Kabor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, na jaką realną cenę sprzedaży można by liczyć przy sprzedaży 42c2, ma 1.5 roku, bez jakichkolwiek wypaleń, używany na jasności 20% ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zapewni lepsza płynność, przecież 60 120 czy 160 fps jest  zawsze takie same jeśli monitor ma odpowiednie odświeżanie. VRR ma zapobiec tearingu, a nie zawsze to mu wchodzi ale najczęściej tego nie zauważamy. Dla mnie największą wada VRR jest pływający FPS i zmienne odświeżanie panelu a wiadomo ze panele sample and hold najlepiej działają w swojej najwyższej prędkości odświeżania a nie 48, 60 czy 120hz bo akurat tyle mamy fps.

Klasyczny Vsync ma chyba lekko wyższego laga względem nosync czy fastsync, swoja droga nie rozumiem dlaczego Fastsync nie jest dostępny powyżej DX11.

Moim zdaniem najlepsza płynność i wydajnosc systemu uzyskujemy tylko przy stałym, synchronizowanym FPS z maksymalna częstotliwością odświeżania monitora. Nie ważne czy to będzie 30/60/120 czy 165. Ważne żeby był stabilny i zsynchronizowany. Oczywiście im wyższy FPS uzyskamy tym będziemy mieli większą płynność obrazu na monitorach z wyższym odświeżaniem.

22 minuty temu, Kabor napisał:

W Elden Ring (gra blokuje klatki na 60) nawet w ciemnych obszarach nie zauważyłem.

To porażka totalna jak to nawet przy wysokim FPS widać. Myślałem ze to jest uzależnione od niskiego odświeżania matrycy.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Kabor napisał:

Monitor LG 32GS95UE-B. Mam też LG C1 - ogólnie tutaj migotanie jest dużo mniejsze.

Więc stały FPS nie gwarantuje braku migotania.

Na reddicie piszą, że migotanie można zmniejszyć wymuszając (nie pamiętam teraz jak się program nazywał) nietypowe ustawienia ekranu w winidzie np. 230Hz lub zmieniając zakres g-sych. Jednak nie udało mi się zmienić tych ustawień w programie. Musze jeszcze się tym pobawić.

Oczywiście wszystko powyższe przy g -synch i ustawieniach maksymalnego FPS na 236Hz.

W powyższych grach FPS powyżej 100. (poza ER gdzie jest blokada i H2 gdzie jest stałe 236FPS).

Wyłączenie g-syncha oczywiście niweluje w pełni migotanie.

Znalazłem program nazywa się Custom-Resolution-Utility (CRU).

Ktoś się nim bawił. Bo nie mogę dodać w windowsie innych rozdzielczości czy odświeżania.

Wątek jednak na guru nie reddicie:

https://forums.guru3d.com/threads/fixing-vrr-flickering-for-the-lg-c2-and-other-oled-qd-oled-displays.450983/

Na locku nie widziałem żadnego migotania na tym monitorze.

Na WOLED nawet jakbyś zmniejszył zakres do 120hz i tak będzie migotać na ciemnym ze względu na sporę zmiany gammy w zależności od odświeżania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, sideband napisał:

VRR/Gsync/Freesync etc. zapewnia lepszą płynność (...) względem Vsync ;) Różnica jest konkretna chyba, że ktoś jest ślepy.

Przy stałym FPS płynność jest taka sama. ... no chyba, że ktoś ma omamy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, IceMan75 napisał:

Panowie, na jaką realną cenę sprzedaży można by liczyć przy sprzedaży 42c2, ma 1.5 roku, bez jakichkolwiek wypaleń, używany na jasności 20% ?

Sprawdź plansze testowe z bliska. Może ma wysypkę i jakieś Bad Pixele? Jak tak to zgłoś panel na wymianę, dostaniesz praktycznie 3/4 nowego TV z przedłużoną gwarancją na najważniejszy element ekranu ;) C1 w wersji 48" miał taki okres w produkcji, że masowo cierpiały na pryszczycę ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Kyle_PL napisał:

Przy stałym FPS płynność jest taka sama. ... no chyba, że ktoś ma omamy.

Nie ma żadnych omamów po pytaj więcej tych nie ślepych to Ci powiedzą to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

ja od 50 lat gram z zablokowanym fps przeważnie na 60. W niektóre gry na 80-90. Mi to wystarcza.
W szybkie strzelanki nie gram.

I praktycznie nie zauważam tych problemów z miganiem czerni. Może są może nie ma to jest dla mnie coś na granicy omamów.

Okularów też nie noszę i nie nosiłem.

Edytowane przez Keken
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie widzisz migotowania, to go po prostu nie ma. Tego się nie da nie widzieć, chyba że sobie wmawiasz albo masz konkretną wadę w połączeniu oko-mózg :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, sideband napisał:

Nie ma żadnych omamów po pytaj więcej tych nie ślepych to Ci powiedzą to samo.

Bajki to sobie mogą mówić 😉 (oczywiście przez cały czas mowa o stałym fps, równym częstotliwości odświeżania - bo jak jakiś n00b ustawi tak, że ma stałe 50fps, na ekranie ze stałym 60Hz, to inna bajka)

Edytowane przez Kyle_PL
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, Keken napisał:

ja od 50 lat gram...

happy-birthday-happy-birthday-to-you.gif.09545e7f21366055288411df958e8e5b.gif

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary już. W kościach skrzypi. Dwójka z przodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... no 200 lat to faktycznie sporo. Anyway, affordable łOLED monitors:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, galakty napisał:

Tu nawet nie trzeba mieć sporych dropów, wystarczy chwilowy stutter ze 150 FPS do 120 FPS i będzie mrugnięcie. 

Bo monitor nie pracuje w cyklu sekundowym - 120fps to ładna średnia z sekundy ale jeśli to "chwilowy drop" to tam 2 najgorsze klatki względem siebie spadły dużo niżej i mrugnęło a cała sekunda ładnie uśrednia do 120.

7 godzin temu, IceMan75 napisał:

Nie da się łatwo odpowiedzieć, to będzie loteria pt. jak wielkiego jelenia znajdę, wystawiasz i czekasz, z czasem obniżasz cenę, na tym nie ma wielkiego ruchu. Gdybyś chciał szybko sprzedać to nie ma szans na 2k, jak poczekasz to może 2k z groszem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna cena tego 32" ale ciekawe czy matryca jest gorsza czy elektronika sterująca, że tylko 165Hz wyciąga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi