Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Pioy

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Ja dobrze widzę że to będzie glossy a nie Matt? Bo widziałem matryca błyszcząca gdzieś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu QD, chyba wszystkie są błyszczące? Były jakieś WOLED błyszczące, ale głównie są matowe. 

Może być fajna alternatywa jak ktoś szuka QD, mi ten AOC pasuje, kolejna zmiana pewnie będzie na 4K z nowym subpixelem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
12 godzin temu, michaelius33 napisał:

Fajna cena tego 32" ale ciekawe czy matryca jest gorsza czy elektronika sterująca, że tylko 165Hz wyciąga

Też mnie to zastanawia, bo inni producenci też mają qdoledy 360hz i tańsze wersję z matrycą qdoled 240hz, dodatkowo przy pękających g9 oledach w temacie na reddit ponoć ktoś dostał info z serwisu samsunga żeby obniżać częstotliwość, bo ma to ponoć wpływ na nagrzewanie Się matrycy qdoled, a co za tym idzie na naprężenia w samej matrycy

Sam chętnie bym zamienił swojego woleda na qdoleda z 360hz i lustrzaną powłoką, ale to bardziej zachciewajka niż realna potrzeba i dopłacać do tego biznesu nie będę

Edytowane przez SylwesterI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę to dziwne, jeśli przy tej samej jasności, ale innym odświeżaniu, przy OLED, jest różnica w temperaturze matrycy (nie mylić z temperaturą elektroniki). Gdyby tak było, to nie wykluczone, że zużycie też jest inne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, galakty napisał:

W końcu QD, chyba wszystkie są błyszczące? Były jakieś WOLED błyszczące, ale głównie są matowe. 

Może być fajna alternatywa jak ktoś szuka QD, mi ten AOC pasuje, kolejna zmiana pewnie będzie na 4K z nowym subpixelem.

Pisałem ostatnio że kumpel kupił za 2800 dell alienware aw2725df  ale z 12 miesiącami gwarancji, dziś zobaczył te nowe AOC i ostatni dzień na zwrot ma z tym dellem odsyła :E (chce mieć 3 lata jednak normalnie)

i chyba weźmie tego 4k nawet xd

Tylko oby te AOC nowe faktycznie były we wrześniu, przemęczy się na jakimś złomie zapasowym co ma :E

Edytowane przez Broly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, galakty napisał:

QD wszystkie są takie same w przypadku monitorów. Woled 27 jeden model matrycy błyszczącej i jeden model z gorilla glass.

Ta 32 woled to półmat jak popatrzysz z boku to wygląda jak glossy.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Broly napisał:

chce mieć 3 lata jednak normalnie

AOC ma gwiazdki przy gwarancji więc na 100% bym tego nie traktował ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Co do czyszczenia monitora kumpel wykombinował woda demineralizowana z alkoholem 90% pół na pół + mikrofibra ale taka puchata (nie taka od okularów) i jak czyścił raczej matryca ok .

7 minut temu, galakty napisał:

Że kręcą nosem jak asus w stanach? :E (ludzie w stanach aż boją się brać asusy )

Na wypalenie jest chyba z tego co widze?

Edytowane przez Broly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest ale doczytaj sobie ;) Wymienią tylko jeśli się stosujesz do zaleceń, a jak to sprawdzają i jakie są dokładne wytyczne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, galakty napisał:

Jak nie widzisz migotowania, to go po prostu nie ma. Tego się nie da nie widzieć, chyba że sobie wmawiasz albo masz konkretną wadę w połączeniu oko-mózg :D 

Ja czasem widzę jak mi ładuje mapę i mam zły dzień przywalania się do nieistotnych pierdoletów. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też większość czasu olewam, bo nie jest to irytujące podczas grania, ale jest widoczne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ma ktoś AMD i NV żeby porównać te migotanie przy VRR. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam AW3225QF od miesiąca. Oczywiście monitor marzenie, ideał, ogromny skok jakościowy nawet względem testowanego w grudniu 34" etc. etc. - nie ma co się rozpisywać, pół internetu już piało wystarczająco dużo.

Martwi mnie temat poruszony tutaj:
https://www.reddit.com/r/OLED_Gaming/comments/196yuaq/comment/khxpstt/

Ja jeszcze ani razu nie słyszałem by te wiatraki się uruchamiały samoczynnie, a już miewałem wielogodzinne sesje Baldura w HDR przy upałach na zewnątrz i wewnątrz. I potwierdzam to co tam wypisują - że fan testy, zarówno L1 jak i L2 nie trwają dwóch minut, tylko uruchamiają wiatraki na danej prędkości permanentnie (...dopóki nie przejdzie w standby). No i ok, może mój dowód anegdotyczny jest o kant dupy rozstrzaskał, bo na L1 to trzeba przyłożyć ucho do otworów wentylacyjnych by cokolwiek usłyszeć, ale nie zdziwiłoby mnie gdyby to był bug ciągle zalegający w firmwarze.

Trochę słabo, bo jak dla mnie to przy takiej głośności to on sobie może kręcić tymi wiatrakami na L1 non-stop, jeśli to ma mu przedłużyć żywotność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@galakty jak po przesiadce z miniled na oleda? Jednak miniled nie byl dla Ciebie wystarczajacy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@gret On był tylko na chwilę bo miałem dość LG z kontrastem 800:1. Jako monitor za 1600 zł wrażenia były bardzo dobre, mimo 376 stref HDR da się używać i widać różnicę, ale strefy są spore, jest blooming (np. jak jeździsz kursorem) i małe detale nie są wyraźne. Oczywiście wciąż gniecie wszystkie IPS/VA bez local dimming, ale do OLEDa nie ma podjazdu.

Mi osobiście najbardziej podoba się niemal zerowy input lag i brak smużenia, to robi robotę ;) Czernie i kontrast swoją drogą. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Uchaty napisał:

Mam AW3225QF od miesiąca. Oczywiście monitor marzenie, ideał, ogromny skok jakościowy nawet względem testowanego w grudniu 34" etc. etc. - nie ma co się rozpisywać, pół internetu już piało wystarczająco dużo.

Martwi mnie temat poruszony tutaj:
https://www.reddit.com/r/OLED_Gaming/comments/196yuaq/comment/khxpstt/

Ja jeszcze ani razu nie słyszałem by te wiatraki się uruchamiały samoczynnie, a już miewałem wielogodzinne sesje Baldura w HDR przy upałach na zewnątrz i wewnątrz. I potwierdzam to co tam wypisują - że fan testy, zarówno L1 jak i L2 nie trwają dwóch minut, tylko uruchamiają wiatraki na danej prędkości permanentnie (...dopóki nie przejdzie w standby). No i ok, może mój dowód anegdotyczny jest o kant dupy rozstrzaskał, bo na L1 to trzeba przyłożyć ucho do otworów wentylacyjnych by cokolwiek usłyszeć, ale nie zdziwiłoby mnie gdyby to był bug ciągle zalegający w firmwarze.

Trochę słabo, bo jak dla mnie to przy takiej głośności to on sobie może kręcić tymi wiatrakami na L1 non-stop, jeśli to ma mu przedłużyć żywotność.

czy to też się tyczy tego tego 27" 1440p? on chyba nie ma wiatraka z tyłu :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
9 godzin temu, galakty napisał:

BTW myślicie że te nowe AOC wyjdą rzeczywiście we wrześniu u nas? bo kumpel się zastanawia czy nie będzie musiał siedzieć dłużej na złomie zastępczym :E

edit: sry zapomniałem edytować xd

Edytowane przez Broly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na pewno chce QD-OLED? 

Szklanej kuli nikt nie ma, ale jak nie u nas to może na Amazon się pojawi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem tymczasowo 32" WQHD IPSa.. Stoi przed oledem wlaśnie, pokrywa mi te same pole co 48" 4K. Wówczas mimo lepszego PPI pixeloza dobija. I klaustrofobicznie jest za bardzo. Muszę dalej go odsunąć, tak żeby PPI nie było wymazem, ale robi się wówczas karłowato. Jednak te 4K najlepiej ponad 32" robi robotę..

Do oglądania filmów czuje się jak przy telefonie.

IPS vs OLED.. no stoją obok siebie i lepiej tego nie porównywać XD 

• Like 2
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi