Skocz do zawartości
Pioy

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie zakresu pracy monitorów w ramach Hz, czy da się bez komplikacji ustawić 10bit 60Hz? Ewentualnie z uwagi na 1440p mógłbym przyjąć nawet 100Hz tylko czy przy monitorze to się uda? Na TV 55CX mam 120-119-100-60 i poniżej, ale z uwagi na 4k to raczej grałem na 60hz. Teraz zabieram się za monitor i takie 1440p przy 100Hz 10bit było by super :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się bez problemu tylko na niektórych monitorach bo wbiciu 60Hz(taki profil) może nie działać gsync/vrr/adaptive sync.

Wtedy wbijasz 100Hz czy 120Hz w zależności od modelu + blokujesz klatki do 60 i jest gitara.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dzięki za odpowiedź, co do gsync/vrr/adaptive sync to nie używam :) na TV strasznie migocze wtedy ekran. 

Edytowane przez Muszyna06

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ponad 900h na FO32U2P, wypaleń brak póki co. 

Parę dni temu Gigabyte wydał nowy firmware. Z jednej strony jest świetny, z drugiej dziwny. 

Dodali osobny tryb 1000 nit. A to co było trybem hdr/high, czyli 1000, teraz jest jeszcze lepszym True Black, bo jest dużo jaśniej w ciemnych scenach! I to jest genialne. 

Natomiast dziwny jest tryb 1000 nit. W sumie to jest fatalny, próbowali ogarnąć jasność jasnych scen i dodali kilka regulacji, w tym jedną zwaną Light czy jakoś takoś. I o ile faktycznie zmienia jasność jasnych scen na fajną jak w True Black, tak totalnie rozwala barwy. O matko jak to koszmarnie wygląda, prześwietla kolory, traci mnóstwo detali na fakturach... No niefajnie. Ale jak się to wyłączy, to tryb 1000 jest takim samym szitem jak był na starym firmware :)

Edytowane przez PiPoLiNiO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, PiPoLiNiO napisał:

Ponad 900h na FO32U2P, wypaleń brak póki co. 

Parę dni temu Gigabyte wydał nowy firmware. Z jednej strony jest świetny, z drugiej dziwny. 

Dodali osobny tryb 1000 nit. A to co było trybem hdr/high, czyli 1000, teraz jest jeszcze lepszym True Black, bo jest dużo jaśniej w ciemnych scenach! I to jest genialne. 

Natomiast dziwny jest tryb 1000 nit. W sumie to jest fatalny, próbowali ogarnąć jasność jasnych scen i dodali kilka regulacji, w tym jedną zwaną Light czy jakoś takoś. I o ile faktycznie zmienia jasność jasnych scen na fajną jak w True Black, tak totalnie rozwala barwy. O matko jak to koszmarnie wygląda, prześwietla kolory, traci mnóstwo detali na fakturach... No niefajnie. Ale jak się to wyłączy, to tryb 1000 jest takim samym szitem jak był na starym firmware :)

U mnie znacznie więcej godzin i też zero problemów.

Co do Firmware'u 05...

Zwykły Tryb HDR z APL Medium to stary dobry TrueBlack400 natomiast wersja HIGH to nie ma nic wspólnego z TB400, wygląda jak kalka ze starego HDR Game + APL HIGH. Ciemne rejony MUSZĄ być ciemne a nie rozjaśnione lol bo inaczej robi się z tego kiszka.

Nowy tryb HDR Peak 1000 to kalka starego zwykłego HDR z APL High tylko że z dodatkowymi ustawieniami jeżeli ktoś chce pogrzebać z kontrastem, dodatkowym rozjaśnieniem itp.

Jeżeli wyłączy się bajery typu light enhancer/black equalizer/kontrast 50 to oczywiście faktura HDR i zakres tonalny 1000 nitów dla elementów które się wyświetlają zostają wyświetlone poprawnie bez efektu  "przepalenia"

Według mnie to jest tylko łatka zmieniająca niektóre rzeczy aby łatwo było się między nimi przełączać oraz dodatkowo kilka wykonać ruchów aby ustawić HDR pod siebie. (pomimo że jak zacznie się grzebać przy tym to A) wyższe nity HDR będą przepalone = brak detali B) rozjaśnione ciemne miejsca)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, sniperwolf napisał:

Ciemne rejony MUSZĄ być ciemne a nie rozjaśnione lol bo inaczej robi się z tego kiszka

Pisząc jaśniej, miałem na myśli jasne elementy. Teraz neony w Cyberpunk czy inne rzeczy świecą dużo jaśniej :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał:

Pisząc jaśniej, miałem na myśli jasne elementy. Teraz neony w Cyberpunk czy inne rzeczy świecą dużo jaśniej :) 

Spróbuj tego: HDR Peak 1000 potem Contrast 45 oraz Light enhancer 1. Jest "jaśniej" ale za to high lighty nie są przepalone, cienie są lekko podniesione ale to i tak minimalnie że prawie niewidoczne (w porównaniu do poprzedniego HDR Game + APL High gdzie wszystko było jaśniejsze, cienie, mid tony oraz high lighty przepalone gubiąc detale i fakturę lol) reszta na OFF lub 0.

Edytowane przez sniperwolf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No co Ty. Odpal sobie Forza Motorsport, stań przy tarkach i zmieniaj swoje ustawienie na HDR/High. Light Enhancer powoduje przepalanie kolorów. Asfalt się zmienia tarki tracą detale. 

Dla mnie HDR/HIGH ogarnął w końcu ten monitor w pełni. 

HDR/HIGH jedyne co zmienia w stosunku do HDR/MEDIUM w starym firmware, to jaśniejsze elementy w ciemnych scenach. Nie zmienia kolorów, nie traci detali. Naprawia co było zepsute. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jestem zielony w temacie OLED. Czy warto kupić monitor Samsung S27DG60 za 3600zł z matową matrycą, czy raczej szukać czegoś na VA? Używałbym go głównie do przeglądania internetu, rzadko jakieś gry bo już powoli z nich wyrastam. Jasność którą miałbym na stałe ustawioną to max 33nit bo tyle mam w obecnym monitorze, czy tak niska jasność nadal grozi ryzykiem wypalenia np. paska stanu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

są gdzieś recenzje Xiaomi Mini LED Gaming Monitor G Pro 27i?

monitor jest już trochę czasu w sprzedaży ale nie widzę normalnych recek a ma prawie 1200 stref przy 27 calach więc blooming nie będzie tak mocno widoczny. Jest też IPSem więc problemy ze smużeniem też odpadają.

Kosztuje 1500zł.

Edytowane przez Keken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ciekawe jak soft sobie radzi z tymi 1200strefami, ale podejrzewam że i tak blooming będzie mocno widoczny. 

@użydkownik do przeglądania internetu absolutnie nie pakowałbym się w monitor OLED za 3600zł. Wybrałbym jakiś fajny IPS za tysiaka i tyle. 

Edytowane przez gret

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Póki nie ma testów to wielka niewiadoma jak monitor radzi sobie z podświetleniem strefowym.

Jest zewnętrzny zasilacz i wygląda jak przerośnięta ładowarka to mi się nie podoba.

Cena jest zachęcająca i na papierze wygląda bardzo dobrze.
Sam chciałbym jako dodatkowy monitor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, użydkownik napisał:

Witam, jestem zielony w temacie OLED. Czy warto kupić monitor Samsung S27DG60 za 3600zł z matową matrycą, czy raczej szukać czegoś na VA? Używałbym go głównie do przeglądania internetu, rzadko jakieś gry bo już powoli z nich wyrastam. Jasność którą miałbym na stałe ustawioną to max 33nit bo tyle mam w obecnym monitorze, czy tak niska jasność nadal grozi ryzykiem wypalenia np. paska stanu?

Skoro tylko do neta to możesz mieć problem z czcionkami na OLED 27". Nie każdemu pasuje ich ostrość przez tzw. fringing. Jak brać to tylko z opcją zwrotu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, Keken napisał:

1200 stref przy 27 calach więc blooming nie będzie tak mocno widoczny

Będzie, po prostu mniejszy ale dalej będzie (na przykład machając kursorem myszki na ciemnej stronie), do tego małe detale będą przygaszone bo nie ma innej opcji żeby nie były. Do 2000 zł max taki monitor, nie więcej.

Zresztą do LD to lepsze są VA, na tym IPS pewnie kontrast słaby będzie mimo stref...

A strefy tylko w HDR, bo podczas normalnego przeglądania internetu szlag Cię trafi ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@sniperwolf Jednak kiszka z tym HDR/High. Rozświetla fajnie w ciemnościach, ale w takiej Forza w menu przykładowo, jak jeździsz po kafelkach to jasność ekranu się zmienia na każdej kafelce z powodu ABL i wygląda to komicznie. Mnie takie rzeczy strasznie drażnią, dlatego wróciłem do medium. 

Ciekawe ile lat im zajmie ogarnięcie jasności monitorów w HDR, żeby było jak na tv. Gram teraz w Spiderman 2 na s90c 77 i tam ta jasność jest kosmiczna, do tego zero dziwnych ruchów od strony ABL które nagle o połowę obcinaja jasność. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja u siebie mam włączone wyrównywanie jasności, bo ABL i skoki jasności doprowadzały mnie do pasji, nie wiem jak można tego używać,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, PiPoLiNiO napisał:

@sniperwolf Jednak kiszka z tym HDR/High. Rozświetla fajnie w ciemnościach, ale w takiej Forza w menu przykładowo, jak jeździsz po kafelkach to jasność ekranu się zmienia na każdej kafelce z powodu ABL i wygląda to komicznie. Mnie takie rzeczy strasznie drażnią, dlatego wróciłem do medium. 

Ciekawe ile lat im zajmie ogarnięcie jasności monitorów w HDR, żeby było jak na tv. Gram teraz w Spiderman 2 na s90c 77 i tam ta jasność jest kosmiczna, do tego zero dziwnych ruchów od strony ABL które nagle o połowę obcinaja jasność. 

1000 nitów w 10% oknie i 500 nitów full screen byłoby dobry kompromisem dla monitorów z poprawnym EOTF. 😎

Ja używam ostatnio HDR Peak 1000 i tak samo jak przed łatką (zwykły HDR + Apl High) lubię jak rozciąga się zakres tonalny w highlightach zachowując detale, wygląda to soczyście ale minus tego że powyżej 50% APL ekran robi się nieco ciemniejszy ale podczas grania (Cyberpunk, RE itp) bardziej zauważam brak detali w highlightach przy trybie TB400 niż ciemniejszy obraz w jaśniejszych scenach.

Edytowane przez sniperwolf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

If you don’t use the local dimming for SDR content, you must turn it on manually when entering HDR mode

Monitor do kosza przez tylko tę jedną rzecz. 

LD w SDR się nie używa, bo przeglądając forum czy pracując dostaniesz epilepsji. Znowu żeby używac LD w HDR musisz go za każdym razem włączać XD

AOC którego miałem włączał LD w HDR z automatu i tak to powinno działac. Xiaomi dalej nie ogarnia w softy, nowe nie znałem. Niech się szczoteczkami zajmą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung też się z automatu przełącza ale tylko na opcję medium, jak byś chciał w HDR high to musisz ręcznie ustawiać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to w AOC się włączał tak jak ustawiłeś, było High to będzie High. 

Jedynie brakowało przełącznika do LD żeby sobie szybko w SDR włączyć, wystarczyłby skrót przyciskiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może to tylko wina softu i naprawią.

Kusi taki sprzęt. 1150 stref a aoc miał chyba 300.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co wiecznie zaśmiecacie temat tymi strefami, to temat o oledach, są inne ogólne 

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale mnie kusi G8 32" :E

Ktoś go ma u nas? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Wu70 napisał:

Po co wiecznie zaśmiecacie temat tymi strefami, to temat o oledach, są inne ogólne 

A ja rozumiem, też się chciałem poczuć jak bogacz z OLEDem i szukałem taniego substytutu :szczerbaty: 

Ciekawe czy mój WOLED dostanie jakąś aktualizację, czuję że się zatrzyma na V31. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi