Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Pioy

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Weź pod uwagę, że na DP1.4 mogą być większe problemy niż na HDMI 2.1 z Gsync.

Poza tym jeżeli chcesz stosować downsampling/DSR/DLDSR to musisz wybrać model z możliwością wyłączenia DSC.

18 minut temu, Passt napisał:

tak sobie właśnie myślę

To nie tylko kwestia przewodu rożne modele monitorów są mniej lub bardziej czułe na jakość sygnału.

Przykładowo FO32UP jest znacznie mniej wybredny na jakość kabla niż 321UPX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co w takim razie proponujesz?

Monitor ma złącze HDMI 2.0. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień na lepszy i tyle.

Poza tym im krótszy tym potencjalnie mniej problemów.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK.

Ale lepiej brać DP 1.4 czy HDMI 2.1 Twoim zdaniem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Passt napisał:

Na którym Asusie tak miałeś??

Na tym którego używasz. Ale bardzo sporadycznie tak robił też na MSI i Asus 32 qd-oled. Na Gigabyte też na 1 firmware. Na kolejnych już nie. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, sideband napisał:

Weź pod uwagę, że na DP1.4 mogą być większe problemy niż na HDMI 2.1 z Gsync.

Mozesz troche mi temat wyjasnic? Nie spodziewalem sie zadnych problemow i jestem lekko zdziwiony...

PS. Kable mam dobrej jakosci - zarowno DP jak i HDMI.

Edytowane przez amsztel
uzupelnienie informacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Na tym którego używasz. Ale bardzo sporadycznie tak robił też na MSI i Asus 32 qd-oled. Na Gigabyte też na 1 firmware. Na kolejnych już nie. 

Nie próbowałeś obniżyć częstotliwości monitora?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie. Na tym Twoim było to mega sporadyczne. Przez kilka miesięcy może z 3 razy. 

@Passt Jak Cię to pocieszy, to na bliźniaczym LG sprzed 2 lat, potrafił tak czasem 3 razy dziennie zrobić 🤣🤣

Edytowane przez PiPoLiNiO
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie ok. raz na tydzień i tylko podczas grania.

Ach. Trzeba było wziąć dobry IPS od Della:smokin:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, amsztel napisał:

Mozesz troche mi temat wyjasnic? Nie spodziewalem sie zadnych problemow i jestem lekko zdziwiony...

PS. Kable mam dobrej jakosci - zarowno DP jak i HDMI.

Problemy z migotaniem obrazu przy włączonym Gsync. Z tego co czytałem generalnie jest mniej problemów na HDMI 2.1, ale tak czy inaczej możesz mieć problemy jeżeli nie lecisz na locku i nie masz stałej ilości klatek na ekranie. Także musisz wziąć to pod uwagę, że nawet niezależnie jaki model weźmiesz z Twoja kartą może migotać.

QD na dwóch modelach jak sprawdzałem na locku to zero migania i nawet WOLED zero migania. WOLED to jest dodatkowa kwestia, że w zależności od odświeżania zmienia się wyraźnie gamma w skrócie im bliżej max odświeżania tym ciemniej na ekranie jakby sam ten fakt zmiany gammy będzie powodował migotanie. 321 UPX sprawdzałem dokładniej z FG to bujało 65-120fps to nie widziałem żadnego migotania.

Kolejna kwestia to czy będziesz grał z HDR i czy regulacja jasności w trybie HDR jest dla Ciebie istotna w MSI na dzień dzisiejszy brak możliwości regulacji jasności w tym trybie. Pisałem w tej sprawie do MSI teoretycznie przekazali do działu rozwoju także jest jakaś szansa, że w nowym sofcie to ogarną.

• Like 1
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nikt kupujac monitor 360Hz nie leci na locku :E a 360fps1440p wyciagnac to praktycznie nierealne...

Na WOLED'y nawet nie patrzylem i nie mam zamiaru... pierwsze matryce imho warte uwagi jesli chodzi o OLED to wlasnie te nowe QD 1440p/360Hz oraz 4K/240Hz.

Karte mam aktualnie RTX3090 wiec jedno HDMI 2.1 jest czyli w sumie nie problem. Dla mnie G-Sync to taki kompletny must have - od wielu lat korzystam z tego dobrodziejstwa i od tego sie nie da juz wrocic :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To się nie zdziw jak będziesz miał migotanie z Gsync zwłaszcza przy dużych skokach odświeżania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Moj Alienware nawet przy locku migocze w zaleznosci od gry. W the Casting of Frank Stone z FG bez locka nie ma migotania. W Star Wars Outlaw jak wlacze FG i mam te 80- 100 fps to migotanie jest, z lockaiem na 80 tez jest, co bym nie zrobil migocze. Wylacze FG i klatki mam 60 - 80 i mogotanoa np nie ma. W niektorych innych rach starszym migocze tez jak np w ME Andromeda.  U mnie lepiej z migotaniem jest jak mam bez locka. W strasze tytuly gdzie mialem te 120 FPS to migotal np z Somie. Zdjalem locka i nagel nie migocze. Moze kwestia monitora, karty... mam dpi 1.4. HDMI tez sparwdzalem i to samo jest. Tematow duzo na alienware jest z tym monitorem ze migocze, na reddit tez. 

Tu temat zakladalem i sa przyklady na 3 stronie z lockeim 100 fps i migotaniem z gsync:

Edytowane przez aureumchaos
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Beka. Najlepsza rada pod Sloncem, zeby wylaczyc G-Sync :hahaha:

To moze w ogole monitor wylaczyc? :D G-sync to najwazniejsza rzecz przy graniu. Nie ma wazniejszej imho (zakladam, ze sprzet jest mocny wiec z fps nie ma problemu).

@aureumchaos dzieki za podrzucenie watku!

Edytowane przez amsztel
uzupelnienie informacji
  • Haha 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gsync czy Freesync to bzdura, bo rozwiązuje jeden problem tworząc kolejne. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od ponad 7 lat gram z G-Sync ON. Nie spotkalem sie jeszcze, zeby tworzyl on jakies problemy. Wszystko dzialalo i dziala flawless do dzisiaj.

Oswiec mnie o jakich problemach piszesz my friend :) 

Nie ukrywam, ze napalilem sie troche na najnowsza generacja QD-OLED, wierzac ze wiekszosc OLEDowych problemow zostala w tej matrycy juz rozwiazana. Mylilem sie? Bo jak ma mi migac w grach w wlaczonym G-Sync w monitorze za 3,5k cebuliona to dla mnie taki monitor sie nadaje co najwyzej na smietnik i zostane przy IPS tylko wezme cos typu 270-360Hz zamiast aktualnego 165Hz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VRR ma za zadanie synchronizować panel przy zmiennym FPS tak ?
Ale czemu nikt nie pisze o tym ze zmienny FPS sam w sobie jest kiepski.
Chcesz mi powiedzie ze nie denerwuje cię albo nie widzisz jak ci FPS leci w dół z 120fps do 60, albo niżej a za chwile znowu wraca do 120 FPS albo wyzej?
Ze nie widzisz różnicy miedzy 165FPS a 60 FPS ?

Bzdura na bzdurze a Gsync to już w ogóle abstrakcja Nvidii z tym ich śmiesznym pseudo układem w monitorach, który się potem okazało to w sumie uja był potrzebny.

Jedyna sensowna metoda na płynną rozgrywkę to blokada i utrzymanie stałego FPS, im bliżej odświeżania monitora, tym lepiej. Koniec kropka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jesli jakies gry dropia ze 120fps do 60fps to ja w takie badziewia optymalizacyjne nie gram ;) 

Za to denerwuje mnie kiedy szarpie obraz kiedy fps leci ze 150 na 125fps.

11 minut temu, kadajo napisał:

Bzdura na bzdurze a Gsync to już w ogóle abstrakcja Nvidii z tym ich śmiesznym pseudo układem w monitorach, który się potem okazało to w sumie uja był potrzebny.

Nie wiem czym byl czy nie byl ale dziala to swietnie - FLAWLESS, zawsze i wszedzie. Jak pisalem - dla mnie to must have. Dla Ciebie mozliwe, ze nie ale ja nie mam z tym problemu :P 

PS. Chodzi mi o to, ze napisales iz G-Sync rozwiazuje jeden problem ale wprowadza nowe. Ja zapytalem jakie? A Ty na to nie udzieliles odpowiedzi. Dlatego, ze tak nie jest. G-Sync rozwiazuje jeden super istotny problem ale nie wprowadza dodatkowych. Dlatego jest taki swietny.

Edytowane przez amsztel
literowki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gsync nvidii to co by nie mówić najlepsze rozwiązanie w pełnym zakresie, zwykły VRR ma limity ale jest tani.

VRR w pełnym zakresie to powinien być standard już od dawna.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież GSync jak i Freesync to VRR 😄

9 minut temu, amsztel napisał:

PS. Chodzi mi o to, ze napisales iz G-Sync rozwiazuje jeden problem ale wprowadza nowe. Ja zapytalem jakie? A Ty na to nie udzieliles odpowiedzi. Dlatego, ze tak nie jest. G-Sync rozwiazuje jeden super istotny problem ale nie wprowadza dodatkowych. Dlatego jest taki swietny.

No napisałem ci, po pierwsze zmienny FR po drugie przez to, że zmienia się odświeżanie panelu to nie działa on w optymalny sposób. Na oledach jeszcze dodatkowo wychodzą problemy z migotaniem.

Wiesz ze panele "sample and hold" działają najlepiej tylko w jednym odświeżaniu ? Tym maksymalnym ? Za każdym razem jak z niego zejdziesz masz gorszy obraz.

16 minut temu, amsztel napisał:

G-Sync rozwiazuje jeden super istotny problem...

Jaki problem rozwiązuje Gsync. Czy raczej VRR ?

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Gsynciem był nawet variable overdrive więc ten obraz nie był zbytnio gorszy, nie wiem czy już zaczęli tego używać na monitorach freesync, kiedyś był opór.

W każdym razie przy spadku FPS pomoc Gsynca jest tysiąckrotnie lepsza niż jego pogorszenie obrazu :D

Gsync nie wprowadza zmiennego FR tylko zmienny FR aktywuje Gsync, przecież nikt nie chce dropów ale one się zdarzają ;) Gra to nie film, szczególnie w multi gdzie lecisz z FPS ~200 i VRR robi robotę a nawet OLED nie zamigocze.

8 minut temu, kadajo napisał:

Przecież GSync jak i Freesync to VRR 😄

Przez gsync mam na myśli rozwiązanie nvidii z modułem w porównaniu do Freesync / HDMI VRR

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, kadajo napisał:

Tearing. Tearing jest okropny. Za kazdym razem kiedy widze u znajomego gre bez wlaczonego G-Sync to nie moge na to patrzec :E Masakra.

Nie twierdze, ze kazdy tak ma. Ja tak mam :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli chodzi po prostu o Synchronizacje, o Vsync.

Czemu nie zablokujesz sobie FPS na powiedzmy 120 nie grasz ze standardowym Vsynciem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, kadajo napisał:

W prawie wszystkich grach fps zmienia się z zależności od sceny. Jak patrzysz w jedną stronę, będzie na przykład 70 FPS, obrócisz kamerę, będzie 100 FPS, wczytasz inny poziom, będzie 85, a wewnątrz pomieszczeń 150. I co, ustawisz fps lock na 60 FPS? Równasz wszędzie w dół? Zjeżdżasz z detalami, żeby nigdy nie spaść poniżej Vsync monitora? Powodzenia.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi