Skocz do zawartości
Pioy

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Adaptive Sync to standard VESA. Zarówno "AMD Freesync" i "Gsync compatible" korzystają z tego standardu. "Prawdzwy" Gsync to co innego i wymaga tego śmiesznego modułu od Nvidii wbudowanego w monitor.

Zamieszania dodaje opcja "Adaptive VSync" w sterowniku nvidii. Ta opcja nie ma nic wspólnego z VRR, po prostu wyłącza vsync gdy fps spadnie poniżej częstotliwości odświeżania monitora.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gsync comp/Adaptive sync/Freesync/Freesync Premium to jedno i to samo jeżeli to odpalasz na karcie NV. Tak czy inaczej bez certyfikatu nie ma żadnej gwarancji, że to będzie działać poprawnie. Freesync/Freesync Premium dopisek to każdy monitor dostanie AMD tego nawet nie sprawdza jak dany monitor działa z ich kartami.

Przykładowo na monitorach MSI w sofcie po czasie zmienili nazwę z Adaptive Sync na Freesync Premium Pro :E Z tego co pamiętam Premium/Premium Pro to dodanie LFC i obsługi HDR.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem ze chodzi o Adaptive sync w NVCP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W NVCP nie ma adaptive sync, jest adaptive vsync.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, someI napisał:

Adaptive Sync to standard VESA. Zarówno "AMD Freesync" i "Gsync compatible" korzystają z tego standardu. "Prawdzwy" Gsync to co innego i wymaga tego śmiesznego modułu od Nvidii wbudowanego w monitor.

Zamieszania dodaje opcja "Adaptive VSync" w sterowniku nvidii. Ta opcja nie ma nic wspólnego z VRR, po prostu wyłącza vsync gdy fps spadnie poniżej częstotliwości odświeżania monitora.

ten moduł już umar. Od dawna nie produkują ekranów z tym czymś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, someI napisał:

W NVCP nie ma adaptive sync, jest adaptive vsync.

Hahah OMG masz racje :D

Ok, chyba mam gorączkę i wszystko mi się mieszać zaczyna, czas na L4 :D

@Keken sorki, pomyliłem technologie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepszy material na temat VRR flicker:

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kadajo napisał:

50 FPS to już jak wcześniej pisałem bajka, mógłbym w sumie grac tak zamiast 60 FPS co jest mega zaskoczeniem, jest mega płynne aż mi się wierzyć nie chciało, przy 82 to już poezja.

U mnie idealnie pokazywał to RE2R/RE4R

Na ekranie niby 60/80 fps,ale bez fressync/gsync jakieś dziwnie mniej płynne wiesz już o co chodzi ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PiPoLiNiO obejrzałem cały materiał. To chyba nie ja bo wszytko co Maciej mówi potwierdzam :D

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja po włączeniu funkcji anti-flicker w monitorze na poziom średni (jest jeszcze wysoki) widze migotanie obrazu właściwie tylko podczas ekranów ładowania i raczej ciemnych niż jasnych.

Zresztą na RTINGS.com ten monitor wypadł chyba najlepiej ze wszystkich OLEDów jeśli chodzi o VRR Flicker.

Edytowane przez Passt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież to ogranicza tylko zakres działania synchronizacji także możesz to zrobić w każdym monitorze ;)

Poza tym na ciemnym i tak bankowo będzie widać migotanie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Keken napisał:

ten moduł już umar. Od dawna nie produkują ekranów z tym czymś.

Na szczęście mediatek przejmie funkcjonalność tego modułu i niedługo wróci pełny VRR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A przesiadał się ktoś z monitora GSYNC ultimate na oled-a? Korci mnie kupno Oled-a i wymiana aw2721d na samsung G6 27(ponoć nie ma tu flickeringu), spotkałem się z opiniami że po latach siedzenia na monitorach w modułem GSYNC czuć szarpanie a obecnie nie istnieje i nie ma nawet zapowiedzianego monitora 27 Oled z modułem GSYNC więc wyboru brak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Np ten:

MPG 341CQPX, 240Hz wiec 2 czy 3 gen matrycy powinna byc.

Jest na promce w x-kom

Edytowane przez zachy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Broly napisał:

Ponawiam pytanie :E

Czy w razie co brać po prostu z 1 gen? https://www.x-kom.pl/p/1158086-monitor-led-32-i-wiekszy-dell-alienware-aw3423dwf-oled.html

Mam ten monitor i u mnie wlasnie w niektorych grach migocze jak np ME andromeda, czy nowe star wars outlaw (tu tylko z FG migocze)... Jest kilka tematow o tym na forum alienware takze tego... Natomiast zastanawiam sie czy to nie przez moj procesor te migotanie jest... Ale nie wiem czy czekac na arrow lake czy teraz juz wymieniac bo i tak chce ale nie wiem czy wlasnie na intela nie wyminic nowego bo boje sie AMD i sterownikow bo np teraz dopiero poszla latka przez microsoft co przyspieszyla ryzeny na w11... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obraz migocze... przez procesor? Rozne rzeczy juz czytalem na tym forum ale to jest jedna z perelek ;) 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitor migocze, bo VRR zmienia mu częstotliwości. Nawet na swoim monitorze zauważyłem migotanie w niektórych sytuacjach jak się FPS zaczął zmieniać.
Na oledzie jest to po prostu najbardziej widoczne. Na locku nie ma tych problemów z VRR, na szczęście :D

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, amsztel napisał:

Obraz migocze... przez procesor? Rozne rzeczy juz czytalem na tym forum ale to jest jedna z perelek ;) 

Szukajac pomocy tu i tam i wszedzie gdzies czytalem ze procesor moze wydluzac frametime co powoduje wlasnie zmiany gammy czy jakos tak, nie znam sie na tym calym frametime ale to jest glowna przyczyna migotania chyba. Moze moj proc nie wyrabia i wlasnie powduje te roznice frame time np jak wlacze oprocz DLSS tez FG i bo migocze nawet z lockiem wtedy. Pokazywalem tu nawet film ze mialem locka na 100fps (a spokojnie lecialem wtedy bez locka 144fps) w andormedzie a i tak mi monitor migotal i ktos mi tam odpisal na jakims forum ze to moze byc wina frametime przez procesor... nie wiem nie znam sie na tym.. Ale niestety czasami mi migocze nawet z wysokim fps.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

szukaj czegoś na gen 3 w cenie 4k zł lub na wledach.

DWF za tyle dzisiaj to tak sobie.

jest za niewiele więcej dell 32 cale 4k.

Edytowane przez Keken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@aureumchaos Gdybym byl przedstawicielem handlowym monitorow to wlasnie bym tak wszystkim opowiadal :E 

Odpowiedz sobie na pytanie, czy przy poprzednim monitorze tez obraz tak migotal przy ME:Andromedzie? (na 100% nie imho). Jesli odpowiedz brzmi nie, a procesor jest ten sam to chyba nie musze pisac, iz logicznie z tego wynika, ze migotanie to nie wina procesora :E 

9700K do 4080 to oczywiscie fatalne polaczenie i lepiej (plynniej) sie gra na kompie z 13600K + 3060Ti ale nie ma to nic wspolnego z migotaniem ekranu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

mialem monitor iiyama z matryca VA i migotal tez. Ale na iiyama pomagal lock zeby nie migotal natomiats tu lock zazywczaj pogarsza sytuacje i bez locka rzadko migocze... Co gra to jest inaczej... Zmienie proca niedlugo to zobacze czy pomoglo czy nie... I tak bede zmienial.. 

Edytowane przez aureumchaos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak.. bo panele VA niestety tez migocza. Zerknij sobie na film, ktory wrzucilem wczesniej tutaj (jest na gorze) od 8 minuty. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozostaje migotać ale według mnie minusów oledow jest mniej niż plusów... Nie wyobrażam sobie juz grać na VA czy IPS.... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dołączyłem do grona Oleda, kupiłem używkę 3423DWF za 2k z 2 letnią gwarą jeszcze. Monitor ma 2 małe skazy na ekranie takie jakby plamy na powłoce? Wszystkie pixele świecą nie ma żadnych martwych ani wypaleń. Patrząc na ceny zwykłych Va i Ips w granicach 1-1,5k myślę że spoko cenę zapłaciłem. O ile miałem styczność już wcześniej z nim bo brat ma DWF to jednak przesiadka z dziadka U2410 zrobiła na mnie wrażenie. Kupiłem od gościa który się przesiadł na 4k oleda 32" od Samsunga (narzekał że samsung ma osobny zasilacz a nie wbudowany w ekran jak alien). Mówi jednak że pomimo włączenia wszystkiego co się da 4090 średnio nadaje się na 4k i już planuje przesiadkę na 5xxx.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi