Skocz do zawartości
Pioy

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, aureumchaos napisał:

Pozostaje migotać ale według mnie minusów oledow jest mniej niż plusów... Nie wyobrażam sobie juz grać na VA czy IPS.... 

Wszystko zalezy od use case i osobitych preferencji. Jak pisalem wczesniej - sam mam LG OLED w salonie... ale jako glowny ekran do PC to po prostu nie dla mnie (co nie oznacza, ze dla wszystkich ;)).

18 minut temu, Borys-Tech napisał:

O ile miałem styczność już wcześniej z nim bo brat ma DWF to jednak przesiadka z dziadka U2410 zrobiła na mnie wrażenie

Nie no - jasne. Skoro sie przesiadles z 14-letniego monitora fullHD to doslownie wszysko co nowe zrobiloby na Tobie wrazenie ;) A OLED to juz z butow pewnie Cie wyrwal ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
22 godziny temu, sideband napisał:

Przecież to ogranicza tylko zakres działania synchronizacji także możesz to zrobić w każdym monitorze ;)

Poza tym na ciemnym i tak bankowo będzie widać migotanie ;)

Ja głównie gram w star citizen gdzie przeważnie jest czarny kosmos i zachody słońca i nie wiem co tak wszyscy narzekają na te migotania u mnie na starym dobrym Alienie 34 wersja DW z modułem Ultimagsync czyli Gsync on + wyłączony vsync w grze nie zauważyłem przez dwa lata żadnego migotania ☺️ Jedyne co zauważyłem ale jeszcze na starym oprogramowaniu to bardzo rzadko na ciemno szarych kolorach jakby lekki szum ale o żadnym migotaniu nie było mowy , na najnowszym update firmware prawie od roku jest już perfekcyjnie z ciemno szarymi kolorami co nie znaczy że było żle bo było dobrze 😉

Edytowane przez Czarny_PLone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Czarny_PLone To pewnie dlatego, ze wlasnie jest Gsync Ultimate, czyli fizyczny modul Gsync od nVidii. W przypadku monitorow Gsync compatible to one nie posiadaja zadnego dodatkowego hardware od zielonych (niestety).

PS. Nie wiem czy ten modul cos pomaga w tej sytuacji ale napewno lepiej jest go miec niz nie miec :) 

Edytowane przez amsztel
uzupelnienie informacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, amsztel napisał:

@Czarny_PLone To pewnie dlatego, ze wlasnie jest Gsync Ultimate, czyli fizyczny modul Gsync od nVidii. W przypadku monitorow Gsync compatible to one nie posiadaja zadnego dodatkowego hardware od zielonych (niestety).

PS. Nie wiem czy ten modul cos pomaga w tej sytuacji ale napewno lepiej jest go miec niz nie miec :) 

ano coś w tym jest, powiem że od pierwszych sterowników nvidii na stronie sprzęt - monitory - Gsync - miał ten monitor certyfikat Ultima gsync i tylko on jedyny  z oledów 😄

Variable Refresh Rate Range

1-175Hz 

lepiej by wyglądało 1-240hz ale lepsze to jak migotanie :)

GeForce G-SYNC Monitors: Manufacturers & Specs (nvidia.com)

Edytowane przez Czarny_PLone
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

a to już by była profanacja 🤣

Edytowane przez kadajo
Cytowanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No proszę, Stilgar katuje monitor a i tak gdyby nie te paski spowodowane oglądaniem zawartości 16:9 na 21:9 matrycy, to jednolitość obrazu byłaby lepsza niż na niejednym VA/IPS. :E A to jeszcze QD-OLED. To tak trochę z przymrużeniem oka, ponieważ na Youtube nie dostrzeże się tego co zobaczy gołe oko.

Jednak zauważyłem że dużo osób sprowadza to do jakiegoś absurdalnego problemu, jakoby miało to powodować jakąś tragiczną jakość obrazu po 2 latach. A tymczasem prawda jest taka, że normalnie użytkowany OLED, niekatowany specjalnie statycznymi obrazami, nadal będzie miał bardziej jednolity obraz niż niektóre LCD po wyjęciu z pudełka. W sumie to co pokazuje w 7:35 to idealne, kochane BLB które każdy posiadacz LCD zna.

W nocy taki IPS wygląda bardzo słabo. Mam to codziennie do porównania. A OLED nadal ma się świetnie, już po jakoś ponad roku? Oczywiście gdyby sie wpatrywać z lupą to można dostrzec nierówności, na niektórych odcieniach niebieskiego czy szarości, ale to chyba nie o to w tym chodzi, żeby doszukiwać się czegoś, czego normalnie nie widać gołym okiem. ;)

• Confused 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Obejrzałem początek. 3100 godzin.

Można odpuścić jakieś większe wnioski bo to tyle co nic. Jakby było 30000 godzin to można coś powiedzieć.

Edytowane przez Keken
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Keken napisał:

Obejrzałem początek. 3100 godzin.

Można odpuścić jakieś większe wnioski bo to tyle co nic. Jakby było 30000 godzin to można coś powiedzieć.

Mi tam pasi jako że monitor używany do gier/neta a nie do pracy.

3100h to ponad rok codziennie po 8h a nawet tyle nie używam :E

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie  - 30000h - od tego zależy czy jest sens kupować monitor za 3k, jak nie wytrzyma 10lat po 8h dziennie to lepiej patrzeć się na tragedię IPS/VA przez te 10 lat 8:E pclol zawsze w formie

• Haha 8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc jak świeże są oledy w monitorach na rynku i ile osób tutaj na forum ma takie monitory to materiał jak najbardziej zacny , w sumie nikt w Polsce nie zrobił podobnego póki co. Zapewne za kolejny rok jak nie zmieni monitora to będziemy mieli ponowny test. Może niektórych to uspokoi przed wyborem Oleda ;) 

@Wu70 Może niektórzy mają dwa życia i nie szkoda im czasu na czekanie 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dokładnie. Ja już i tak od długiego czasu czekałem aż OLEDy w ogóle pojawią się na rynku monitorów. Teraz czekać aż dowiem się czy po 30000h monitor nadal będzie miał dobry obraz, trochę szkoda czasu i życia. Wystarczą mi te testy i informacje, jakie mamy już od jakiegoś czasu. To nie jest jakaś wielka inwestycja życiowa. Większość osób na PCLabie szybciej i tak wymieni ten monitor na inny. :E Jeśli o budżecie mowa, to już wolę kupić tańszego RTXa i zejść z ultra na paskach w ustawieniach gier, niż rezygnować z czerni i HDR.

Mam obok IPS na co dzień, bo używam go jako pobocznego monitora, więc mam dobre porównanie i już na pewno nie będę chciał na LCD wrócić. ;) 

Edytowane przez Isharoth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, Isharoth napisał:

Mam obok IPS na co dzień, bo używam go jako pobocznego monitora, więc mam dobre porównanie i już na pewno nie będę chciał na LCD wrócić. ;) 

tu już kilka osób miało dylemat:

-bo dużo pracuję na pc

- bo się wypala

- bo czcionki

- bo migotanie

z tych co zdecydowały się na zakup oleda ilu wróciło na lcd ?

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy okazji wcześniej gdzieś tu ktoś wrzucał skrypt powerschell na test oleda

można o powtórkę prosić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam jak już pisałem mam w pompie czy się wypali, paska nie chowam bo to raczysko, nie zawsze po najechaniu kursorem się pojawia i szlag mnie trafiał. Górny pasek przeglądarki też włączony. Pixel shifting włączony i przyciemnianie jeśli długi czas na ekranie nic się nie dzieje. I tyle.

Używam zazwyczaj na okolicach 100 nitów (według Tomshardware) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak monitor ma nie być katowany statycznymi obrazami. :D
Monitor to przede wszystkim statyczne obrazy.

To nie TV, chyba ze to będzie drugi monitor tylko do grania i filmów.

A Stilgar przynajmniej nie ściemniał ze się nie wypalił mu ten monitor, wreszcie filmik sponsorowany Morele TV.

Pytanie, jakie stawiam teraz jak szybko jego wypalenie zacznie się ujawniać w prawdziwym użytkowaniu, bo 3100H to nic.
Gdyby takie problemy, które on pokazał pojawiały się po 20-30 tys. godzin to nie byłoby się czym przejmować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam nawet po 5000h nie będzie widać tego w codziennym użytkowaniu, może i więcej. Wypalone boki to wina formatu monitora, a pasek zakładek... ja nigdy dla przykładu nie miałem bo mnie irytował i dziwi mnie to XD

No i bierzcie pod uwagę że to QD-OLED, na WOLED to tam pewnie x2 do czasu wyświetlania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeden na pewno z tego forum wrócił na lcd bo gra głównie w jedną grę multi, przegląda internet i youtube.

Ale jak pisałem 3k godzin to tyle co nic i było kilka takich testów po 3k godzin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stilgar nie wspomniał, na jakich jasnościach operuje. Jak ktoś używa HDR'a to zajedzie matryce pewnie 2-3 krotnie szybciej.
Co do samych wypaleń to już kwestia tego kto co widzi i toleruje, bo jeden powie ze nic nie ma gdzie w rzeczywistości po prostu ignoruje to co widzi, a inny zauważy i od razu to zgłosi.
To plus różne jasnoci powoduje ze niektórzy tak szybko meldują o wypaleniach a inni piszą, że po roku-dwóch nic im się nie wypaliło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, galakty napisał:

No i bierzcie pod uwagę że to QD-OLED, na WOLED to tam pewnie x2 do czasu wyświetlania.

To jest zależne bezpośrednio od jasności z tym 2x to bym nie przesadzał ;-)

QD jak ktoś używa na 250nitach to wypali go szybciej to nawet nie ma o czym dyskutować. Wystarczy popatrzeć C1 vs C2 gdzie w C2 jest bardziej efektywna matryca i C1 o 20% wyższy pobór mocy przy tej samej jasności.

Jak tylko usłyszałem, że ziomek opowiada, że jasność nie ma wpływu na wypalenia, ale przy okazji poleca ciemny motywy i tapetę także nie wie o czym mówi :szczerbaty: Wszystkie systemy, które zabezpieczają przed wypaleniem nie licząc przesuwania pikseli bazują na zmniejszaniu jasności na statycznych elementach. Nawet nie pokazał jak to działa przy nowszych monitorach, a miał okazje mając nowe modele ;-)

Poza tym życzę powodzenia z 30tys godzin jeszcze na pierwszej generacji QD :szczerbaty:

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

na rtings telewizory mają nabite 20 miesięcy czyli 12k godzin testów.
Wszystkie matryce oled zajechane
monitory mają niecałe 10k godzin i wyglądają dużo lepiej ale nawet jak Stilgar mówił to test telewizorowy nie monitorowy.

Edytowane przez Keken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, sideband napisał:

QD jak ktoś używa na 250nitach to wypali go szybciej to nawet nie ma o czym dyskutować

250 nitów to sporo, ja po przejściu na OLED siedzę 100-120 nitów i wystarcza w zupełności. Na LCD katowałem pewnie po 200-300 nitów xD 

27 minut temu, Keken napisał:

Wszystkie matryce oled zajechane

Tylko tam jest ostre katowanie, codziennie 9h pasek CNN bez przerwy... 

Ja tam szybciej wymienię monitor niż zajadę. Poprzedniego IPS trzymałem niecałe dwa lata, 4400 godzin i poszedł na allegro. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie że wpadł taki materiał na naszym rodzimym podwórku. Sam z ciekawości sprawdziłem ile ma ten używany panel co kupiłem i wyszło według tej aplikacji 1981h. Dużo mało zależy jak na to patrzeć, ja nie zamierzam go oszczędzać i jak oglądam yt czy tam gram to nie patrzę tylko użytkuję robi się automatycznie to odświeżanie i tyle. Używam tylko chowania paska i ikon oraz po 5min wyłączenie ekranu. Jeśli nawet ten monitor się wypali po tych 2-3 latach to i tak przez te lata cieszymy się obrazem którego VA/IPS nie dogonią. Dopiero teraz gdy mam postawionego obok mojego staruszka u2410 obok DWF widzę jaki ten czarny jest szary 😆Mam ustawioną jasność 75% i kontrast 75% na DWF. Osobiście po tym krótkim okresie użytkowania nie wróciłbym do VA/IPS.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi