Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Pioy

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, galakty napisał:

Przynajmniej się nie wypali.... 🤣

* wolniej się wypali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak w ogóle z wypalaniem ekranu? wydaje mi się że przy pracy w dużej części na systemie to na ekranie pozostanie pasek startowy, przycisk start i ikonki folderów ;)

po pracy w excelu to wstążka będzie w nocy straszyła ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z wypalaniem czego. Microledów?

Nikt nie wie. Telewizory na microledach są w cenie około 700k zł za sztukę.

Microled to tylko podświetlenie dalej z przodu jest jakiś panel zapewne LCD.

Nikt nie wie jaką sprawność mają diodki w microledach a jest ich kilka milionów w takim 100 calowym ekranie.

Do grania i tak oled będzie wielokrotnie szybszy bo tam czas reakcji pixela jest poniżej 1ms a na LCD to zawsze kilka ms.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej chodziło mu o OLED.

Są filmy, testy rtings, reddit, poczytaj.

WOLED się wolniej zdegraduje od QD-OLED, dużo zależy od jasności. Ja używam na 40% w ciągu dnia do pracy, nie chowam pasków, zobaczymy po 6 msc użytkowania czy cokolwiek będzie widać (wątpię).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Keken napisał:

z wypalaniem czego. Microledów?

Nikt nie wie. Telewizory na microledach są w cenie około 700k zł za sztukę.

Nikt nie wie jaką sprawność mają diodki w microledach a jest ich kilka milionów w takim 100 calowym ekranie.

Do grania i tak oled będzie wielokrotnie szybszy bo tam czas reakcji pixela jest poniżej 1ms a na LCD to zawsze kilka ms.

Mylisz Microleda z Miniledem, Microled to z zasady to samo co OLED tylko zamiast diod organicznych masz zwykle. Microled raczej problemów z wypalaniem mieć nie będzie bo te diody są dość żywotne, ale był problem z produkcją a raczej miniaturyzacja tego cholerstwa i gigantycznych poborów energii. Nawet te mniejsze panele co Samsung pokazał ostatnio były chyba nadal modułowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No są już nawet dłużej tylko zobacz na ich wielkość, Najmniejszy ma 76 cali i to nie jest przypadek oni maja bardzo duży problem z miniaturyzacja tej technologii ze względu na wielkość modułów.
W tym czy poprzednim roku pokazali jakieś mniejsze modele chyba 55 cali ale tych nadal nie widać w sprzedaży.
Zresztą:obraz.thumb.png.c91370cb9bce694a3427c6b94873e925.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakieś te kropki kwantowe co są w TV w monitorach występują ? W sumie nie ma nic pomiędzy ips a oledem tak na dobrą sprawę żeby mieć poprawioną jakość za rozsądne pieniadze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przecież oleda możesz mieć za rozsądne pieniądze. Nie raz tu wrzucałem

niedawno 27 za 2400 zł i c4 42 za 3600zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego ja dopiero teraz widzę ten monitor? :E https://www.x-kom.pl/p/1276266-monitor-led-27-265-284-gigabyte-aorus-fo27q2.html

Cena zacna a od FO27Q3 różni się chyba tylko refreshem 240 zamiast 360hz ? gen 3 matrycy z tego co widziałem gdzieś ? 

Ten tańszy q2 chyba jednak nie ma aktualizacji firmware :E chociaż i tak chyba poczekam na tego aż cena spadnie jeszcze https://www.x-kom.pl/p/1267536-monitor-led-27-265-284-dell-alienware-aw2725df-oled.html

Edytowane przez Broly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to jest z tymi powlokami na qd-oledach bo w takim xkom w opisach jest , ze matowa. Na wszystkich qd-oled.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet producent podaje semi gloss ;)

Podobna do tego co jest w TV LG, ale nie aż takie lusterko i lepiej sobie radzi z odbiciami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ale mat to mat, a nie semi gloos wiec chcialem sie upewnic czy to nie jakis blad bo gdzie nagle sa blyszczace lusterka??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nawet powiedzial, ze gloss.

Jednak w dzien tego odbijania moze byc duzo i jest ono widoczne.

Wieczorem/noca jest super 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nawet LG 32" nowa to nie mat.

Mam monitor z szybą to jest glossy to nawet TV LG nie jest takie błyszcząca i robi prawie za lustro.

Skala od matu do glossy jest na tyle duża, że ciężko określić od tak czy to już nie jest mat czy nie itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.10.2024 o 14:41, Keken napisał:

Nie. Przy MicroLED każdy piksel to osobna dioda, więc panel LCD jest zbędny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak piszecie o tym glossy na OLED to trzeba chyba siedzieć tylko w nocy na nim z jakimś źródłem światła za monitorem np taśma led w biurku :E Ja u siebie w pokoju mam aktualnie słońce z mojej lewej strony od godziny 9-10 do 14 i nawet na ips muszę roletę zaciemnić całkiem albo częściowo.

Ja nadal się zastanawiam czy jak będę brał w końcu monitor to wezmę 27" 1440p czy 34" ultra wide (kartę graficzną zmienię i tak trochę później)

https://www.x-kom.pl/p/1267536-monitor-led-27-265-284-dell-alienware-aw2725df-oled.html

https://www.x-kom.pl/p/1158086-monitor-led-32-i-wiekszy-dell-alienware-aw3423dwf-oled.html

Ultra wide widziałem chwilę tylko u kumpla w diablo 4 i daje to zajebista immersję ale nie wiem czy oczy by mi się nie męczyły za bardzo, do tego ten dell ultra wide to 1 gen matrycy a ten 27" to 3 najnowsza.

Jakiś ultra wide na 3 gen matrycy jak jest to drogie rzeczy pewnie xD

Edytowane przez Broly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.10.2024 o 17:34, kadajo napisał:

(...) oni maja bardzo duży problem z miniaturyzacja tej technologii ze względu na wielkość modułów.
W tym czy poprzednim roku pokazali jakieś mniejsze modele chyba 55 cali ale tych nadal nie widać w sprzedaży.

Powiedzmy to wprost - microledów nie będzie dostępnych w naszej branży (mówię o mainstreamie) przez najbliższą... dekadę (?).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 7 lat to takie rozsądne minimum.
Dopiero są w sprzedaży telewizory ale pojedyncze sztuki w bardzo wysokich cenach.
Pewnie produkowane pod klienta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, sideband napisał:

Ale nawet LG 32" nowa to nie mat.

Mam monitor z szybą to jest glossy to nawet TV LG nie jest takie błyszcząca i robi prawie za lustro.

Skala od matu do glossy jest na tyle duża, że ciężko określić od tak czy to już nie jest mat czy nie itp.

To nadal nie jest odp na moje pytanie, lejesz wode od pierwszej odpowiedzi. Wdg xkom kazdy qd-oled to mat ;) A tak nie jest. Wiec maslo maslane zostaw dla siebie. Nie masz odpowiedzi na moje pyt to nie lej wody udajac ze sie znasz.

Edytowane przez Phoenix.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcesz sprawdzić mat czy nie mat to wchodzisz na rtings i tam patrzysz.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chce miec rzetelne info przy wyborze monitora na xom po prostu jaka ma powloke, chyba nie oczekuje zbyt wiele ??  Po co ta cala otoczka jak ja o konkrety pytam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Phoenix. napisał:

To nadal nie jest odp na moje pytanie, lejesz wode od pierwszej odpowiedzi. Wdg xkom kazdy qd-oled to mat ;) A tak nie jest. Wiec maslo maslane zostaw dla siebie. Nie masz odpowiedzi na moje pyt to nie lej wody udajac ze sie znasz.

Wystarczy, że ty się nasz 🤣 Jak masz w ten sposób odpisywać to sobie odpuść pyskówki to nie ze mną. Nie ma jednego matu, semi-gloss czy glossy masz całą masę stopniowania.

Nie wiesz o czym mówię, ponieważ w ciągu msc widzę więcej matryc niż ty w życiu widziałeś. Tylko widząc to na żywo jesteś w stanie określić jak to rzeczywiście wygląda. Ale ja przecież nie mam QD u siebie 🤣

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.10.2024 o 15:13, Phoenix. napisał:

jak to jest z tymi powlokami na qd-oledach bo w takim xkom w opisach jest , ze matowa. Na wszystkich qd-oled.

Gloss. Miałem MSI, Asus, Gigabyte. Jedynie Samsung w swoim monitorze na tym samym panelu ma inną powłokę,czyli mat. Ale nie taki zwykły, a taki jak we flagowym TV swoim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy któryś z producentów wpadnie w końcu na pomysł zrobienia normalnego monitora OLED, bo jak na razie to same "gejmingowe". Osobiście nienawidzę tej pseudo dla graczy stylistyki sprzętu i miliona zbędnych funkcji, które zawierają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi