Skocz do zawartości
Pioy

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Natomiast u mnie po 1500h (według service menu):

IMG-20231001-144815.jpg

Na razie zero oznak burn-in. Ta dziwna poświada po prawej od menu to od zakrzywienia ekranu i jest tylko na zdjęciach.

Sprawdzałem na kilku różnych kolorach i niczego się jeszcze nie dopatrzyłem na szczęście. ;)

• Thanks 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Borys-Tech napisał:

Brat stoi przed podobnym wyborem czy kupić Dell 34" Gaming AW3423DWF czy dołożyć 1k bo akurat w xkom jest promocja na LG 45GR95QE. Oba to 1440p tylko różne matryce, Samsung vs LG. Niby w połowie przyszłego roku mają być nowe oledy, ale czekać można w nieskończoność.

Jeśli poluje na jeden z tych monitorów, to polecam zaglądać na mydealz i ściągać z niemiec przez pośrednika. Ceny o wiele nizsze niz w PL, bo sam 45GR95QE kosztował ostatnio 905 euro... To samo z Dell który był za 863 euro. Ja sam poluje na oleda, póki co ten dell z 3 letnia gwarancją na wypalenia mnie przekonuje, ale jak patrzę na tego LG, to 240hz hdmi 2.1 i większy ekran, to tez kusi. Ale jak jest z gwarancją u LG? Na ile lat dają i czy uznają wypalenia?

Gwarancję u Dell mozna bez problemu przenieść z niemiec na pl, bo dzwoniłem na infolinię. 

Edytowane przez calvex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LG jako producent tych paneli raczej nie chowa głowy w piasek jak się wypali, nie daje na to gwrancji ale raczej matryce wymieniają.
PPI ma takie same jak 27 1080p wiec niektórym może to przeszkadzać, za to matowe wykończenie może być na plus jak dla monitora.
Mnie odrzuca ze to zakrzywiony UW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, kadajo napisał:

LG jako producent tych paneli raczej nie chowa głowy w piasek jak się wypali,

kilka lat temu moja mama miała TV LG zwykły nie OLED. Dosyć dużo oglądała TV i faktycznie wypaliło się na ekranie normalnym logo stacji plus dolny pasek informacyjny. Trwało to niecałe dwa lata. Techniczny przyjechał do domu i na gwarancji wymienił matrycę.

Od dwóch lat posiadam TV OLED też LG i na chwilę obecną obraz jak nówka sztuka. 

Zobaczymy jak z monitorem będzie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam już tego LG 45 cali 

- szok jakie to wielkie ( przeskakuje z 32 cali Oddysey G7)
- w zwykłej pracy jest ciemny ( Samsung walił mi 350 po oczach, tutaj jest maks 200 według specyfikacji ) 
- zaokrąglenie OK, bo jestem od lat przywyczajony

Zaraz odpalam HDR zobaczyć co i jak 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@RTX4090 W jakiej odległości siedzisz od monitora? Nie przeszkadza małe PPI?

Do HDR z gier zdecydowanie polecam Cyberpunka. ;)

Edytowane przez Isharoth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, RTX4090 napisał:

Mam już tego LG 45 cali 

- szok jakie to wielkie ( przeskakuje z 32 cali Oddysey G7)
- w zwykłej pracy jest ciemny ( Samsung walił mi 350 po oczach, tutaj jest maks 200 według specyfikacji ) 
- zaokrąglenie OK, bo jestem od lat przywyczajony

Zaraz odpalam HDR zobaczyć co i jak 

Wielkie na dwa dni :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przydałby się kolorymetr, bo w trybie SDR Ustawienie GRACZ 1 - biel jest zimna.

jest duża różnica względem Samsunga. A nie wiem jak to ustawić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem czytałem to, brakuje tylko informacji którą wartość ciepła wybrać z menu - jest kilka ustawień i każde totalnie zmienia wygląd obrazu. 

Dobra już kumam. Ręczne ustawienia dezaktywują te inne profile

Ustawiłem jak mają podane na stronie. Jest dużo lepiej. Ogólnie mógłby być jaśniejszy. Samsung walił mocno po 350 kandeli, tu jest 200 tylko 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wybierz ustawienie sRGB, z tego co widzę jest bardzo dobre fabrycznie.
Albo wybierz sRGB i ustaw sobie Gamer 1 temperaturę kolorów aby jak najbliżej był tego na sRGB, proste.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

już przestawiłem - w trybie automatycznym było ustawione "ustawienia własne" i każdy kolor na 50. Przestawiłem to zgodnie ze stroną i jest OK. Bo seryjnie biel była strasznie zimna. 

I wywaliłem apk dla windowsa do sterowania monitorem, sprawiała przycinanie obrazu. Zainstalowałem aby sprawdzić czy soft jest najnowszy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cyber w HDR wygląda kosmos. 

Jak narazie minusik to niska jasność na pulpicie, ale trzeba będzie do tego się przyzwyczaić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mimo że 4 lata używałem monitorów dużych ( CHG70 oraz Oddysey G7) oba zaokrąglone, to jednak przy tych 45 calach oczy latają po monitorze i szukają rzeczy po ekranie. Trzeba się mocno przyzwyczaić do tego 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szerokość ekranu jest zbliżona do 48 calowego TV, przy czym pewnie robotę robi tu 800R. Tak czy owak, trzeba być masochistą swojego organizmu, żeby ekran przy takiej wielkości mieć bliżej niż 90-100cm 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jakie to mieć biurko ? i tak mam już duże to biurko - to co zostaje lada sklepowa ? 

Oczy się przyzwyczają do tego. Monitor robi mega wrażenie. Ale żeby był tak z 50 kandeli jaśniejszy. To by było super. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, RTX4090 napisał:

... to Ty do zwykłej pracy (Exel, Word, pdf) ustawiasz 200-350cd?! Ja z takich jasności jak 200cd, to tylko do gier/filmów ew. zdjęć (fajną dynamikę mają - tylko jak robicie zdjęcia, to ich nie prześwietlajcie). Natomiast do czytania/pracy, to nie wiem czy 60cd mam na białym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lubię jasne monitory, Samsung dawał w SDR 350 i mi to pasowało. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, RTX4090 napisał:

to jakie to mieć biurko ? i tak mam już duże to biurko - to co zostaje lada sklepowa ? 

Oczy się przyzwyczają do tego. Monitor robi mega wrażenie. Ale żeby był tak z 50 kandeli jaśniejszy. To by było super. 

Pytanie raczej, po co kupować tak duży ekran jak nie ma się dla niego odpowiedniego miejsca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

biurko mam duże, sama szerokość to ~ 120 cm ( monitor zajmuje jakieś 3/4 szerokości biurka po lewej i prawej stronie monitora jest jeszcze dużo miejsca ), ale nie wyobrażam sobie siedzieć od niego o jakieś 2 metry. 

a.jpg

Edytowane przez RTX4090

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tam sobie chcesz, mi by się nie chciało kręcić głową co chwile i masować karku po 30 minutach z takim dużym ekranem przy tak malej odległości ze o zmęczeniu oczu od jasności nie wspomnę.

Jeszcze się okaże ze go będziesz zwracał, ale zapewne odsuniesz go na chociaż metr lub 1,1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

już jest lepiej niż jak kupiłem, to tylko kwestia przyczajenia ( 4 lata z 32 calami robi swoje ) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez przesady, on nie jest aż tak duży żeby kręcić głową. Właściwie to ma podobną szerokość do AW3423DW, tylko jest nieco wyższy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy jak się blisko siedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi