Skocz do zawartości
Pioy

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Siedzę 60-80cm od monitora i jest ok. Żeby trzeba było kręcić głową to musiałbyś dosłownie wsadzić nos w monitor. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale ty masz 34 a on 45, 34 jest mniejsza od zwykłego 32 w pionie wiec ogólnie jest to mniejszy monitor, on ma teraz znacznie większy ekran. Co zresztą pisał ze monitor jest ogromny. 
Nie ma szans aby go objąć wzrokiem bez obracania głowy z takiej odległości.
Nawet w pionie już moim zdaniem będzie problem, tak jak pisał na początku ze juz wzrokiem musi latać, to będzie męczące na dłuższą metę i będzie go musiał odsunąć dalej.

e3e7c7a796fedfdc16aed17fc4daf212.png788e3057e7ac54240053d08859582426.png

Ten ekran jest faktycznie ogromny w porównaniu do 32" 16:9, a mogę sobie to wobrazic bo mam 32" przed sobą w odległości 60cm - 70cm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kwestia przyzwyczajenia, jedynie co brakuje to tylko 50 kandeli więcej. Tak jest OK  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kadajo Wcześniej pisałem że oba te monitory mają taką samą szerokość. Nie bierzesz pod uwagę zakrzywienia. :) 

Edytowane przez Isharoth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niby zakrzywienie zabiera nam trochę tej szerokosci ale one tez paradoksalnie nie pozwala zbyt daleko usiać, no ok może faktycznie musiałbym sam zobaczyć go na żywo skoro pisze że jest ok.
Jednak kiedyś myślałem że u mnie przejście z 27 cali na 32 będzie błędem a się okazało ze jednak tak nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kadajo

AW3423DW - 81,525 cm
45GR95QE - 99,27 cm

Wprowadziłem trochę zamęt, bo na Morele mieli podaną nieprawidłową szerokość (80,8 cm). Teraz na stronie producenta sprawdziłem. Tak czy inaczej ten LG jest mocno zakrzywiony. Sam kiedyś się nad nim zastanawiałem, ale odpuściłem bo bałem się że będę widział piksele. To jednak już trochę za mała rozdzielczość na taką wielkość do zwykłego biurka. Tym bardziej że kiedyś miałem 32" 4K. :D

Tutaj dzięki zakrzywieniu nie powinno być problemów z używaniem go przy biurku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nadal czekam na 32" QHD... może się doczekam. :)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko na stronce porównać bo ten stworek ma duże zakrzywienie. Na szerokość ma metr czyli jak 42cale  tylko jest niższy.
Ja mam ryj 100-110cm od monitora 42. Kiedyś było 80-90 i wydaje mi się, że wtedy było lepiej ale deficyt miejsca na biurku i dużo monitor poleciał na ścianę.

Obecne monitory oled są dość ciemne. Samsungowe matryce są jaśniejsze  o jakieś 50 cd/m²  od tego jamnika LG.

Może następne wersje oledów będą jeszcze jaśniejsze.

Edytowane przez Keken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Isharoth napisał:

AW3423DW - 81,525 cm
45GR95QE - 99,27 cm

To jest 20 cm różnicy, nie ma co porównywać. Fajny monitor, ale dla tych co mają głębokość biurka 100cm. Poniżej to raz że słabe ppi, dwa że no.. kwestia w co gramy, są gry w których można skupiać się na centrum i może jakoś to będzie, ale np. w sieciowych grach.. no ciężko 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z drugiej strony patrząc na środek masz tak samo co na zwykłym monitorze, a dodatkowy zakres widzenia na skrajnych zakrzywionych bokach to tylko dodatkowa przewaga ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HDR w grze bomba, przepaść  SDR no ciemno, ale softem pewnie mogą odblokować te 50 kandeli.  tym bardziej żę jak ogląda się filmy HDR to monitor jest naprawdę jasny 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz jasność w sdr na 100% i dalej Ci za ciemno? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na 100% mam, to kwestia przyzwyczajenia Oddysey miał 350 kandeli, ten ma 200 więc to spora różnica. Używam nowego raptem kilka godzin. 

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Assassin napisał:

Z drugiej strony patrząc na środek masz tak samo co na zwykłym monitorze ;-)

No, ale żeby objąć to wzrokiem przy głębokości biurka np.60cm to lepiej sprawdzi się 34 calowy UW. Ta sama powierzchnia widzenia, lepsze ppi i ergonomia. Może kolega faktycznie się przyzwyczai i będzie mu to pasować. Ja po doświadczeniach za małolata, mały pokój, duży TV i konsola, wiem że glowa by mnie raczej bolała i musiałbym się sporo odsunąć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.jpg

Tak to wygląda, czy to blisko czy daleko ciężko stwierdzić (realnie monitor jest większy, bo zdjęcie nie oddaje zakrzywienia) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AW3423DW ma 246cd na 100% jasności w SDR. A mimo to mam na 65%. To chyba kwestia przyzwyczajenia, po prostu @RTX4090 długo miał ustawioną większą jasność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biurko wygląda na takie pod laptopa albo Ci jeszcze z czasów przedszkolnych zostało.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie oczy bolą jak przekroczę 140cd, w 65" Oledzie mam 160cd ale odległość do niego to już 1,8M. Przy BD mam ponad 200cd ale tam jest wysoka dynamika wiec obraz nie taki jasny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Keken napisał:

Biurko wygląda na takie pod laptopa albo Ci jeszcze z czasów przedszkolnych zostało.

to duży przedszkolak musi być , bo biurko ma 130 na 70 czy 75 cm :D sama podkładka to Razer Gigantus V2 XXXL (120 x 55 cm) i nie pokrywa całego blatu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biurko jest za małe do tego monitora.
Standardowe mają blat 160x80cm bez wcięć.

Może na tym co masz to jakoś ogarniesz. ale dla mnie nie wygląda to komfortowo.

Ja mam podkładkę 91x46. Nie musi zajmować całego blatu ale są też biurka z podkładkami na cały blat.

Edytowane przez Keken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, kadajo napisał:

Ja nadal czekam na 32" QHD... może się doczekam. :)

Ja też. 27" już małe sie robi, a te nadchodzące 32" z opcją 4k@240/1080p@480 będą albo kosmicznie wymagające by to wykarmić klatkami, albo w trybie 1080p będą walić w oczy pikselami większymi niż 27" FHD , którego miałem 10 lat temu.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i jest minus niestety - działanie Gsync. Co kilkanaście sekund jest miganie obrazu. Fakt żę w menu monitora jest adnotacja o tym, ale jednak jest za duże. 

Wyłączyłem Gsync, wyłączyłem całkowicie Vsync, ustawiona blokada na 238 FPS aby nie było rozrywania obrazu. Może aktualizacjami softu to naprawią. 

No i problem jest szeroko znany. 

Edytowane przez RTX4090

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, RTX4090 napisał:

Ustawiłem jak mają podane na stronie. Jest dużo lepiej. Ogólnie mógłby być jaśniejszy. Samsung walił mocno po 350 kandeli, tu jest 200 tylko 

W przyciemnionym pokoju, żaluzja, zasłona nie blackout i 100nitow jest za jasno. Chociaż można uznać, że tak ma być bo taki jest mastering w SDR.

Jeśli używasz 45" jako monitora i mało Ci 200, to warto zmienić przyzwyczajenia. Wyjdzie Ci na zdrowie.

11 godzin temu, RTX4090 napisał:

Jak narazie minusik to niska jasność na pulpicie, ale trzeba będzie do tego się przyzwyczaić. 

? Haha XD

7 godzin temu, RTX4090 napisał:

1.jpg

Tak to wygląda, czy to blisko czy daleko ciężko stwierdzić (realnie monitor jest większy, bo zdjęcie nie oddaje zakrzywienia) 

Weź daj ciemny motyw. Przecież to z krzesła można spaść przy takiej odległości i takiej ilości białego. 

Drugi pro tip, windows ma funkcję używania okienek. Duży ekran lepiej operuje się w oknach. Szczególnie ekran ultrawide. 

To nie kwestia przyzwyczajenia, ale siedzisz blisko dużego ekranu i jeszcze na białym fullscreenie. Do czytania textu z białego ekran powinien mieć jasność kartki papieru a nie hallogena.

https://i.imgur.com/UlPocBP.mp4

6 godzin temu, RTX4090 napisał:

to duży przedszkolak musi być , bo biurko ma 130 na 70 czy 75 cm :D sama podkładka to Razer Gigantus V2 XXXL (120 x 55 cm) i nie pokrywa całego blatu. 

To male biurko jest. Papierowe i tandetne ;)  Nawet głośniki miniaturki Ci się już nie mieszczą. Lewy wystaje. Prawy przepadl 

Edytowane przez Minciu
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi