Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba nie istnieje coś takiego - zawsze jest coś za coś, kiedyś miałem w budzie Enermaxy 900rpm i fajnie było - cisza ale o przewiewach w budzie można było zapomnieć. Obecnie mam Arctic P1x PWM PST i może nie są tak mega ciche (max obroty szczytowo ~1500rpm) ale za to robią fajny przewiew. Dużo osób tutaj je polecało bo mają właśnie fajny stosunek ceny do wydajności do ciszy. Tak wiem, że piszę o ciszy przy ~1500rpm ale warto pamiętać, że nie każdy wentyl ma takie same parametry, z reguły inne są cichsze i nie zawsze dochodzi do tych ~1500rpm szczytowo co też jest ważnym spostrzeżeniem. Dodatkowo mają one wbudowane rozgałęźniki i można je łączyć ze sobą do 4 wentylatorów pod 1 gniazdo 4pin na płycie głównej. Oczywiście pojawiają się opinie, że nawet one potrafią terkotać (zależy jak się trafi). W sumie nie jest to top topów więc oczekiwania też trzeba odpowiednio obniżyć.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak. Ciche wentylatory dzielą się na wentylatory gówno dmuchające i właśnie dlatego ciche :D oraz wentylatory najbardziej wydajne w porównaniu z innymi przy znormalizowanym poziomie hałasu (które czasem bywają nieszczególnie ciche przy znormalizowanej prędkości obrotowej - stąd bezsens takich testów). Sprawę komplikuje to, że każdy wentylator lepiej wypadnie na chłodnicy czy z restrykcjami, a gorzej w obudowie lub na odwrót. I część hałasu wentylatora spowodowana jest siłą wciągania i pchania powietrza, ciśnieniem statycznym, którego z kolei im mają mniej, tym bardziej cierpi ich przepływ powietrza przy jakiejkolwiek restrykcji jak np. filtr czy chłodnica. Co do twojego pytania @kadajo, nie ma marki, która jakoś kompletnie rządzi, odjeżdża reszcie, ale jak już musiałbym wskazać jedną tak w ogólnym rozrachunku, wskazałbym be quiet! za wyjątkowo szeroką gamę mocnych modeli i ogólny wysoki poziom wszystkich oferowanych. Pure Wingsy 2 to od prawie dziesięciu lat tanie, a niezłe i nie byle jakie jakościowo śmigła do obudowy; takie Shadow Wingsy 2 mają wyjątkowo ciche bebechy (to po prostu lepsze Pure Wingsy za często niewielką dopłatę); Light Wingsy przy testach normalizujących hałas kręcą się zwykle z zadziwiająco wysoką prędkością względem konkurencji, a Silent Wingsy 4 to top i progres względem dalej mocnych poprzedników. Do tego bq! daje tak radę w obu głównych rozmiarach: 120kach i 140kach, a nie jak np. Noctua z mistrzowską 120ką, niezłą, ale starzejącą się 140ką i to by było na tyle godnych uwagi modeli w dość szerokiej ofercie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jeszcze warto oceniać wentylatory pod kątem wibracji - dobry wentylator nie wibruje, bo jest dobrze wyważony/precyzyjnie wykonany.

Do tych be quiet z niedrogich (pure wings?) w wersji 92mm i 120mm nie mam zastrzeżeń (cicha praca, brak wibracji, żywotność bez uwag).

Wentylatory z Fractala Define R5 140mm są coś nie teges na dłuższą metę (wspomniany terkot po paru latach - czyli krótka żywotność).

Wentylatory Arctic 12L 120mm (ten taki na śmiesznych pałąkach) to raczej szajs (wibrują czyli tandetne wykonanie)

Silentium Fluctus 140mm (ten z Fortis 5) - bez zastrzeżeń.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ze swojej strony nie polecam Noctuy.. jak kochałem tą firmę tak ostatnio doprowadzają mnie do szału. Mam 4 sztuki NF-A14 PWM w Define C i są takie zakresy obrotów, w których rezonują sobie aż miło. Gdy miałem tylko dwie sztuki to tego nie zauważałem, albo front Fracta jest sztywniejszy. Po dołożeniu dwóch na górę masakra. 

Jest jakiś sposób żeby to ogarnąć? Średnio mi się uśmiecha wywalania kasy na kolejne wentyle. 

Fajna jest NF-A12x15 jeden z lepszych wiatraków slim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może za mocno je dokręciłeś albo spróbuj zamontować na kołki antywibracyjne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty je przykręcałeś ? W standardzie są kołki gumowe antywibracyjne i nigdy mi sie nie zdarzyło żeby mi Noctua rezonowała.Na ile RPMów ty je trzymasz ? 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mam te kołki z innych wentylów mogę dołożyć, teraz Noctua w standardzie (ja mam wersję chromax) daje podkładki antywibracyjne i zwykłe śruby. Kombinowałem z luzowaniem tych śrub ale nie widzę zasadniczo różnicy. 
Obroty to tak ~500 jak się nic nie dzieje do ~1000 jak trzeba mocniej dmuchnąć na RTXa Najgorzej jest w okolicach 700+/- 50 gdzie jeszcze ich nie słychać poza rezonansem. 

Też w życiu nie miałem problemu z tymi wentylami a jak się okazuje to w zasadzie standard https://www.reddit.com/r/buildapc/comments/khfzk0/harmonic_resonancebeat_with_noctua_nfa14_pwm_fans/ reddit ma więcej tych wątków, tylko w tym poście jest odnośnik do kilku kolejnych. 

Edytowane przez Alyjen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, ciekawy problem.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, kadajo napisał:

Hmm, ciekawy problem.

Takie czasy ;) już nawet Noctua nie można ufać. Choć IMO tutaj sporą rolę gra fakt, że te zamontowane na górze (na wyciągu) to są w sumie cieżkie wentyle przykręcone do takiej sobie jakości i grubości blachy Fractala. Te na froncie nie generują mi takich problemów. 

Wcześniej na górze miałem stockowe 120m od Fractala i nie było tego efektu, no ale chciałem poprawić przewiew no to mam..

Będę grzebał w budzie jak przyjdzie panel od Meshify C (jak się okazuje, można zrobić przekładę z Meshify C do Define C) to pokombinuje z kołkami i innymi uprawnieniniami. Ludzie piszą, że pomaga jak nie pracują w z tymi samymi obrotami a ja mam je zapięte parami 2x2, dorzucę jakiś jakiś mały kontroler żeby je o kilkadziesiąt rpm rozsynchronizować i zobaczymy jak będzie. 

W każdym razie wracając do temu, z Noctuą uważać, szczególnie 140mm, 120mm mają lepsze opinie. Slim 120mm polecam, uratowała mi chłodzenie gdy nie mieścił mi się regularny wiatrak po miałem za długą grafikę :)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
14 minut temu, Alyjen napisał:

W każdym razie wracając do temu, z Noctuą uważać, szczególnie 140mm,

Ja tam nic niepokojącego nie zauważyłem na Noctua 140mm w postaci NF-A15 PWM. Muszę go jeszcze pomacać czy nie wibruje.

14 minut temu, Alyjen napisał:

Slim 120mm polecam,

Slim mają zdecydowanie gorszą wydajność, jeśli chodzi o ciśnienie statyczne (przy danym RPM) od wersji standardowej grubości, na co wskazuje specyfikacja.

Edytowane przez Kyle_PL
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co, one są ciężki ja też nie czuje żeby wibrowały a jednak w rezones wpadają. Co do slim to racja, to nie jest wentylator do standardowego zastosowania bo ani tańszy ani lepszy. Tam gdzie nie ma innego wyboru działa doskonale i o to mi chodziło. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Alyjen napisał:

Ja ze swojej strony nie polecam Noctuy.. jak kochałem tą firmę tak ostatnio doprowadzają mnie do szału. Mam 4 sztuki NF-A14 PWM w Define C i są takie zakresy obrotów, w których rezonują sobie aż miło. Gdy miałem tylko dwie sztuki to tego nie zauważałem, albo front Fracta jest sztywniejszy. Po dołożeniu dwóch na górę masakra. 

Jest jakiś sposób żeby to ogarnąć? Średnio mi się uśmiecha wywalania kasy na kolejne wentyle. 

Przyczyn może być kilka. Podstawową i w absolutnym stopniu nieuniknioną jest natura rozchodzenia się dźwięku w zamkniętych przestrzeniach - zwłaszcza tak małych jak obudowa. Na różnych prędkościach wentylatory będą wytwarzać dźwięk o częstotliwości, brzmieniu, które charakteryzuje się nieregularnością, rezonansem. Kwestia jedynie zauważalności owego. Możesz sprawdzić, czy to jest przyczyną zdejmując lewy panel boczny. Zniknie, masz odpowiedź, więc po prostu unikaj tej prędkości obrotowej lub zmień wentylatory obudowy jeśli nie da rady i one na pewno są przyczyną.

Kolejną opcją jest chaos przepływu powietrza w skrzynce, który także objawia się rezonansem - im więcej śmigieł dmuchających w różne strony, tym większy chaos. Spowolnij górne śmigła i sprawdź, czy jest lepiej.

Następną mogła być zmiana sprzętowa w postaci czegoś większego i stojącego na drodze przepływu powietrza typu nowa karta graficzna. Pozostaje zabawa prędkością śmigieł albo wymiana cholera wie czego, która trudno powiedzieć, jakie da efekty.

Oprócz tego może być to, co już podejrzewasz, czyli kontakt z daną powierzchnią. Blacha na topie Define C faktycznie nie grzeszy grubością, a niestety przy montażu na takich lichych blachach wentylatorów czy nawet chłodzeń wodnych, które od wentylatorów jeszcze oddziela chłodnica, potrafią one hałasować. Dlatego przy chęci montowania tam czegokolwiek wydajnego warto mieć skrzynkę z dedykowanym bracketem. Przy tych cienkich blachach czasem poprawia sprawę pomajstrowanie z siłą dokręcenia.

Ostatnim, co przychodzi mi do głowy, jest dmuchanie wentylatora w niefortunny fragment mocowania. Przy rezonansie poluzuj delikatnie śmigła i przestawiaj je powoli w dół-górę mocowania, a być może znajdziesz fragment, na którym jest lepiej.

Trochę tego jest. Pierwsze to fizyka, a kolejne przypadki, z którymi sam miałem styczność, więc każdy jest warty sprawdzenia.

5 godzin temu, Alyjen napisał:

Będę grzebał w budzie jak przyjdzie panel od Meshify C (jak się okazuje, można zrobić przekładę z Meshify C do Define C) to pokombinuje z kołkami i innymi uprawnieniniami. Ludzie piszą, że pomaga jak nie pracują w z tymi samymi obrotami a ja mam je zapięte parami 2x2, dorzucę jakiś jakiś mały kontroler żeby je o kilkadziesiąt rpm rozsynchronizować i zobaczymy jak będzie. 

Po drodze warto stestować skrzynkę po prostu bez frontowego panelu, by wykluczyć jego wpływ na problem.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tak czytam co piszecie o nocuta, to nie wiem czy się śmiać czy co :E

Noctua mają silne wibracje i zawsze miały. Nie chodzi o to, że mocno wibrują, a fakt tego, że swoje ważą co sprawia, że są one "silne". Charakterystyka rezonansu noctua jest ogólnie mocno nie przyjemna, a w każdym razie dla mnie.

Każda obudowa może być bardziej lub mniej podatna na to, ale głównie liczy się ludzka tolerancja na dany typu dźwięku. 

Reduxy, które kiedyś miałem i zresztą nie tylko nawet na kołkach sylikonowych od noctua potrafiły sporo wibracji przenosić na obudowę.

Noctua to solidne wentylatory z bardzo dobrym łożyskiem, ale mają nieprzyjemny rezonans.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, DyndaS napisał:

Noctua mają silne wibracje i zawsze miały.

Właśnie go macałem ... no wiesz ... tego NF-A15 PWM ... co prawda istnieją te wibracje, jak się położy na nim palec (wentylator ten jest na chłodzeniu CPU), ale mają one bardzo małą amplitudę. Są słabe. Do tego stopnia, że o ile da się je wyczuć trzymając palec na wentylatorze, to na radiatorze CPU na którym jest ten wentylek, już te wibracje nie są wyczuwalne (w zakresie 500-1000RPM - tyle się rozhulał z idle do katowania w Prime95 SmallFFT).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Kyle_PL napisał:

Właśnie go macałem ... no wiesz ... tego NF-A15 PWM ... co prawda istnieją te wibracje, jak się położy na nim palec (wentylator ten jest na chłodzeniu CPU), ale mają one bardzo małą amplitudę. Są słabe. Do tego stopnia, że o ile da się je wyczuć trzymając palec na wentylatorze, to na radiatorze CPU na którym jest ten wentylek, już te wibracje nie są wyczuwalne (w zakresie 500-1000RPM - tyle się rozhulał z idle do katowania w Prime95 SmallFFT).

Nie poczujesz, że Ci lata w łapach, ale czuć, że są mają one swoją wagę. Na chłodzeniu te wibracje mają gdzie się rozbić. Najgorzej jest jak się przymocuje wentylator do obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat obudowa jest tak sztywna i ciężka, że po zamontowaniu takiego wentylatora z tyłu obudowy, tym bardziej nic nie drgnie (Fractal Define R5).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Kyle_PL napisał:

Akurat obudowa jest tak sztywna i ciężka, że po zamontowaniu takiego wentylatora z tyłu obudowy, tym bardziej nic nie drgnie (Fractal Define R5).

Ta? Wystarczy, że przyłożysz ucho to różnych paneli i będziesz to wszystko słyszeć wyraźnie jak te wibracje są przenoszone. Jednak tak jak mówiłem, to dużo zależy od tego jaką ktoś ma tolerancję na dane hałasy. Tło oczywiście też jest istotne.

Coś co dla jednego będzie czymś "bezgłośnym", to drugiemu mało łba nie urwie.

Co do konkretnie tego NF-A15 PWM, to nie pamiętam już jak w przypadku tego modelu to dokładnie wyglądało. Fakt faktem miałem dłuższy czas temu D15, ale chyba poza samym chłodzeniem ich nie testowałem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
30 minut temu, DyndaS napisał:

Jednak tak jak mówiłem, to dużo zależy od tego jaką ktoś ma tolerancję na dane hałasy.

No mam pasywny zasilacz, całą obudowę chłodzi jeden 140mm wentylator umieszczony z tyłu, do niedawna pasywne GPU, a obecnie Aorus RTX 3050, także wątpię, byś miał tak cichy PC jak ja. (oczywiście już od dawna brak HDD mechanicznego wewn. budy) Pokój też cichy (nawet panele do tłumienia odbić wewn. pomieszczenia na ścianie wiszą). Wystarczy, że masz obudowę bez zabudowanego frontu lub otwarty jakiś otwór na górze obudowy, to już masz głośniejszy PC. Przy zwykłych obudowach, to bywa że niektóre SSD słychać. Także co do tej tolerancji to wiesz :) No chyba że masz całkiem pasywny PC, hermetycznie zamknięty (by wszelkie szmery elektroniki z wewn. się nie wydostawały), chłodzony ciepłowodami, to w tym układzie faktycznie mój PC pewnie głośniejszy ?

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, DyndaS napisał:

Jak tak czytam co piszecie o nocuta, to nie wiem czy się śmiać czy co :E

Noctua mają silne wibracje i zawsze miały. Nie chodzi o to, że mocno wibrują, a fakt tego, że swoje ważą co sprawia, że są one "silne". Charakterystyka rezonansu noctua jest ogólnie mocno nie przyjemna, a w każdym razie dla mnie.

Każda obudowa może być bardziej lub mniej podatna na to, ale głównie liczy się ludzka tolerancja na dany typu dźwięku. 

Reduxy, które kiedyś miałem i zresztą nie tylko nawet na kołkach sylikonowych od noctua potrafiły sporo wibracji przenosić na obudowę.

Noctua to solidne wentylatory z bardzo dobrym łożyskiem, ale mają nieprzyjemny rezonans.

No to jest dokładnie mój case. O ile przód nie robi takiej różnicy bo jest sztywniejszy o tyle góra w takim Fractal Define C to jest zwyczajnie za miękka i rezonują aż dzwoni. Szczególnie jak masz dwa spięte razem na tych samych rpm.
Jeszcze w Chromaxach poskąpili na kołkach i masz tylko gumowe podkładki (co wielu producentów teraz robi) od strony budy, no ale z drugiej strony masz śrubę na sztywno także tak.. 

Powalczę jeszcze, ale ostatecznie mogę je wymienić na coś innego. Akurat na górze nie potrzebuje jakiegoś turbo przewiewu, przód jest ważniejszy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wibracje przenoszone przez wentylator to realny problem, ale jest on obustronny. Niska ilość wytwarzanych wibracji świadczy o klasie wentylatora, a grubość blachy obudowy lepiej lub gorzej sobie z tym radzi. Niestety rzadko który producent obudów zwraca na to uwagę. Weźmy np. nawet taką niby super-duper Dark Base Pro 900 rev. 2 - uchodzi za typową high-endową skrzynkę, która jeszcze stwarza pozory balansowania na granicy bycia ekskluzywną obudową dla normalnego śmiertelnika-snoba czy fana HDD, a przestrzenią pod modding; customy i podobne klimaty. A mocowania na wentylatory śmiesznie nędzne i takie same jak w kilkakrotnie tańszych Pure Base 500 czy 600. U Fractala zwykło to być wykonane porządnie, a w starszych skrzynkach nawet stosowali takie jakby wręcz klatki na mocowania, więc dobrze, bo im cięższy obiekt, do którego przymocujemy obiekt wibrujący, tym lepiej te wibracje zniweluje. Jakiś czas temu złożyłem kompy w R5 i starym Focusie i poniżej ładnie widać solidność tych elementów:

IMG-0580.jpg

IMG-1465.jpg

6 minut temu, Alyjen napisał:

No to jest dokładnie mój case. O ile przód nie robi takiej różnicy bo jest sztywniejszy o tyle góra w takim Fractal Define C to jest zwyczajnie za miękka i rezonują aż dzwoni. Szczególnie jak masz dwa spięte razem na tych samych rpm.
Jeszcze w Chromaxach poskąpili na kołkach i masz tylko gumowe podkładki (co wielu producentów teraz robi) od strony budy, no ale z drugiej strony masz śrubę na sztywno także tak.. 

Chciałbyś takie gumowe siusiaczki sterczące z obudowy? Jak wyobrażasz sobie coś takiego z perspektywy kanonów estetyki gamingowej? Żadni gamerzy Cię nigdy nie odwiedzają czy co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wiesz co, one by się schowały pod siatką filtra, przynajmniej na górze. W środku to trochę drugorzędna sprawa. Anyway będę kombinował inaczej :) I tak nie dam rady użyć tych kołów bo musiałbym pół kompa rozebrać, Define C jest serio ciasna na to co tam siedzi w środku. 

Edytowane przez Alyjen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
26 minut temu, Jurand ze Spychowa napisał:

dobrze, bo im cięższy obiekt, do którego przymocujemy obiekt wibrujący, tym lepiej te wibracje zniweluje.

Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że przy większej masie/grubszych blachach, obniża się częstotliwość rezonansowa - w pewnych sytuacjach (miałem tak na Fractal Design ARC) bywa, że jest gorzej (na cienkiej, tandetnej obudowie nie było przy danej częstotliwości rezonansu/był zdecydowanie mniejszy, niż na tym Fractal Design ARC). Także problem rezonansów złożony. Oczywiście jak zrobimy tandem wentylatorów na górnej pokrywie, to jak tutaj pisaliście, to też zmienia sytuację.

37 minut temu, Alyjen napisał:

No to jest dokładnie mój case. O ile przód nie robi takiej różnicy bo jest sztywniejszy o tyle góra w takim Fractal Define C to jest zwyczajnie za miękka i rezonują aż dzwoni.

... a może w ogóle zmień obudowę i podejście do wymiany powietrza. Czyli brak wentylatorów na górze, brak wentylatora z tyłu, a jedynie dwa 180mm na froncie (Fractal Torrent)

Edytowane przez Kyle_PL
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W razie czego @Alyjen zamów sobie na próbę dwa Shadow Wings 2 140 mm. Polecam konkretnie te, bo montowane na (bardzo solidne) gumy+pushipiny; mają niskie ciśnienie statyczne, więc powinny być spokojniejsze z wibracjami, a w takich warunkach ma ono najmniejsze znaczenie, więc będą swoje dmuchać; mają bardzo ciche bebechy, co szczególnie istotne w przypadku dających się zawsze najbardziej we znaki górnych wentylatorów i to po prostu porządne śmigła. Porządnie też się prezentują (nie pakistańsko jak cudowne Silentium/Endorfy czy Arctic):

EDIT: Tym bardziej, że pakowane i montowane są tak, że na luzie elegancko wyjmiesz; potestujesz, a w razie czego zapakujesz jak nówki i odeślesz :> 

IMG-0582.jpg

IMG-1695.jpg

Edytowane przez Jurand ze Spychowa
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kyle_PL budy na razie nie zmienię. Chodzi mi po głowie zrobienie zestawu od zera, ale ten musi jeszcze swoje odsłużyć, powiedzmy że łączy mnie z nim pewien sentyment. Jak będę myślał od zera to sobie zaplanuje chłodzenie od A do Z, tutaj to jest taka zbieranina z ostatnich lat. 

@Jurand ze Spychowa myślałem o nich, nie są drogie, pasować będą, a w tym zestawie góra nie jest aż tak istotna jeżeli o wydajność chodzi, solidny nawiew z przodu jest ważny bez niego 3080 ugotuje mi resztę. Nie wiem co mnie podkusiło żeby wymieniać stare wentyle, no ale one są już u brata w zestawie ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też jestem za shadow wingsami 2 jak jurand, może się powtarzam ale jak priorytetem jest cisza to bq nigdy mnie nie zawiodły a szczególnie silent wings 2 i właśnie shadow wings 2.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi