Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Kyle_PL napisał:

Zależy na jakim wentylatorze i gdzie umieszczony (czy na gęstym radiatorze od chłodnicy wodnej, czy z tyłu obudowy z rzadkim grillem). Mojego nie usłyszysz, a już na pewno nie z 1 metra (wentylator jest z tyłu obudowy)

Akurat w to nie uwierzę. Nawet szum powietrza usłyszę przy tych rpm zamontowany na tyle obudowy zdecydowanie, a do tego to jest noctua... paskudny rezonans.

U mnie PC jest gdzieś prawie 1,5m od mojego ucha.

Masz to jakoś zamontowane na kołkach sylikonowych? Aczkolwiek one też nie niwelują wibracji totalnie.

Co do konfigu to w sumie pisałeś wyżej jak teraz patrzę, ale na bieżąco dopisujesz i to przegapiłem.

Nie wiem czy gdzieś to pisałeś, ale przypomnij mi jakie RPM na tej karcie graficznej są dla Ciebie niesłyszalne.

Pamiętaj jedno co zresztą ciągle powtarzam. Nie twierdzę, że dla Ciebie coś nie jest niesłyszalne. Twierdze po prostu, że każdy ma inną tolerancję.

Godzinę temu, Kyle_PL napisał:

Jakim fizycznym sposobem i o ile? Wyciszenie jedynie ogranicza wypromieniowywanie ciepła przez obudowę, a to ma wpływ pomijalny (przynajmniej, jeśli w środku nie mamy dużo wyższej temp., niż na zewnątrz). Mała powierzchnia sumaryczna otworów ma słyszalny wpływ tylko jak musisz wymieniać dużą ilość powietrza, czyli jak środku masz grzejniki o sumarycznej mocy np. 400W (215W GPU, i7 12700 pewnie bez limitów, w jakimś Cinebench, to dodatkowe 1xxW)

Takim, że im mniejsza wymiana powietrza, tym gorzej dla temperatur pracujących podzespołów. Do tego jeszcze można uwzględnić siłę podmuchu przednich wentylatorów, które będą szybko przepychały powietrze z karty graficznej, lecz przy bardzo dużych/długich obudowach staje się to prawie pomijalne.

Brak solidnego przepływu sprawia, że nawet jeśli powietrze w obudowie nie będzie nagrzane, to karta będzie mieliła wyrzucone przez siebie ogrzane powietrze. Po prostu co wyrzuci bokiem, to dolne wentylatory ponownie zaciągają. To zjawisko zawsze na dobrą sprawę będzie występować, ale chodzi o to aby je zminimalizować do minimum. Dobrym przykładem tego o czym piszę jest konfiguracja, gdzie mamy wentylatory na spodzie obudowy i karta graficzna jest możliwie najbliżej nich. Owszem, te wentylatory będą wspomagać pracę wentylatorów karty graficznej, ale głównie chodzi o fakt właśnie przepychania tego ogrzanego powietrza w górę, aby karta go ponownie nie łapała.

Dobrym przykładem tego będzie mała obudowa InWin A1, którą porównywałem do sita typu meshify. Miałem w niej absurdalnie niskie temperatury GPU i znacznie lepsze niż bym się spodziewał CPU. Wrzuciłbym zdjęcia, ale niestety na imgur od lat coraz więcej zdjęć wcina. Po prostu proces wymiany powietrza przy karcie bym genialnie rozwiązany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 minuty temu, DyndaS napisał:

Akurat w to nie uwierzę. Nawet szum powietrza usłyszę przy tych rpm zamontowany na tyle obudowy zdecydowanie, a do tego to jest noctua... paskudny rezonans.

To akurat nie jest Noctua, tylko oryginalny wentylator Fractal z tego R5. Nie ma "rezonansu". Tego Noctua nie montowałem do obudowy. Pewnie mocniej wieje przy identycznym RPM, więc jeśli bym go miał, to pewnie by chodził ponad 100RPM niżej.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź arctici p12 albo sigmy, tanie i działa

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Jurand ze Spychowa napisał:

Właśnie część pochłonie totalnie (dosłownie jakby dźwięku nie było), a cześć zniweluje (w jakimś stopniu zmniejszy głośność i wytłumi brzmienie). Stosowane maty wyciszające różnią się między sobą, ale najważniejsze w nich jest, że generalnie szczególnie dobrze radzą sobie z pochłanianiem dźwięków o wysokich częstotliwościach, a to są te bardziej człowieka drażniące.

Masz przykład tego jak wyciszenie pochłania terkot wentylatora:

:E:E:E:E ????

Mikrofon ma problemy z poprawnym zbieraniem dźwięków, ale jednak bazujac na tym.

Po pierwsze, to na początku słychać dysk HDD, a potem gość zdejmuje panel co jest już żadnym argumentem, bo to chyba logiczne, ze jak postawisz jakąś barierę, to będzie ciszej.

No i nie jest to dźwięk terkotu wentylatora, a pompa AIO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, DyndaS napisał:

Nie wiem czy gdzieś to pisałeś, ale przypomnij mi jakie RPM na tej karcie graficznej są dla Ciebie niesłyszalne.

Jak karta graficzna jest w zamkniętej obudowie, to tak do 1400RPM tego nie słychać. Choć pytanie o RPM jest takie średnie, bo jeden wentylator będzie słyszalny przy 1200 RPM, a inny będzie niesłyszalny nawet przy 1400 RPM ... a oba 80mm.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Kyle_PL napisał:

To akurat nie jest Noctua, tylko oryginalny wentylator Fractal z tego R5. Nie ma "rezonansu".

Gdzieś pisałeś o noctua, ale to może chodziło w kwestii chłodzenia cpu. Te wentylatory fractala są względnie ciche, ale też średnio dobrze tłoczą powietrze. Jaki tam dokładnie model siedzi? No ale pewnie inny niż w meshify xl, a więc porównanie z dupy.

Jak karta graficzna jest w zamkniętej obudowie, to tak do 1400RPM tego nie słychać. Choć pytanie o RPM jest takie średnie, bo jeden wentylator będzie słyszalny przy 1200 RPM, a inny będzie niesłyszalny nawet przy 1400 RPM ... a oba 80mm.

Sprawdzałem u mnie. Pomimo tego, że te MSI Trio jest dobrze wyważone w porównaniu z innymi kartami, to jak skręciłem wszystko, to nawet na 850 rpm słychać minimalny rezonans. Niby pomijalny, ale nie da się powiedzieć, że go nie ma. Każda karta poza pasywną jaką miałem na pewien sposób rezonuje. O ironio gigabyte w przypadku bodajże 970 chyba najbardziej ze świętej trójcy jaką miałem :E No ale to było dawno temu.

Dodam też, że cała obudowa jest postawiona na dosyć grubej piance co znacznie pomaga.

Szum gdzieś pojawia sie od 1000 rpm, a przy 1200 już jest on bardzo wyraźny i tak dla mnie na granicy komfortu.

Także jeśli do 1400 nic nie słychać, to definitywnie totalna inna liga wrażliwości na dźwięki.

U mnie ta tolerancja i tak wraz z wiekiem i szumami usznymi wzrosła. Kiedyś to była wręcz paranoiczna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
34 minuty temu, DyndaS napisał:

:E:E:E:E ????

Mikrofon ma problemy z poprawnym zbieraniem dźwięków, ale jednak bazujac na tym.

No i nie jest to dźwięk terkotu wentylatora, a pompa AIO.

Twierdziłeś, że obudowy wyciszone zmniejszają hałasy, ale ich nie eliminują. No to ja Ci filmik, w którym masz przykład wyeliminowania dźwięku. Co to jest konkretnie, nie ma tu przecież żadnego znaczenia ;) Jak dla mnie wentylator, ale możliwe też, że pompa - możemy się tak umówić :D

34 minuty temu, DyndaS napisał:

Po pierwsze, to na początku słychać dysk HDD, a potem gość zdejmuje panel co jest już żadnym argumentem, bo to chyba logiczne, ze jak postawisz jakąś barierę, to będzie ciszej.

Słychać bardzo wyraźnie różnicę w jakim stopniu obudowa niwieluje hałas komputera jako całość, a w jakim stopniu tej twojej pompy, więc to nie jest kontrargument.

Odnoszę wrażenie, że jesteś typem dyskutanta, który za wszelką cenę musi dowieść słuszności swoich poglądów - nawet kiedy nie jesteś do końca pewien czy, co najgorsze, nawet kiedy Ci się udowodni ich niesłuszność. Kompletnie nie o to chodzi w dyskusji.

Zdecydowanie odnoszę wrażenie, że najwięcej w temacie hałasu komputera (rezonansy; terkotanie; coś tam brzmi nie tego) płaczą właśnie orędownicy drogi do ciszy przez przewiewne obudowy :D Z doświadczenia wiem, że ja też bym tak płakał na waszym miejscu ;)

EDIT: Temat wyciszona obudowa vs przewiewna wśród fanów kompów jest zawsze tym samym gównem, czym rozmowa schodząca na religię czy politykę u cioci na imieninach xD

Edytowane przez Jurand ze Spychowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Kyle_PL napisał:

Zależy na jakim wentylatorze i gdzie umieszczony (czy na gęstym radiatorze od chłodnicy wodnej, czy z tyłu obudowy z rzadkim grillem). Mojego nie usłyszysz, a już na pewno nie z 1 metra (wentylator jest z tyłu obudowy)

Mało wyczulony widocznie jesteś jak 750rpm na 140 nie slyszysz, bo nawet 120 na takim rpm jak komp stoi 10cm od ciebie jest słyszalne na tyle że powyżej 500 w idle nie wychodzę :] 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Send1N napisał:

Mało wyczulony widocznie jesteś jak 750rpm na 140 nie slyszysz, bo nawet 120 na takim rpm jak komp stoi 10cm od ciebie jest słyszalne na tyle że powyżej 500 w idle nie wychodzę :] 

Ponad 100 cm raczej i na podłodze. ... też masz wentylator z Fractal R5, zamontowany z tyłu obudowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ale takie rpm na 140 to nawet na shadow wingsach 2 słychać po prostu luzem jak w nic nie dmucha a co dopiero jak dmucha w kratkę itp ;) 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, DyndaS napisał:

Także jeśli do 1400 nic nie słychać, to definitywnie totalna inna liga wrażliwości na dźwięki.

Jak rozumiem Twój MSI Trio też ma wentylatory 80mm? ... i jest umieszczony w wyciszonej obudowie, bez perforacji z góry (przez którą wszystko słychać), bez perforacji od strony użytkownika (przez którą wszystko słychać) i bez bezpośrednich otworów od frontu. Jak masz obudowę dziurkowaną, to z powodu świerszczenia elekroniki , jak potrafisz przy tym wysiedzieć, to jest totalnie inna liga wrażliwości na dźwięki :]

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Send1N napisał:

Nie ale takie rpm na 140 to nawet na shadow wingsach 2 słychać po prostu luzem jak w nic nie dmucha a co dopiero jak dmucha w kratkę itp ;) 

Może Shadow Wings dmucha bardziej. Poza tym masz tyle tych wentylatorów, że jak rozumiem trzymasz je max na 300 RPM by było cicho :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie po prostu każdy jest inaczej wyczulony i ma w inny miejscu kompa jak wyżej pisano o tym nie jest fizycznie możliwe nawet aby 700-750rpm nie było słychać ;) 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nakupowałem wentylatorow Noctu'y NF-S12A i teraz nigdy nie zdechną a pobawiłbym się tymi Shadow Wings do budy 4-5 140mm, ale nie ma raczej sensu wydawać tyle kasy na to znowu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Kyle_PL napisał:

Jak rozumiem Twój MSI Trio też ma wentylatory 80mm? ... i jest umieszczony w wyciszonej obudowie, bez perforacji z góry (przez którą wszystko słychać), bez perforacji od strony użytkownika (przez którą wszystko słychać) i bez bezpośrednich otworów od frontu. Jak masz obudowę dziurkowaną, to z powodu świerszczenia elekroniki , jak potrafisz przy tym wysiedzieć, to jest totalnie inna liga wrażliwości na dźwięki :]

To czy jest meshowa czy nie, to ma znaczenia, bo rezonans ma w czterech literach tą konsumencką wyciszoną obudowę Dlatego nawet przy 850 rpm to słyszę.

2x 95mm + 1x 85mm.

Dalej jednak nie potrafisz zrozumieć co to znaczy tolerancja na dany typ dźwięku.

10 minut temu, Kyle_PL napisał:

Może Shadow Wings dmucha bardziej. Poza tym masz tyle tych wentylatorów, że jak rozumiem trzymasz je max na 300 RPM by było cicho :)

Tak jak i pewnie wszystkie inne wentylatory, które miałem :E

7 minut temu, kadajo napisał:

Ja nakupowałem wentylatorow Noctu'y NF-S12A i teraz nigdy nie zdechną a pobawiłbym się tymi Shadow Wings do budy 4-5 140mm, ale nie ma raczej sensu wydawać tyle kasy na to znowu.

Chyba jeden z najgorszych wentylatorów pod kątem wibracji/rezonansu. Miałem co prawda wersję redux, ale one chyba się łożyskowo nie różnią. Jednak 100% pewności nie mam.

Nie wiem tylko czy trafiłem na taką sztukę, czy ten typ tak ma. Jednak wydaje mi się, że to przez dziwną konstrukcję łopatek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 minut temu, DyndaS napisał:

To czy jest meshowa czy nie, to ma znaczenia, bo rezonans

Masz jakieś dziwne jazdy z tymi rezonansami. Jak masz rezonans przy jakiejś częstotliwości przy danym RPM, to ustaw go(RPM) wyżej lub niżej, by go nie mieć. Ja miałem kiedyś rezonans obudowy ... jak miałem HDD talerzowy przykręcony do obudowy dawno dawno temu (położenie na gąbce rozwiązywało ten problem).

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie nic nie drga, ale słyszę już przepływ powietrza powyżej 600 rpm, szczególnie 3 z przodu budy, oczywiście nadal jest w miarę chicho ale już nie są bezgłośne. Ale rezonansu nigdy od Noctuy nie miałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Kyle_PL napisał:

Masz jakieś dziwne jazdy z tymi rezonansami. Jak masz rezonans przy jakiejś częstotliwości przy danym RPM, to ustaw go(RPM) wyżej lub niżej, by go nie mieć. Ja miałem kiedyś rezonans obudowy ... jak miałem HDD talerzowy przykręcony do obudowy dawno dawno temu (położenie na gąbce rozwiązywało ten problem).

To tak nie działa... Rezonans powodują wibracje z wentylatorów czy układu chłodzenia itp. Im większe rpm tym rezonans jest większy.

Można próbować się wstrzelić w zakres gdzie jest on mniejszy lub większy, bo czasem wystarczy zmniejszyć czy zwiększyć obroty o te nawet 20 aby była spora różnica, ale on dalej będzie i będzie słyszalny przy tych obudowach jakie mamy. Aby tego się pozbyć, a bardziej zredukować do minimum, to by trzeba z grubej blachy robić panele.

Po prostu masz wysoką tolerancję na bucznie/rezonans i cytując samego siebie co zresztą któryś raz powtarzam

9 minut temu, DyndaS napisał:

Dalej jednak nie potrafisz zrozumieć co to znaczy tolerancja na dany typ dźwięku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ogóle trzeba wspomnieć, że każda obudowa ma inne częstotliwości rezonansowe (ma ma inne wymiary, inną masę, inne materiały - np. bok z plexi to inna częstotliwość rezonansowa niż ze szkła, albo metalu ... albo nawet tego samego metalu z wytłumieniem)

To tak nie działa... Rezonans powodują wibracje z wentylatorów czy układu chłodzenia itp. Im większe rpm tym rezonans jest większy.

... weź lepiej poczytaj definicję "rezonansu"/co to jest rezonans.

2 minuty temu, DyndaS napisał:

Po prostu masz wysoką tolerancję na bucznie/rezonans i cytując samego siebie co zresztą któryś raz powtarzam

:) ... nie mam buczenia/rezonansu. Miałem go jak miałem przykręconego HDD do obudowy - gdybym miał "niską tolerancję", to bym go pewnego dnia nie położył na gąbce (nawet zakupione gumowe dystansery, specjalne do tego celu, nie rozwiązywały problemu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebny mi wentylator 80x80 lub 92x92 jako nawiew na pamięci ram. 120-tka się nie mieści pomiędzy kartą graficzną, a AIO. Co polecacie, wydajne, ale ciche (tak do 1200-1300 rpm) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.01.2023 o 01:34, kam111 napisał:

Chciałbym wymienić wentylatory w obudowie Be Quiet 500DX. Zależy mi głównie na ciszy, te fabryczne były nieco zbyt głośne. Myślałem o zamontowaniu dwóch be quiet! Silent Wings PRO 4 140mm PWM - jeden na tył, jeden na przód. To dobre wentylatory? 

Od siebie mogę polecić Artic P12 Slim ciche, a jak już się rozkręcą to ładnie szumi bez jakiś pryknięć. Mam ich w sumie 9 sztuk w 2 komputerach. Świetny stosunek ceny, do jakości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, ju-rek napisał:

Potrzebny mi wentylator 80x80 lub 92x92 jako nawiew na pamięci ram. 120-tka się nie mieści pomiędzy kartą graficzną, a AIO. Co polecacie, wydajne, ale ciche (tak do 1200-1300 rpm) 

be quiet pure wings 2 ... miałem takie 92mm na pasywnym GPU i rewelacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ogóle trzeba wspomnieć, że każda obudowa ma inne częstotliwości rezonansowe (ma ma inne wymiary, inną masę, inne materiały - np. bok z plexi to inna częstotliwość rezonansowa niż ze szkła, albo metalu ... albo nawet tego samego metalu z wytłumieniem)

Jak najbardziej się z tym zgodzę. Głównym czynnikiem jednak będzie sztywność materiału.

... weź lepiej poczytaj definicję "rezonansu"/co to jest rezonans.

Co mam czytać?

Fakt jest taki, że wentylatory wprowadzają w wibracje np. panele obudowy co sprawia, że zaczynają one grać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

be quiet pure wings 2 ... miałem takie 92mm na pasywnym GPU i rewelacja.

Ale "wieją" trochę, czy tylko się kręcą? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co mam czytać?

O tym, że "płat" z danego materiału, o określonych wymiarach, ma określoną częstotliwość rezonansową, przy której rezonuje/wzbudza się przy poruszeniu przy tej częstotliwości ... jak głośnik z kolumny głośnikowej, albo częstotliwość rezonansowa słupa powietrza w tunelu bass reflex.

1 minutę temu, ju-rek napisał:

Ale "wieją" trochę, czy tylko się kręcą? :)

... ni miałem jak zmierzyć ;) (pytanie jak najbardziej zasadne, bo istotnie jeden model wentylatora przy danym RPM wieje dużo bardziej niż inny). W specyfikacji namalowali mu (czytam z pudełka) 33,15 CFM, ale to jest dla 1900 RPM (zawsze trzymałem go dużo niżej ... chyba tak do 1400 dojechałem, czasem niżej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi