Skocz do zawartości
Astec

Ryzen 5 7600X jak na stałe ustawić PPT, TDC, EDC na wartości z 7600 non-X

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Może ktoś podpowiedzieć jak ustawić power limity na stałe, tzn. żeby nie wracały do wartości początkowej po każdym uruchomieniu komputera? W biosie płyty B650 Aorus Elite AX nie mogę znaleźć żadnej opcji, która jest za to odpowiedzialna. Może źle szukam albo jest w jakiś sposób ukryta. Próbuje w Ryzen Master włączyć Eco-Mode, ale co uruchomienie komputera to wraca do 142W/110A/170A, co jest na dłuższą mete uciążliwe. Chcę urwać kilka (lub kilkanaście) stopni Celsjusza, jednocześnie nie testując stabilności. Czy włączenie właśnie Eco-Moda jest najlepszym sposobem? Będę bardzo wdzięczny za jaką pomoc. 

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Na marginesie jakie masz temperatury maks, i jaki zegar?

Edytowane przez sonio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, sonio napisał:

Na marginesie jakie masz temperatury maks, i jaki zegar?

Tu mam screena z OCCT, ale zaznaczam że są to wartości z włączonym ECO Mode 65W.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A patrzyłeś jaki zegar masz średnio w grach, wiadomo że w takim OCCT to będzie dużo niższy.

Co do pytania z 1posta. Co będzie najlepszym sposobem na urwanie wielu stopni to lekkie ograniczenie zegara maksymalnego. Dlatego się pytam jak to u ciebie wygląda.

Przykład z gry pubg + opera:

u mnie zegar 5,2ghz to ok 60w poboru maksymalnego

Zegar 5,5ghz ciągnie od razu pełne 90w limitu Eco mode. A jak na chwilę odpuściłem limit i dałem limit temperatur (zły pomysł) to zanim się procesor rozgrzał już dawał po 105w poboru... Widać że te górne wartości bardzo mocno zwiększają napięcie, a co za tym idzie pobór.

Przy czym ja mam napięcie obniżone przez CO na -20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, sonio napisał:

A patrzyłeś jaki zegar masz średnio w grach, wiadomo że w takim OCCT to będzie dużo niższy.

Co do pytania z 1posta. Co będzie najlepszym sposobem na urwanie wielu stopni to lekkie ograniczenie zegara maksymalnego. Dlatego się pytam jak to u ciebie wygląda.

Przykład z gry pubg + opera:

u mnie zegar 5,2ghz to ok 60w poboru maksymalnego

Zegar 5,5ghz ciągnie od razu pełne 90w limitu Eco mode. A jak na chwilę odpuściłem limit i dałem limit temperatur (zły pomysł) to zanim się procesor rozgrzał już dawał po 105w poboru... Widać że te górne wartości bardzo mocno zwiększają napięcie, a co za tym idzie pobór.

Przy czym ja mam napięcie obniżone przez CO na -20

Taktowania przedstawiają się tak. Rozgrywka nie była długa, ale przy dłuższej wygląda to podobnie. Zastanawia mnie tylko skąd taka duża różnica pomiędzy taktowaniem poszczególnych rdzeni. "Najgorszy" rdzeń ma sporo mniej MHz niż ten najlepszy. Myślisz, że to normalne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Astec napisał:

Zastanawia mnie tylko skąd taka duża różnica pomiędzy taktowaniem poszczególnych rdzeni.

Rzadko gry wykorzystują równomiernie i efektywnie dużą ilość wątków. ... to nie Cinebench R23 multicore ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
18 minut temu, Astec napisał:

Taktowania przedstawiają się tak. Rozgrywka nie była długa, ale przy dłuższej wygląda to podobnie. Zastanawia mnie tylko skąd taka duża różnica pomiędzy taktowaniem poszczególnych rdzeni. "Najgorszy" rdzeń ma sporo mniej MHz niż ten najlepszy. Myślisz, że to normalne?

Normalne wszystko.

Zobacz. All core boost to dla twojego 4300Mhz, a masz 4440Mhz mimo kagańca w postaci Eco mode. Za cenę ok.1-2% wydajności możesz zmienić w biosie zegar na maks 4300 dla każdego rdzenia i wtedy porównać sobie temperatury. Chociaż ja i tak namawialbym cię tez na sprawdzenie wartości CO - ja to sprawdziłem w amd ryzen master. Program wypluł 30, a ja ustawiłem mniej 20. Oczywiście jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. Ale patrząc po napięciach to chyba nie.

Edytowane przez sonio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, sonio napisał:

Normalne wszystko.

Zobacz. All core boost to dla twojego 4300Mhz, a masz 4440Mhz mimo kagańca w postaci Eco mode. Za cenę ok.1-2% wydajności możesz zmienić w biosie zegar na maks 4300 dla każdego rdzenia i wtedy porównać sobie temperatury. Chociaż ja i tak namawialbym cię tez na sprawdzenie wartości CO - ja to sprawdziłem w amd ryzen master. Program wypluł 30, a ja ustawiłem mniej 20. Oczywiście jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. Ale patrząc po napięciach to chyba nie.

Jedyne co zrobiłem to ustawiłem w biosie wartości PPT, TDC i EDC. CO ani UV nie robiłem, bo jeśli chodzi o te kwestie to nigdy tego nie próbowałem i trochę obawiam się wejść na nieznany grunt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na też pierwszy raz robiłem, ale z pomocą przychodzi ryzen master, gdzie włączasz test na 1h i sam poda ci jakaś wartość. Później wystarczy protestować czy ok, mi pierwsza wartość nie przechodziła(raz się komp. Zawiesił), więc zmniejszyłem i ok. Ogólnie z tego co wiem, to musiałbyś mieć bardzo złą sztukę żeby wartość 20 nie działała stabilnie. A zawsze to niższe napięcie. Przy czym częstotliwość może wtedy wzrosnąć, z automatu, więc żeby tak się nie stało, to warto ustawić max częstotliwość i dzięki temu masz tą samą wydajność, a temp i napięcie dół.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi