Skocz do zawartości
greenhunter911

UPGREATE procesora Lenovo G500

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Znajomy posiada Lenovo G500 z 2012r. Posiada procesor intel pentium 2020m. Dysk wymieniliśmy już na ssd żeby go przyspieszyć. Moje pytanie, jaki najmocniejszy procesor możemy do g500 wsadzić? I7 3630qm lub 3610qm będzie działał w tym lapku?

Ewentualnie jakieś inne nowsze konstrukcje kompatybilne? Proszę o pomoc i radę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie da się w sposób opłacalny odświeżyć tak starej konstrukcji. Jedyne, co można zrobić to SSD (co już zrobiłeś) i dołożyć RAM do 8GB (jeśli masz mniej). Procka bym nie ruszał, pewnie jest lutowany i będziesz musiał słono zapłacić za jego wylutowanie i wlutowanie nowego.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zainstaluj mu system który mniej ora cpu dodatkowo na tym ssd bo jak masz jakiś standardowy win8/8.1 czy 10 tam to przy tym cpu jest dramat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego chciałbym zmienić cpu. I myślę, że jest tam normalne gniazdo. Nie lutowane. Na yt są filmy z robiorki tego g500, gniazdo jest normalne. Co do Windowsa to siedzi tam win 7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz cpu w sockecie to zakualizuj bios do najnowszego (nie zaszkodzi) i szukaj czegoś co ma takie samo tdp (35w) jak obecny, żeby nie miał wyższego poboru mocy bo chłodzenie może sobie nie radzic, szukaj jakiejś i5 czy i7 z tej generacji z tdp 35w coś co nie jest chore cenowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Odpowiedzi

• Pisałem do nich tydzień temu. Zero reakcji. Ta karta niema dual bios. W razie czego nie jest po gwarancji jak się zabawa w podmianę BIOS nie uda? Sprawdziłem jeszcze raz. Nie da rady zejść poniżej 1000RPM. To ciekawe. Model mamy identyczny, RTX 4090 Suprim X.
    • Może widzą u Ciebie zaawansowana cyberpsychoze i sumienie się odzywa u nich 
    • Zasilacz da rade. Pomijajac juz fakt, ze karta i tak nie bedzie w pelni obciazona gdyz Twoj procesor jest dla niej za slaby.
    • DCP Latency tester jest dobry jedynie do pobieżnego i ogólnego sprawdzenia ale ten przestrzały program jest za bardzo czuły i podatny na inne zmienne systemowe i co się dzieje w tle choćby na optymalizację systemu i jego sterowników. Do takich celów używam najnowszego LatencyMon by dostosować najlepsze sterowniki np: od internetu itp. nie zawsze najnowsze sterowniki są najlepsze itd. Oraz przy optymalizacji sytemu kontrolnie też używam WinTimerTester tym bardziej po tym co zrobili z windowsami po 7mce (w grach multi to nawet czuć gdy ma się dobrze dobrane sterowniki ze to od  Win10/11 zmieniono rozdzielczość timera systemu Windows a DCP Latency wydaje mi się nie jest pod te zmianę programowo dostosowany jak nowszy LatencyMon) i już po takiej optymalizacji DCP Latency potrafi zejść na zielono w porównaniu do nie optymalizowanego systemu. Potwierdzenie na szybko DCP Latency będzie pokazywał lepsze wyniki w trybie awaryjnym, dodatkowo na dowód wystarczy użyć Timeresolution i też będą lepsze wyniki w DCP Latency. Po pełnej optymalizacji systemu w uzupełnieniu z LatencyMon to się on nadaje jedynie do ogólnego poglądu, czy jak piszecie jako: kropka nad "i" czy przysłowiowa: "wisienka na torcie"   Być może dlatego też ze zawsze kontroluje i walczę z każdymi możliwymi opóźnieniami systemu to u mnie niestabilny FCLK objawia się przycinaniem dźwięku. Dlatego powtórzę sens tego co pisałem wyżej:  Najszybciej taką niestabilność FCLK wykrywa y-cruncher jak on przejdzie to jeszcze nie znaczy ze jest w pełni stabilne FCLK ale ze jesteśmy już blisko i z doświadczenia dodam pewnie trzeba będzie zejść o te 33Mhz oczko/krok lub nawet dwa kroki do tyłu, tak aby był w pełni stabilny zegar FCLK. Co do zabawy jest zabawą i fakt faktem ze na tych optymalizacjach platformy AM5 można ugrać tylko, lub aż do 5-7% wydajności a ze chcemy wycisnąć ile się da to się bawimy i to gdzieś tu leży sens tego ze są tacy co lubią wszystko dopieścić jak partnerkę i sorry ale lepszego porównania w doszukiwaniu się sensu tego nie mogłem znaleźć   
    • W sumie chyba zaryzykowałbym z obecnym zasilaczem. Testy na PPC pokazują że set ciągnie 600W no ale z 13900K po OC. Imo obecny zasilacz da radę (przy Twoim CPU) niemniej poczekaj jeszcze na opinie innych Forumowiczów.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...