Skocz do zawartości
PinkTrousers

[6000][bez GPU] Zestaw do gier, movie & game streaming

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Proszę o ocenę oraz wybór konkretnego zestawu. Zestawy nie zawierają karty graficznej, bo na razie chce do zestawu wrzucić mojego starego RX 580, a później w ciągu roku będę chciał dokupić coś w rodzaju RTX 4080 albo 7800 XTX.
Do czego:

• granie w wysokich klatkach w 1440p (jak już wspomniałem, potrzebuje dobrej bazy, żeby później dokupić mocną kartę graficzną)
  • lokalny game streaming - chcę streamować gry do telewizora / innego laptopa, wykorzystam prawdopodobnie do tego Sunshine + Moonlight
  • streamowanie filmów / coś a'la NAS - nie będzie to prawdziwy NAS, nie chce żeby komputer dzialał 24/7, ale chcę z niego streamować filmy w 4K z napisami do urządzeń lokalnych, więc potrzebuję sprzętu, który bez problemu mi to trascoduje

Wymagania:

• relatywnie cichy
  • stabilny
  • solidny, nie wymagający upgrade'u przez 5 lat (nie mam problemu żeby po kilku latach odpalać najnowsze tytuły na niskich detalach)

Zastanawiam się pomiędzy poniższymi wariantami:

Obecnie skłaniam się ku ostatniemu buildowi - przy moich założeniach, że nie chcę długo niczego upgrejdować wydaje mi się, że posiadanie ugprade path dla danej architektury nie jest aż tak bardzo istotny - po 5 latach i tak pewnie będę musiał zmienić płytę główną razem z prockiem, ewentualnie jeśli wybiorę DDR5 to nie będę musiał kupować nowych kości.

Z góry dziękuję za pomoc ;)

Edytowane przez PinkTrousers

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie łączyłbym procka "k/kf" z płytą serii "b". Amd jest bardziej przyszłościowe, też z uwagi na procki x3d, ale pc do gier składamy na teraz, inwestując ile się da w gpu, a reszta ma go tylko nie ograniczać.

Co do konretnych płyt i modułów ram, to juz kwestia cen i sklepu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz bym zmienił. Ta seria od MSI jest strasznie loteryjna jeśli chodzi o kulturę pracy. 
Wziąłbym coś od Corsaira/Bequiet czy Seasonic - oni wszyscy powypuszczali przewody pod 12VHPWR, więc jak będziesz chciał brać RTXa, masz dedykowane przewody. Albo PSU z gotowym PCIe 5.0 https://www.x-kom.pl/p/1095204-zasilacz-do-komputera-thermaltake-toughpower-gf3-850w-pcie-50-80-plus-gold.html Nikt gwarancji nie da, że za 5 lat jeszcze będą CPU pod AM5, więc jeśli nie planujesz w międzyczasie upgrade na X3D, to czy to AM5 ma sens teraz? i5 możesz posadzić na B sersies, i tak obecnie panuje moda na undervolting zamiast OC, a i tak większość płyt ma overkillowe sekcje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@X-KOM.PL dzięki za sugestie zasilacza, wezmę to pod uwagę.
Co do sugestii zmiany na chipset Bxxx - nie jest przypadkiem tak, że undervolting można zrobić tylko na niektórych płytach z tym chipsetem? Skąd mam wiedzieć, które płyty to wspierają a które nie? Myślałem spróbować undervoltingu, dlatego przychylałem się ku zestawowi z Zxxx, gdzie mogę mieć pewność obecności takiej funkcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Chcesz mieć pewność undervoltingu to bierz płytę Z690 / Z790. 

Idąc w DDR5 weź szybsze kości - https://www.morele.net/pamiec-kingston-fury-renegade-ddr5-32-gb-6000mhz-cl32-kf560c32rsk2-32-11044055/

Płyta taniej - https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-z790-ud-ax-12462973/

Edytowane przez Dirian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.01.2023 o 11:44, PinkTrousers napisał:

Co do sugestii zmiany na chipset Bxxx - nie jest przypadkiem tak, że undervolting można zrobić tylko na niektórych płytach z tym chipsetem? Skąd mam wiedzieć, które płyty to wspierają a które nie? Myślałem spróbować undervoltingu, dlatego przychylałem się ku zestawowi z Zxxx, gdzie mogę mieć pewność obecności takiej funkcji.

Tak właśnie jest. UV nie zrobisz na B660 czy B760 - choć niektóre płyty mają niby taką możliwość ale na starych biosach - na nowych nie wiadomo. Gwarancję UV masz na Z690 oraz Z790 choć UV i5 13600K nie ma sensu o ile nie będziesz miał bardzo wysokiego napięcia w trybie auto. Tu masz na ten temat

https://www.youtube.com/watch?v=GKLyZQ1yuV8

W cenie tego co masz, masz https://proline.pl/koszyk/0ed1f7d8 z pamięciami 6000 MHz, zasilaczem 1000W ATX 3.0, obudową pod AiO 360 na top jak trzeba będzie oraz z SkyHawk zamiast Baraccudy

Aktualizacja biosu albo samemu poprzez Q-Flash bez konieczności wkładania CPU w socket albo dogadauj się z sklepem gdzie będziesz to brać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi