Skocz do zawartości
tomkoziolek

WIn7 i Win10 na dwóch dyskach - problem z klonowaniem Win10 na nowy dysk

Rekomendowane odpowiedzi

Walczę z jednym problemem.

Od jakiegoś czasu mam zainstalowane dwa systemy Win7 i Win10. Każdy z nich jest na osobnym dysku. Bootmanager uruchamia się prawidłowo , mogę wybrać który system ma się uruchomić i wszystko działa prawidłowo. Obecnie chcę wymienić jeden z dysków ( M.2 Sata ) na którym zainstalowany jest Win10 na większy. Niestety klonowanie dysku na inny nie zdaje egzaminu. Po wpięciu nowego dysku nie mogę uruchomić Win10. Win7 uruchamia się prawidłowo Bootmanager uruchamia się prawidłowo w przypadku ustawienia że Win7 jest domyślny. Dodam że Win7 był pierwszy a Win10 został zainstalowany później. Domyślam się że na partycji ( dysku ) z Win7 jest sektor rozruchowy boot.ini , czy jest możliwość prawidłowego przeniesienia Win10 z jednego dysku na większy aby prawidłowo to działało ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

b. dziwne, bo jeśli masz start mbr nie powinno być żadnych problemów po klonowaniu

przede wszystkim sprawdź, skąd startuje komputer - w zarządzaniu dyskami sprawdź, która partycja jest system - jeśli jest ntfs start jest mbr\legacy

komputer startuje bootloader 10, bo zawsze nowszy system uruchamia starszy; z boot.ini nic wspólnego, boot.ini to plik startowy na xp

na 10\7 plik startowy nazywa się bcd, i żeby sprawdzić co w nim jest uruchom cmd i wpisz

bcdedit

w sekcji moduł ładujący.. sprawdź, jakie litery mają 10 i 7 - jeśli rzeczywiście komputer startuje z 7, tzn dysku 7, litery powinny odpowiadać literom widzianym z 7

co się dzieje podczas startu 10, może bootloader nie ma z tym nic wspólnego, i to problem z załadowaniem systemu

dodam, że jeśli na dysku 10 nie ma kodu bootującego (tzn nie ma partycji system) nie musisz klonować dysku, wystarczy np przekopiować partycje - taką funkcję mają np partition wizard i aomei partition assistant, chyba oba za free

ps - ewentualnie jeśli systemy na 2 dyskach może lepiej zainstalować 10 od nowa i w trybie uefi, nie mbr - oba systemy będą wtedy startować niezależnie i oba będą dostępne (jeśli płyta obsługuje uefi); 10 na uefi tylko 64

ps2 - jak klonowałeś? - przyczyna może być taka, że jeśli klonowałeś z 7 7 miał już litery przydzielone partycjom na dysku klonowanym - jak skończyło się klonowanie przydzielił może także litery dla klonu, i jak zmieniłeś dysk na klon litery dla 10 się nie zgadzają - litery są w rejestrze 7 i mogły pozostać stare, tzn 7 rozpoznał dysk z klonem i pozostawił litery klonu, nie dysku klonowanego; jeśli tak powinien być komunikat bootladera typu nie można znaleźć\załadować pliku winload 

Edytowane przez glauks
  • Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Polecam proste rozwiązanie,

1 ustaw start z 10 albo 7 (zależy, który system jest działający)

2 zainstaluj Macrium Reflect (free)

3 zrób backup dysku M.2 z partycją z 7 albo 10 (zależy, który chcesz przenieść) na Makrium, ja to robię na NAS

ale każdy zewnętrzny dysk zadziała, byle zmieścił dane z klonowanego dysku.

4 zmień M.2

5 przywróć cały backup na nowy dysk,

tym, sposobem powinno wszystko zadziałać od pierwszego strzału.

A na koniec powiększ partycje nowego dysku do jego pełnej pojemności.

W dniu 27.01.2023 o 04:13, glauks napisał:

przyczyna może być taka, że jeśli klonowałeś z 7 7 miał już litery przydzielone partycjom na dysku klonowanym - jak skończyło się klonowanie przydzielił może także litery dla klonu, i jak zmieniłeś dysk na klon litery dla 10 się nie zgadzają - litery są w rejestrze 7 i mogły pozostać stare, tzn 7 rozpoznał dysk z klonem i pozostawił litery klonu, nie dysku klonowanego; jeśli tak powinien być komunikat bootladera typu nie można znaleźć\załadować pliku winload 

tu bardziej chodzi o seriale dysku i partycji i odpowiadające im litery dysków tych to nawet partition manager nie ogarnia.

Trzeba mieć co najmniej dwa działające systemy i edytować remote registry żeby się wszystko zgadzało.

dyski litery.JPG

Edytowane przez PiotrKoz
rozwinięcie tematu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klonowsłem właśnie z Macrium pod Wni 7, nadając taką samą literę jak dysk który został rozpoznany. Niestety nie dawało to rezultatu i finalnie zainstalowałem jeszcze raz Win10 na nowo bo był w miarę świerzy system. Oczywiście na przyszłość to rozwiązanie może się przydać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, tomkoziolek napisał:

Klonowsłem właśnie z Macrium pod Wni 7, nadając taką samą literę jak dysk który został rozpoznany. Niestety nie dawało to rezultatu i finalnie zainstalowałem jeszcze raz Win10 na nowo bo był w miarę świerzy system. Oczywiście na przyszłość to rozwiązanie może się przydać. 

To nie tylko dysk, ale wszystkie partycje nawet te ukryte trzeba sklonować, to tak jakby mirror dysku, po sklonowaniu pewnie C ? partycje w registrach trzeba zamienić, bo oba systemy masz pewnie na C ? czasem serial dysku trzeba podmienić z Partition Managerem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez sensu, bo oba systemy nadadzą sobie c w ich rejestrze, ale dla bootloadera ważna litera systemu z którego startuje, tu 7, a nie litera, jaką nada sobie ładowny system; a w 7 partycja 10 ma inną literę, nie c; i w pliku bcd nie może być 2 systemów z tą sama literą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, glauks napisał:

bez sensu, bo oba systemy nadadzą sobie c w ich rejestrze, ale dla bootloadera ważna litera systemu z którego startuje, tu 7, a nie litera, jaką nada sobie ładowny system; a w 7 partycja 10 ma inną literę, nie c; i w pliku bcd nie może być 2 systemów z tą sama literą

BCD nie ma tu nic do rzeczy, tylko registry systemu uwzględniające dysk i literę mu przypisaną, stale funkcjonujące DOS name, problem jest tylko z literą i serialem dysku (partycji) systemowej, resztę można zmienić po starcie systemu.

obraz.thumb.png.c92c34faba05bfe6dd133ffc55169b97.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

po 1 - registry, jak piszesz, czyli po polsku rejestr, nie uwzględnia dysków tylko partycje - windows nie widzi osobno dysków widzi tylko partycje jako dyski logiczne - dlatego ma zawsze 1 bootloader na 1 partycji niezależnie od ilości dysków - chyba że ktoś będzie odpinał i przypinał dyski podczas instalacji

po 2 - o bcd to w ogóle bzdura, w ogóle nie wiesz, o czym piszesz - systemy startują z bcd - jeśli to rewelacja dla ciebie to doucz się z sieci, bo szkoda czasu na absurdalne polemiki

Edytowane przez glauks

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
21 godzin temu, glauks napisał:

po 1 - registry, jak piszesz, czyli po polsku rejestr, nie uwzględnia dysków tylko partycje - windows nie widzi osobno dysków widzi tylko partycje jako dyski logiczne - dlatego ma zawsze 1 bootloader na 1 partycji niezależnie od ilości dysków - chyba że ktoś będzie odpinał i przypinał dyski podczas instalacji

po 2 - o bcd to w ogóle bzdura, w ogóle nie wiesz, o czym piszesz - systemy startują z bcd - jeśli to rewelacja dla ciebie to doucz się z sieci, bo szkoda czasu na absurdalne polemiki

21 godzin temu, glauks napisał:

dlatego ma zawsze 1 bootloader na 1 partycji niezależnie od ilości dysków

To nie jest prawda. Decyzja, z którego dysku startuje system jest w biosie. I konsekwentnie na wybranym dysku z informacji zawartej w BCD.

To dla uproszczenia: partycje widoczne jako litery dysków w systemie i jest to uwzględnione w:

"problem jest tylko z literą i serialem dysku (partycji)"

bo to jest na temat dwu dysków, a nie jednego.

i nie muszę się niczego douczać, bo tak funkcjonują moje wielodyskowe konfiguracje :)

1 najpierw wybór dysku startowego w Biosie, a także sposobu startu, bo można także startować w pełni z legacy.

2 wybór partycji/systemu w trakcie startu hardware z listy, i nie wszystkie opcje startowe muszą być uwzględnione na tej liście :)

(ja mam 8 systemów, 6  hardwarowych dysków i macierzy oraz 18 partycji w jednym PC)

i jakby w twojej konfiguracji pojedyńczy/jedyny bootloader na całym kompie padł to bym musiał zacząć od instalowania od nowa wszystkiego ... albo odtworzyć dysk/partycję z Makrium

Poza tym polecam easyBcd dla uproszczenia konfiguracji, to wyjaśnia wszystko.

I na koniec:

trochę sobie wrzuć na luz, jak ci szkoda czasu to całkiem odpuść :)

Pozdrawiam!

Edytowane przez PiotrKoz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.01.2023 o 20:06, tomkoziolek napisał:

tego nie można sprecyzować z innego systemu, jest to w rejestrze/registry docelowego systemu, nadawanie litery dysku w 7 dla 10 i na odwrót nie ma na nią jakiegokolwiek wpływu.

W dniu 31.01.2023 o 14:04, PiotrKoz napisał:

registry systemu uwzględniające dysk i literę mu przypisaną, stale funkcjonujące DOS name, problem jest tylko z literą i serialem dysku (partycji) systemowej, resztę można zmienić po starcie systemu.

obraz.thumb.png.c92c34faba05bfe6dd133ffc55169b97.png

tak może być w 7 a 10 trzeba zmienić odpowiednio litery i wszystko wystartuje, jeśli oba systemy są na C

jak masz kopię poprzedniego backupu Makrium możesz sprawdzić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

jeśli masz taką monstrualną konfigurację i tyle dysków to dlaczego powielasz bzdury - to co piszesz w obu postach "nie trzyma się kupy", wyrażając się trywialnie

nieprawda, że decyzja z którego dysku startuje system jest w biosie - w biosie jest decyzja, z którego dysku startuje komputer, ale nie system - komputer może startować z dysku 0, a system być na dysku 1, i startuje właśnie z pliku bcd, a nie z biosu; dlatego twoje twierdzenie z wcześniejszego postu, że plik bcd nie ma nic do rzeczy to bzdura

w ogóle trzymając się meritum - polemika wynikła z twojego twierdzenia że problem, o którym jest ten wątek, wynikł z tego, że oba systemy do wystartowania widzą się jako c, itp, i w rejestrze mają c - tymczasem to zupełnie normalne i zawsze tak jest - systemy na komputerze, bez względu na ich ilość i gdzie są, zawsze widzą się na c z tego prostego powodu, że zawsze działa tylko 1 system, więc nie ma konfliktu liter - ale jak komputer startuje i bootloader musi wystartować wybrany przez użytkownika system to musi widzieć wszystkie systemy i wszystkie pod różnymi literami, bo jeśli 2 miałyby tę samą to jak wiedziałby, który wystartować - dlatego że systemy widzą się jako c nie ma nic wspólnego z problemem z wątku, problem tkwi w tym, jak widzi je bootloader, czyli plik bcd

że ty masz być może wiele bootloaderów na dyskach nie ma nic wspólnego z problemem, wystarczy odpinać dyski podczas instalacji, itd; ale do wystartowania systemów wystarczy 1 bootloader na 1 dysku, bez względu na ilość systemów na dyskach - chyba że zabrakło by liter w alfabecie dla systemów

linuks nie ma liter partycji, i dlatego w jego bootloaderze, czyli np w grubie, system jest zapisany jako dysk+ partycja, tzn dysk w postaci litery, partycja jako numer; natomiast ponieważ windows używa liter partycji wystarczy litera dla bootloadera, ale jak napisałem, musi z konieczności być inna dla każdego systemu; dlatego plik bcd zapisuje położenie systemów tylko jako literę, dysk uwzględnia tylko dla samego bootloadera (nie bardzo zresztą wiadomo po co)

więc "odpuść sobie" też bez sensu, bo chodziło tylko o sprostowanie błędu w dość ważnej w końcu kwestii, a nie o pieniactwo

16 godzin temu, PiotrKoz napisał:

tego nie można sprecyzować z innego systemu, jest to w rejestrze/registry docelowego systemu, nadawanie litery dysku w 7 dla 10 i na odwrót nie ma na nią jakiegokolwiek wpływu.

to właśnie błąd, o którym piszę, to oczywiście nie jest w rejestrze docelowego systemu, w ogóle ten rejestr i litery w nim są bez znaczenia dla bootloadera

i dyskowi nie nadaje się litery, tylko partycji

widać, jak chaotycznie piszesz

Edytowane przez glauks

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.02.2023 o 08:22, glauks napisał:
W dniu 1.02.2023 o 15:41, PiotrKoz napisał:

to właśnie błąd, o którym piszę, to oczywiście nie jest w rejestrze docelowego systemu, w ogóle ten rejestr i litery w nim są bez znaczenia dla bootloadera

i dyskowi nie nadaje się litery, tylko partycji

OK to jakiś koszmar... powiedz, jak zrobić w systemie 10 (trzymając się tematu) poprzez zmianę litery przypisanej systemowi 7 (załóżmy, że to jest to w 10 partycja D) w systemie 10 w taki sposób by oryginalnie się widzący system 7 jako C był startowalny?

Ja się poddaję, temu Microsoftowemu sposobowi myślenia.

I żałuję, że podjąłem dyskusję...

W dniu 2.02.2023 o 08:22, glauks napisał:

widać, jak chaotycznie piszesz

a ty, zamiast słuchać i myśleć to się kłócisz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

he, he, to dziecinnie proste - po prostu trzeba mu nadać literę, pod którą widzi go 10 - ale oczywiście tylko w pliku bcd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybrać w UEFI opcję Widnows Boot Menager, niech oprogramowanie układowe wraz z BCD same sobie znajdą gdzie jest rozruch do jakiego systemu :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, glauks napisał:

he, he, to dziecinnie proste - po prostu trzeba mu nadać literę, pod którą widzi go 10 - ale oczywiście tylko w pliku bcd

Zrobiłeś to kiedykolwiek na sklonowanym dysku?

Tylko nie kłam... albo nie zmyślaj.

6 godzin temu, LeBomB napisał:

Wybrać w UEFI opcję Widnows Boot Menager, niech oprogramowanie układowe wraz z BCD same sobie znajdą gdzie jest rozruch do jakiego systemu :) 

Problem nie w tym, ale w tym, że sklonowany Windows sam siebie nie może znaleźć i ten, co pytał z całą waszą pomocą, po Windowsowemu Supportowemu, zainstalował system znowu od początku... :)

Proszę zamknąć ten temat plz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, PiotrKoz napisał:

Problem nie w tym, ale w tym, że sklonowany Windows sam siebie nie może znaleźć

Zależy gdzie siedzi rozruch.

Kilka lat temu przenosiłem win10 z HDD na SSD, ale zrobiłem niepełny klon dysku. Na SSD siedział cały katalog windows a na HDD zostały elementy odpowiadające za rozruch. Wyjęcie HDD uniemożliwiało uruchomienie systemu. Niezbędne okazało się włączenie właśnie widnows boot menager. Działałem tak prawie rok czasu, potem przeinstalowałem system już na czysto na SSD i było normalnie, czyli wybrany w uefi miałem dysk0 i działało. Niedawno robiłem klon tego SSD na większy SSD. Tym razem sklonowałem cały dysk, ze wszystkimi partycjami. Tak jak mówisz, po sklonowaniu windows nie potrafił znaleźć rozruchu na sklonowanym dysku. Znów wystarczyło przełączyć się na windows boot menager i działa. Różnica może taka, że od momentu win10 przerzuciłem się na dysku systemowym na GPT i stąd może wynika taka elastyczność.

2 godziny temu, PiotrKoz napisał:

ten, co pytał z całą waszą pomocą, po Windowsowemu Supportowemu, zainstalował system znowu od początku...

1. Wcześniej się nie udzielałem.

2. Wystarczyło sklonować dysk na którym siedział win10 wraz z wszystkimi ukrytymi partycjami, a w UEFI włączyć opcję windows boot menager zamiast rozruchu z konkretnego dysku. Na 90% wszystko by działało.

Edytowane przez LeBomB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, PiotrKoz napisał:

Problem nie w tym, ale w tym, że sklonowany Windows sam siebie nie może znaleźć i ten, co pytał z całą waszą pomocą, po Windowsowemu Supportowemu, zainstalował system znowu od początku...

trudno powiedzieć, co zawiodło, klonowanie mogło coś popsuć, itd

a ty w kółko Macieju... sklonowany windows sam siebie nie szuka.. bo to niepotrzebne - sklonowany windows jest uruchamiany przez bootloader z innego dysku... tu 7; napisał przecież wyraźnie, że najpierw był 7, potem doinstalował 10 - bootloader 10 nadpisał bootloadera 7, ale na dysku 7

klonowanie, jak sama nazwa wskazuje, zachowuje wszystkie oryginalne ustawienia, więc tym bardziej ze startem powinno być ok - być może autor wątku nie podał wszystkich ważnych szczegółów, stąd niepotrzebna dyskusja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 5.02.2023 o 22:27, LeBomB napisał:

Zależy gdzie siedzi rozruch.

Kilka lat temu przenosiłem win10 z HDD na SSD, ale zrobiłem niepełny klon dysku. Na SSD siedział cały katalog windows a na HDD zostały elementy odpowiadające za rozruch. Wyjęcie HDD uniemożliwiało uruchomienie systemu. Niezbędne okazało się włączenie właśnie widnows boot menager. Działałem tak prawie rok czasu, potem przeinstalowałem system już na czysto na SSD i było normalnie, czyli wybrany w uefi miałem dysk0 i działało. Niedawno robiłem klon tego SSD na większy SSD. Tym razem sklonowałem cały dysk, ze wszystkimi partycjami. Tak jak mówisz, po sklonowaniu windows nie potrafił znaleźć rozruchu na sklonowanym dysku. Znów wystarczyło przełączyć się na windows boot menager i działa. Różnica może taka, że od momentu win10 przerzuciłem się na dysku systemowym na GPT i stąd może wynika taka elastyczność.

1. Wcześniej się nie udzielałem.

2. Wystarczyło sklonować dysk na którym siedział win10 wraz z wszystkimi ukrytymi partycjami, a w UEFI włączyć opcję windows boot menager zamiast rozruchu z konkretnego dysku. Na 90% wszystko by działało.

Zgadzam się z tym, co tu wniosłeś, (90%), a to "wcześniej" to do kogoś innego.  ;)

W dniu 5.02.2023 o 22:27, LeBomB napisał:

Tak jak mówisz, po sklonowaniu windows nie potrafił znaleźć rozruchu na sklonowanym dysku.

...i tu wchodzi rejestr i to, co pisałem wcześniej seriale partycje i DOS name.

Edytowane przez PiotrKoz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jesteś uparty - w średniowieczu spalono by cię na stosie jako niepoprawnego heretyka szerzącego uparcie zabobony

rejestr wchodzi, ale tylko 1, ten który otwiera bootloader, a który to jest zależy od okoliczności, z reguły systemu z którym bootloader został zainstalowany; reszta rejestrów nie ma żadnego znaczenia, tym bardziej, jeśli są na innym dysku

serial tak samo, ale tylko jeśli używa się sklonowany dysk razem z klonem - wtedy mają taki sam serial, a tak być nie może i jeden dysk jest wtedy niewidoczny - ale to łatwo skorygować, po prostu zmieniając serial za pomocą diskpart

dos name = litera, bo od dosu windows zaczął stosować litery, i to wszystko - dlatego w rejestrze dyski są 2 razy, raz z identyfikatorem punktu montowania, 2 jako tzw dos devices, czyli z przydzielonymi literami - oto cała tajemnica

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi