Skocz do zawartości
caleb59

Undervolting karty graficznej dla początkujących

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Podobnie jak w przypadku materiału o wymianie pasty i termopadów ten sam człowiek nagrał chyba najbardziej dokładny materiał w internecie dotyczący tego zagadnienia, wrzucam bo warto.

Edytowane przez caleb59
  • Haha 1
  • Upvote 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jego sposobem na swoim 3070 osiągam dokładnie te same wartości co tymi "złymi" sposobami :P

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sposób jak sposób - jest ich wiele. Tutaj chodzi raczej o to, że to chyba najbardziej przystępny i objaśniający szczegóły materiał jaki widziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten gość tłumaczył kryptowaly.

Coś w tym jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, caleb59 napisał:

Sposób jak sposób - jest ich wiele. Tutaj chodzi raczej o to, że to chyba najbardziej przystępny i objaśniający szczegóły materiał jaki widziałem.

To fakt?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsze to są komentarze foresta pod tym filmem jak zaczyna gubić się w zeznaniach :E ?

• Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
18 minut temu, Send1N napisał:

Najlepsze to są komentarze foresta pod tym filmem jak zaczyna gubić się w zeznaniach :E ?

image.png.86a6d5f45c68ef73798d52f6d942a3ba.png

xD. Jak ja nie cierpię jutuba za niemożność wrzucenia linku do imgura w sposób normalny. Wrzuciłbym wtedy link do swojej 3080 Ti, która wedle jego teorii powinna była umrzeć już pół roku temu xd.

Edytowane przez SirHawk
  • Haha 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w jakim celu chcesz wrzucać ten bełkot ;)

Ten geniusz to nawet nie wie, że UV to stricte zaczęło od GTX260 z pwm Volterra. Gdzie można było dowolnie zmieniać napięcie w biosie jak i pod systemem.

GTX 480 nawet na tym słabym chłodzeniu referencyjnym po UV była do ogarnięcia. W zasadzie powinieniem posiadać wiaderko uszkodzonych kart ;)

• Like 3
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem się dopytać, czyli ten filmik to jedyny prawilny proces uv? Zawsze robiłem tak, że całą krzywą obniżałem a potem w odpowiedni pkt podbijałem do pożądanego zegara, stąd gpuz pokazuje -120mhz itp, bo krzywa była cofnięta mimo, że górne taktowanie jest na wyższym lub podobnym poziomie, tutaj zaś całą krzywą podnosi do góry i wychodzi z tego jakby oc dla dolnych wartości i przez to gpuz pokazuje +120mhz że zrobiłem oc. 
Sorka, ale zgłupiałem, każdy mąci w głowie, że jego proces jest jedyny itd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dałem core clock  -250mhz, co obniżyło krzywą i dalej tylko punkt 900mV do 1900Mhz i zatwierdź. Coś ten filmik przekombinowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież ten sposób jest stary, od kilku lat ludzie na NV robią tak UV i dziwię się, że ktoś dopiero odkrył ten sposób... 

Jedyne co tu fajnie zrobił to wyjaśnienie jak klikać i sterować krzywą, bo niestety ale potrafi doprowadzić do szału. 

7 minut temu, ZiomTom napisał:

Ja dałem core clock  -250mhz, co obniżyło krzywą i dalej tylko punkt 900mV do 1900Mhz i zatwierdź. Coś ten filmik przekombinowany.

Tak też można, efekt podobny ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki jest zamysł - dla początkujących a nie dziadów co zęby zjedli na UV. :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zawsze robiłem mając w tle coś obciążającego, fajnie to pokazał Kamil z moreli.

https://www.youtube.com/watch?v=RjOFaRCqxYw&t=298s

zawsze mi się wydawało że jest ok, prosto i przejrzyście, teraz ten guru wyskakuje ze swoim, jedynym słusznym, może..

czekam na film technokraty, ten przebije wszystkich  ?

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla początkujących to ten film jest zbyt długi, Lipton miał całkiem spoko poradnik. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale zauważ, że on tam objaśnia to co inni pomijali, czyli np. podstawową obsługę Afterburnera co w 90% przypadków robi problem już na samym starcie zabawy z UV dla większości początkujących bo sorry - my to może wiemy ale ktoś kto dopiero zaczyna jak widzi te suwaczki, opcje czy curve to łeb siada - wiem po sobie jak dopiero zaczynałem się tym kiedyś bawić. To co dla nas wydaje się proste i oczywiste po godzinach testów nigdy takie nie będzie dla początkującego.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to napisałem, że obsługa krzywej jest fajnie wytłumaczona bo potrafi krew człowieka zalać jak nie wie co ma kliknąć.

Natomiast sam sposób UV to stara technika.

Do tego mówi żeby testować w Fortnite bo ma dużo opcji graficznych, ale już nie mówi jak je ustawić do testu. 

Takie tam pierdzielenie o szopenie, byle lajki zgarnąć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

I tak moim zdaniem jest to lepszy materiał niż te polecane od Erdiniego czy Liptona, gdzie cały proces pokazali totalnie po macoszemu.

Edytowane przez caleb59
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to źle? Tak naprawdę im mniej ludzi to potrafi tym mniejsze ryzyko, że ktoś spierdzieli sobie kartę :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym sposobem podbija taktowanie dla dolnych wartości- cała krzywa idzie w górę, ja robiłem odwrotnie, obniżałem krzywą przez shift+ przesuwanie jej w dół, a potem wybrany pkt był moim uv, i niby to jest zły sposób, bo psuje karty? Ale końcowy rezultat jest identyczny.
Dodam, że zrobiłem tym jego sposobem i widzę, że nie trzyma wartości, krzywa sama się destabilizuje, kilka minut temu odpaliłem kompa, sprawdzam MSI a tu krzywa się zmieniła... a mój stary profil robiony sposobem obniżania krzywej trzymał cały czas ten sam pkt-taktowanie... oba robione na "chłodno". Chyba ten "nowy sposób" się nie lubi.:szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też u siebie na GTX 1070 bawiłem się kiedyś to robiłem to zupełnie inaczej niż przedstawione na filmie. Nic u mnie nie skakało ale ja miałem Pascala i tam było łatwiej.

Ogólna zasada jest taka, że zawsze warto zobaczyć i przeczytać jak najwięcej w danym temacie i nie wzorować się tylko na jednym określonym filmie by mieć różny punkt widzenia na dane zagadnienie. Tutaj film zwrócił moją uwagę nie dlatego, że ma "chwytliwy" tytuł czy "nowy sposób" na UV ale sama dokładność, detale, opis i czas poświęcony na jak najbardziej przystępne objaśnienie sprawy UV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abstrahując od treści to gość chyba podążał za jakimś tutorialem "how to create youtube videos for teenagers in 2023"...
Może jestem starej daty, ale w tej formie nie da się tego oglądać ? 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze zrobił, wytłumaczył wszystko w 1 filmie krok po kroku dla każdego laika w temacie, to samo zrobił dobry film o wymianie pasty i termpadów, zamysł był taki aby kazdy nawet ten co potrafi tylko włączyć przyciskiem komputer i odpalić grę w miarę się odnalazł.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, krukkpl napisał:

Abstrahując od treści to gość chyba podążał za jakimś tutorialem "how to create youtube videos for teenagers in 2023"...
Może jestem starej daty, ale w tej formie nie da się tego oglądać ? 

Bo to jest dla młodych właśnie, ja od razu dostaję gęsiej skórki, nie trawię większości YT :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, caleb59 napisał:

Taki jest zamysł - dla początkujących a nie dziadów co zęby zjedli na UV. :E 

Tylko cały proces UV można zawrzeć w trzech zdaniach ;) Tym bardziej, że od dawna nie trzeba prostować krzywej to cały proces trwa kilkanaście sekund.

Jak to robić przy Pascalu zawarłem w kilku zdaniach i nikt nie miał problemu by to zrozumieć ;)

• Upvote 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi